המקרקעין הנם קרקע חקלאית מוכרזת, כהגדרתה בתוספת הראשונה לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן: "חוק התיכנון והבניה" או "החוק") וחלים עליהם התוכניות הבאות:
תכנית מתאר מקומית רצ/1/1, על פיה ייעוד המקרקעין הנו חקלאי ומותרים בהם שימושים של חקלאות, משתלות, גננות וחממות, רפתות ולולים במרחק 200 מ' מאזורי מגורים, מיתקני השקיה , תעול, נקוז והספקת מים וביוב.
התכנית הנקודתית הומלצה על ידי הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה ראשון לציון (להלן "הועדה המקומית"), היא משתרעת על 18.1 דונם, היא הוגדרה כתכנית מתאר מקומית שלא ניתן להוציא מכוחה היתרים ומטרתה שינוי ייעוד המקרקעין מיעוד חקלאי לייעוד תעשיה קלה ומלאכה בה יותרו שימושים למוסך למשאיות, מנופים וכלים כבדים וחניה עבורם, איחסנה ומיתקני תשתית והנדסה הדרושים לקיום התקין והרציף של הפעילות לרבות דרכים פנימיות, מקלטים, רחבות חניה ומבני עזר ושרות.
הועדה הוסיפה וקבעה שגם אם לא הייתה חלה על המקרקעין הוראת סעיף 7.6.2 (6), אלא הייתה חלה רק תכנית המתאר המקומית המייעדת את השטח כשטח חקלאי, ראוי, מהבחינה התכנונית, לתכנן את האיזור כולו באמצעות תוכנית כוללת, ולא באמצעות תכנית נקודתית מתארית או מפורטת.
סבורני כי היום, לאחר מתן פסק הדין בבית המשפט העליון בעיניין כדורי (עע"מ 7958/11) לא יכול להיות יותר ספק כי השמוש אותו מבקשים העותרים לעשות במקרקעין הוא בגדר סטיה נכרת וכדברי ביהמ"ש העליון (כב' השופט רובינשטיין):
"שאלת המפתח בעניינינו היא, האם אין בנידון סטיה ניכרת המונעת מכל וכל, ועל פי דין, מתן היתר לשימוש חורג (סעיף 151 (א) לחוק התיכנון והבניה תשכ"ה – 1965). התשובה לכך היא כן רבתי. אי אפשר בשום צורה ואופן לומר שבניה של עסק לפירוק חלפים ולמחזור יש בינה לבין יעוד חקלאי קשר ולו גם רחוק ביותר. על כן עסקינן בסטיה ניכרת. אכן ככלל קיומה של סטיה ניכרת הוא בתחום הכרעותיהן המקצועיות של ועדות התיכנון, וההחלטה עשויה להיות מורכבת. אך לא כן במקרה דנא כשהדברים מובהקים". (ההדגשה שלי – ז.ב.)
בטעון על פה בבית המשפט, שהתקיים לאחר מתן פסק הדין בית המשפט העליון בעיניין כדורי, ביקשו העותרים והועדה המקומית לאבחן בין מהות השמוש הנעשית בעסק בעיניין כדורי והשמוש אותו הם עושים במקרקעין וטענו כי השמוש אינו זהה.
...
הוועדה סברה כי לצורך בתכנון כולל יש להעניק משקל מכריע וכי הצורך בתכנון מפורט מביא אף הוא למסקנה כי מדובר בבקשה שאישורה מהווה סטייה ניכרת מתכנית בהתאם לתקנה 2(17) לתקנות סטייה ניכרת הקובע כי סטייה ניכרת תחשב גם סטייה מהוראות תכנית המתנות היתר בניה באישורה של תכנית מפורטת.
ביחס לטענה שתמ"מ 21/3 מאפשרת בנייה למטרות נוספות באזור נופש מטרופוליני "ובלבד שייעודם תואם ומשלים אזורי פיתוח גובלים", כך שלמעשה השימוש החורג המבוקש תואם תכנון כולל מוצע, הרי שגם דינה של טענה זו להידחות.
סוף דבר:
אשר על כן ונוכח כל האמור לעיל, שתי ההחלטות, של הוועדה המחוזית, הן החלטות סבירות שאין מקום להתערב בהן, ואני דוחה את העתירה.
העותרים ישלמו למשיבה 1 את הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪ ולמשיבה 2 סך של 10,000 ₪.