מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בנייה בלתי חוקית על קרקע חקלאית

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בד בבד נקבע כי אין די בקביעה כי קיימות בתיק ראיות לכאורה לשימוש חורג וכי קיימת בנייה בלתי חוקית על מנת ליתן באופן אוטומאטי צו הפסקה שפוטי שכן מתן הצוו נתון, לפי סעיף 236 לחוק ולפי הפסיקה, לשיקול דעתו של בית המשפט, וזאת לאחר שיכריע בשאלה האם יהא נכון וצודק להורות על מתן הצוו.
נטען כי כל כובד המשקל בדחיית הבקשה למתן הצוו ניתן לתביעה האזרחית שהגישו המשיבים ולא לפגיעה בשלטון החוק כתוצאה מהבנייה הבלתי חוקית שגדלה עם השנים ומהשימוש הלא חוקי בשטח המשתלה בעיקר למסחר וגם למגורים, וזאת בקרקע בעלת ייעוד חקלאי ורגישות נופית-סביבתית גבוהה.
...
בית משפט קמא, לאחר ששקל את מכלול השיקולים הרלוונטיים, הפעיל כראוי את שיקול דעתו והגיע למסקנה הראויה לפיה, בשלב זה, אין מקום להעתר לבקשת המדינה.
בנסיבות אלו, נוכח השיהוי בהגשת הבקשה למתן צו הפסקה שיפוטי ובהינתן התמונה העובדתית הלכאורית הנזכרת לעיל, והנזק הכבד שייגרם למשיבים אם יינתן הצו, הרי שצדק בימ"ש קמא עת שלא נעתר לבקשת המערערת.
בסיכומו של דבר, אני דוחה את הערעור וזאת משלא נפל כל פגם בהחלטה לדחות את בקשת המערערת למתן צו הפסקה שיפוטי.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

הנאשמים הורשעו לאחר הבאת ראיות בעבירה של שימוש אסור במקרקעין – בחודש דצמבר 2017 הסבו הנאשמים מבנה בשטח של כ-90 מ"ר שניבנה על קרקע חקלאית ללא היתר, ומאז הם עושים בו שימוש מסחרי כחנות לממכר פירות וירקות (להלן: המבנה).
ראו רע"פ 2330/09 נוסטרדמוס נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה (9.6.09, להלן: עניין נוסטרדמוס): "בתי המשפט מחויבים להאבק בתופעה פסולה זו של בנייה בלתי חוקית ושימוש פסול במקרקעין שיעודה חקלאי לשימושים מסחריים. המוטיבציה לבצוע עבירות אלו הנה כלכלית, ומשכך הדרך הראויה להלחם בתופעה ולהרתיע באופן  אפקטיבי את העוברים עבירות אלו בפועל ובכוח, הנה על ידי השתה של קנסות כבדים אשר יש בהם כדי לאיין את הרווח הטמון להם מהתנהגותם האסורה ולהבטיח תשלום קנסות אלו על ידי קביעת עונש מאסר מרתיע חלף הקנס. בנסיבות אלו, לא מצאתי פגם בעונש שהושת של המבקשות". במסגרת תיקון מס' 116 לחוק התיכנון והבניה (ס"ח תשע"ז מס' 2635 מיום 25.4.2017 עמ' 884, ה"ח הממשלה תשע"ו מס' 1074 עמ' 1426) החליט המחוקק לחזק את ידיהן של רשויות האכיפה במאבקן הבלתי מיתפשר בעבירות מסוג זה, כשבתוך כך מצא להכביד ידו על העבריינים בהחמרת הענישה ובהרחבת סל כלי האכיפה: "נדבך מרכזי נוסף בהצעת החוק הוא עידכון ההוראות העונשיות והגברת הסנקציות שניתן להטיל על עבריינים, בעיקר בדרך של החמרת הענישה והחמרה ניכרת של הענישה הכלכלית. זאת היות שמניע מרכזי בבצוע עבירות בנייה הוא הרווח הכלכלי הגדול שניתן להפיק מכך". במעשיהם פגעו הנאשמים בסדר הצבורי ובשלטון החוק, כמו גם בערך השויון אל מול ציבור האזרחים שומרי החוק, בפרט כשמדובר בעבירות שבוצעו להשאת רווח כספי.
...
כך, גם אין בידי לקבל את עתירתה של המאשימה לחייב את הנאשם 2 במאסר על-תנאי, ואף בקשתה לחייב את הנאשמים בקנס יומי מוקשית בעיניי בנסיבותיו של תיק זה, ובנסיבותיהם של הנאשמים.
אחר כל אלה, החלטתי לגזור על הנאשמים את העונשים הבאים: הנאשמת 1: קנס בסך 25,000 ₪.

בהליך ערעור תיק פלילי בניה (עתפ"ב) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בעיניין התנאי השלישי הנ"ל, עמד בית המשפט קמא על המבחנים והכללים המנחים שנקבעו בהלכה הפסוקה של בית המשפט העליון, ולאחר שיישם את המבחנים על עניינם של המשיבים, נקבע על ידו כי אכן מדובר בעבודה אסורה הבנויה על קרקע חקלאית מוכרזת אשר עליה חלה תכנית המייעדת את רובה לשטח צבורי פתוח, אך מלבד הטענה הכללית לקיומו של עניין צבורי מיוחד, הרי שלא הוכיחה המערערת כי מדובר במבנים המהוים מיכשול או מיטרד למאן דהוא, או כי המבנים מסוכנים או פוגעים בצד ג' כלשהוא, או שאלה מפריעים ליישום תכנית ספציפית שחלה על המקרקעין, או להוצאתם לפועל של פרויקטים בעלי חשיבות רבה.
לטענתה, בשעה שמדובר במבנים בלתי חוקיים אשר אינם מתאימים כלל לייעוד הקרקע שעליה הם ניבנו (במקרה דנן, כאמור, קרקע חקלאית שעליה חלה תכנית המייעדת את רובה לשטח צבורי פתוח), הרי שהאינטרס הצבורי מדבר בעד עצמו ומחייב נקיטת הליך לפי סעיף 239 לחוק, שמכוון נגד מבנה ולא נגד אדם.
...
גם בהתייחסותו להוראות תכנית ג/12854 בית המשפט קמא נתפס לכלל טעות, ובעניין הזה אני מקבלת את טענות המערערת כי אחת ממטרות תכנית ג/12854 [נספח ב' לערעורים] היא הוצאת משקי בעלי חיים מחוץ לאזורי מגורים, לאתרים מתוכננים.
מאחר והבניינים של המשיבים הוקמו בשטחים ציבוריים פתוחים ולא באזורי מגורים, הרי שאין מחובתה של המערערת להכשיר אזורים מיוחדים לצורך העברת המבנים של המשיבים, כך גם אין בעצם ההסכמה שהביעו המשיבים להעביר את המבנים לשטח מורשה אחר כדי לייתר הליך משפטי זה. לאור האמור לעיל, ובהינתן קביעתי כי מתקיים התנאי של "עניין ציבורי מיוחד" במתן צו הריסה, הרי שמתקיימים שלושת התנאים הקבועים בסעיף 239 לחוק, ולכן אני מקבלת את הערעור, מבטלת החלטותיו של בית המשפט קמא ולרבות ההחלטות המשלימות בעניין הוצאות המשפט, ומורה על מתן צו הריסה בלא הליך פלילי מכוח סעיף 239 לחוק.
סוף דבר הערעור מתקבל, וכפועל יוצא ניתן בזה צו להריסת המבנים מושא הערעור, מכוח סעיף 239 לחוק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"אי-קיום הסכם הפשרה ע"י מי מהצדדים לו יזכה את הצד המקיים בסעד של בצוע בעין בנוסף לפיצויים הולמים" מישפחת חלבי לא פנתה למינהל מקרקעי ישראל -למרות התיזכורת שנשלחה אליהם, משום ידיעתם שבהיותם מסיגי גבול במקרקעין ובבית בו הם מתגוררים הבנוי על קרקע חקלאית, מינהל מקרקעי ישראל לא יגיע עימם להסדר ויבקש מהם כבר אז לפנות את המקרקעין.
הסכם "הפשרה" מיום 14/12/1985 ו"פסק הדין" שניתן ביום 19/12/1985, לא הכשיר ולא ריפא את הפלישה שלא כדין של מישפחת חלבי למקרקעין אלו, לא את פלישת והסגת הגבול לבית הבנוי על המקרקעין, ולא את הבניה הבלתי חוקית שנעשתה על המקרקעין.
...
בהתחשב בנסיבות האישיות שהובאו בפניי, אני מחליט שהבית ויחידות הדיור בהן מתגוררים יפה חלבי, יחזקאל חלבי, אלעד חלבי ומשפחתו ו-תומר חלבי ומשפחתו, יפונו לא יאוחר מיום 10.9.2023 על מנת לאפשר להם למצוא דיור חלוף.
אני דוחה את התביעות הכספיות ההדדיות.
נוכח התנהלות כל הצדדים כמפורט בפסק הדין, לרבות מדינת ישראל אשר לא לחצה על פרי אור ו-ישרס לפנות את משפחת חלבי מהמקרקעין עת הובא לידיעתם הסגת הגבול שלהם במקרקעין, אני מחליט שלא לעשות צו להוצאות.

בהליך תיק פלילי בניה (תפ"ב) שהוגש בשנת 2024 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי מצא להפחית משעור הקנס המינהלי ולהעמידו על סך של 200,000 ₪, בנמקו: "לדידי במקרה דנן קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות הפחתה מסכום הקנס המינהלי, אם כי לא באופן ניכר כפי שנקבע בגזר דינו של בימ"ש קמא. כאן אציין כנסיבה מיוחדת את העובדה שהמשיב פעל להריסת המחדל באופן מלא, בכך שהרס את מכלול הבנייה הלא חוקית, בנייה שנבנתה בהקף משמעותי על קרקע חקלאית מוכרזת. אני בדיעה כי הריסת הבנייה הלא חוקית מצדיקה את הפחתת הקנס המינהלי, בין היתר, מהטעם של עדוד אחרים לפעול להסרת המחדל של בנייה לא חוקית, דבר העולה בקנה אחד עם האנטרס הצבורי" (פיסקה 28 לפסק הדין).
...
הפסיקה הדנה בעבירות בניגוד לחוק התכנון והבניה מדגישה את הצורך להילחם בעבריינות זו, תוך הטלת קנסות משמעותיים ונכבדים, על מנת לצמצם את התופעה של בניה אסורה ושימוש אסור במקרקעין: כך, ברע"פ 6665/05 מריסאת נ' מדינת ישראל (17.5.06) נאמר: "על העונש שנגזר על מי שמורשע בעבירות נגד חוקי התכנון ובניה לשקף את חומרת המעשים והפגיעה בשלטון החוק ולשמש גורם הרתעה נגדו ונגד עבריינים פוטנציאליים, במטרה להפוך את ביצוע העבירות לבלתי כדאיות מבחינה כלכלית. כבר נפסק בעבר, כי בתי-המשפט מצווים לתת יד למאבק בעבירות החמורות בתחום התכנון והבנייה, שהפכו לחזון נפרץ בימינו". על החומרה המיוחדת הנודעת לעבירות בניה המבוצעות בקרקע חקלאית עמד בית המשפט העליון ברע"פ 2330/09 נוסטרדמוס מסעדות בע"מ נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה – חבל מודיעין (9.8.09): "בתי המשפט מחויבים להיאבק בתופעה פסולה זו של בנייה בלתי חוקית ושימוש פסול במקרקעין שיעודה חקלאי לשימושים מסחריים. המוטיבציה לביצוע עבירות אלו הינה כלכלית, ומשכך הדרך הראויה להילחם בתופעה ולהרתיע באופן אפקטיבי את העוברים עבירות אלו בפועל ובכוח, הינה על ידי השתה של קנסות כבדים אשר יש בהם כדי לאיין את הרווח הטמון להם מהתנהגותם האסורה ולהבטיח תשלום קנסות אלו על ידי קביעת עונש מאסר מרתיע חלף הקנס". במקרה שלפניי, מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים גבוהה, זאת כנלמד מנסיבות ביצוע העבירה, כמפורט להלן: העבירה בוצעה על ידי הנאשמת מחודש אוקטובר 2019 עד חודש ינואר 2023, משך כ-3 שנים ו-3 חודשים.
נראה כי אין מנוס מלהסיק שלמרות הקנס הצפוי, ובהתאם לחישוביה, מצאה המשיבה כדאיות ורווח כלכלי בהמשך הפעלת העסק במקרקעין.
לאור האמור לעיל, אני גוזר על הנאשמת קנס בסך 480,000 ₪, אשר ישולם ב-12 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים, החל ביום 15.4.24.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו