נכון שבפסק הדין היחיד שצוטט , תיק 3068/09, קבע כב' השופט שפירא כי אם תתבטל האפשרות להגיש תביעה לפי סעיף 77 לאחר תום תקופת ההתיישנות ימחק הרציונל שבחקיקת הסעיף שכן, כפי שקבע, מן המפורסמות היא שהליכים פליליים עלולים להתמשך במשך שנים – ואכן קיימים לא מעט מקרים שבהם – עד שנימצא המעוול ועד שמובא לדין, או עד שמסתיים המשפט, חולפות שנים רבות מאוד, אולם ככל הנראה אין דבר זה מהוה אחוז גבוה מהמקרים.
באשר לבקשת הנתבעים לאחד תיק זה עם התיקים המתנהלים בבית המשפט המחוזי מחוז מרכז ממילא אין לבית משפט זה סמכות להחליט בה.
אני מחייבת את הנתבעים בתשלום הוצאות התובעים בגין בקשה זו בסך של 2,500 ₪ שישולמו תוך 30 יום ממתן פסק הדין הסופי בתיק.
...
הנתבע 1 הורשע בעבירה על סעיף 338(2) בצירוף סעיף 326 לחוק העונשין – מעשי פזיזות ורשלנות; היעדר תצפית נאותה בניגוד לתקנה 5 בצירוף תקנה 11 לתקנות הנמלים (מניעת התנגשויות בים); הפעלת כלי שיט בניגוד להוראות לנקיטת פעולות למניעת התנגשויות לפי תקנה 8 (א)-(ו) בצירוף סעיף 11 לתקנות הנמלים (מניעת התנגשויות בים); ואי קיום הוראות במצב של חצייה, בניגוד להוראות תקנה 15 בצירוף סעיף 11 לתקנות הנמלים (מניעת התנגשויות בים);
הנתבע 2 הורשע בסופו של דבר (פסק הדין בערעור) בעבירה על סעיף המחייב תצפית נאותה – תקנה 5 בצירוף סעיף 11 לתקנות הנמלים (מניעת התנגשויות בים).
ברע"א 8101/98 פלוני נ. פלוני צטט כב' השופט טירקל את דברי ההסבר שליוו את הצעת החוק (הצ"ח 995 מתאריך 15.5.1972), ופסק כי "לעומת המגמה לעודד הגשת תביעות לפיצויים בשל נזקי גוף לבית משפט השלום, בולטת כאן המגמה להביא להגשת תביעות, במקרים שהוגדרו בסעיף, בבית המשפט שדן בהליך הפלילי, בין אם הוא בית משפט מחוזי ובין אם הוא בית משפט שלום."
ואכן להלן דברי ההסבר לסעיף 35א לחוק בתי המשפט, תש"יז – 1957, שצוטטו על ידו:
"בסעיף זה מוצעת דרך נוספת, שיש בה למנוע כפילות הליכים ולחסוך בזמנו של בית המשפט, והיא - לאפשר העברת תביעה אזרחית, שנתגבשה תוך ההליכים במשפט פלילי, לשופט שפסק במשפט הפלילי וקבע את המסקנות שבו. התובע האזרחי אינו צד להליך הפלילי ואינו רשאי להתערב בו, ואילו הריכוז המבוקש מושג:ו השופט הבקי בענין, שקבע את העובדות והסיק את המסקנות, הוא שיפסוק גם בשאלת האחריות לנזק, כשהענין כולו טרם נשכח ואינו מצריך בירור חדש".
עוד נאמר בהצעת החוק כי: "כדי להשיג את התוצאה המבוקשת יש להתעלם משאלת עצם סמכותה הענינית של הערכאה שדנה בפלילים לדון בתביעה האזרחית, שאם זכות הצירוף תהיה מותנית בסמכות הענינית, ספק אם נמצאנו מועילים. לכן, מוצע שהשופט שגזר את הדין יהיה מוסמך לדון בתביעה האזרחית גם אם אינה בסמכות הערכאה שבה הוא יושב" .
העובדה שהתובעים רשאים לבחור בסיכון זה אף מובילה למסקנה שלכך התכוון המחוקק ולו על דרך המחדל בכך שלא הגביל את התקופה שבה ניתן להגיש תביעות מסוג אלה.
מכל האמור לעיל אני דוחה את הבקשה לסלק את התביעה על הסף מחמת התיישנותה ומאשרת את ניהול התביעה כתביעה אזרחית נגררת לפלילים.