בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב
ת"צ 21588-03-19
24 נובמבר 2022
לפני:
כב' השופטת אופירה דגן-טוכמכר
המבקש:
חיים **** ידוואב
ע"י ב"כ: עו"ד מ. וקרט
המשיב:
המרכז האקדמי רופין 580314193
ע"י ב"כ: עו"ד ת. הדס
החלטה בבקשה לאישור הסכם פשרה בתובענה ייצוגית
[1: ר' קלמנט ורבין-מרגליות, תובענות ייצוגיות בדיני עבודה – האם השתנו כללי המשחק" עיוני משפט לא תשס"ט]
על אף האמור, לדידי, שימוש יעיל ואפקטיבי במנגנון התובענה הייצוגית, צריך להביא בחשבון גם את האפשרות כי בנסיבות שונות ההליך הייצוגי יסתיים בתוצאה שאיננה אכיפה מלאה אלא באכיפה חלקית / אכיפה על דרך האומדנא / אכיפה צופה פני עתיד בלבד וכיו"ב.
לדידי, אימוץ תפיסה לפיה התובענה הייצוגית היא מכשיר שיש לעשות בו שימוש רק לצורך "אכיפה מלאה" כלפי העבר וכלפי העתיד על כל המשתמע מכך, עלול להוביל לאפקט מצנן בעת שקילת הבקשה לאישור תובענה כתובענה ייצוגית.
כבר נתקלנו במקרים בהם צדדים להסכם עבודה הסכימו ביניהם בתום לב על הסדרים שבדיעבד התברר להם כי אינם עולים בקנה אחד עם הוראות הדין ו/או עם הסכמים קבוציים שחלים עליהם (צדדים עשויים להסכים על עבודה בשעון "גמיש" באופן שאיננו מתיישב עם הוראות חוק עבודה ומנוחה, הצדדים עשוייים להסכים על מתן תשלומים ותוספות שכר שלא יהוו "שכר" לצורך הפרשות לפנסיה באופן שלא מתיישב עם הכללים שנקבעו בצו הרחבה ועוד).
...
לאחר שעיינתי בהסכם הפשרה שנחתם בין הצדדים וכן בהתייחסות היועץ המשפטי לממשלה הגעתי לכלל דעה כי דין ההסכם להתאשר בכפוף למספר תיקונים ואלה טעמי:
עיקר העובדות הצריכות לעניין
המבקש הועסק על ידי המשיבה במשרת "מורה מן החוץ" בין השנים 2002-2018.
לאחר מספר ארכות והמתנה ארוכה, ביום 22/9/22 הוגשה עמדת היועץ המשפטי לממשלה אשר הביע הסתייגות מחלק מרכיבי ההסכם וניתנה לצדדים האפשרות להשיב להערות היועמ"ש.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים להלן הכרעתי:
עיקרי הסכם הפשרה
בהתאם להסכם הפשרה שנחתם בין הצדדים, מבלי להודות באיזו מטענות המבקש, המשיבה תפצה את חברי הקבוצה שעליה נמנים כל המורים מן החוץ שהועסקו בשבע השנים שקדמו לפתיחת ההליך בגין שני רכיבי התביעה הראשונים
אי ביצוע הפרשות לקרן פנסיה (גמל+פ"פ) בגין רכיב דמי חופשה / פדיון חופשה – הוסכם כי הנתבעת תשלם לחברי הקבוצה פיצוי כספי אשר יחושב וישווה לחישוב ההפרשה שלטענת התובע היה על הנתבעת לבצע במהלך 7 השנים שקדמו להגשת התובענה כמפורט בטבלה שבהסכם.
הכרעה
לאחר שעיינתי בעמדת היועמ"ש ובטענות הצדדים אני סבורה כי יש מקום לאשר את ההסכם בכפוף למספר תיקונים.
בשים לב לעילת התביעה של כל אחד מחברי הקבוצה בתיק זה שהיקפה הכספי מוגבל, ולגודלה של הקבוצה, אני סבורה כי ההגנה על זכויותיהם של חברי הקבוצה אף מתיישבת עם ההסכמה כי הפיצוי לעובד שלא אותר יועבר לקרן לרווחת העובדים ואולם אני סבורה כי יש למקום להאריך את התקופה בה יתאפשר לעובד לפנות ולקבל את הפיצוי בהתאם להסכם ולהעביר את התשלומים לקרן רק בתום תקופה משמעותית.
בהקשר זה אציין כי בעת שנקבע מנגנון מסוג Opt Out יש להקפיד על ידוע של חברי הקבוצה ולפיכך אני סבורה כי יש מקום להוסיף על משלוח דואר רשום גם הודעת SMS למספרי הטלפון של חברי הקבוצה וכן ליצור תמריץ לב"כ המבקש לאתר את חברי הקבוצה ולפיכך יש לזכות את ב"כ הקבוצה בשכר טרחה בגין הפיצוי הרטרואקטיבי אך ביחס לעובדים שקיבלו את הפיצוי בפועל, ואשר לא הודיעו על רצונם לצאת מהקבוצה.