מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לאישור תובענה נגזרת בשם חברה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהחלטה מיום 1.3.2020 קבע המותב הקודם כי על התובעת לשלם אגרה בגין הסעדים הכספיים שהתבקשו בסעיפים 79 ו-85 לכתב התביעה המתוקן, לרבות הערכת הסכום הנתבע בסעיף 85(ד) ותשלום האגרה בהתאם להערכה זו. בעקבות החלטה זו שילמה התובעת אגרה לפי סכום תביעה של כ-1,500,000 ש"ח. בהחלטה מיום 19.5.2020 סולקה על הסף התביעה בכתב התביעה המתוקן נגד הנתבעים 8-5 (עו"ד ברזיק, הדיירים, עו"ד גהוורי ועו"ד שוורץ), בין היתר בשל כך שהטענות שהעלתה התובעת נגדם נוגעות לעילות ולסעדים של החברה ולא של התובעת, ולפיכך מקומן להתברר בבקשה לאישור תביעה נגזרת שתוגש בשם החברה נגד הנתבעים הנוספים (שם, בפס' 43-35 ו-46).
...
בנסיבות העניין אני סבור כי יש מקום לקבוע כי הסכום האמור בסעיף 94.1 לעיל יישא ריבית והפרשי הצמדה לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 (להלן: "ריבית והפרשי הצמדה כחוק"), החל מיום 19.5.2019, הוא מועד הגשת התביעה, ועד למועד התשלום; והסכומים האמורים בסעיפים 94.2 ו-94.3 לעיל יישאו ריבית והפרשי הצמדה כחוק החל מיום 8.3.2021, הוא יום הגשת תצהירו של מר פנסו, ועד למועד התשלום.
בשולי הדברים יצוין כי הנתבעים לא טענו בסיכומיהם כל טענה בנוגע להתאמת האגרה ששולמה בהליך לסעדים הנוספים שהתבקשו בתצהירו של מר פנסו ובסיכומי התובעת, ולפיכך לא מצאתי לנכון להידרש לסוגיה זו. למעלה מן הצורך, יצוין כי בהקשר זה ממילא נשאלת השאלה האם לאור הוראת תקנה 2(ב) לתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז-2007, אין די באגרה ששולמה על ידי התובעת עבור תביעה בסך של כ-1,500,000 ש"ח. מכל מקום, גם אם הייתי מגיע למסקנה לפיה התובעת שילמה אגרה בחסר, לא היה בכך כדי להוביל לדחיית חלקו העודף של תביעתה, שכן חלף צעד זה ולאור נסיבותיו החריגות של המקרה היה מוצדק להורות לתובעת לשלם את יתרת האגרה כתנאי לפסיקת מלוא הסעד לו היא זכאית (ר' למשל ע"א 7156/10 חברת הירקון בע"מ נ' מדינת ישראל מינהל מקרקעי ישראל, פס' 20 לפסק דינה של השופטת (כתוארה אז) א' חיות (נבו, 11.10.2012); גורן, בעמ' 1653).
בנסיבות העניין ולאחר שנתתי דעתי לשיקולים הקבועים בתקנה 153(ג) לתקנות, ובכלל זה לאופן שבו התנהלו הנתבעים בהליך דנן, אני קובע כי הנתבעים 4-2 יישאו ביחד ולחוד בהוצאות התובעת בסך של 50,000 ש"ח. המזכירות תשלח את פסק הדין לצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכשיר התביעה הנגזרת מאפשר גם לבעל מניות מיעוט לעתור לבית המשפט ולבקש אישור להגשת תביעה בשם החברה, ככל שהנהלת החברה לא פועלת למימוש זכות זו. ככלל, הגשת תביעה נגזרת נוגדת את עקרונות היסוד של דיני החברות ובראשם העקרון לפיו החברה היא אישיות משפטית נפרדת מבעלי השליטה בה. לכן, חוק החברות מסדיר את אופן הגשת תביעות נגזרות בסעיפים 194-206 וקובע את מהלך הדברים לאישור תביעה נגזרת.
...
לאור האמור, דין התביעה שכנגד להיות מסולקת על הסף וכך אני מורה.
בשלב זה, לא מצאתי מקום להיעתר לבקשה: ראשית, אין לעתור בבקשה עצמאית במסגרת תשובה לבקשה.
סוף דבר הבקשה לסילוק על הסף- מתקבלת.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

להשלמת התמונה יצוין, כי ביום 28.1.2021 הגיש יוסף בקשה לאישור תביעה נגזרת בשם החברה נגד יונה, שבה חזר, בעקרו של דבר, על חלק מהטענות שהעלה בתביעתו להסרת קפוח המיעוט, לרבות טענתו בדבר רכישת מניותיו של אריה בידי החברה (תנ"ג 55118-01-21; להלן: התביעה הנגזרת).
...
ואולם, בעניין אדלר נקבע כי הנסיבות שבהן יש להפעיל סעד זה הן חריגות, ובמקרים שבהם לא הוכחה עילת קיפוח המיעוט, על סעד זה להינתן "במשורה ובכפוף לכך שבית המשפט השתכנע כי אכן מדובר במעין-שותפות וכי אין מנוס, בנסיבות העניין הקונקרטי המונח לפני בית המשפט, להפריד בין ה'שותפים' הניצים" (שם, בפסקה 75).
בענייננו, בית המשפט קמא הגיע לכלל מסקנה כי לא התקיימו הנסיבות החריגות המצדיקות מתן סעד של רכישה כפויה.
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבה טוענת בבקשת הגילוי כי המסמכים נחוצים לשם בחינת הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת בשם החברה כנגד נושאי המשרה בה, בעילות של הפרת חובת הזהירות (היתנהלות בפזיזות) והפרת חובת האמונים המוטלת על מי מנושאי החברה.
...
הבקשה לגילוי מסמכים הועברה לטיפולי, ובהחלטה הראשונית מיום 8.8.23 קבעתי כדלקמן: "מעיון בה (בבקשה) עולה כי הבקשה הוגשה יום לאחר הדיווח המיידי בדבר הכוונה להטיל עיצום כספי ע"י רשות התחרות. דומה כי עיצום זה טרם הוטל וכן נרשם כי החברה טוענת כי פעלה כשורה. במצב דברים זה עולה השאלה האם ראוי לברר את הבקשה כבר בשלב זה או שמא יש להשהות את בירורה ולעכב את ההליך עד שתתבהר התמונה... לפיכך, ובטרם תועבר הבקשה לתגובה, דבר אשר מן הסתם עלול להסב נזק לחברה, וכן ליצור עלויות וודאיות – תודיע המבקשת האם עומדת היא על בירורה". למרות החלטתי הנ"ל וחרף העובדה כי נדרשה הבהרה בטרם העברת בקשת הגילוי לתגובה, הגישה החברה ביום 9.8.23 את הבקשה שבפניי, במסגרתה טענה כי יש לסלק את הבקשה לגילוי מסמכים על הסף, וזאת נוכח היותה בקשה מקדימה את זמנה ותיאורטית גרידא, כפי שיפורט להלן.
כלל זה עלול להוביל למצב בו מוגשת בקשה לגילוי מסמכים שאינה בשלה, והגעתי למסקנה כי זהו המקרה שלפנינו.
במקרים הנכללים בקטגוריה הראשונה, יש לתת עדיפות מכרעת לתובע "הראשון בזמן" שהוא כאמור זה שחשף את הפרשה, ואין לאפשר לגורמים אחרים "לרכוב" על ההליך שהגיש התובע הראשון.
מכל הטעמים הללו, מורה אני על סילוק הבקשה על הסף.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בד בבד עם כתב הגנתה, הגישה ריבוע כחול בקשה לאישור תביעה נגזרת בשם החברה נגד קיסטון.
...
אציין באופן בלתי ממצה מספר טעמים התומכים במסקנה זו: יעילות: תובענת החברה בהחלט אפשר, כטענת החברה וקיסטון, שתייתר את הצורך בבירור ההליך הנגזר, בירור שהוא סבוך יותר מאשר תובענת החברה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו