בבקשה טוען המבקש כי בתי העסק, לקוחות לאומי קארד, עודכנו על השינוי האמור בעמלת הסליקה במסגרת דפי המידע ופירוט החיובים הנשלחים מדי חודש לבתי העסק (להלן: דפי פירוט החיובים), באופן שנבלע בדפי החיוב וקשה היה להבחין בו.
לאור האמור, הגיש המבקש תובענה כנגד לאומי קארד בסך 5,506,330 ₪, ובקשה לאשרה כתובענה ייצוגית, מכוח חוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 (להלן: חוק תובענות ייצוגיות).
על פי הטענה, כמובהר לעיל, הסכם בית העסק קובע במפורש, כי אחת הדרכים למשלוח הודעות מהמשיבה ללקוחותיה, לרבות בדבר שינוי ההסכם, היא באמצעות דפי המידע או דפי החשבון, ואמנם המשיבה פעלה באופן זה. נטען, כי המשיבה עושה שימוש באמצעי יידוע זה ללקוחותיה דרך קבע, כפי שעולה ממספר דוגמאות שפורטו בתגובה לבקשת האישור.
תחת זאת, קובע סעיף 8(ג)(2) לחוק תובענות ייצוגיות, כי אם מתקיימים כל התנאים לאישור תובענה ייצוגית, אך מגיש הבקשה אינו בעל עילת תביעה אישית: "יאשר בית המשפט את התובענה הייצוגית אך יורה בהחלטתו על החלפת התובע המייצג" (עוד לעניין זה ראו: ע"א 458/06 עו"ד יובל שטנדל נ' חברת בזק בנלאומי בע"מ (פורסם בנבו, 2009); רע"א 2458/10, 9321/11 לימור פופיק נ' פזגז בע"מ, (פורסם בנבו, פסקה 4, 2012); רע"א 2074/11 בנק הפועלים בע"מ נ' יצחק פינקלשטיין, (פורסם בנבו, 2011)).
לעניין תנאי זה, השלישי במניין התנאים לאישור תובענה כייצוגית, נקבע ברע"א 2128/09 הפניקס חברה לביטוח בע"מ נ' רחמים עמוסי (פורסם בנבו, 2012, להלן: עניין עמוסי), כך (שם, פסקה 12):
"בשלב המקדמי של אישור התובענה כייצוגית, נידרש בית המשפט להעריך אם יש אפשרות סבירה כי השאלות העובדתיות והמשפטיות הנדונות יוכרעו לטובת קבוצת התובעים. הרציונל המנחה העומד בבסיסה של דרישה זו הוא שתובענה ייצוגית חושפת את הנתבע לסיכון כי יידרש לשלם את הסכומים הנתבעים בתובענה לקבוצה רחבה של תובעים, תוך שהוא נושא בנטל כלכלי רב .... סיכון זה מלווה בעלויות נוספות לנתבע בדמות פגיעה במוניטין, הצורך בהתאמת הדו"חות החשבונאיים לסיכון אליו הוא חשוף, הוצאות משפטיות גבוהות וכדומה .... לפיכך, מקום שבו אין הצדקה לחשיפת נתבעים לסיכון זה, לאמור: כאשר לא קיימת אפשרות סבירה לכך שקבוצת התובעים תזכה לבסוף בתביעה, קבע המחוקק כי תביעות אלו כלל לא יאושרו כתביעות ייצוגיות.
עמדה על כך בהרחבה כב' השופטת (כתוארה אז, היום כב' הנשיאה, להלן כל תארי השופטות והשופטים כפי שהיו ביום מתן פסק הדין) א' חיות בע"א 5378/11 ארתור פרנק נ' אולסייל (2014) (להלן: עניין אולסייל), בפיסקה 3:
"הלכה היא כי התשתית הלכאורית שעל המבקש להציג לביסוס בקשת האישור אינה נבחנת על-פי אמות המידה ועל-פי הכללים המקלים הנוהגים לעניין סילוק תובענה על הסף בהיעדר עילה. הכללים שנקבעו לצורך אישור בקשה לניהול תובענה כייצוגית מחמירים יותר ולפיהם לא ניתן להסתפק בעובדות הנטענות בכתב התביעה ועל מבקש האישור להציג בטיעונים ובראיות לכאוריות בסיס ממשי - עובדתי ומשפטי - התומך בתביעתו. עוד נפסק כי על מנת שבית המשפט ישתכנע כי קיימת לכאורה אפשרות סבירה ש"שאלות מהותיות של עובדה ומשפט יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה" עליו "להכנס לעובי הקורה ולבחון את התובענה לגופה, אם היא מגלה עילה טובה ואם יש סיכוי סביר להכרעה לטובת התובעים...."
(עוד ראו לאחרונה: ע"א 7510/15 רועי ברנדיס נ' בבילון בע"מ, פסקה 21 (15.3.17); רע"א 3138/17 חברת דואר ישראל בע"מ נ' אחמד אבו אל היג'א, פסקה 8 (8.8.17)).
...
לא מצאתי ממש בטענה זו;
בע"א 10085/08 תנובה נ' עזבון המנוח תופיק ראבי ז"ל (4.12.11) קבע בית המשפט העליון, כי שונות רבה בין חברי הקבוצה עלולה להביא למסקנה כי העניין אינו מתאים להתברר בדרך של תובענה ייצוגית, אך תוצאה זו תתחייב באותם מקרים שבהם "עשויה השונות להשליך על קביעת החבות ועל דבר קיומה של עילת התביעה" (שם, בפסקה 55).
אני סבורה, כי העובדה שהמבקש בחר להתמקד בהודעה שנמסרה ללקוחות במסגרת דף פירוט החיובים לחודש אפריל אינה מעלה ואינה מורידה לעניין תום לבו, מקום בו כל דפי פירוט החיובים הרלבנטיים צורפו לבקשת האישור.
סוף דבר
המבקש עמד בתנאים הקבועים בחוק תובענות ייצוגיות לעניין אישורה של התובענה שבכותרת כתובענה ייצוגית כנגד לאומי קארד בע"מ. לאור האמור, אני מקבלת את הבקשה לאישור התובענה כייצוגית.