בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
עת"מ 60968-08-19 לוי נ' הממונה על עבודות שירות - מפקדת גוש מרכז ואח'
בפני
כבוד השופט, סג"נ אחיקם סטולר
עותר
יומי לוי
ע"י ב"כ עו"ד טלי גוטליב ואח'
משיבה
מדינת ישראל
ע"י ב"כ עו"ד אורי קידר מפרקליטות מחוז מרכז-אזרחי
לפניי בקשה לדחייה על הסף של העתירה.
עניינה של העתירה היא בטענות יומי לוי ("העותר") נגד חוות דעת הממונה על עבודות שירות ("הממונה") כי הוא אינו מתאים לרצות את עונשו בדרך של עבודות שירות. העותר מבקש במסגרת העתירה סעד שיורה לממונה למצוא לעותר מקום השמה בכל מקום בארץ.
הרקע
חוות דעתו של הממונה זו ניתנה במסגרת הליך פלילי שנוהל נגד העותר בבית משפט השלום בפתח תקווה (ת"פ 58341-03-16) בגדריו נקבע כי העותר ירצה עונש של שישה חודשי מאסר, ובכפוף לחוות דעת הממונה, יוכל לרצות את מאסרו בעבודת שירות.
הממונה לא מצא לעותר מקום השמה לעבודות שירות, ונקבע שעל העותר לרצות את עונשו במאסר בפועל. על גזר הדין הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי (ע"פ 33205-02-18) וכנטען בעתירה, גם בגדרי העירעור הוגשה היתייחסות מטעם הממונה על עבודות שירות.
העותר הגיש עתירת אסיר אשר שונתה והוגשה כעתירה מנהלית.
נוכח הוראת סעיף 5 (ב) (3א) לתקנות בתי המשפט לעניינים מינהליים (סדרי דין) תשס"א-2000,לפיו יש לפרט בעתירה את:
"מקור הסמכות העניינית והמקומית של בית משפט לעניינים מינהליים לידון בעתירה, לרבות הוראות החיקוק המסמיך שלפיו התקבלה החלטת הרשות שנגדה הוגשה העתירה, והפרט בתוספת הראשונה לחוק שלפיו מוסמך בית המשפט לעניינים מינהליים לידון בעיניין זה."
התבקש העותר לפרט את מקור הסמכות העניינית של בית משפט זה להדרש לעתירה.
טענות הצדדים
העותר טוען שבעת הדיון בעתירה האסיר שהגיש, בהסכמת נציגי המדינה, הוסכם כי כותרת העתירה תתוקן ותוגש כעתירה מנהלית. העותר, באמצעות באת כוחו, הגיש כמסוכם עתירה מנהלית, ושילם את האגרה הנדרשת.
לשאלת בית משפט זה בדבר הסמכות העניינית השיב העותר כי סעיף 5 לחוק בתי המשפט לעניינים מינהליים, תש"ס – 2000 (להלן: "החוק"), המפרט את סמכותו העניינית של בית המשפט קובע בס"ק 4 כהאי לישנא: " עניין מינהלי או עניין אחר שנקבע בחוק אחר כי בית המשפט לעניינים מינהליים ידון בו"...
החוק האחר הנו פקודת בתי הסוהר [נוסח חדש], תשל"ב – 1971(להלן: "הפקודה").
הפקודה בסעיף ההגדרה מגדירה "אסיר שפוט" – כאסיר פלילי שנגזר דינו.
סעיף 62 א' לפקודה מאפשר לאסיר לפנות בעתירה בעניינים הכרוכים למאסרו או תנאי מאסרו ועוד.
העותר הנו אסיר הגם שאינו נתון במשמורת שב"ס, מאחר שעוכב ביצועו של רכיב המאסר, אך היינו אסיר פלילי שפוט, הפקודה חלה עליו, והסמכות העניינית של בית משפט זה נקנית מהוראות פקודת בתי הסוהר.
בנוסף לכך טען העותר שהמדינה הסכימה כי עניינו יידון במסגרת עתירה מנהלית.
העותר נסמך על הסכמת המדינה להגשת העתירה בכותרתה החדשה תוך חיוב בתשלום האגרה.
ב"כ העותר מוסיפה וכותבת שככל שבית משפט זה סבור אחרת, מבוקש להורות למזכירות להשיב האגרה שאז תגיש ב"כ העותר את העתירה בשלישית כעתירת אסיר.
המשיבה טוענת שיש לדחות את העתירה על הסף מאחר שאין לבית משפט זה סמכות עניינית להדרש לעתירה.
דיון והכרעה
מהוראת סעיף 5 לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התשס"א -2000 (להלן: "חוק בתי משפט מינהליים"), עולה שנדרשים שני תנאים מצטברים על מנת שבית המשפט ידון בעיניין מסוים כעתירה מנהלית.
התנאי הראשון נוגע לזהות הרשות המנהלית שהחלטתה נתקפת, ואילו התנאי השני מתייחס לענייניה של העתירה, באופן שבו כל עניין אשר אינו בא בגדר התוספת הראשונה לחוק, מצוי מחוץ לגדר סמכותו של בית המשפט לעניינים מינהליים.
רשימת העניינים המפורטים בתוספת הראשונה לחוק הנה רשימה סגורה התוחמת את סמכותו של בית המשפט לעניינים מינהליים, אך ורק לאותם עניינים המפורטים במסגרתה. ראו לדוגמה לעניין זה למשל עת"מ (ת"א) 37593-02-18 בר נוי נ' הנהלת אגף רישום והסדר מקרקעין (פורסם בנבו, 19.02.2018).
התוצאה היא שאין סמכות להוסיף לרשימה עניין נוסף, מאחר שעניין שינוי הרשימה נתון לשיקולו הבלעדי של המחוקק, ואין לעקוף את סמכויות.
דהיינו, הסמכות העניינית של בית משפט זה ביושבו כבית משפט לעניינים מינהליים, תחומה בגבולות החוק. באין הסמיכה בדין –בית המשפט לעניינים מינהליים אינו קונה סמכות. חוסר הסמכות העניינית אינו מאפשר דיון בהליך לגופו. משכך, יש לסלקו על הסף.
בעיניין דנן, הממונה על עבודות שירות אינו רשות או גוף הנמנים בתוספת הראשונה, וגם החלטות (או חוות דעת) מכוח סעיף 51(ב)ב 1 חוק העונשין, תשל"ז -1977, וכן מכוח תקנות העונשין (נשיאת מאסר בעבודות שירות) תשע"ב -2011, אשר מכוחן הממונה על עבודות שירות פועל, אינן מנויות בתוספת הראשונה.
בנסיבות אלו, אין סמכות לבית המשפט לעניינים מינהליים לידון בעתירה זו ודין העתירה להדחות על הסף מטעם זה.
עוד נטען בתשובת העותר כי המדינה הסכימה כי עניינו יידון במסגרת עתירה מנהלית וכך הוגש והעותר נסמך על הסכמת המדינה להגשת העתירה בכותרתה החדשה תוך חיוב בתשלום אגרה.
כפי שהובהר כבר לעיל, אין לקבל טענה זו. כאמור, לא ניתן להוסיף על סמכותו העניינית של בית המשפט, ולהקנות לו סמכות מקום שהדין לא נתן הסמיכה כאמור.
מדובר בדבר חקיקה קוגניטי, כך שגם לו הייתה ניתנת הסכמה כאמור אין בה בכך להקנות סמכות לבית המשפט לעניינים מינהליים, מקום בו הדין אינו מקנה סמכות כאמור (ר' לעניין זה בג"ץ 8638/03 אמיר נ' בית הדין הרבני הגדול בירושלים (פורסם בנבו, 06.04.2006); בג"ץ 6103/93 לוי נ' בית הדין הרבני הגדול בירושלים (פורסם בנבו 04.09.1994)).
לקראת סיום: נוכח דברי ב"כ העותר לפיהם במידה שהעתירה תדחה היא תחזור ותגיש עתירת אסיר, ובאופן כללי בסוגיית הסמכות הנדונה, ראיתי להפנותה לפסק הדין בבג"ץ 7023/11 אלאטרש נ' הממונה על עבודות שירות (פורסם בנבו 07.11.2011) :
...
אשר על כן, דין העתירה לסילוק על הסף בהיעדר סמכות עניינית.
התוצאה היא שהעתירה נדחית.