מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בנק שמחזיר שיק ללא חותמתו של הלקוח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

לקראת ישיבת ההוכחות שהתקיימה, הוגשו תצהירי עדות ראשית מטעם הצדדים, כאשר מטעם התובע, הוגשו תצהירים של מר עמראן אבו-ג'ובה, מר דוד חריף, בעלים של חב' "צבי חרפ ובניו בע"מ", לקוחה של חב' אלונית ומר יעקב לארי, בעלים של חב' "ל.ל 1988 בע"מ". בהמשך ובהתאם להחלטה מיום 28.3.16 הוגש תצהיר של מר אהוד רן. מטעם הנתבעת הוגשו תצהירים של הנתבעות: הגב' אתרי טטרואשוילי , והגב' נינו טטרו, הנתבעות צירפו לתצהיריהן גם תצהירים שהוגשו בת"ט 1002-06-13 הליך שהתנהל בין התובעת לבין אביה של הנתבעת 2 – תצהיר מטעם עו"ד ארז גבאי, תצהיר מטעם עו"ד בדראן סלימן אמיר, תצהיר מטעם עו"ד ראובן וייס ותצהיר מטעם רו"ח אלי גבאי (שלא עמדו בפני עצמם כראיה, על כל המשתמע מכך).
מר עמראן שאל את הגב' נינו כיצד היא חותמת על המחאות שלא שלה והיא השיבה שהיא יכולה לחתום, היא מנהלת את החשבון הזה ויש שם כסף ששייך לה. לטענת עמראן, בשנת 2012 העבירה הגב' נינו סדרת שיקים חתומים של הנתבעת 1, מבלי שצויין שם הנפרע.
בתאריך 3.6.13 מועד פרעון השיק החזיר הבנק את השיק וחב' מזונית העבירה את השיק לידי מר עמראן.
...
תהא מערכת היחסים בין הגב' נינו ובין מר עמראן אשר תהיה, בסופו של דבר על הגב' נינו להתפרנס ואף עליה להציג לפני בעלה מצג, כי היא אמנם מתפרנסת.
" לאור כל האמור, ככל שהדבר נוגע להנחה, כי ניתנה תמורה עבור השיקים, הרי שהגב' נינו לא הצליחה לסתור את חזקת התמורה בגין השיקים שנמסרו, כשלכך מצטרפת עדות של שני אנשים חיצוניים לסכסוך שבין החברות (מר אהוד רן ומר יעקב לארי), אשר שניהם העידו, כי שמעו את הגב' נינו אומרת, כי חוב אלונית לתובעת עומד על סכום של כמליון ₪.
סוף דבר, סוף דבר, לאחר שלא הוכחה חתימת הגב' אתרי על השיקים ולא הוכח כי אלה נחתמו בהרשאתה, התביעה כנגד הגב' אתרי נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הצ'ק, על סך 15,700 ₪ לזמן פירעון 10/4/10, משוך על חשבון הנתבעת בבנק הפועלים, סניף מג'אר, רשום לטובת התובע כנפרע, וחולל מסיבת "אין כסוי מספיק". חותמת היסב של בנק דיסקונט סניף הקרנות בוטלה, ובגב הצ'ק חתימה, מחוק מס' זהותו של התובע ומחקה חותמת נוספת.
מר טאהא אמר לתובע כי יקח ששה חודשים, והזהיר את התובע כי לא "ישחק באש". מר טאהא מצהיר כי התפלא לשמוע ממר עלי אבו ריא כי עד היום התובע לא סיים את העניין ולא החזיר למר עלי אבו ריא את הכסף והצ'ק. כאמור, מטעם הנתבעת צורף גם תצהירו של התובע, נושא תאריך 20/5/10 לפיו לקח את הצ'קים שלא כדין וללא ידיעת מר עלי אבו ריא, וכי כנגד התחייבות מר עלי אבו ריא לא להגיש נגדו תלונה הוא מתחייב להחזיר את הסכום 16,000 ₪ ואת הצ'ק שחזר ללא כסוי, כי לא נתן נגדם תמורה.
מר עלי אבו ריא דחה את טענות ב"כ התובע כאילו הוגש נגדו כתב אישום פלילי בעיניין קרקעות וזיוף מסמכים, אלא אישר כי היתנהלה חקירה משטרתית והלקוחות חזרו בהם, התלונה בוטלה וכך גם התביעה.
...
אני קובעת כי איני מקבלת את טענת הנתבעת ועדיה בעניין גניבת הצ'קים, וזאת מהצטברות סימני אי האמת, שפורטו לעיל.
אני קובעת כי התצהירים משנת 2010 לא נערכו אז, ומכאן מקבלת כי נערכו רק לצורך הדיפת התביעה.
הסיכום הינו כי אני דוחה את טענות ההגנה של הנתבעת, ומורה על המשך הליכים בתיק ההוצל"פ שבכותרת, לביצוע הצ'ק. הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 3,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

היתנהלות הבנק ביחס לשיק לזכות הנתבעת בסכום של 190,000 ₪ והטענה לרשלנות נוספת ביום 4.2.2018: ביום 4.2.2018 הוחזר השיק לזכות החשבון על סך 190,000 ₪ ע"י פקידי הסניף לאחר שהבחינו שהשיק אינו חתום כנדרש.
יודגש שמדובר היה בליקוי ברור ומובהק בשיק, כאשר מדובר בשיק משוך מחשבונה של חברה ללא חותמת החברה (עד הבנק אישר בעדותו כי מדובר בליקוי ברור ובשיק שלא ניתן לכבדו).
האם פעל הבנק בהתאם לציפיית הצדדים ולפרקטיקה שנוצרה בניהול החשבון: בחריגה מינהלי הבנק ומנהלי בנק ישראל כשלעצמה אין כדי לבסס עילת תביעה של הלקוח, שכן ייתכנו מקרים בהם לא היתה בכך פגיעה בלקוח וכן מקרים בהם החריגה מהנהלים בוצעה לבקשת הלקוח ועל דעתו, או בהתאם לפרקטיקה שנוצרה בחשבון.
למותר לומר שדוקטרינת האשם התורם עדיפה כמה וכמה מונים על דוקטרינת המניעות, שמקובל להחילה בנושאים מסוימים (כגון בזיוף שיקים) על יחסי בנק ולקוחו; שדוקטרינת המניעות הנה "טוטלית" על-פי עצם טיבה - "הכול או לא כלום", ממש כעוולת הרשלנות בתקופה שאשם תורם היה בו כדי לשלול זכות מכול וכול - ואילו דוקטרינת האשם התורם יש בה כדי לעשות צדק בין הנצים על דרך של ריכוך והקהיית עוקץ; כך בעניינינו וכך באותם נושאים אחרים ביחסי בנק ולקוחו.
...
זאת ועוד, מהוראות ההסכם והמראיות שהוצגו לגבי נסיבות חתימתו, עולה שמטרתו העיקרית היתה להסדיר מנגנון תשלום באמצעות המחאת חיוב צד ג' (אשר בסופו של דבר לא צלח).
סיכום: לאור האמור אני מקבל את התביעה בעניינה של הנתבעת ומורה כי זו תשלם לתובע סכום בסך 188,743 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה החל מיום 15.7.2018 ועד לביצוע התשלום בפועל.
בשים לב לכך, בנסיבות המקרה, לאור תוצאת ההליך וקביעות העובדה שתוארו, ולגבי במישור היחסים בין התובע לנתבע, אני קובע כי כל אחד מהצדדים יישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

השיק נימסר לתובעת על ידי מר אלכסנדר בוטז (להלן: "מר בוטז"), אשר היה לקוח של התובעת, על חשבון חובו לתובעת.
השיק הוחזר על ידי הבנק משום שהנתבעת ביטלה אותו.
הנתבעת מסרה למר בוטז ארבעה שיקים, כאשר לבקשתו שם הנפרע בהם נותר ריק, על מנת שמר בוטז יטביע את חותמת בית העסק שלו וכן יוציא חשבונית מס בגין התשלום.
לבסוף, הנתבעת זנחה בסיכומיה טענה נוספת, ולפיה, התובעת לא היתקשרה אליה לוודא כי היא נותנת את הסכמתה לבצוע עסקת ניכיון השיקים, ואם הייתה מתקשרת, הייתה נוכחת לגלות כי קיים כשלון תמורה מלא וכי השיקים לא יכובדו.
...
מקובלת עלי בהקשר זה טענת התובעת בסיכומיה, כי זיכוי בעד מסמך סחיר מהווה תמורה בעד ערך.
סוף דבר, אני קובעת בזה, כי הנתבעת חייבת בביצוע שיק מספר 1014856, זמן פירעון 20.3.19, על סך של 9,120 ₪.
אני מורה על שפעול הליכי ההוצאה לפועל בתיק שמספרו 519822-04-19, החל מיום 20.4.23.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לפי החברה, שני השיקים נשוא התביעה, אינם מכילים טבלה על גב כל שיק, כפי התקן, ועל כן, הם נחשבים לשיקים לא סחירים, ועל פני כל אחד מהשיקים מופיע הכיתוב "למוטב בלבד", ועל גב כל אחד מהשיקים מופיעה חתימה וחותמת בלבד.
עוד טוען הבנק, כי השיקים נבחנים עם הצגתם לפרעון, במוקד ייעודי שלו, כאשר מידי יום נבחנת כמות גדולה עד מאוד של שיקים, של לקוחות רבים, ולא מן הנמנע כי השיקים לא נבחנו באותו מועד, ובזה אחר זה באותו מוקד.
תקן 501 איננו מגדיר סחרות של שיקים ולא נועד לשנות את פקודת השיטריות או את ההלכה הפסוקה, אלא הוא מגדיר את האופן שבו יודפסו שיקים, בהתאם להוראות כל דין, לרבות החוק לצימצום שימוש במזומן, כי לשיקים נשוא הדיון לא הייתה כל מניעה לכבד אותם אף לאחר כניסת התקן לתקוף, כי לא מוטלת על הבנק החובה לבדוק את התאמת השיקים לאותו תקן, כל עוד הם עומדים בהוראות כל דין , ואין כל סיבה להחזרתם על פי כללי המסלקה, כי העידר המלבן עם הכיתוב המתריע בפני שינויים מסויימים בשיק, איננו גורם שהיה עליו לעורר חשד לזיו, כנטען ע''י החברה.
...
לפי המסקנה של גב' רוקח, השיקים עסקינן, קיימת סבירות כי הם נחתמו ע''י מר חלבי, וכי קיימת התאמה בין החותמות.
גב' רוקח פירטה באריכות בחקירתה את הנימוקים שהביאו אותה למסקנה אותה הסיקה, ובחקירתה הנגדית ניתן לראות בוודאות כי היא עומדת על מסקנותיה, תוך מתן נימוקים מפורטים וברורים לאותה תוצאה, כך שאין בחקירה הנגדית כדי לפגום במשקל שניתן לייחס לחוות דעתה אלא דווקא ההיפך.
לאור כל האמור לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי החברה לא הניחה תשתית ראייתית מספקת לביסוס טענותיה, ותביעתה, ועל כן, דין תביעתה דחייה , וכך אני מורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו