מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול כתב אישום בעבירות תכנון ובניה עקב הגנה מן הצדק

בהליך תיק פלילי בניה (תפ"ב) שהוגש בשנת 2021 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה לביטול כתב האישום בשל טענות מקדמיות של הגנה מן הצדק.
כתב האישום כנגד הנאשמת הוגש כתב אישום מתוקן המייחס לה עבירה של שימוש אסור, בנגוד לסעיף 243(ד) לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965, יחד עם סעיפים 243(ו)(1), (3) ו-(5) לחוק.
לאור האמור, נטען שהתנהלות המאשימה מעלה תחושה קשה של פגיעה באמון ברשויות המנהל ובעקרונות הצדק והפגמים בהליך מחייבים ביטול כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, באתי לכלל מסקנה שלא עלה בידי הנאשמת להוכיח טענותיה בדבר הגנה מן הצדק שעומדת לה, ודאי לא בשלב מקדמי זה של ההליך.
אין בידי לקבל את הטענה.
לאור כל האמור, דין הבקשה להידחות.

בהליך ערעור פלילי על בימ"ש לעניינים מקומיים (עפמ"ק) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לאחר דיון ראשון שהתקיים ביום 7.12.2020, הוגשה על ידי ב"כ המשיבה "בקשה לביטול כתב אישום", בטענה כי המשיבה לא קיבלה התראה כדין טרם הגשת כתב האישום נגדה.
בתגובתה מיום 11.3.2021, טענה המערערת כי "אי אפשר שלא להשתאות נוכח הטענה לפיה מסירת התראה בגין ביצוע עבירת 'שימוש' ללא היתר, שהיא חמורה פחות מעבירה של אי-קיום צו התאמה שפוטי, מקימה לה 'הגנה מן הצדק'"; וכי "בנגוד להרשעה בבנייה ושימוש, בית המשפט כבר הורה לה במפורש להתאים את הבנייה להיתר והיא בחרה לעבור במפגיע על ההוראה". עוד נטען כי מדובר ב"הגנה מן הצדק" וכי הכלל בפסיקה הוא ש"ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק מהוה איפוא מהלך קצוני שבית-המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר" וכי "ההגנה עשויה לחול בכל מקרה שבו קיומו של ההליך הפלילי פוגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות כפי שזו נתפסת בעיניו של בית המשפט". נטען כי גם אם היתקיימה פגיעה חריפה בתחושת הצדק וההגינות, לא יבוטל כתב האישום אם ניתן לרפא את הפגמים שנתגלו באמצעים מתונים ומידתיים יותר; וכי יש לאפשר למערערת לתקן את כתב האישום.
טענות הצדדים בעירעור המערערת טוענת כי האנטרס הצבורי באכיפת עבירות תיכנון ובנייה, מחייב גישה זהירה ומצמצמת בכל הנוגע לקבלת טענה מן הצדק בשל פגמים פרוצידוראליים; נטען כי אין חובה חוקית לגביית גירסתו של חשוד כתנאי להגשת כתב אישום; כי היא פעלה למסירת התראה לידי המשיבה וניתנה לה אפשרות למסירת גרסה; ונטען כי החלטת בית-משפט קמא חורגת מן המדיניות הנוהגת בבית המשפט, לפיה אין באי מתן התראה וזימון לחקירה פגם כה חמור שיש בו כדי להביא לביטול כתב האישום; עוד טוענת המערערת כי חשד באי ציות שונה מאשר חשד לבצוע עבירות אחרות, שכן מדובר בעבירה המקבילה במהותה לעבירה של ביזיון בית משפט.
...
דיון והכרעה דין הערעור להידחות.
כאמור, בית-משפט קמא הורה על מחיקת כתב האישום, מן הטעם שלמשיבה נמסרה התראה בגין עבירה שונה מזו שבה הואשמה בסופו של דבר, וזאת בהיעדר אינדיקציות לכך שהמשיבה הייתה מודעת לנושא אי הציות.
ראוי לאפשר לחשוד בכלל ולמשיבה בפרט, למסור גרסתה בעבירה בה היא חשודה, מבלי שתלוי ועומד נגדה כתב אישום, במיוחד נוכח סדרת הליקויים והכשלים שהיו בעניינה, כשמנגד קשה לראות איזה נזק משמעותי ייגרם, אם בכלל, מביטול כתב האישום, בפרט כאשר ביטול כתב האישום אינו מונע הגשתו מחדש במידת הצורך, ככל שהמערערת תמצא לנכון לעשות כן. אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת הנאשם לביטול כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק, בשל העידר חקירה על ההאשמות שבו ו/או על עובדותיו, בטרם הגשת כתב האישום.
המאשימה סיכמה בטענה שקיבלת טענת המבקש להחלת דוקטרינת הגנה מן הצדק תהווה בגדר הצדק מעשיהם של הבוחרים ליטול החוק לידיהם ולבצע עבירות על חוק התיכנון והבניה, שהן עבירות כלכליות במהותן, וביקשה לדחות את הבקשה ולחייב המבקש בהוצאות שכן מדובר בבקשת סרק.
...
ככלל, טענה לביטול כתב האישום מכח דוקטרינת ההגנה מן הצדק תתקבל אך במקרים חריגים בהם התנהלות הרשות היא כה נפסדת, עד כי לא ניתן לנהל את ההליך הפלילי בצורה הוגנת: "עיקר עניינה של ההגנה מן הצדק הוא בהבטחת קיומו של הליך פלילי ראוי, צודק והוגן. בעיקרון עשויה אפוא ההגנה לחול בכל מקרה שבו קיומו של ההליך הפלילי פוגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות כפי שזו נתפסת בעיניו של בית-המשפט. מטרת החלתה של ההגנה היא לעשות צדק עם הנאשם, ולא לבוא חשבון עם רשויות האכיפה על מעשיהן הנפסדים. ואולם לרוב (אם כי לא תמיד) תיוחס הפגיעה בצדקתו ובהגינותו של ההליך הפלילי להתנהגות נפסדת של הרשויות, ובמקרים כאלה אכן מוטל על בית-המשפט לבקר את מהלכיהן. ברם לא כל מעשה נפסד שעשו הרשויות החוקרת או המאשימה או רשות מעורבת אחרת  יצדיק את המסקנה שדין האישום להתבטל מטעמי הגנה מן הצדק בין מפני שבאיזון בין האינטרסים הציבוריים המתנגשים גובר העניין שבקיום המשפט, ובין (וזה כמדומה המצב השכיח) מפני שבידי בית-המשפט מצויים כלים אחרים לטיפול בנפסדות מהלכיהן של הרשויות. ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק מהווה אפוא מהלך קיצוני שבית-המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר" (ע"פ 4855/02 מ"י נ' בורוביץ).
סוף דבר לאור כל המפורט לעיל, לא מצאתי בסיס כלשהו לבקשת הנאשם לביטול כתב האישום מטעמים של הגנה מן הצדק, ולפיכך כתב האישום ייוותר על כנו.
באשר לבקשה לחיוב בהוצאות, הגם שמצאתי טעם רב בדברי ב"כ המאשימה כי מדובר בבקשת סרק מובהקת, בשלב זה ולאחר התלבטות, החלטתי להימנע מלחייב את הנאשם בהוצאות.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים באר שבע נפסק כדקלמן:

בע"פ 2910/94 יפת נ' מדינת ישראל, פ"ד נ(2), 221 נקבעה החלת הדוקטרינה של הגנה מן הצדק במצבים נדירים שבהם היתנהגות הרשות עלתה כדי "היתנהגות בלתי נסבלת ושערורייתית": "המבחן הקובע כפי שאני רואה לאמצו הוא מבחן ההיתנהגות הבלתי נסבלת של הרשות. היינו היתנהגות שערורייתית שיש בה משום רדיפה, דיכוי והתעמרות בנאשם... המדובר במקרים בהם המצפון מזדעזע ותחושת הצדק האוניברסלית נפגעת, דבר שבית המשפט עומד פעור פה מולו ואין הדעת יכולה לסובלו. ברי, כי טענה כגון זו תעלה ותתקבל במקרים נדירים ביותר ואין להעלותה כדבר שבשיגרה ובענייני דיומא סתם. חשיבותה של טענת ההשתק הפלילי למקרים בהם היתנהגות הרשות הייתה כה מקוממת עד כי אי אפשר להרשיע אדם שמי שמעמדו לדין הוא שהביאו לכלל מעשה". בע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ' פ"ד נט(6),776 (להלן: הילכת בורוביץ), שב בית המשפט על ההלכה לפיה טענת ההגנה מן הצדק תיתקבל במקרים נדירים בלבד, אולם, ריכך מעט את הילכת יפת וקבע כי ניתן יהיה להעלות טענה זו גם במקרה בו יהיה בקיום ההליך הפלילי כדי לפגוע פגיעה מהותית בתחושת הצדק וההגינות, אף אם היתנהגות הרשות לא עולה כדי היתנהגות "שערורייתית": "... ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק, מהוה איפוא מהלך קצוני שבית המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר. בדרך כלל יידרש הנאשם להראות שהתקיים קשר סיבתי בין התנהגותן הנפסדת של הרשויות לבין הפגיעה בזכויותיו, עם זאת, אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להיתנהגות שערורייתית של הרשויות אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל עיקר, אך המחייבות ומבססות בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות. אך נראה כי מצב דברים כזה אינו צפוי להתרחש אלא במקרים חריגים ביותר". בהילכת בורוביץ לעיל נקבע מבחן תלת שלבי להחלת דוקטרינת ההגנה מן הצדק: בשלב הראשון על בית המשפט לזהות את הפגמים שנפלו בהליכים ולעמוד על עוצמתם, במנותק משאלת אשמתו או חפותו.
האמור נכון ביתר שאת בעבירות לפי חוק התיכנון והבניה, לגביהן נקבע כי החלת דוקטרינת ההגנה מן הצדק מחייבת משנה זהירות נוכח הפגיעה באנטרס הצבורי למיגור העבירות, שהוגדרו בפסיקה כ'מכת מדינה' (רע"פ 4357/01 סבן נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה אונו פ"ד נו(3) 49, 58-59) , לשמירה על שילטון החוק ולעיתים גם שמירה על ביטחון הציבור, ומשמעה איננו אך מחילה על ביצוע עבירה, אלא מתן היתר דה-פאקטו להמשך השמוש האסור במקרקעין גם בעתיד (עפ"א (ב"ש) 18505-05-16 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה אשקלון נ' רונן טבקול (נבו, 1.3.2017).
שהוי בהגשת כתב אישום ברע"פ 1611/16 מדינת ישראל נ' יוסי ורדי (נבו, 31.10.18 ) נקבע כי "במקרים חריגים תתכן הכרה בתחולתו של עיקרון ההגנה מן הצדק מחמת חלוף זמן משמעותי בהגשת כתב האישום וזאת בהתקיים התנאים הבאים: משך הזמן שחלף מאז ביצוע העבירה הוא משמעותי, הפגיעה בהגנתו של הנאשם, בחרותו ובנסיבות חייו האישיים עקב השהוי בהגשת כתב האישום היא ממשית ומוחשית ואין בנמצא טעם מניח את הדעת להתנהלותה זו של הרשות מחמת מורכבות ההליך, ניהול החקירה או עומס מכביד". על רקע הלכה זאת נדחו במספר פסקי דין בקשות לביטול כתב אישום מכח הדוקטרינה של הגנה מן הצדק בשל שהוי בהגשת כתב אישום.
...
ביחס לטענה לשיהוי בהגשת כתב האישום המאשימה טוענת כי דין הטענה להידחות על הסף בשל חוסר ניקיון כפיו של הנאשם, שהמשיך את השימוש בבניה האסורה ותוך הפרת צו שיפוטי.
בנסיבות אלו, משלא מצאתי כי קופחה הגנתו של הנאשם, הבקשה לביטול כתב האישום בשל שיהוי בהגשתו – נדחית.
ברע"פ 11920/04 נאיף נ' מ"י (נבו, 26.3.07) נקבע לעניין הפרת צו שיפוטי : " אי אכיפה של צווים שיפוטיים היא הפרה בוטה של החוק והיא עולה כדי ערעור סדרי המשפט החיוניים לקיומה של חברה תקינה ועם התנהגות כזו אין מערכת אכיפת החוק יכולה להשלים". על רקע האמור, העובדה כי חריגות הבניה נהרסו לאחר הגשת כתב האישום, 7 שנים לאחר כניסתו לתוקף של צו ההריסה, אינה מצדיקה, בוודאי שאינה מחייבת את ביטול כתב האישום.
אשר על כן, טענותיו המקדמיות של הנאשם– נדחות.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בע"פ 2910/94 יפת נ' מדינת ישראל, פ"ד נ(2), 221 נקבעה החלת הדוקטרינה של הגנה מן הצדק במצבים נדירים שבהם היתנהגות הרשות עלתה כדי "היתנהגות בלתי נסבלת ושערורייתית": "המבחן הקובע כפי שאני רואה לאמצו הוא מבחן ההיתנהגות הבלתי נסבלת של הרשות. היינו היתנהגות שערורייתית שיש בה משום רדיפה, דיכוי והתעמרות בנאשם... המדובר במקרים בהם המצפון מזדעזע ותחושת הצדק האוניברסלית נפגעת, דבר שבית המשפט עומד פעור פה מולו ואין הדעת יכולה לסובלו. ברי, כי טענה כגון זו תעלה ותתקבל במקרים נדירים ביותר ואין להעלותה כדבר שבשיגרה ובענייני דיומא סתם. חשיבותה של טענת ההשתק הפלילי למקרים בהם היתנהגות הרשות הייתה כה מקוממת עד כי אי אפשר להרשיע אדם שמי שמעמדו לדין הוא שהביאו לכלל מעשה". בע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ' פ"ד נט(6),776 (להלן: הילכת בורוביץ), שב בית המשפט על ההלכה לפיה טענת ההגנה מן הצדק תיתקבל במקרים נדירים בלבד, אולם, ריכך מעט את הילכת יפת וקבע כי ניתן יהיה להעלות טענה זו גם במקרה בו יהיה בקיום ההליך הפלילי כדי לפגוע פגיעה מהותית בתחושת הצדק וההגינות, אף אם היתנהגות הרשות לא עולה כדי היתנהגות "שערורייתית": "... ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק, מהוה איפוא מהלך קצוני שבית המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר. בדרך כלל יידרש הנאשם להראות שהתקיים קשר סיבתי בין התנהגותן הנפסדת של הרשויות לבין הפגיעה בזכויותיו, עם זאת, אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להיתנהגות שערורייתית של הרשויות אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל עיקר, אך המחייבות ומבססות בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות. אך נראה כי מצב דברים כזה אינו צפוי להתרחש אלא במקרים חריגים ביותר". בהילכת בורוביץ לעיל נקבע מבחן תלת שלבי להחלת דוקטרינת ההגנה מן הצדק: בשלב הראשון על בית המשפט לזהות את הפגמים שנפלו בהליכים ולעמוד על עוצמתם, במנותק משאלת אשמתו או חפותו.
שהוי בהגשת כתב אישום כמצוין בתגובת המאשימה, בעיניין ורדי לעיל נקבע כי "במקרים חריגים תתכן הכרה בתחולתו של עיקרון ההגנה מן הצדק מחמת חלוף זמן משמעותי בהגשת כתב האישום וזאת בהתקיים התנאים הבאים: (א) משך הזמן שחלף מאז ביצוע העבירה הוא משמעותי; (ב) הפגיעה בהגנתו של הנאשם, בחרותו ובנסיבות חייו האישיים עקב השהוי בהגשת כתב האישום היא ממשית ומוחשית; (ג) אין בנמצא טעם מניח את הדעת להתנהלותה זו של הרשות מחמת מורכבות ההליך, ניהול החקירה או עומס מכביד". על רקע הלכה זאת נדחו במספר פסקי דין בקשות לביטול כתב אישום מכח הדוקטרינה של הגנה מן הצדק בשל שהוי בהגשת כתב אישום.
למעלה מן הדרוש יצוין כי אף אם הייתי מגיעה למסקנה לפיה קופחה הגנתו של הנאשם בשל השהוי וכן אם הייתי קובעת שהמאשימה חבה באחריות למעשי קודמתה (ועדה מקומית שמעונים) ונכנסת בנעליה, לא הייתי מורה על ביטול כתב האישום, אלא נותנת לכל היותר משקל לטענה במסגרת גזירת העונש, זאת בשל האנטרס הצבורי באכיפת דיני התיכנון והבניה ומשלא מצאתי כי יש בקיומו של ההליך הפלילי בחלוף 9 שנים מתחילת מועד ביצוע העבירה משום פגיעה קשה בתחושת הצדק וההגינות.
...
בנסיבות אלה לא נפל פגם בהגשת כתב האישום בשל התיישנות והטענה נדחית.
בנסיבות אלה משלא נפל פגם בהתנהלות המאשימה, גם טענה זו - דינה להידחות.
אשר על כן, טענותיו המקדמיות של הנאשם– נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו