טיעוני המאשימה לעונש –
העבירות בהם הורשעו הנאשמים הנן בתחום חוקי המגן הסוציאלים שתכליתם להציב רף הגנה מינימאלי ובמיוחד כאשר מדובר בהעסקת בני נוער.
באשר לעבירות לפי חוק עבודת הנוער -
במסגרת ת"פ (ב"ש) 1381/09 מדינת ישראל נ' א.ש.ע.מ. יזמות ועסקים בע"מ (14.4.15), הורשעה הנאשמת בעבירות כלהלן – העסקה של עשרה נערים ביום המנוחה השבועי, לפי סעיפים 21ב(1) ו-33ג(א)(2) לחוק עבודת הנוער, העסקת שני נערים מעבר ל-8 שעות ביום, לפי סעיפים 20(א) ו-33א(2) לחוק עבודת נוער, העסקת שני נערים ללא פנקס עבודה, לפי סעיפים 28 ו-33ג(א)(5) לחוק עבודת הנוער, אי-מסירת הודעה לארבעה עובדים בדבר תנאי עבודתם בנגוד לסעיף 1 לחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה), התשס"ב-2002 ואי-הצגת מודעה בדבר זכויות העובד, לפי סעיפים 6ב(א) ו-6ב(ד) לחוק שכר מינימום.
...
בית הדין הארצי לעבודה עמד על החומרה שיש לראות בעבירות על החוק בהתייחסותו לאיסור החל לפי חוק עבודת הנוער לעומת ההיתר הכללי הקבוע בחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, וקבע –
"בקשר לכך יש להדגיש כי האיסור החל על העבדת נוער בשעות המנוחה השבועית הינו איסור קטגורי. עמדה על כך חברתי הנשיאה ארד בפסק דין שניתן מפיה בעניינה של המערערת שלפנינו, אף הוא בערעור על הרשעה שהורשעה בעבירה לפי חוק עבודת נוער, בציינה כי: "ההיתר הכללי הותקן מתוקף הסמכות הקבועה בסעיפים 11 ו-14 לחוק שעות עבודה ומנוחה, ועל-פי לשונו המפורשת מוגבל הוא לדל"ת אמותיו של חוק זה בלבד ולאיסור הקבוע בסעיף 9 לחוק שעות עבודה ומנוחה, בדבר העבדת עובד – שאינו נער – במנוחה השבועית. מנגד, אין חוק עבודת הנוער פותח ולוּ צוהר לאפשרות של העסקת נוער במנוחה השבועית, אף לא במסגרת ההיתר הכללי או שכמותו. בנדון זה מקובלת עלינו טענת המדינה, לפיה אי-החלתם של היתרים להעסקת עובד במנוחה השבועית על עובד אשר חוק עבודת הנוער חל עליו, נובעת ממטרת המחוקק בחוק עבודת הנוער, ומכוונתו להעניק לבני נוער עובדים הגנה נוספת על זו המוענקת בחוק שעות עבודה ומנוחה לעובדים בגירים. הנה-כי-כן, ההיתר הכללי מצטמצם בתחום הוראת החוק שמוצאו הימנה ובגדרה בלבד, ואין להרחיב ולפרוש אותו על איסור שבחוק עבודת הנוער. משכך הוא, אף אין ההיתר הכללי עומד למערערים, כפטור להעסקת הנערים בשבת (פס"ד אלוניאל הקודם בע"מ 498-497)" (ההדגשות הוספו – א.ס.).
א. באשר לנאשמת – בהתחשב בכל האמור שוכנעתי כי תכלית הענישה תוגשם אף בקנס שיהיה בגובה סכום רף הענישה התחתון של מתחם הענישה בעבירה על חוק הגנת השכר ובכל אחת מן העבירות על חוק עבודת הנוער מרף הענישה הנמוך.
באשר לנאשם – שוכנעתי כי נסיבותיו המיוחדות של תיק זה, בהן ניתן כנגד הנאשם צו כינוס נכסים וכאשר כתב האישום הוגש כארבע שנים לאחר הביקורת שנערכה והנאשם אינו מיוצג, שיקולי שיקום הנאשם מטים את הכף לחרוג ממתחם הענישה שנקבע לגבי עבירת חוק הגנת השכר ועבירת חוק שכר מינימום.
לפיכך, הנני קובעת כי בעבירות על חוק הגנת השכר וחוק שכר מינימום תכלית הענישה תוגשם אף בהטלת קנס שיהיה בגובה הרף התחתון של מתחם הענישה, ובעבירה של חוק עבודת הנוער תכלית הענישה תוגשם בקנס שיהיה ברף התחתון של מתחם הענישה.