ביום 30.7.18 הגישה המבקשת, יעד שיאן נדל"ן בע"מ בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד המשיבה שעניינה היה השבת היטל סלילה בגין שטחים המשמשים כמרפסת גג או כחניה פתוחה כהגדרתם בחוק העזר בראשון לציון (סלילת רחובות התשנ"ו-1995), ששטחם מוחרג מ"שטח קומה" בר חיוב בהיטלי סלילה, על פי חוק העזר סלילה (להלן: "השטחים המוחרגים").
בהודעת החדילה טענה המשיבה בין היתר כי במהלך החודשים שקדמו להודעת החדילה ועוד לפני הגשת בקשת האישור, נמצא כי בשל חילוף בעלי תפקיד באגף רשוי ופקוח על הבניה במינהל ההנדסה בעריית ראשון לציון, במהלך השנתיים האחרונות, נפלו טעויות במספר דרישות היטלי הפיתוח שהופקו למבקשי היתרי בניה בתחום המשיבה, בכל הנוגע לחיוב שטחי בניה המהוים מרפסות גג או חניה פתוחה, וזאת בנגוד למדיניות המשיבה.
נתון התחלות הבניה שגוי הואיל והבניה בתחום העיריה ובפרט השכונות החדשות היא במסגרת הסכם גג שנחתם עם רמ"י או הסכמי פיתוח אחרים על פיהם נגבים הוצאות הפיתוח על פי המנגנון הקבוע בהסכמים, ולא נגבים היטלי סלילה על פי הוראות חוק העזר.
וכך נקבע שם בין היתר:
"ברי, כי כאשר מחליט בית-המשפט לפסוק גמול לתובע המייצג ושכר טירחה לבאי-כוחו, חרף דחיית הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, מחמת הודעת חדילה של הרשות, מדובר במצב ייחודי, המשפיע על אופן האיזון שבין השיקולים הכלליים, המנויים בסעיפים 22(ב) ו-23(ב) לחוק. לעניין זה התייחסה השופטת א' פרוקצ'יה, בעיניין אכדיה המאוזכר לעיל, ומפאת חשיבות הדברים לענייננו, אביאם במלואם:
לעניין שכר הטירחה בתביעת השבה נגד רשות, קבע בית המשפט העליון בין היתר בע"א 2046/10 עיזבון המנוח שמש נ' רייכרט, פ"ד סה(2) 681 (2012) כך:
"אנו סבורים שבתביעות ייצוגיות שעניינן בסעד כספי יש לאמץ את שיטת האחוזים כשיטה המקובלת לקביעת שכר הטירחה של עורך הדין המייצג. שיעור האחוזים שייפסק יושפע הן מנסיבותיו הספציפיות של ההליך, הן מהאופן בו הסתיים ההליך והן מגובה הסכום שנפסק. כמו כן, יחושב שיעור שכר הטירחה מתוך הסכום שנגבה על ידי הקבוצה בפועל. כמו כן, מן הראוי לפסוק את שכר הטירחה בשיעור מדורג, במובן זה שככל שסכום הזכייה גדל, אחוז שכר הטירחה קטן".
בעע"מ 9237/12 עריית מודיעין מכבים רעות נ' א.ש ברקאי בע"מ (18.5.14) (להלן: "עניין ברקאי") קבע בית המשפט העליון כי:
"הכלל הוא שבהליכים המוגשים לפי חוק תובענות ייצוגיות יש לפסוק, ככל האפשר, שכר טירחה לבא-הכוח המייצג לפי שיטת האחוזים (ראו, ע״א 2046/10 עיזבון המנוח משה שמש נ׳ רייכרט (23.5.2012)). על פי שיטה זו, יש לחשב את שכר הטירחה כאחוז מסוים מן הסכום שנפסק לקבוצה או שנקבע במסגרת הסדר פשרה. כל זאת, תוך היתחשבות בשיקולים שונים ובהם, בין היתר, נסיבותיו הספציפיות של ההליך, האופן בו הסתיים והתנהלותו הדיונית של התובע המייצג ובא כוחו. לצורך המקרה שלפנינו, ונזכיר כי מדובר בתביעת השבה נגד רשות, הרי ניתן ליישם את שיטת האחוזים מתוך הנחה כי הסכום שהיה נפסק לקבוצה בתום ההליך היה עומד על סכום הגבייה שבמחלוקת. ... מקובל עלינו, כי מן הראוי ליישם את שיטת האחוזים באופן שאינו מחמיר, שעה שמוגשת לבית המשפט בקשת אישור ראויה, בסכום נמוך יחסית, וזו מסתיימת בהודעת חדילה, בפשרה או בדרך אחרת (ובילבד, כמובן, שלא קיימים שיקולים נגדיים המצדיקים את הפחתת שכר הטירחה). עוד נציין, כי מקום בו הוגשה הודעת חדילה והוכח קשר סיבתי בין הגשתה של בקשת האישור לבין הפסקת הגבייה, הרי מן הראוי לזקוף זאת לטובת התובע המייצג ובא כוחו, לצורך פסיקת שכר הטירחה והגמול".
בעע"מ 2978/13 מי הגליל - תאגיד והביוב האיזורי בע"מ נ' יונס ((23.07.15 , המאוחר לפסיקה בעיניין ברקאי, נקבע:
"בעת פסיקתם של גמול ושכר טירחה לאחר מתן הודעת חדילה מאת הרשות, בידי בית המשפט – אך אינו חייב – לפעול באמצעות שיטת האחוזים, הן תוך יישומו בהתבסס על הסעד שהיה נפסק אילו התקבלה התובענה הייצוגית לגופה, והן על סמך התועלת המשוערת, הכל בהתאם לנסיבות ועל פי שיקול דעתו של בית המשפט, ותוך היתחשבות בהוראות סעיפים 23-22 לחוק התובענות הייצוגיות ובכך שהמדובר בכספי ציבור" (שם, בפיסקה ס"ג; בדיון הנוסף שהתקיים על פס"ד זה, דנ"מ 5519/15 לא שונתה קביעה זו).
...
שכן אין לאפשר לרשות להודיע על חדילה ובו בזמן לטעון שלא גבתה ביתר ושעל כן אין עליה לשלם גמול ושכר טרחה לתובע ולבא כוחו (ר' בש"א (מח'-ת"א) 30948/08 זמיר נ' עיריית רמלה (6.1.09)).
טענות המשיבה נטענו בעלמא ללא כל אסמכתא ועל כן אינני מקבלת אותן.
אני מורה כי המבקשת פטורה מתשלום המחצית השנייה של האגרה, בהתאם לתקנה 7(א)(א)(4)(ב) לתקנות בית המשפט (אגרות), התשס"ז-2007.