מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול כתב אישום בטענת פגם והגנה מן הצדק

בהליך עבירות שאינן תאונות דרכים ואינן דו"חות (פ"ל) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לפניי בבקשה לביטול כתב האישום בשל טענה מקדמית של "הגנה מן הצדק", בהתאם לסעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב – 1982 (להלן: "חוק סדר הדין הפלילי").
בהתאם לסעיף 149(10), מוסמך בית המשפט לבטל כתב אישום אם "הגשת כתב אישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית". בעיניין בורוביץ הנ"ל הוסף מבחן בן שלושה שלבים לבחינת השאלה מתי תיתקבל טענת הגנה מן הצדק: זהוי הפגמים שנפלו בהליכים שננקטו בעיניין העותר לסעד ועמידה על עוצמתם, במנותק משאלת אשמתו או חפותו; האם המשך קיום ההליך עלול להביא לפגיעה חריפה בתחושת הצדק וההגינות.
...
"ומה לי אם נהג משך דקה או משך שעה, אם נהג ברחוב צדדי או בכביש ראשי – החשוב הוא כי המבקש נהג ברכב על אף שנאסר עליו לעשות כן. ומשכך, אין מנוס מלהעלות את רף הענישה ולהחמיר עימו" (ראו: רע"פ 6894/09 פרץ נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 03.09.09)).
איני מקבל את ההקבלה אותה עושה ההגנה בעניין זה לפיה על המשטרה היה למנוע את כניסתו של הנאשם לרכב כפי שהייתה עושה באם הייתה יודעת על פדופיל העומד לבצע את זממו.
סוף דבר בנסיבות אלה, לאחר שלא מצאתי כי נפל "פגם" או "פסול" בכתב האישום וכן כי הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי אינם עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית, אני מורה על דחיית הבקשה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים בקשת מבקש 8 והתגובה לה ביום 10.3.21 הוגשה בקשת מבקש 8 לביטול כתב האישום, בה נטען כי יש לבטל את כתב האישום בגין פגמים בכתב האישום ומחמת טענת הגנה מן הצדק.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בכתב האישום ובטענות הצדדים, ובהתייחס לשלב הדיוני בו אנו נמצאים, לא מצאתי כי יש מקום לקבל את הבקשות.
...
אשר למבקש 3: אינני מקבל טענת אכיפה בררנית אף נוכח מעמדו והשוואתו למעמדם של המעורבים האחרים שכן לא הובאו ראיות לפני לביסוס הטענה.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את הבקשות לביטול כתב האישום.
המזכירות תעביר החלטתי לידיעת ב"כ הצדדים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

לפני בקשה לביטול כתב האישום כנגד הנאשם מחמת טענות מקדמיות, פגם בכתב האישום, היתיישנות והגנה מן הצדק לפי סעיף 149(3)(8)(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב 1982 (להלן: החוק).
ומן הכלל אל הפרט : טענת הפגם בכתב האישום צודק בא כוח הנאשם כי עשויים להיות מקרים נדירים בהם כתב האישום ינוסח בצורה כה כללית, כך שהגנתו של נאשם פלוני תקופח.
...
מהמקובץ לעיל עולה כי אכן נפלה טעות תחת ידי המאשימה אך מדובר בטעות שנעשתה בתום לב. טעות אשר פגעה בזכויותיו של הנאשם שהסתמך על הודעת הסגירה וכי הניח ובצדק שאותה פרשייה נמצאת מאחוריו.
לסיכום: לא מצאתי כי נפל פגם או פסול בעצם הגשת כתב האישום ואף לא מצאתי כי ניהול ההליך הפלילי עומד בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית באופן המצדיק את ביטול כתב האישום בהליך מקדמי.
לאור כל זאת, דין הבקשה להידחות.

בהליך חוקי עזר עירוניים - ברירת משפט (חע"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בין הטענות המקדמיות, העלו הנאשמים טענות לפגמים בכתב האישום, בהליך עצמו ואף טענות הגנה מן הצדק, כגון: א. שינויים שבין הודעת הקנס עד לכתב האישום שהוגש לבית-המשפט.
דיון והכרעה: אין מחלוקת עובדתית בתיק זה ביחס לעובדה כי החצר הייתה מלוכלכת בתאריך 23.5.18 וזאת נוכח התמונות שהוגשו על ידי הפקח וגם נוכח עדותו של נאשם 1 ודבריו כפי שנמסרו בתשובתו לאישום ובבקשתו לביטול כתב האישום.
ודוק: "... ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק, מהוה איפוא מהלך קצוני שבית המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר. בדרך כלל יידרש הנאשם להראות שהתקיים קשר סיבתי בין התנהגותן הנפסדת של הרשויות לבית הפגיעה בזכויותיו, עם זאת, אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להיתנהגות שערורייתית של הרשויות אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל עיקר, אך המחייבות ומבססות בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות. אך נראה כי מצב דברים כזה אינו צפוי להתרחש אלא במקרים חריגים ביותר" (עמ' 207 לפסק הדין) נוכח המפורט לעיל, עולה כי בית המשפט יעשה שימוש בדוקטרינה, רק כאשר פעולות הרשות חורגות מהנורמה המקובלת, ממידת הסבירות, ההגינות ותום הלב.
...
משכך, מכיוון שלא מצאתי כל אפליה לא רלוונטית בין הנאשמים, לבין אי אילו אחרים, שהרי גם אין רגליים לעצם הטענה לאכיפה בררנית, ובהמשך לעצם ההגנה מן הצדק בגין כך. שלוש הטענות המרכזיות שבגינן החלטתי לזכות הנאשמים הן: א. העדר סמכות מפורשת להוצאת הנחיות לביצוע הניקיון.
ברם, במקרה זה מקובלת עלי טענת הנאשמים שעצם היווצרות העבירה באה לעולם "ונולדת" עם מתן הנחיית ביצוע הניקיון.
סוף דבר: מכל האמור לעיל הנני מזכה את הנאשמים 1-4 מהעבירות המיוחסות להם בכתבי האישום.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים ירושלים נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה לביטול כתב האישום, מכח הטענה שאין להשיב לאשמה הקבועה בסעיף 158 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב1982 (להלן: "החסד"פ") או מכח טענת הגנה מן הצדק, נוכח פגמים בכתב האישום וטענה לאכיפה בררנית, בהתאם לסעיף 149 לחסד"פ. רקע והשתלשלות העניינים בתיק זה הוגש נגד הנאשמים כתב אישום בגין ביצוע עבודה אסורה, בדרך של סגירת מרפסת בשטח של כ-14 מ"ר, שבוצעה בין ה-1.3.20 ל-8.3.21.
...
בבג"צ 6396/96 זקין נ' ראש עיריית באר שבע, פ"ד נג(3) 289 (1999) נקבע כי: "אכיפה בררנית היא אכיפה הפוגעת בשוויון במובן זה שהיא מבדילה בין בני אדם דומים או בין מצבים דומים לשם השגת מטרה פסולה, או על יסוד שיקול זר או מתוך שרירות גרידא". באותו עניין הבהיר בית המשפט (בעמ' 304): "אכיפה בררנית (באנגלית: selective enforcement) אינה היפוך של אכיפה מלאה. לעיתים קרובות אין אכיפה מלאה, ומבחינה מעשית אף לא יכולה להיות אכיפה מלאה, של חוק או תקנות. אכיפה חלקית אינה בהכרח אכיפה פסולה. כך גם אכיפה מדגמית, שהרי המדינה אינה יכולה להקצות אלא משאבים מוגבלים לאכיפת החוק." סבורני כי הנאשמים לא הציגו תשתית ראייתית מבוססת להוכחת טענותיהם ובנוסף לא עמדו בנטל הנדרש המוטל עליהם להוכיח כי לאורך זמן ובאופן שיטתי הרשויות לא אכפו עבירות דומות לשלהם (ראה ע"פ 3507/19 עבד אלסמד בורקאן נ' מדינת ישראל, 3.12.2020).
באלה הדברים, הבקשה לביטול כתב האישום אף מטעם זה נדחית.
סוף דבר נוכח דחיית טענותיהם המקדמיות של הנאשמים ובשים לב לקביעות הפסיכיאטר המחוזי בעניין הנאשם 1, יש לקבוע דיון לשמיעת פרשת ההגנה וסיכומים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו