בהודעת הערעור, כמו גם בעיקרי הטיעון שהוגשו מטעמה ובדבריה לפנינו, טענה המערערת, כי טעה בית המשפט קמא משקבע כי הצוואה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה תוך דחיית טענותיה בדבר פסלותה מחמת פגם ביכולתו להבחין בטיבה; השפעה בלתי הוגנת ומעורבות.
טרחתי והרחבתי בנושא זה משום חוסר הבהירות הראייתי, בדבר מצבו של המנוח, סובב לעשיית הצוואה, במקרה שלפנינו, והצורך להסתייע במכלול החומר הראייתי שהונח לפני בית המשפט קמא, על מנת להגיע למסקנה המשפטית אם עלה בידי המערערת להוכיח את אי יכולתו להבחין בטיבה.
דא עקא, שמחקירתו של עורך המסמך האמור-מיום 14.11.04-רופא המשפחה דר' מנשס-עלה כי הוא לא נכתב לבקשת המנוח אלא לבקשת מי מבני משפחתו, בלא שהמנוח היה לפניו ומבלי שהוא בדק אותו (עמ' 21-18 לפרוטוקול, ישיבת יום 27/6/10 ובעיקר עמ' 18 ש' 15-16; 27; ענ' 20 ש' 16-18).
כך או כך, לא נטען כלפי המשיב 1 כי הוא "ערך" את הצוואה או היה "עד לעשייתה", במובן המיוחס לביטויים אלה בפסיקה (הוא אף לא נכח בחדר עת חתם המנוח עליה) ופעילותו כנ"ל אף לא נופלת בגדר הביטוי "לקח באופן אחר חלק בעריכתה" (ר' בהקשר זה ש' שוחט, "פגמים בצוואות", המכון למחקרי משפט וכלכלה, מהדורה שניה, עמ' 346-386, להלן: "שוחט"; ר' למשל ע"א 760/96, רוזן נ' שולמן ואח' פ"ד מ"ג (3) 596 שם סרב בית המשפט להחיל את סעיף 35 לחוק הירושה למרות שעוה"ד שערך את הצוואה הוזמן על ידי הנהנה אשר מסר לו את תוכן הוראותיה ואף שילם את שכר טרחתו).
...
בחקירתו הנגדית הסביר עו"ד גבריאלי את נוהל החתמת הצוואה במשרדו והדגיש, כי במקרה הזה "ווידאתי שזה מה שהוא רוצה, והוא נראה לי באותו זמן בן אדם כשיר, אמנם היה מבוגר מאד אבל הוא הבין מה שהוא רוצה, זה מה שהוא רצה בפועל, זה מה שכתבתי וזה מה שהוא חתום".
אם היה ספק על כך שדברים אלה מכוונים לצוואה עסקינן הוסיף עו"ד גבריאלי "אני אפילו זוכר שדיברנו על בן אדם שאנחנו מכירים במשותף משכונת שבזי, והכל היה באוירה נעימה".
לדבריו אלה של עו"ד גבריאלי, בהם נתן בית משפט קמא את אמונו (פיסקא 25 לפסק הדין), חשיבות רבה לא רק לבירור טענת המעורבות המיוחסת למשיב 1 בעריכתה של הצוואה, אלא גם לבירור הטענה בדבר אי יכולתו של המנוח להבחין בטיבה, כמו גם ההשפעה הבלתי הוגנת שהופעלה עליו, לטענת המערערת, על ידי המשיב 1.
טרחתי והרחבתי בנושא זה משום חוסר הבהירות הראייתי, בדבר מצבו של המנוח, סובב לעשיית הצוואה, במקרה שלפנינו, והצורך להסתייע במכלול החומר הראייתי שהונח לפני בית המשפט קמא, על מנת להגיע למסקנה המשפטית אם עלה בידי המערערת להוכיח את אי יכולתו להבחין בטיבה.
משכך, עלינו להיתחקות אחר מצבו של המנוח למועד זה ממכלול הראיות שהונחו לפני בית המשפט ובעיקר עדותו של עורך הצוואה, עו"ד גבריאלי.
מבחינה זו, ונוכח עדותו הברורה של עו"ד גבריאלי (ואינני מקבל את טענת המערערת כי עדותו הייתה מיתחמקת, כוללנית ולא מחייבת, טענות שנטענו לפני בית משפט קמא ונדחו על ידו), אין כל משמעות לעובדה שביהמ"ש קמא לא איפשר לב"כ המערערת, שהזמינה אותו לעדות, לשאול אותו שאלות הנושאות אופי של חקירה נגדית.
עם זה אני סבור, כי לא יהיה נכון במקרה שלפנינו לעשות שימוש בסמכות זו, וזאת מבלי שבחנתי אם יש לשימוש בסמכות, אם תעשה, השלכה על התוצאה, שכן אם יעשה השמוש יהא בכך משום פגיעה דיונית במשיבים אשר פעלו להוכחת גירסתם והביאו ראיותיהם על בסיס הנחה שנטל השכנוע מוטל על המערערת-המתנגדת.
סוף דבר 8.
התוצאה אליה הגיע בית המשפט קמא מקובלת עלי.