מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בית המשפט ממנה נציגות עובדים בדירקטוריון חברה ממשלתית

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בתמצית, התובעת טוענת, כך: הנתבע הסתיר מבית הדין, כי דוקא בשל תפקידו הניהולי ברכבת ישראל, הוא זכה ממנה למימון בגין ייצוגו המשפטי, ובהסתמך על הטענה כי הפרסומים בוצעו על ידו מתוקף תפקידו הניהולי; ההגדרה של "נושא משרה" בחוק החברות, ושאליה מפנה הנתבע, אינה רלוואנטית לענייננו, והנתבע הנו "מנהל פעיל" ברכבת ישראל, ותפקידו הנו ניהולי לכל דבר ועניין.
להלן הנימוקים לעמדתנו שבנידון: מקובלת עלינו טענת התובעת, כי מסכת האירועים שבנידון והדברים שהוחלפו בין הצדדים (ומבלי לקבוע כעת כלל, כי המדובר בלשון הרע – נושא שיוכרע במסגרת ההליך העקרי), וכך גם לפי טענות הנתבע עצמו, מתייחסת בכללותה ליחסי העבודה ברכבת ישראל, ובאופן פרטני – ככל הנראה גם ביחס למועמד מטעם העובדים לתפקיד נציג העובדים בדירקטוריון רכבת ישראל.
דברים אלו מצאו ביטוי גם בדברי ההסבר להצעת החוק, שבמסגרתה הוענקה הסמכות הייחודית לבית הדין לעבודה לידון בתובענות לפי סעיף 24(א)(1ד) לחוק, שם צוין, כדלקמן (ראו הצעות חוק הממשלה 436, כ"ד בסיוון, התשס"ט עמוד 576 ): "לאחרונה החלה תופעה של הגשת תביעות לבתי המשפט האזרחיים, שעילתן לשון הרע בקשר ליחסי עבודה בין מעביד או נושא משרה אצלו לבין עובדיו... לאור הקשר המהותי של התביעות ליחסי עבודה מוצע לתקן את סעיף 24... להרחיב את סמכויותיו של בית הדין האיזורי לעבודה ולקבוע כי תובענות במסגרת יחסי עבודה, שעילתן בפירסום לשון הרע ... ואשר הגיש מעביד או נושא משרה אצלו נגד עובד... יבואו לפתחו של בית הדין לעבודה. זאת בהיתחשב בהתמחותו של בית הדין לעבודה בסכסוכים שביחסים האמורים."; עוד נפנה לפסיקת בית הדין הארצי לעבודה, בהקשרה הכללי, הקובעת כי יש לפרש את המונח "ממונה" במונחו הרחב.
בית משפט השלום ציין – והדברים יפים לענייננו – כדלקמן: "אף מתוך הקשר האמירות והפרסומים נשוא כתב התביעה, ובמהות, ניתן להשליך ולחזק כי עסקינן בתובענה שהוגשה על ידי נושא משרה נגד נציג ועד עובדים. מבלי להביע עמדה, האמירות והפרסומים אשר יוחסו לנתבע בכתב התביעה, בהיותו יו"ר ועד עובדים, הופנו כלפי התובע בכובעו ובמעמדו כמנהל ונושא משרה במועצה. הדברים המיוחסים לנתבע בכתב התביעה, נאמרו על ידו באספות עובדים שנערכו במועצה, וזאת בהתייחס להתנהגותו של התובע, היתנהלותו, תפקודו ויחסו כלפי עובדים במועצה במסגרת תפקידו כמנהל ונושא משרה במועצה. הארועים נשוא התביעה היתרחשו בעקרם במקום העבודה ובקשר להתנהלות התובע בתפקידו כמנהל אגף החינוך במועצה." (לקביעה דומה, ראו גם ת"א (ת"א) 16915-10-17 בלחסן נ' עוז [החלטה מיום 14.5.2018]).
...
טענות הצדדים בבקשה – בבקשה שהגיש הנתבע הוא טען כי דין התביעה להידחות על הסף מטעמי היעדר סמכות עניינית.
בהינתן כך, בית הדין לעבודה הינו הערכאה 'הטבעית והנכונה' לבירור הסכסוך בין הצדדים; מגמת החקיקה אף מחזקת את המסקנה, כי ההליך שבנדון ראוי להישמע בבית הדין לעבודה.
בכלל זה, איננו סבורים כי הגדרת "נושא משרה" וביחס לבקשה הנוכחית, צריכה להיות מושפעת מהשאלה האם "המנהל" מועסק בהכרח בחוזה אישי, או שמא דווקא בדירוג-דרגה; ואחרי כלל האמור לעיל, גם אם היינו סבורים כי יש לקבל את הבקשה (וכאמור, עמדתנו היא אחרת), הרי שבכל מקרה לא היה כל מקום לדחות את התביעה על הסף, כבר כעת.
טרם סיום נעיר עוד, כי איננו מקבלים את טענת התובעת, כי ניתן לראות בנתבע כ"פקיד מטעם המעסיק הממונה על זכויות עובדים".
לסיכום – בקשת הנתבע לדחייה על הסף דינה להידחות.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

[1: ינון כהן, יצחק הברפלד, גיא מונדלק ויצחק ספורטא "שיעור העובדים המאורגנים בארגוני עובדים ושיעור הכסוי של הסכמים קבוציים: עבר, הווה ועתיד" עבודה חברה ומשפט י 15, 18 (התשס"ד)] [2: שם, בעמ' 33] [3: "יחסי עבודה בעידן של תמורות", המכון הישראלי לדמוקרטיה נייר עמדה 54 (2004), בעמ' 12] התמורות בשוק העבודה בחמישים השנים האחרונות, ובין היתר חזוק עיקרון האינדיבידואליות, הגלובליזציה והירידה בכוחם של ההסתדרות הכללית וועדי העובדים כמעצבי יחסי העבודה במקום העבודה, גרמה להתחזקות כוחם של המעסיקים אל מול העובדים והעובדות.
החל משנת 1977, מציין מרגלית, מחויבות היו חברות ממשלתיות לבחור נציג מקרב העובדים לכהן בדירקטוריון.
" עמדת מכבי ברישת תגובתה טענה מכבי[footnoteRef:13] כך: [13: ר' סעיף 1 לתגובה לבקשת צד מתוקנת] "במסגרת בקשתה המתוקנת מבקשת ההסתדרות מבית הדין הנכבד להיתעלם מהלכות פסוקות ומחייבות המגדירות מהי יחידת מקוח, להיתעלם מפסק הדין שניתן לבקשת ההסתדרות הקובע כי קבוצת עובדי מכבי פארם אינם חלק מיחידת המיקוח המפעלית במכבי ולהיעתר לבקשתה לזרוק עובדים רבים מספינת היציגות – וכל זאת כדי ליצור קבוצה חדשה, מנותקת מהעובדות ומההקשר התעשייתי במכבי, אשר תתאים למספר החתימות שבידיה, באופן שאלה יהוו שליש ממנה". לדידה של מכבי, לא ניתן להדיר, כלשונה, מיחידת המיקוח את הרופאים "הגם שבגוף המספק שירותי רפואה חיוניים לא ברור כיצד ניתן להיתעלם מהרופאים, בלעדיהם לא יכולה מכבי למלא את תפקידיה"[footnoteRef:14].
[143: ר' פרוטוקול עמ' 72] דרך המלך בהוכחת יציגות היא בהצגת טפסי הצטרפות, אולם, כפי שקבע בית הדין הארצי לעבודה בענין קופת חולים מאוחדת[footnoteRef:144] אין זו הדרך היחידה: [144: ר' ה"ש 127 לעיל] "איזו היא הדרך להוכיח את החברות? מובן שהדרך העדיפה היא שימוש ב"ראייה הטובה ביותר". לדוגמה, להביא לעדות את העובד שנטען לגביו כי הוא חבר באירגון העובדים.
...
[174: ר' פרוטוקול עמ' 158 שורות 20-5] לא מצאנו כי עלה בידי המומחה מטעם מכבי לסתור את חוות דעתו ועדותו המהימנה של מר קשת.
[185: ר' ה"ש 5 לעיל בעמ' 304] טענת מכבי כי הלאומית הסתירה מפני מכבי נתונים ממערכת ה c.r.m[footnoteRef:186] ונמנעה במכוון ממסירת מסמכי האיפיון של המערכת מתעלמת, בכל הכבוד, מהחלטתי מיום 29.6.2018[footnoteRef:187] שקבעה: [186: ר' סעיפים 51-47 לסיכומי מכבי] [187: ר' סעיפים 64-59 לסיכומי התשובה של הלאומית] "בהחלטתי מיום 11.12.2017 קבעתי "שתחת הצגתם של נהלים, הנחיות והוראות איפיון של מערכות ההצטרפות המקוונת של ההסתדרות אני מורה להסתדרות להמציא חוות דעת של מומחה מיחשוב מטעמה, אשר יסביר את אופן פעולת המערכת המקוונת ויענה לשאלות שעמדו בבסיס בקשתה של מכבי לקבלת מסמכים אלה. זאת ועוד. ההסתדרות טענה כאמור לעיל, כי לא מצויים בידה נהלים ואיפיונים ולמעשה בקשת מכבי תחייב אותה לייצר דו"חות ומסמכים שאינם מצויים בידיה. אף מטעם זה אין מקום להורות להסתדרות להפיק מסמכים שאינם מצויים ברשותה". שובת לב ככל שתהיה טענתה של המשיבה, כי די בהסתמכות העד מטעמה של המבקשת על מסמכי האיפיון כדי להקנות לה זכות לעיין בהם, לא שוכנעתי כי יש מקום לקבל את בקשתה.
במסגרת החלטתי בבקשות הצדדים לגילוי מסמכים נעשה איזון בין זכותה של המשיבה לקבלת מידע אודות מערכת ההצטרפות המקוונת של המבקשת, אופן פעולתה ודרכי תפעולה על מנת לעמוד על וולנטריות ההצטרפות והאם, כטענתה, נפלו פגמים מלפני המבקשת שיהיה בהם כדי להביא לביטולם של טפסי הצטרפות רבים, לבין הכלל לפיו חובת גילוי המסמכים משתרעת אך ורק על מסמכים שנמצאים בידי הצד האחר ולא על מסמכים המצויים בידי צדדים שלישיים שאינם בשליטתו של בעל הדין.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

תאריך הישיבה: כ"ו באלול התשע"ח (6.9.2018) בשם המערערת: עו"ד זאב לב; עו"ד שמחה דן רוטמן בשם המשיבה: עו"ד רועי שויקה פסק-דין השופט ע' פוגלמן: ועדה שאינה סטאטוטורית, שבה חברות שופטת בית המשפט העליון בדימוס ושופטת בית המשפט המחוזי בדימוס, מייעצת לנשיאת בית המשפט העליון בנושא קידום שופטי שלום לבית המשפט המחוזי (להלן: ועדת השתיים או הועדה המייעצת).
דומה כי באיזון הקונקרטי בין הערכים האמורים לבין האנטרס הצבורי בחשיפת מידע על הליך בחירת השופטים, העלויות הנילוות למסירת המידע עולות באופן ניכר על התועלת שתושג כתוצאה ממנה.
ההבדל האמור נובע, כך נקבע, מההוראות השונות המסדירות את עבודת הועדות, מאופייה המיוחד של הועדה למינוי שופטים, ומהשוני בין הדרישות ממועמדים לשיפוט ולמשרת דרקטור בחברה ממשלתית.
לשם כך כולל הרכב הועדה לבחירת שופטים את נציגי הרשות המבצעת, הרשות המחוקקת והפרופסיה המשפטית (סעיף 4(א) לחוק יסוד: השפיטה).
אדם שאומר דבר-מה לחברו, גם אם לא אמר לו במפורש שלא יספר על כך לאחרים, אל לו לספר, אלא אם אישר לו חברו באופן מפורש לעשות כן. "למדנו דרך ארץ – אומר המאירי בספרו 'בית הבחירה' – למי שאומר דבר לחברו אע"פ שלא מסר לו בסוד שהוא ב'בל יאמר', אלא אם כן אמר לו בעל הדבר שהוא אומר לו אותם הדברים ב'לך אמור', והוא ענין אומרו 'נאמן רוח מכסה דבר', כלומר, דבר אף-על-פי שאינו סוד". כך הוא בעולם המשפט העברי, אדם השומע דברים מחברו – צריך לקבל רשות כדי להעבירם הלאה.
...
לא מצאנו כי ישנה עילה כאמור להתערבות בהחלטת המשיבה בענייננו.
מכל מקום נוכח האינטרסים המוגנים הנוספים שעליהם עמדנו לא מצאנו – בהינתן האמור להלן – כי קיימת עילה להורות על מסירת חלקית של המידע המבוקש (סעיף 17(ד) לחוק; ראו גם סעיף 11 לחוק).
סוף דבר: הערעור נדחה, גם אם לא מטעמיו של בית המשפט לעניינים מינהליים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו ת"א 45074-04-15 מגדל שלום מאיר בעמ נ' ביג-מג אחזקות בע"מ ואח' לפני כבוד השופטת בכירה אושרי פרוסט-פרנקל התובעים: מגדל שלום מאיר בעמ ע"י ב"כ עו"ד הנתבעים: 1.ביג-מג אחזקות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד 2.עופרוני החזקות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד פסק דין
נתבעת 2 מאשרת שהיא מחויבת לשלם את חלקה היחסי בהוצאות סבירות הנדרשות לאחזקה וניהול של השטחים המשותפים במגדל, הניתנים ע"י התובעת, אך לאחר שתקבל את מלוא המידע המבוקש ולאחר שיבוצע עידכון מפתח עלויות וחלוקת דמי ניהול ואחזקה, מעודכנים לשנים -2014 2015, היא תיבחן זאת ותשלם את מלוא דמי הניהול, קרן חידוש ציוד, המגיעים ממנה.
עפ"י טענת התובעת, שלא נסתרה, היא בפקוח האספה הכללית של בעלי המניות ודירקטוריון החברה, בפקוח של ההנהלה המצומצמת של החברה, בה חברים גם נציגי בעלי המניות העקריים בתובעת ובכלל זה נציג ממשלת ישראל, היא מבוקרת ע"י רואי החשבון קוסט פורר גבאי קסירר, ומפוקחת על-ידי רשות החברות הממשלתיות' מנהל הדיור הממשלתי במשרד האוצר ומבקר המדינה, ובהנהלה המצומצמת של החברה חבר גם נציג המדינה.
...
בתאק 7977-96 החברה לניהול תחנות מרכזיות חיפה נ' אולמי אופיר נקבע כי, "חברת אולמי אופיר לא הציגה דרך אחרת סבירה יותר לדעתה לקביעת דמי ניהול כך שהעלאת טענות מהסוג האמור אינה מאפשרת לקבוע כי הדרך הנקוטה אינה ראויה". ולטענת הנתבעות להיות חוזה הניהול חוזה הניהול חוזה אחיד, נקבע שם: הטענה כי חוזה דמי הניהול הוא חוזה אחיד גם היא אינה רלוונטית לתביעה דנן ודינה להידחות.
כאמור, שוכנעתי כי הנתבעות קיבלו את מפתח חישוב דמי הניהול שנערך ע"י ארגום, על עדכוניו, והם אף צורפו לתצהיר רו"ח בלום כחצי שנה טרם שהנתבעות הגישו את תצהיריהן.
סוף דבר לאור המפורט אני דוחה את כל טענות הנתבעות ומקבלת את התביעה במלואה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי מרכז-לוד ת"א 19694-06-12 מזרחי טפחות חברה לנאמנות בע"מ נ' חברת החשמל לישראל בע"מ ואח' לפני כבוד השופט פרופ' עופר גרוסקופף המבקשת מזרחי טפחות חברה לנאמנות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד נחום פיינברג המשיבים 1. חברת החשמל לישראל בע"מ ע"י באי כוחה עו"ד חגי ורד ועו"ד ניר גל 2. ההסתדרות העובדים הכללית החדשה ע"י באת כוחה עו"ד אלין זילברשטיין 3. המזכירות הארצית של עובדי חברת החשמל לישראל ע"י באות כוחה עו"ד אורנה לין ועו"ד אורלי אבן זהב 4. היועץ המשפטי לממשלה ע"י באת כוחו עו"ד קרן יוסט (דון יחייא) פסק דין
לאור ההסכמה שהושגה בבית המשפט המחוזי בין הנאמן, החברה, נציגות העובדים והיועץ המשפטי לממשלה בעיניין חשבון הנאמנות בחודש יוני 2012 [הכוונה להסדר הדיוני – ע.ג.] תפנה החברה לבית המשפט המחוזי מרכז בבקשה מתאימה לצורך יישום החלטה זו" בעקבות ההודעה והבקשה מטעם חברת החשמל הגישו הצדדים האחרים לתיק את עמדותיהם, וביום 10.10.2013 היתקיים דיון בבקשה להורות לנאמן לפעול על פי הוראת דירקטוריון חברת החשמל.
לעניין זה חשוב לאבחן בין שני חלקיה של ההוראה, כפי שחודדו בהודעת ההבהרה: החלופה המועדפת על חברת החשמל, החזרת כספי הנאמנות לחשבון חברת החשמל (להלן: "השבת הכספים לחברת החשמל"); והאפשרות החלופית, שימוש בכספי הנאמנות לצורך ביצוע תשלומים שוטפים לעובדים בגין רכיבים לא קצבתיים ובגין הפקדות הנדרשות לקופת הגמל המרכזית לקיצבה בגין משיכות כספים ממנה (להלן: "שימוש בכספים לתשלומים ולהפקדות").
...
המסקנה המתבקשת היא שיש להעדיף את פרשנות היועמ"ש לפיה הסכם 1996 חייב ביצירת יעודה כספית רק לגבי רכיבי נספח א' להסכם 1996 ביחס לעובדי דור א', ואילו ביחס ליתר ההפרשות הפנסיוניות (קרי זכויות פנסיה ופרישה של עובדי דור א' שאינן כלולות בנספח א' להסכם 1996 וזכויות פנסיה ופרישה של עובדי דור ב' ועובדי דור ג') חייב את חברת החשמל בהפרשה חשבונאית לעתודה בלבד.
ואולם, כפי שהובהר לעיל, אין קבלת עמדת היועמ"ש בעניין זה מביאה למסקנה לה טענו היועמ"ש וחברת החשמל, לפיה על הנאמן לפעול בהתאם להוראת דירקטוריון חברת החשמל, ולהחזיר את כספי הנאמנות לחברת החשמל.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, ובמענה לבקשת הנאמן למתן הוראות לפי סעיף 12(ג) לחוק הנאמנות, הריני להורות כדלהלן: מובהר בזאת כי הנאמנות מבטיחה את ההתחייבויות הלא קצבתיות של חברת החשמל כלפי עובדי דור א' ועובדי דור ב'.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו