מאז ועד היום, משך למעלה משנתיים וחצי, נותר כסאו של יו"ר הדירקטוריון לא מאויש, להוציא תקופה של כעשרים ימים, בין 6.4.22 ל-26.4.22, בה כיהן בתפקיד מר דב בהרב.
בתווך, ולאחר קבלת מכתב ההתראה, העבירו השרים את שמו של מר אילן בירן לבחינת הועדה לבדיקת מינויים, כהגדרתה בחוק החברות הממשלתיות, וזאת במסגרת הליך מזורז ולאחר שהיתקבל אישור היועצת המשפטית לממשלה לכך.
בחודש ספטמבר 2022 אישרה ועדת המינויים את מינויו של מר בירן ליו"ר דירקטוריון חברת חשמל, אולם המינוי לא יצא לפועל שכן זמן קצר לאחר מכן החליט מר בירן להסיר מועמדותו.
נטען כי סעיף 363א(ב)(2) לחוק החברות, מכוחו הוטל העיצום, מסמיך את הרשות להטיל עיצום כספי בגין הפרת הוראות סעיף 94(א) לחוק החברות בלבד, ולא על בסיס הפרת הוראה הכלולה בחוק החברות הממשלתיות, ועל כן - דין ההחלטה להתבטל.
נטען בהקשר האמור כי המחוקק בחר להחריג חברות ממשלתיות מיגדרי סעיף 94(א) לחוק החברות באמצעות ההסדר הפרטני בסעיף 24(א) לחוק החברות הממשלתיות, ומכאן שאין היגיון בהחלת דין זהה לחברה ממשלתית ולחברה "רגילה". זאת, מאחר שבחברות ממשלתיות הדירקטוריון אינו מוסמך למנות בעצמו יו"ר דירקטוריון, אלא הוא תלוי באישור השרים, וממילא אין ביכולת הדירקטוריון למנוע את ההפרה.
הובהר כי עמדת רשות החברות הממשלתיות נתמכה בטיעונים משפטיים ומוסדיים סדורים, תוך שהובהר בה כי הוקמה ועדה ציבורית מטעמה לבחינת פעילותן של חברות ממשלתיות, לרבות בחינת הצעות לשינוי אופן מינוי יו"ר דירקטוריון בחברות אלה.
זאת ועוד, דומה שהטענות שהועלו בבקשה לצרוף מסמכים נטענו ממילא בעתירה ולטעמי – אין בהן כדי להשפיע על החלטה זו.
טענות הרשות
הרשות טענה כי ההחלטה על הטלת העיצום התקבלה בסמכות ובסבירות, לאחר קיום הליך תקין במסגרתו נשמעו טענותיה של העותרת ושל רשות החברות הממשלתיות.
בהקשר זה, נטען כי נוכח בקיאותה ומומחיותה של הרשות, מרחב ההתערבות של בית המשפט בהחלטות שבשיקול דעתה המקצועי הנו צר ביותר, ואל לו להדרש לשיקולים המקצועיים העומדים בבסיס החלטותיה כגורם המוסמך לאכיפה מנהלית בשוק ההון, בודאי כאשר מדובר בהחלטה הנמצאת "בליבת סמכויותיה ושיקול הדעת המקצועי של הרשות".
המשיבה 2, רשות החברות הממשלתיות, לא הגישה תשובה מטעמה לעתירה ואף בחרה שלא להתייצב לדיון.
...
מששיעורו של העיצום הכספי נקבע בחוק, מתחזקת המסקנה כי הטלת העיצום בהתאם לאמות המידה הקבועות בחוק, היא סבירה בנסיבות העניין [השוו לעניין ברן, פס' 5.
בשולי החלטתי אציין כי הגם שהרשות החליטה להפחית 40% מסכום העיצום המקורי, והגם שהגעתי לכלל מסקנה כי ההחלטה על הטלת העיצום וגובהו מצויה בתוך מתחם הסבירות, אין בכך לשלול את האפשרות שבמתחם זה יכולה הייתה להיכלל גם בחינה נוספת של גובה העיצום לאור הנסיבות המיוחדות המפורטות בעתירה, וזאת בהתאם ללשון תקנה 2(4) לתקנות ההפחתה, המאפשרת הפחתת גובה העיצום בשיעור של עד 50% בשל "נסיבות עובדתיות אחרות".
עם זאת, הסוגיה לא עלתה בטיעוני העותרת, אשר עמדה על עמדתה ביחס לסוגית הסמכות וחריגה ממתחם הסבירות תוך שהבהירה כי "אנחנו לא בעולמות של ההפחתה" (פר' עמ' 4, ש' 22).
לאור כל האמור לעיל, העתירה נדחית.