הקבוצה – "כל מי ששילם למשיבה, במהלך 24 החודשים שקדמו ליום הגשת התובענה, היטלי סלילת רחובות (כבישים ו/או מדרכות) עבור קרקע ו/או מבנה של נכס כלשהוא או כל מי שחויב על ידי המשיבה בהיטל סלילה כאמור בתקופה הנ"ל".
מתקיימים התנאים הקבועים בחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות") לשם אישור התובענה.
המשיבה הודיעה לבית המשפט ביום 9.4.14, כי החל מיום 7.1.14, ועוד בטרם הוגשה התובענה הייצוגית שבכותרת, תיקנה הערייה את חוק העזר הרלוואנטי לענייננו, בחוק העזר סלילה החדש, ובכך למעשה קיימת לעירייה חדילה סטאטוטורית לפני הגשת בקשת האישור.
כלומר, גם במקרה שבו הרשות הודיעה כי תחדל מהגבייה ולפיכך לא אושרה התובענה הייצוגית, וגם במקרה שבו התובענה נוהלה וזכות ההשבה הועמדה על 24 חודשים, פתוחה בפני כל אחד מחברי הקבוצה האפשרות לתבוע את הנזק המלא שניגרם לו בתביעה אישית נגד הרשות'.
יפים לעניין זה דבריו של הנשיא (בדימוס) גרוניס בדנ"א 7398/09 עריית ירושלים נ' שירותי בריאות כללית (14.4.15):
"הטעם העקרי נגד הכרה בעילת השבה עצמאית של גבייה בחוסר סמכות הוא החשש כי הדבר יפגע בפעילותה התקינה של הרשות (מה שמכונה 'הגנת התקציב')... עם זאת, אין די בטעם זה כדי להצדיק המנעות מהכרה עקרונית בקיומה של עילת השבה בגין גביית כספים בחוסר סמכות על ידי רשות ציבורית. המענה לחששות ה'תקציביים' צריך להמצא בשלב ההגנות מפני חובת השבה, היינו בעילות הפטור לפי סעיף 2 לחוק עשיית עושר, ולא בשלב הראשון של גיבוש עילת ההשבה (בהקשר דומה, ראו פרשת רשות העתיקות, בעמ' 589-588; לדיון בתפקידיהם השונים של שני שלבי הבחינה לפי סעיפים 2-1 לחוק עשיית עושר, ראו, מזוז, בעמ' 509)" (שם, בפיסקה 38).
...
על כן משהודעת החדילה לא התייחסה לחובות עבר, דינה להידחות.
סוף דבר
אני מאשרת את הבקשה לאישור תובענה ייצוגית בחלקה בהתאם למפורט לעיל.
הצדדים יפרסמו הודעה בדבר ההחלטה לאשר את התובענה, בהתאם לסעיף 25(א)(1) בחוק תובענות ייצוגיות ויכללו בה את האמור בפרק זה שכותרתו "סוף דבר" וכן יציינו כי ניתן לעיין בהחלטה זו בפנקס תובענות ייצוגיות.