לבית הדין ברור שהצדדים הגיעו למצב שאין טעם להחיות את הנישואין שכבר "מתו", ולכן הם פנו להליך הגירושין.
ואמנם בשו"ת הב"ח סי' קכ"ד חלק על דברי הר"ן הללו וטעמו דלא אשתמיט שום מחבר לכתוב כדבריו שסילוק מהני רק בעודה ארוסה, וכן פסק בשו"ת עבודת הגרשוני הודפסה תשובתו בחוות יאיר סי' נ', אבל כבר כתבו בפד"ר כרך א' עמ' 301 ואילך, דאשתמיטו להב"ח דברי ראשונים רבים שכתבו כדברי הר"ן הנ"ל, ובכללם בשו"ת הרשב"א ח"א סי תתק"ס הובא בב"י אבהע"ז סי' צ"ב, ועיין בבית מאיר שם שכתב שכן משמע מהרמב"ם וכך כתב ברבינו ירוחם נתיב כ"ג ח"ד והריטב"א גיטין ע"ז ע"א, והריב"ש בתשובותיו סי' ת"ד, וכן פסקו הרמ"א שם סעי' א', ובשו"ת מהרי"ט אבהע"ז ח"א סי' מ"ה ובמשפט שלום חו"מ סי' ר"ט הנ"ל ובשו"ת בשמים ראש סי' רי"ח. ]
אבל זה אינו, שכבר כתב החת"ס בתשובותיו ח"ב אבהע"ז סי' קס"ו, ובפרושו לכתובות שם, שגם לשיטת הר"ן, אם הסילוק היה בשידוכין (וכפי שנהוג עלמא, שהרי האירוסין והנישואין באים כאחת) שבהם יש קנסות וחרמות שמחמתם יש להניח שלא יחזרו בהם, הרי שהנישואין הם בגדר עבידי דאתו, והסילוק מהני, וכן כתב המהריק"ש בשו"ת אהלי יעקב סי' ק"א. לביאורו של החת"ס, זהו היסוד שבדברי הר"ן הנ"ל, שהיכא שהזכות העתידית עבידא דאתיא מהניא הסילוק, וממילא, בנדו"ד שהצדדים חתמו על הסכם קדם־נישואין יומיים לפני חתונתם, שבו הם מבקשים להסדיר את כל ההנהגות הרכושיות והכלכליות שיהיו ביניהם עם נישואיהם, ניתן לומר בודאות, שבאותו זמן הנישואין היו עבידי דאתו, ובכללם זכות הכתובה[footnoteRef:3].
אשר על כן, אם באנו לחייב את הבעל (בתיק המקורי) בתשלום הכתובה, וכפי שבקשה האשה בתחילה כשהצהירה שלא תסכים להתגרש עד שתקבל את כתובתה, זה יסתור בעליל את המגמה של הסעיף הנ"ל שבהסכם.
י"א) הינה כי כן, בהתאם למה שהעלנו בנימוקי פסק הדין הנ"ל, הרי שבנידו"ד, שהנתבע שב על מנהגו והחתים את התובעת על הסכם ממון, שבו הם מוותרים על כל תביעה שתהיה למי מן הצדדים כנגד מישנהו, על אף שהיה מודע לספק שסעיף זה מעורר בנוגע לכתובה, היה עליו לפרש בסעיף הויתור שזה כולל את הכתובה, ומשלא פירש כן, וויתר על זכותו לטעון כך.
כך גם לפי מסקנתנו שם, שכאשר מדובר בגירושין שנכפו על האשה אין מקום להפעיל את סעיף הויתור, הרי שבנידו"ד שמסקנתנו היא שהתובעת נאלצה לפתוח בהליך גירושין לאור קשריו של הנתבע עם גרושתו מנישואיו הראשונים, ולאור סילוקה של התובעת מהבית ומאיסתו של הנתבע בתובעת, וככל האמור בחלקם הראשון של הנימוקים לפסק דין הנוכחי, אין מקום להפעיל את סעיף הויתור.
האמור בסעיף 16.5 להסכם הממון, שב"כ הנתבע ביקש להדגיש (בסימון בקוו מדגיש בתוך הסיכומים), שבו הצדדים מבטלים כל התחייבות איננו רלוואנטי.
...
הסכום הגבוה אותו התחייב הנתבע בכתובה, שלא כמקובל בנישואין שניים ובוודאי לא שלישיים, גם הוא מעיד על כוונה נסתרת של הנתבע להתחמק מהחוב במידה ויידרש לו במקרה של גירושין, ואני מעדן את לשוני, וד"ל.
על אף כל האמור לעיל, שבעיקרון יש לחייב את הנתבע בתשלום תוספת הכתובה, לדעתי, יש לחייב רק בחלק מהתוספת, ולא במלוא הסכום הנקוב בכתובה.
במקרה זה סבורני שיש מקום לפשרה לא בשל ספקות בקביעה זו, אלא בשל תרומת התנהלותה של האשה לפירוק הקשר, ובשל תקופת הנישואין הקצרה.
הרב מאיר כהנא
בהתאם למסקנה העולה מדעת הרוב, בית הדין מחייב את הנתבע לשלם לתובעת לכתובה סך של 60,000 ₪ תוך 90 יום מקבלת פסק דין זה.
מותר לפרסום לאחר השמטת פרטים מזהים.