מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לאישור תובענה מנהלית כייצוגית ציבורית

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המבקשת הגישה בקשה לאישור תובענה מינהלית ייצוגית נגד המשיבה, בעילה של השבה בגין גביית יתר של אגרות לרישום פטנטים (להלן: "הבקשה").
סעיפים 22 ו-23 לחוק תובענות ייצוגיות מונים שורה של שיקולים שעל בית המשפט להביא בחשבון לעת פסיקת גמול ושכ"ט. בין השיקולים נמנים שיקולים אלו: הטירחה שטרחו התובע המייצג ובא כוחו והסכון שנטלו על עצמם בהגשת התביעה ובניהולה; התועלת שהביאה התובענה לחברי הקבוצה, ובכלל זה נבחנת השאלה האם החדילה היא פועל יוצא של בקשת האישור; מידת החשיבות הציבורית של התובענה הייצוגית; מורכבות ההליך; האופן בו ניהל בא הכוח המייצג את ההליך; הפער בין הסעדים שנתבעים בבקשת האישור לבין אלו שנפסקו בתובענה.
...
גם טענה זו אין בידי לקבל, זאת לנוכח העובדה שהמבקשת כלל לא הייתה חייבת לפנות למשיבה בטרם הגישה את בקשתה (דנ"מ 5519/15 יונס נ' מי הגליל (17.12.19)).
לאחר שנתתי דעתי לכל האמור לעיל, ולנוכח ההיקף הכספי הלא גדול של התועלת שצמחה לחברי הקבוצה, אני סבור כי במקרה שלפניי אין מקום לפסוק גמול ושכ"ט בשיטת האחוזים.
אשר על כן אני קובע כי המשיבה תשלם למבקשת גמול בסכום של 10,000 ₪, ולב"כ המבקשת תשלם המשיבה שכ"ט עו"ד בסכום של 45,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עינינו רואות כי האפשרות להגשת בקשה לאישור לתובענה ייצוגית מנהלית כנגד רשות ציבורית לצורך השבת כספים ממנה, מוגבלת לסכומים שנגבו על-ידי הרשות הציבורית שלא כדין כמס, אגרה או תשלום חובה אחר.
...
זאת ועוד; נוכח המסקנה אליה הגעתי, אין הכרח להכריע בשאלה האם המשיבה צודקת בטענתה הנוספת, לפיה דין ההליך שבכותרת להיות מסולק על הסף מחמת תקיפה עקיפה של אקט שלטוני (ראו והשוו: ע"א 4291/17 אלפריח נ' עיריית חיפה (6.3.2019)).
אם אמנם כך, כי אז במקרה דנן לא מתעוררת סוגיית התקיפה העקיפה של אקט שלטוני במסגרת הליך ייצוגי, ולא היה צורך להידרש לסוגיה זו. סוף דבר משתנאיו של פרט 11 לתוספת השנייה לחוק אינם מתקיימים, נשמטת הקרקע מתחת לבקשת האישור שבכותרת, שכן אין עילה להגשת תובענה ייצוגית מנהלית כנגד המשיבה לפי פרט 11 הנ"ל לו טען המבקש.
מטעמים אלה, אני מורה על סילוק על הסף של הבקשה לאישור התובענה כייצוגית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשה לאישור תובענה ייצוגית מנהלית בהתאם להוראת סעיף 5(ב)(2) לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו–2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות"), נגד עריית בת ים לפי פרט 11 בתוספת השנייה לחוק (להלן "בקשת האישור").
לענייננו רלוואנטי פרט 11 לתוספת השנייה לחוק: "תביעה נגד רשות להשבת סכומים שגבתה שלא כדין, כמס, אגרה או תשלום חובה אחר...". "רשות" מוגדרת בסעיף 2 לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התש"ס–2000, "רשות מרשויות המדינה, רשות מקומית, וכן גופים ואנשים אחרים הממלאים תפקידים צבוריים על פי דין". הארנונה היא מס מוניציפאלי שמוטל על מחזיק נכס, אשר משמש מקור עקרי למימון פעילותן של הרשויות המקומיות.
...
לפיכך מקובלת עלי פרשנות המשיבה לפיה המונח מרפסות כולל בתוכו כל סוג של מרפסת, מרפסת מקורה או מרפסת פתוחה (שמש) עד לשטח של 12 מ"ר, והוספת המילים: "ומרפסות פתוחות (מרפסות שמש)", אינה מעלה ואינה מורידה שכן הגדרת "מרפסת" אינו מבחינה בין מרפסת שמש למרפסת אחרת.
סוף דבר בקשת האישור נדחית.
נדחית התביעה האישית.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ואולם, מכוח הוראת סעיף 21 לחוק תובענות ייצוגיות לא ניתן לחייב רשות בהשבה במסגרת תובענה ייצוגית "לגבי תקופה העולה על 24 החודשים שקדמו למועד שבו הוגשה הבקשה לאישור". משמעות הדבר היא שהדרישה להקדים תקיפה ישירה בדמות עתירה מנהלית להליך הייצוגי מצמצמת משמעותית את התקופה בגינה תדרש הרשות במסגרת הליך התובענה הייצוגית לבצע השבה, וזאת גם אם ייקבע במסגרת הליך העתירה המנהלית כי החיקוק מכוחו בוצעה הגבייה בטל.
ודוק, "הפגיעה הניכרת" אליה מתייחסת חברתי, אינה חלילה שגישתי מונעת או מקשה על פרט להגיש עתירה מנהלית; "הפגיעה הניכרת" אליה היא מתייחסת היא שגישתי מרחיבה את האפשרות להגיש תובענות ייצוגיות, ובכך מעמידה לטובת המבקש לתקוף את חוקיות מעשה הרשות הציבורית אפשרות העשויה להיות אטרקטיבית יותר מהגשת עתירה מנהלית.
...
כפי שהסברתי, אין מקום להקבלה מלאה בין שלילת הדרישה לפנייה מוקדמת בלתי מפוקחת לרשויות, כפי שנקבע בסופו של דבר בעניין מי הגליל, לבין ההכרה במקומה החשוב של העתירה המינהלית כאמצעי להבטיח במישרין את אכיפת הדין (כמפורט בפסקה 43 לעיל).
במובן זה, אני סבורה כי גישתי מהווה איזון ראוי בין השיקולים המנוגדים המונחים לפתחנו.
סוף דבר אשר על כן, מצאתי להצטרף לתוצאה כי דין הערעור להתקבל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

הילכת אלפריח, לעומת זאת, נסבה על בקשה לאישור תובענה ייצוגית, הליך שהוא בעל מאפיינים צבוריים שאינו תָחום לצדדים הישירים לבדם, אלא חל על הקבוצה כולה (כמפורט שם בפיסקה 19).
הילכת אלפריח נקבעה בפסק דינו של השופט מ' מזוז במילים אלה: "מן הדין היה לדחות על הסף את בקשת המערער לאישור תובענה ייצוגית מהטעם שמדובר בתובענה המכוונת למעשה נגד חוקיותו וסבירותו של חוק העזר. תקיפה כזו אין מקומה בהליך של תקיפה עקיפה אלא בהליך של תקיפה ישירה בפני בית המשפט המנהלי המוסמך, ומכל מקום, תובענה ייצוגית אינה "הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין" כנדרש בסעיף 8(א)(2) לחוק תובענות ייצוגיות.
...
לבסוף, בית המשפט הוסיף כי אף אם היתה המערערת מעלה את טענותיה במסגרת עתירה מינהלית (להבדיל מתביעה אזרחית), דינה של זו היה להידחות, אם מחמת שיהוי – משום שלא השיגה על ההיטלים בסמוך למועד שבו חויבה; אם מחמת חוסר ניקיון כפיים – לנוכח התכחשותה של המערערת לתנאי המכרז שבו זכתה; ואם לנוכח העדר טענות מבוררות להיותם של התעריפים בלתי סבירים, העדר מחלוקת כי אלה נקבעו לאחר עבודת מטה מסודרת, ואי הצבעה על פגמים בקביעות העירייה ובאופן הטלת החיוב שנקטה.
אוסיף ואציין כי אני סבורה כי יש טעמים טובים לדברים שלעיל גם במישור המשפט הרצוי.
ההלכה הפסוקה קבעה בהקשר זה כי אין לאפשר תביעות הצהרתיות חלקיות ללא חלק אופרטיבי כאשר סביר להניח שבית המשפט יזדקק להליכים נוספים כדי ליישב את הסכסוך בין הצדדים (ראו רע"א 84/98 צעד בריא נ' Ensograph Belgium NV (11.3.1998).
לאור כל האמור לעיל ובכפוף להערות שצוינו על ידי, אני מסכימה כאמור לתוצאת פסק דינו של השופט עמית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו