בית המשפט של חידלות פרעון איננו משמש כחותמת גומי בעת אישור ההסדר, ושומה עליו לבחון האם ההסדר בכללותו אינו פוגע בהגינות המסחרית (עניין קוי אשראי; בש"א (נצ') 95/10 חרושת מתכת בית השיטה (בהח) בע"מ נ' בנק הפועלים בע"מ - אגף אשראים מיוחדים (פורסם במאגרים, 1.2.10).
ההלכה הפסוקה מורה ככלל, כי מתן פטור לבעל שליטה ולנושאי משרה שנקבע בהסדר הנושים הנו לרוב עניין של כדאיות ההסדר, שמסור בשגרה לשיקול דעתם של הנושים ואין בית המשפט של ההסדר נוטה להתערב בו. אפנה לרע"א 4024/14 אפריקה ישראל להשקעות בע"מ נ' רפאל כהן (פורסם במאגרים, 26.04.15) (להלן: "עניין אפריקה ישראל"), בפיסקה 26 להחלטת כב' השופט עמית:
"ניתן לחשוב על מצב דברים בו הנושים ובעלי המניות יעדיפו ביודעין ציפור אחת ביד מאשר מספר ציפורים בלתי ידוע על העץ. במסגרת הסדר חוב, הנושים ובעלי המניות עושים את שקולי הכדאיות שלהם, תוך בחינת מאזן הסיכונים והסכויים, העלות בזמן ובכסף של תביעות נגד בעל שליטה או נושאי משרה לעומת גובה הסכום המוצע. רשאים הנושים ובעלי המניות להעדיף הסדר חוב נדיב כנגד ויתור על תביעה פוטנציאלית בגין מעשים או מחדלים שאפילו אינם ידועים להם, ואפילו כאלה שיש בהם פוטנציאל לכאורי של הפרת חובת אמונים. אף איני רואה מניעה כי בית המשפט יאשר תניית פטור מעין זו, כל עוד אינה בלתי חוקית או נוגדת את תקנת הציבור."
(ההדגשה אינה במקור – א.א.)
עוד אפנה לפסקה 4 להחלטת כב' השופטת ברון בעיניין אפריקה ישראל:
"אף אני סבורה כי כל עוד שתניית הפטור אינה בלתי חוקית או נוגדת את תקנת הציבור, יש לאפשר לבעלי מניות ולנושים להעדיף משיקוליהם את התועלת שהם צופים כי תיצמח מהסדר החוב על פני זכות תביעה אפשרית. כך, גם אם מדובר בזכות תביעה בגין מעשים או מחדלים שמהווים לכאורה תרמית או הפרת חובת אמונים. לשון אחר, מידת התערבותו של בית המשפט בתניית פטור שבהסדר חוב לא צריכה להיקבע מראש, ורק בהתאם לסוג העילה הנטענת בבקשה לאישור תביעה נגזרת או לפי מידת הפסול המוסרי שבמעשים או המחדלים הנטענים דוקא".
(ההדגשה אינה במקור - א.א.)
אפנה גם לפר"ק י-ם 59344-01-12 נידר חברה לבנין ולפיתוח בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי (פורסם במאגרים, 23.10.12) (להלן: "עניין נידר"):
"ככלל, מתן פטור שכזה בא בדרך כלל בגדר שיקול כלכלי, שכן הוא דורש בין היתר כימות של הסכויים והסיכונים בהגשת התביעה כנגד בעלי השליטה, ובגדר זאת סכויי הגבייה, ובשיקול כלכלי מעין זה בית המשפט אינו נוטה להתערב.
...
אני מאשר את הסדר הנושים המעודכן, כמות שאושר על ידי הנושים, ובנוסח שצורף לבקשה.
ניתן היום, כ"ב אלול תשע"ח, 02 ספטמבר 2018, במעמד עו"ד ינקוביץ ועו"ד מושקוביץ באי-כוח החברה; מטעם הנאמן עוה"ד גיסין ונאור וכן ה"ה עופר ואבנון; עו"ד קליר ב"כ הרוכשת; עו"ד אלבק ב"כ הריבוע הכחול; עו"ד גלברד ב"כ רפאל כהן; מר סינבטי; עו"ד אלעד חן ב"כ בעל השליטה; עו"ד הירשנזון ועו"ד נאות ב"כ כנ"ר.
לאחר השימוע
עו"ד גלברד:
אני מבקש שבית המשפט יורה שכל המסמכים שקשורים לתביעה הנגזרת בעניין הקרקע ברוסיה שמתנהלת בבית משפט מחוזי מרכז יישמרו על-ידי המחזיקים אותם, בין אם זה החברה, בין אם זה הנתבע-בעל השליטה, מר לב לבייב, בין אם יועצים ואנשים אחרים עד אשר תתקבל החלטה על-ידי התובע הנגזר, האם להגיש בקשת רשות ערעור או לא ולכך מצטרפת הבקשה השניה, הואיל ובית משפט נתן פסק דין מנומק אני סבור שלומר שנגיש בר"ע זה לא רציני, אנחנו מבקשים לעיין בפסק הדין ועד 5 ימים לאחר ראש השנה להגיש בקשה לעיכוב ביצוע.
לא ראיתי מקום להיעתר לבקשת מר סינבטי שכן המסמכים המבוקשים אמורים להימצא ברשות החברה, שכן מדובר במסמכים חשבונאים.