זאת, לאחר שבעקבות אישור בקשה להיתר בנייה מיום 25.3.2019 על סמך תכנית מכוח סעיף 23 לתוכנית מתאר ארצית לחזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה תמ"א 38 (להלן: "תמ"א 38"), תכנית רע/1010/א משנת 2019 (להלן: "תוכנית 1010א"), קבע השמאי המכריע חיוב בהיטל השבחה בסך 808,617 ₪.
המדובר בבניין בן 3 קומות וחדרי יציאה לגג, כאשר במסגרת בקשת ההיתר הורחבו הדירות בקומות הקיימות (א'-ג'), חדרי היציאה לגג נהרסו ונבנו במקומן 5 יח"ד חדשות בקומה ד', 5 יח"ד חדשות בקומה ה', 3 יח"ד חדשות בקומה ו' וכן יח"ד נוספת בקומה ז' (קומה חלקית).
הועדה ציינה כי בהתייחס לניוד זכויות קובעת התכנית כי יותר ניוד זכויות בלתי מנוצלות להרחבת דירה קיימת מכוח סעיף 11.2 לתמ"א 38 ובתנאי שיבנה ממ"ד לכל דירה מורחבת וכי ניוד הזכויות יתאפשר במסגרת קונטור הקומה הטיפוסית המורחבת בלבד, ומכאן שהשטח הניתן לניוד על פי תכנית 1010א הוא הפרש בין 25 מ"ר שמקנה תמ"א 38 לטובת הרחבת כל אחת מהדירות בקומות הקיימות, לבין הזכויות שהתבקשו בפועל להרחבת הדירה (ובילבד שלכל דירה קיימת יתוסף ממ"ד).
אז עברה הועדה לבחון לאילו קומות השטח הנ"ל נויד, ומהם השטחים שנוצלו במסגרת תוספת הזכויות הכמותית שהתבקשה מכוח תכנית 1010א.
בחישוב שטח קומה טיפוסית בבניין קבעה הועדה כי השטח יכלול שטח הדירה הקיימת + שטח המרפסות הסגורות +25 מ"ר זכויות מכוח התמ"א + שטח חדר מדרגות קיים (סה"כ 642.65 מ"ר), בתוספת שטח החיזוקים (58.3 מ"ר), כך שהסך המצרפי של שטחים אלו מביא לקומה טיפוסית בשטח של 700.95 מ"ר. על בסיס האמור נקבע כי השטח הסחיר (ניכוי המבואות וחדרי המדריגות בשטח של 34.97 מ"ר) הוא כ-666 מ"ר, מחציתו – לחישוב הקומה החלקית – הוא 333 מ"ר.
בנקודה זו הבהירה הועדה כי חישוב שטח הקומה הטיפוסית, הכוללת כאמור את שטחי החיזוק, נעשה אך ורק על מנת לקבוע לאילו קומות נוידו השטחים הבלתי מנוצלים מקומות א'-ג' בבניין הקיים, ומה הקף הזכויות שיש ליחס לתוספת הזכויות הכמותיות שהתבקשה מכוח תכנית 1010א.
הועדה דחתה את עמדת המערערת בשומתה לפיה יש לערוך השוואה בין "סל הזכויות" שניתן היה לנצל בבניין כולו ללא מימוש תכנית 1010א ("מצב קודם" תאורטי, כהגדרת המערערת) אל מול הבקשה להיתר ("המצב המבוקש", כלשונה), ולהעמיד את ההשבחה על ההפרש בין זכויות אלו, בנימוק לפיו מתודה שמאית זו אינה מתאימה לנסיבות המקרה משום שהיא מגלמת בתוכה הנחה שגויה כאילו ניתן היה לנייד את הזכויות הבלתי מנוצלות בקומות ד' וה' החדשות לקומות ו' ו-ז' בבניין, דבר שתכנית 1010א לא התירה כלל.
בשאלה בה נחלקו צדדים במסגרת ערעור זה, האם הוראות תכנית 1010א אפשרו ניוד זכויות בניה אך ורק של שטחים המיועדים להרחבת דירה קיימת מהקומות הקיימות (א'-ג') של הבניין הקיים, או גם מקומות "חדשות" תאורטיות שניתנות היו לבנייה מכוח תמ"א 38 בלבד (ד'-ה'), הפניתה המשיבה אף לתקנון תכנית 1010א, שם נקבעו הוראות בינוי העברת זכויות בניה מקומה לקומה, באופן שבו הותר ניוד זכויות בניה בלתי מנוצלות המיועדת להרחבת דירה קיימת, מכוח סעיף 11.2 לתמ"א 38 ובילבד שיבנה ממ"ד לכל דירה מורחבת.
...
בהחלטתה קבעה הוועדה כי קריאה תכליתית של תמ"א 38 מחייבת את המסקנה לפיה שטח הקומות הנוספות שמעל הקונסטרוקציה, הנחוץ לחיזוק הבניין הקיים, מתאפשר לפי הוראות התמ"א ולכן בניגוד לעמדת השמאי יש להביא בחשבון את השטחים שנבנו על גבי החיזוקים הקונסטרוקטיביים כשטחים שניתן לבנות מכוח התמ"א.
הוועדה ציינה כי במצב דברים הרגיל היה התיק מוחזר לשמאי המכריע על מנת שיבחן מחדש את התחשיב שערך, אלא שעוד לפני שהוגש הערר סיים השמאי המכריע את תפקידו כך שלא ניתן לשוב אליו לצורך עריכת תיקונים בשומה.
בהתייחס לטענה לפיה פרשנות ועדת הערר סתרה חוות דעת משפטית ספציפית מטעם המשיבה, מקבל אני את הסבר המשיבה כי חוות הדעת בהליך אחר אינה מחייבת את הוועדה, מה גם שעל פני הדברים לא ניתן לומר כי השמאי המכריע באותו הליך אחר הגיע למסקנה שונה מהותית מזו שקבעה הוועדה בענייננו, נוכח העובדה כי נסיבות אותו מקרה שונות מנסיבות ענייננו.
לאור כל האמור, סבורני כי לא נפל פגם בקביעת ועדת הערר לעניין פרשנותה של תכנית 1010א וקביעתה כי תכנית זו אפשרה ניוד זכויות בלתי מנוצלות אך ורק מתוך שטחי ההרחבה של הדירות הקיימות בקומות א-ג'.
כללו של דבר, בהתאם לתקנה 148(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט - 2018 ותקנה 28 לתקנות בתי משפט לעניינים מנהליים (סדרי דין), תשס"א – 2000, ולאחר שמצאתי כי אין מקום לדחות את הממצאים העובדתיים שנקבעו על ידי הוועדה, כי ממצאים אלה תומכים במסקנתה המשפטית וכי אין לגלות בה טעות שבחוק – דין הערעור בסוגיות שתוארו לעיל להידחות.