מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול פסק בוררות בשל העדר הזדמנות נאותה לטעון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ואכן, במסגרת ההליך הקודם ניתנה החלטה שהבקשה להעברת הבורר מתפקידו לא תדון עוד בהליך נפרד, אלא במסגרת הבקשה לביטול פסק הבוררות שהגיש המבקש, היא הבקשה הנדונה בהליך זה. בבקשתו לביטול פסק הבוררות טען המבקש כי יש לבטל את הפסק בהתאם לעילות המנויות בסעיף 24(4) לחוק הבוררות, תשכ"ח-1968 (להלן: חוק הבוררות או החוק): "לא ניתנה לבעל-דין היזדמנות נאותה לטעון טענותיו או להביא ראיותיו"; ובסעיף 24(10) לחוק: "קיימת עילה שעל פיה היה בית משפט מבטל פסק דין סופי שאין עליו ערעור עוד". המבקש טען כי הרב אדרת הוא רבה של קהילה חרדית סגורה וקיצונית המתגוררת בלונג איילנד, ניו יורק, קהילה בה המשיב הוא חבר מרכזי והוא זה שפעל לצרף בעבר את המבקש לקהילה.
בנסיבות אלה, בהיעדר התראה מספקת ומשלא ניתנה למבקש היזדמנות נאותה להיתגונן ולהביא ראיותיו, קמה עילה לביטול פסק הבוררות.
לסיכום - משקלן המצטבר של הנסיבות המפורטות לעיל, המקימות חשש שהרב אדרת אינו יכול לשמש כבורר אובייקטיבי ונטול פניות בסכסוך שבין הצדדים, בצרוף ההתנהלות בהליך הבוררות, מצדיקים ביטול פסק הבוררות בשל העילה הנזכרת בסעיף 24(10) לחוק ביחד עם העילה שסעיף 24(4) לחוק.
...
לסיכום - משקלן המצטבר של הנסיבות המפורטות לעיל, המקימות חשש שהרב אדרת אינו יכול לשמש כבורר אובייקטיבי ונטול פניות בסכסוך שבין הצדדים, בצירוף ההתנהלות בהליך הבוררות, מצדיקים ביטול פסק הבוררות בשל העילה הנזכרת בסעיף 24(10) לחוק ביחד עם העילה שסעיף 24(4) לחוק.
אין בידי לקבל את טענת המשיב כי יש לדחות את בקשת הביטול מכוח הסייג הקבוע בסעיף 26(א), שכן אין בידי לקבוע שלא נגרם עיוות דין לגופו של עניין, עת ההליך כולו התנהל במעמד צד אחד מבלי שקולו של המבקש נשמע ומבלי שהוצגו ראיותיו.
על יסוד כל האמור, אני מורה על ביטול פסק הבוררות מיום 17.2.2022 שניתן על ידי הרב מרדכי יונה אדרת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בהקשר זה נטען כי "לאחר אותו "דיון" מר ובעיקר נמהר, כתבו הבוררים את פסקם, ואף הבהירו והדגישו, כי אין למבקשת כל אסמכתא לטענותיה" וכי "כל אלה עולים אם כן כדי העידר מתן היזדמנות נאותה למשיב להביא ראיותיו ולהשלים טיעוניו..." (ס' 19-20 לבקשה).
תמצית תשובת מצרי לטענת מצרי יש לדחות את בקשת קצין לביטול פסק הבוררות, בהיעדר כל עילה לעשות כן. לטענתה אין ממש בטענותיו העובדתיות של קצין, אותן לטענתה בדה מליבו (כפי שמפורט בהרחבה בטיעונה), אולם אף לו היה בהן ממש, הרי שמדובר בפסק בוררות שנסמך על הסכמת הצדדים, אותו לא ניתן לבטל בדרך שבקש קצין לעשות.
אם לא די בכך, קצין לא הצביע על טענה או ראיה כאלה או אחרות שלא ניתנה לו היזדמנות נאותה לטעון או להגיש וממילא גם לא הבהיר כיצד היו טענה או ראיה אלו כדי לשנות מפסק הבוררות שניתן.
...
גם מסיבה זו דין טענתו להידחות.
מקובלת עלי בהקשר זה טענת מצרי לפיה קצין לא הניח כל תשתית עובדתית ולו מינימלית לתמיכה בקיומן של עילות ביטול אלה.
סיכומם של דברים דינה של הבקשה לביטול פסק הבוררות להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה לאחר שבחנתי את מכלול הראיות והטענות מצאתי כי המבקשת הוכיחה קיומה של פגיעה מהותית בכללי הצדק הטבעי אשר שללו ממנה היזדמנות נאותה לטעון טענות ולהביא ראיות.
זאת, לנוכח העובדה שהתקיימה פגישה נוספת בהעדר המבקשת, והיא אף ביקשה לקבל את הפרוטוקול של אותה ישיבה, כמפורט לעיל; וכן לנוכח חלוף הזמן בין מועד הדיון למועד פסק הבוררות שבעטיו בהעדר רישום נוצר קושי מובנה לזכור את טענות הצדדים, וכאשר בפועל אכן חלה שגיאה בפסק הבוררות בניתוח טענות המבקשת.
התוצאה - ביטול פסק הבורר היצטברות הליקויים שפורטו לעיל, שכל אחד מהם מעצים את הפגיעה הגלומה ברעהו, משמעה כי נימנעה מהמבקשת ההזדמנות הנאותה להבאת טענותיה וראיותיה וכי נגרמה פגיעה מהותית בכללי הצדק הטבעי, היורדת לשורשו של ההליך.
...
בנסיבות אלה, של היעדר הצגת התרשומות לבית המשפט ללא הסבר שניתן לקבלו, המסקנה הראייתית היא שסביר יותר שלא נערכו תרשומות מספקות של דברי הצדדים בישיבות שהתקיימו.
המסקנה מתחזקת לנוכח היעדר התייחסות הבורר בפסק הבוררות לטענה מרכזית של המבקשת וייחוס הסכמה עובדתית למבקשת למרות שלא ניתנה כזו, כפי שפורט לעיל.
סוף דבר פסק הבוררות מבוטל בזאת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מכאן שרק מקום בו צד טען בהזדמנות הראשונה ובצורה מפורשת לחוסר סמכות או לחריגה מסמכותו של הבורר והמשיך בהליכי הבוררות "תחת מחאה" בכפוף לטענת החריגה מסמכות, הוא לא ייראה כמי שהסכים מכללא להרחבת סמכותו של הבורר ויוכל להעלות את טענת החריגה מסמכות לאחר סיום הליכי הבוררות, במסגרת בקשה לביטול פסק הבוררות .
העדר היזדמנות נאותה לטעון טענות ולהביא ראיות - סעיף 24(4) לחוק הבוררות המבקשים טוענים כי המשיב לא הגיש תביעה בגין עילה שטרית, לא טען שהוא זכאי לקבל את כל הסכום הנקוב בשיקים החדשים מכוח עילה זו ולא צירף את כל השיקים החדשים שלטענתו הוא זכאי להפרע מהם.
עם זאת עילת הביטול האמורה אינה מתפרשת על טעות בפרשנות או ביישום של הדין המהותי, כפי שנפסק ברע"א 7765/07 קופת חולים מאוחדת נ' ג'נח (6.11.2007): "עילת ביטול זו, על פי נוסחה ותכליתה, מכוונת לאפשר היתערבות שיפוטית בפסק בורר, מקום בו חרף היות הבוררות כפופה לדין המהותי, הבורר הכריע במחלוקות בהיתעלם מכפיפותו המתחייבת לדין ומבלי שראה עצמו קשור להוראותיו... מנגד לא נמצא בחוק הבוררות עילת ביטול כלשהיא המאפשרת היתערבות שיפוטית בפסק בורר בשל האופן בו יישם הבורר את הדין והחילו על המקרה שלפניו. השאלה אם טעה בורר בפירוש הדין אינה מסוג העניינים העומדים למבחן שפוטי במסגרת ביקורת בית המשפט על פסק הבורר...". ברע"א 470/08, כרמל התפלה בע"מ נ' מדינת ישראל - משרד האוצר (4.3.2010) (להלן: "כרמל התפלה"), הוסיף בית המשפט העליון והדגיש כי "... פקוחו של בית המשפט בהתאם לעילה זו אינו ביקורת "ערעורית", אלא מדובר בבקורת האם אכן פעל הבורר בהתאם להתנאת הצדדים, קרי, לפסוק על פי הדין.
...
עיוות דין - הטענה כי בקביעות פסק הבוררות יש משום עיוות דין היא טענה ערעורית שאינה מקימה עילה לביטול פסק הבוררות שהרי "טענות היפות לערעור על פסק דינו של בית משפט אינן יפות כל עיקר לתקיפתו של פסק בוררות ובקשה לביטול פסק בוררות יכולה להתגדר רק בתחום איזו מן העילות המנויות בסעיף 24 לחוק הבוררות" (רע"א 1512/92 קירת - חברה קבלנית לבניה מתקדמת בע"מ נ' נזר, פ"ד מז(5) 529 (1993)).
סיכום מהטעמים המפורטים ראיתי לדחות את הבקשה לביטול פסק הבוררות.
כפועל יוצא מדחיית הבקשה לביטול, אני מאשרת את פסק הבוררות שניתן ביום 20.8.2023 על ידי הבורר, השופט (בדימוס) ב' ארנון ונותנת לו תוקף של פסק דין.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לטענת המערער עניין זה מקנה לו את עילת הביטול הנזכרת בסע' 24 (4) לחוק הבוררות ובלשונו - "(4)לא ניתנה לבעל-דין היזדמנות נאותה לטעון טענותיו או להביא ראיותיו;" לטענת המערער, כיוון שהוא הגיש סיכומיו לפני הגשת סיכומי המשיבים ומכיוון שסיכומי המשיבים כלל לא הועברו לעיונו, הוא לא יכול היה להגיב לטענותיהם ולא יכול היה לטעון לזיופם של המסמכים הנזכרים.
ומכל מקום לצרופות שצורפו על ידם לא הייתה כל השפעה על פסק הבורר, שכן אין עניינו של הפסק בשווי הנכס אלא בשיעור חובו של המערער כלפיהם ומעת שזה הודה במפורש כי הוא לווה מהם סכומים שאף עולים על הסכום שנפסק הרי שלא נגרם כל עוות דין ואין כל מקום לביטולו של פסק הבורר נוכח הוראת סע' 26 (א) לחוק הבוררות ובלשונו - "בית המשפט רשאי לדחות בקשת ביטול על אף קיומה של אחת העילות האמורות בסעיף 24, אם היה סבור שלא נגרם עוות דין". תחילה יאמר כי מאחר ואין לפנינו פרוטוקול של הדיון שהתקיים לפני הבוררים, ואף לא קיים כלל תיק בוררות כפי הודעת הבוררים, הרי שלא ניתן לשלול את טענת המערער כי סיכומי המשיבים לא הועברו לידיו על ידי הבוררים שכן אין כל ראיה שהדבר נעשה.
דומים הדברים לשמיעת בעל דין ללא שמיעת הצד שכנגד, שהרי בהיעדר קבלת סיכומי הצד שכנגד לא יודע המערער על מה הוא נידרש להגיב ולאיזו ראיה אותה מבקשים המשיבים לצרף לסיכומיהם עליו להיתנגד.
...
**** אחר שעיינו ארוכות בטענות הצדדים, ואחר שבאי כוחם אף שטחו בפנינו טענותיהם בע"פ באריכות אך בטוב טעם ודעת, מצאנו לקבל הערעור וזאת מהטעמים שיפורטו להלן.
ואם כן, בהמשך לדברים הנזכרים, נקדים ונאמר כי אנו מקבלים את קביעותיו העובדתיות של בית משפט קמא לגבי מרבית טענותיו של המערער ובכלל זה : (1) דחיית טענותיו ביחס לאי הבנת המשמעות של שטר הבוררות - אחר שהוכח שהצדדים פנו ביודעין לרב סרוסי ובית דינו מתוך היכרותו אותו ואחר שזה הסביר להם את משמעות שטר הבוררות ותוכנו והם אף חתמו עליו.
כך מצאנו לאמץ את קביעת בית משפט קמא כי אין מקום לטענת המערער כי נאנס לפנות להליך בוררות בשל איומיהם של המשיבים כי ילשינו עליו לרשויות המס בצרפת, הן מחמת העובדה שטענה זו לא הועלתה בכתב התביעה לביטול פסק הבורר והן מחמת פסיקתו של בית המשפט שאין באמירה כי מעשה ידווח למשטרה או לרשויות החוק משום איום המצדיק ביטול הסכמה מחמת אונס או עושק, והן מחמת זה שהטוען לאונס מסוג זה צריך לעתור תחילה לביטול הסכם הבוררות ולא להמתין למתן פסק הדין ולעתור אז לביטולו (וראו לעניין זה, כדוגמה – תמ"ש 78119/98 ג.ח נ' י.ח (2006); ת"פ 332/83 מד"י נ. שומכר (1983); ע"פ 257/79 סווירי נ. מד"י (1980)).
יש לזכור כי עסקינן בנכס מקרקעין הרשום נכון להיום על שם המשיב 2, ובפסק הבורר נפסק כי המערער ישלם למשיבים את החוב לאחר מכירת הנכס, כאשר לערך הנכס יש משמעות בכל הקשור לסך אותו על המערער להשיב למשיבים אם בכלל, וזאת מבלי להיכנס כלל לבחינת לב המחלוקת המשפטית/עובדתית בין הצדדים - האם הסכומים ששולמו על ידי המשיבים עניינם בהלוואה או בהשקעה ברת סיכון.
בנסיבות אלו בהן קופחו לכאורה זכות יסוד דיוניות אך מהותיות של המערער אשר מניעתן ממנו מהווה פגיעה של ממש בכללי הצדק הטבעי, דומה כי על אף שמדובר בחריג, יש להורות על ביטולו של פסק הבורר - וכך אנו מורים.
סוף דבר פסק הבורר – מבוטל, כמו כן מבוטל פסק דינו של בית משפט קמא מיום 8.5.23.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו