מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בעיות אתיות ומוסריות בשיפוט של בני משפחה

בהליך א"פ שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה: אף מבלי להתעכב על הדיכוטומיה בין עמדות ב"כ היועמ"ש בכובעיו השונים, בית המשפט מסופק האם כלל היה מקום להביא את המקרה להכרעה שיפוטית.
בהחלט ניכר כי הושקעה חשיבה רבה בעמדה שהוגשה ובאופן נסוחה, אלא שחסרה היא (וככל הנראה לא מתוך היסח הדעת), מהי עמדת בית החולים אשר לשאלה האם עמדת האפוט' שמונה תואמת את רצונה של האשל"א. הקושי בהכרעה במחלוקות הנוגעות לטפול רפואי חרף סרוב המטופל/האפוטרופוס, הובע ע"י כב' השופט צבי ויצמן בתמ"ש (ראשל"צ) 28450/09 יועמ"ש נ' ב.ו.ו. (13.09.09), ואין לי אלא להצטרף לדברים הקולעים: "שוב מונחת לפיתחו של בית המשפט סוגיה מורכבת ורבת פנים אשר ההיבט המשפטי בה הנו אך ורק רכיב אחד משפע רכיביה. בסוגיה זו הפורטת על נימיו הרגישים ביותר של כל בן אנוש משמשות בעירבוביה  שאלות אתיות ומוסריות, שאלות של דת וערכים חברתיים, שאלות של קדושת החיים וערכם מול רצונו של הפרט וחופש הבחירה. הכרעה בסוגיה הנדונה לעולם מייסרת את נותנה.. ושואל עצמו היושב בדין - התחת אלוקים אנוכי ? האם ראוי שיורה שופט, בשר דם, גורלו של אדם אחר ? אלא שיפים לעניין זה דבריו של כב' המשנה לנשיא (כתוארו אז) הש' מנחם אלון בענין  שפר   - ""על כורחנו" אנו יושבים לידון בסוגיה שלפנינו.
בהקשר לכך הביא תשובה של הרב שלמה זלמן אויערבך, בהתייחס למקרה הדומה לעניין שבפנינו: "חולה בן חמשים, הסובל קשה מסכרת עם סיבוכים קשים כגון עוורון ובעיות עם כלי הדם וזיהומים, שכבר כרתו לו רגל עקב נמק (גנגרינה), ושוכב בבית החולים עם נמק ברגל השניה הגורמת לו לכאבים גדולים. ביעוץ בין הרופאים הפנימיים והכירורגים גם יחד, סוכם, שהחולה ודאי ימות תוך ימים ספורים אם לא כורתים לו את הרגל השניה. אמנם עלול הוא גם למות עקב הניתוח וכמובן אפילו אם הניתוח יצליח ויתארכו החיי שעה שלו, אין זה טפול במחלתו היסודית. החולה עצמו סרב לעבור הניתוח עקב פחד מעצם הניתוח, הכאבים והסבל של הניתוח, ובעיקר, כי לא רצה לחיות כשהוא קיטע בשתי רגליו ועיוור. שאלתי אז את הגרש"ז אויערבך שליט"א את דעת התורה בנדון, והא פסק שאין לבצע ניתוח כזה נגד רצונו של החולה (או אפילו לנסות לשכנע אותו להסכים לניתוח), כיון שמדובר כאן בניתוח גדול ומסוכן שרק יוסיף לסבלו של החולה בלי סיכוי כל שהוא לחיי עולם". אין איפוא לבצע את הניתוח בנסיבות האמורות בנגוד לרצונו של החולה, על-אף סכנת החיים המיידית.
לשם היתחקות אחר הרצון האמור, מן הראוי להקדים ולהדרש להיסטוריה הרפואי של המשיבה ולהידרדרות במצבה הרפואי, כפי שפורטה בעמדת האפוט' לדין (לאחר קבלת החומר הרפואי, וכן מדברי בני המשפחה ועו"סיות בית החולים עימם שוחחו): מעמדת האפוט לדין עולה כי מחודש ינואר 2023 חלה הדרדרות במצבה של המשיבה, והיא נזקקה לעזרה צמודה של מטפלת סיעודית 24/7, נזקקה לסיוע מלא בכל פעולות היומיום, והייתה משויכת להוספיס ***.
...
צויין כי ככל כשבית המשפט שוכנע, בהתאם לראיות שהונחו בפניו כי התשובה שלילית, אזי לעמדת משרד הבריאות יש לקבל את הבקשה לביצוע הפעולה הרפואית.
לכן בנסיבות אלה לא ניתן לנתק בין רצונה של האשל"א כפי שבא לידי ביטוי בכל הטפסים עליהם חתמה באותו היום, 16.7.23, והמסקנה הינה כי המשיבה הסכימה לניתוח על מנת להקל על מצבה הנשימתי והכאבים מהם סבלה, ובלבד שלא תזדקק למכונת הנשמה ולהפוך לסיעודית (בהתאם להגדרתה למונח זה).

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כפי שצוין ב-על"ע 1746/98 מדינת ישראל נ' עו"ד ציון מזור (14.12.1998) – "...מיקצוע עריכת הדין מחייב את העוסקים בו לנהוג בניקיון כפיים, בהגינות, בנאמנות ובמסירות. אלה אינן רק מידות טובות שיבור לו עורך הדין, ולא רק חובות מוסריות ואתיות שהוא חייב בהן אלא גם חובות המוטלות עליו מכוח הדין. סעיף 54 לחוק לישכת עורכי הדין, תשכ"א – 1961 מורה כי 'במילוי תפקידיו יפעל עורך דין לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות ויעזור לבית המשפט לעשות משפט...'". במקרה זה פגע הנאשם פגיעה קשה בהליכים משפטיים, במעמד מיקצוע עריכת הדין ובאמון הציבור בעורכי הדין.
ב"כ הנאשם ציין כי במהלך הפרשה נשוא תיק זה, הנאשם ומשפחתו איבדו את ביתם, מצבם הכלכלי היתדרדר ורישיונו של הנאשם לעסוק במקצוע נשלל.
בת"פ (ב"ש) 54903-09-12 מדינת ישראל נגד פורטנוב שניתן ביום 2.3.2014 נקבע כי: "הגשת מסמכים כוזבים או מזויפים לבית המשפט בכוונה להטיות תוצאתו של הליך שפוטי מחייבים קביעת מיתחם של בין שישה ל 60 חודש חודשי מאסר" בעת בחינת הנסיבות הקשורות לבצוע העבירה התחשבתי בתכנון המוקדם, בעובדה שלא היה צפוי להגרם נזק משמעותי לבנק וכן לקחתי בחשבון את מצוקתו הכלכלית של הנאשם שגרמה לו לפעול בצורה נפסדת.
קביעת מיקומו של הנאשם בתוך המיתחם הנאשם הוא אדם בן 56 ללא עבר פלילי.
לאשת הנאשם בעיות רפואיות של ממש היא סבלה מגידול סרטני ונקבע לה אחוזי נכות בשיעור 60% וכן נקבע שאינה מסוגלת לעבוד.
...
לאחר שבחנתי את מכלול הנסיבות הגעתי לידי מסקנה כי מתחם העונש ההולם במקרה זה נע בין 12 ל-30 חודשי מאסר.
בהתחשב בכל האמור לעיל אני גוזר על הנאשם 24 חודשי מאסר מהם 16 חודשים לריצוי בפועל והיתרה על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו מבית הסוהר, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור את אחת העבירות בהן הורשע בתיק זה. ניתנה היום, כ' סיוון תשפ"א, 31 מאי 2021, במעמד הצדדים 1 מתוך 5

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההגנה לא הקצתה בטיעוניה משקל רב למסקנות העולות מהמסמך ומהעדות, ולא מחמת שכחה או טעות, אלא לנוכח כלליותן של המסקנות והעדרו של סיכון בריאותי חמור וקרוב שבעצם כליאתו של הנאשם; חוברת זכרון שהוציאו לאור הנאשם ומשפחתו לאחר פטירתו של בן הנאשם, גלעד ע"ה, שנפטר בנעוריו בשנת 1989 לאחר מאבק קשה במחלת הסרטן [נע/2]; מכתבי תודה והמלצה וביניהם: מכתבו של פרופ' יניב שניהל את המערך להמטולוגיה ואונקולוגיה ילדים במרכז שניידר, בו תאר את פעולתו הברוכה של הנאשם לטובת המחלקה, ובעיקר באמצעות העמותה שהקימו הנאשם ואישתו לזכר בנם; מכתב תודה של אדם שהנאשם סייע לו בניתוח להשתלת כליה בחו"ל בשנת 2011 (ללא פירוט לעניין מקור הכליה שהושתלה); ומכתבים נוספים בהם העלו מכריו של הנאשם על-נס את יכולותיו ואת תרומותיו של הנאשם לחברה הישראלית וליחידים, משרותו הצבאי אותו סיים כיסא"ל ועד היום [נע/3]; תלושי שכר של הנאשם מחודשים אחרונים, המעידים על הצורך של הנאשם להמשיך ולעבוד על-אף גילו [נע/4]; מיסמך בו כתב הנאשם את הדברים שבקש לומר, ואף אמר, בתום הטיעונים לעונש [נע/5]; תדפיסי מצב חשבון של הנאשם ושל אישתו, המלמדים על הכנסותיהם הצנועות [נע/6]; מיסמך מיום 21.02.29 שהוגש לתיק פש"ר ומעיד על הליכי פשיטת רגל של אשת הנאשם, שחויבה בהסכמה בתשלום סך של 213,000 ₪ כתנאי להפטר [נע/7]; תמציתם של טיעוני הצדדים לעונש: עמדת המאשימה: בטיעוניה לעונש טענה המאשימה לקביעתו של מיתחם עונשי כולל, לעניין העונש העקרי, בין עשרים וארבעה לבין שישים חודשי מאסר.
במסגרת הפעילות האמורה נסעו החולים ש.ס וש.פ[footnoteRef:4], בלווי נאשם 6, לבצוע השתלה בלתי חוקית באזרבייג'ן, אך בשל בעיה רפואית שהתעוררה לאחר ההשתלה, הם נאלצו לחזור לישראל בטיסה רפואית מיוחדת ואושפזו בישראל למשך מספר חודשים.
ערך תדריך לחולים אודות ההליך הצפוי בסרילנקה, לרבות הצורך להציג מצג שוא בפני ועדת האתיקה בבתי החולים לפיו התורם והחולה הנם בני מישפחה או בעלי קשר קרוב אחר, והתרומה נעשתה ממניע אלטרואיסטי וללא תשלום.
[5: הניסיון המצטבר והקשיים שהתגלו בזיהויים של "ארוע" ושל "מעשה" הובילו להגשתה של הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 128) (הבניית שיקול הדעת השפוטי בענישה), תשע"ו-2016 הצ"ח 1052 (27.6.16);] מבחן זה מותיר כר נרחב לשיקול הדעת השפוטי, כפי שציין הש' רובינשטיין בדנ"פ 2999/16 מזרחי נ' מ.י. (2016): מעשיו של העותר שלובים זה בזה, ופיצולם לאירועים שונים גורע מאופיים הייחודי של מעשיו כמכלול, ונכון לראותם כמסכת עבריינית אחת.
תאוות בצע הובילה כך להדרדרות מוסרית וניצול חמור של הזולת, וכשהפער בין התקבולים מהחולים לבין התשלומים לתורמים, ממחיש את הקף הרווחים (גם בנכוי משוער של העלויות); מיתחם העונש ההולם: הנסיבות שהובאו לעיל, ריבוי המקרים, מדיניות הענישה הראויה והענישה הנוהגת מחייבים קביעתו של מיתחם עונשי חמור, שכל-כולו בתחום המאסר לריצוי בכליאה.
...
לנוכח עמדותיו של הנאשם, שגם שלל בעייתיות בהתנהלותו, לא יכול השירות להציע אפיק טיפולי והמליץ על ענישה "קונקרטית ומוחשית". לזכות הנאשם יעמדו נתונים רבי-משקל אלו: מאסר בכליאה, שבנסיבות העניין אין מנוס ממנו, יגרור פגיעה קשה מאוד בנאשם, כדין מאסר ראשון ובהתחשב בגילו של הנאשם; לפגיעתו של המאסר בנאשם ובאשתו יש גם היבט כלכלי, משתיגרע מקופת המשפחה הכנסתו של הנאשם.
משקלה של הודאה זו יופחת, משהוברר כי אינה מלווה בהפנמת הפסול שבמעשים, בלקיחת אחריות ובחרטת אמת; סיכומו של דבר: הגם שהנאשם לא זכאי לאותה הקלה, השמורה למי שהודאתו כנה וחרטתו אמיתית, יובילו יתר מדדי הענישה למיקום העונש סמוך לחלקו התחתון של המתחם, ולו בשל הדגשת-יתר לשיקולי הזכות.
סוף-דבר: אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: עשרים וארבעה חודשי מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו, החל מיום 07.07.19; שישה חודשי מאסר על-תנאי למשך שנתיים מיום שחרורו, שלא יעבור עבירה לפי חוק השתלת איברים; קנס בסך 3,000 ₪, או שלושים ימי מאסר תמורתו; התחייבות בסך 10,000 ₪ למשך שנתיים מיום שחרורו, שלא יעבור עבירה לפי חוק השתלת איברים.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כך אפשר שתרופתו של משאביהם הרכושיים של הצדדים, קביעת תמצאֵ בחלוקה לא שיויונית סנקציות למיפר הוראות ביהמ"ש, קביעת שיעור מזונות בהתאם וכיוצ"ב, בדרך זו תימנע התווָית תווית שיפוטית על טיב היתנהלותו של מי מבני הזוג וקביעה כי עוול בהתנהלותו זו. דומה כי הפגיעה שעלולה להיגרם למירקם החיים האינטימי והמשפחתי בהתווית תווית שכזו ובהצבעה על מי מבני הזוג כמעוול הנה ברורה ואינה צריכה אריכות דברים.
במקרים אלו התביעה הוגשה כנגד בן הזוג (לבדו או ביחד עם בני מישפחה נוספים) בטענה כי הסתיר את המחלה או הבעיה הרפואית ובפסקי הדין נקבע, כממצא פוזיטיבי, כי הצד שלא גילה את המום אכן אובחן כסובל מאותו מום טרם הנישואין ובמקרה של מחלת נפש אף נקבעו לו אחוזי נכות בגין המחלה.
האחריות משפטית להבדיל מחובה מוסרית אשר אין בצדה סנקציה משפטית אכן, כאשר מתגלה בתא משפחתי כי אחד ההורים מאובחן כחולה במחלה תורשתית עולות שאלות ביו - אתיות כבדות משקל: כיצד על ההורים לנהוג כלפי ילדיהם העשויים לחלות במחלה גנטית, כלפי בני המשפחה המורחבת וכלפי הסביבה החיצונית.
סולם המזונות אין אדם חייב לספק מזונות לבן מישפחה לפי סעיף אלא במידה שנתקיימו שלוש אלה: )1( יש בידו לעשות כן לאחר סיפוק הצרכים של עצמו, של בן זוגו, ושל הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן זוגו; )2 ( אותו בן מישפחה, על אף מאמציו, אינו יכול לספק צרכיו מעבודה, מנכסיו או ממקור אחר; )3 ( אותו בן מישפחה אינו יכול לקבל מזונות לפי סעיף 2 או לפי סעיף 3 או מעיזבון, ואינו יכול לקבלם מבן מישפחה הקודם לאותו אדם לפי .
...
₪ לאור האמור גרסת הבעל בנוגע להחזר הלוואות נדחית וככל שעליו להמשיך ולשאת בהחזרי הלוואות שנטל ע"ח זכויות עתידיות יעשה כן במסגרת כספים המצויים ברשותו.
לסיכום, מכל המקובץ מוחלט כדלקמן: התביעה למזונות מתקבלת באופן חלקי, אך ורק ביחס לעתירה לחיוב הבעל (נתבע מס' 1) במזונות האישה ו/או השלמת מזונותיה.
העתירה לחיוב יתר בני המשפחה (נתבעים - 5 ) במזונות האישה, נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מתוך חובתו המקצועית, המוסרית "וכקצין בית המשפט" הוא היה מחויב להעמיד את הדברים על דיוקם ועל כן גם פנה לרשם הירושות.
סמכות שיפוט ייחודית בעיניין זה נתונה לבית משפט לעינייני מישפחה והוא איננו ניכנס בנעליו (סע' 1 (6) (ה) לחוק בית משפט לעינייני מישפחה, תשנ"ה- 1995), כך גם צוין בפרוט' הדיון (מיום 18.9.2023 עמ' 6 שו' 11-14).
בסיס אחר לחבות עורך הדין יכול שיהיה במעשה עוולה, כגון ברשלנות מקצועית המקים עילת תביעה נזיקית על פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש] במקרה כזה ההנחה שלעורך דין יש את הכישורים, הידע והיכולות לנהל את הבעיה המוצגת בפניו וכי הוא מתעתד להפעיל מידה של אחריות סבירה שבה היה נוהג עורך דין רגיל בנסיבות דומות.
נאמנות ומסירות עורך הדין כלפי לקוחו היא רוח אופיו של המיקצוע כאמור בסע' 54 לחוק לישכת עורכי הדין וכלל 2 לכללי האתיקה (ע"א 37/86 משה לוי נ' יצחק יחזקאל שרמן, מד(4) 446 ;(1990) ע"א 229/85 מרדכי בן נון נ' משה הרצוג, מב(1) 785 (1988)).
...
אני דוחה את טענת הנתבע בסיכומיו כאילו מדובר בטעות בשיקול דעת.
אני דוחה את הטענה שהנתבע הפר את סע' 4 ה לתקנות הנוטריונים בכך שלא צירף תעודת רפואית לצוואה.
אני דוחה את דרישת התובעים לשלם להם 200,000 ₪ - סכום הפשרה עם פרחי.
סוף דבר אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובעים 330,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ובצירוף הוצאות לרבות שכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו