לעתירה צורף הסכם גירושין, מאושר על ידי בית המשפט לעינייני מישפחה, בו מופיע בסעיף 10, סכום מזונות בו מחויב אביהן של בנותיה, בסכום של 3,000 שקלים.
שהוסיפה כי הזכות למינימום של קיום אנושי בכבוד: "נטועה עמוק-עמוק בגרעינה של הזכות החוקתית לכבוד" (עוד ראו, בין רבים: בג"ץ 5578/02 רחל מנור נ' שר האוצר, פ"ד נט(1) 729 (2004); בג"ץ 4634/04 רופאים לזכויות אדם נ' השר לבטחון פנים, פ"ד סב(1) 762 (2007); בג"ץ 7245/10 עדאלה המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נ' משרד הרווחה [פורסם בנבו, 2013); שרון אברהם-ויס ואבישי בניש, "הסיפור על בג"ץ הקיום בכבוד: כבוד האדם אינו נעצר על מפתנו של האדם החי בעוני", מעשי משפט י' 155 (2019, להלן: אברהם-ויס ובניש, בג"ץ הקיום בכבוד), וכן: אהרן ברק, כבוד האדם: הזכות החוקתית ובנותיה, כרך ב', 547 ואילך (2014); להלן: ברק, כבוד האדם).
עוד ראו את פסק דינו של בית המשפט החוקתי הפדראלי בגרמניה שהתייחס לחובות המוטלות על המחוקק בעת קביעת "מינימום של קיום אנושי בכבוד", תוך פסילת חקיקה שחרגה מכך: 1 BvL 1/09 (9.2.10).
"
כך גם ח"כ מירב בן ארי:
"אלה האוכלוסיות הכי מוחלשות במדינה שמקבלות קצבת הבטחת הכנסה ומנסות לקבל סיוע. כמה אמהות חד הוריות באו אלי ואמרו לי שהן הולכות לביטוח לאומי, הפקידה בביטוח הלאומי ביושרה שלה עוברת על החוק ואומרת להן שלא יאמרו לה שהאימא עוזרת להן. אתה מבין לאיזה מצב הגענו? אומרת לה הפקידה ביושרה ובנגוד לחוק: אל תספרי לי שאימא שלך תממן את הצהרון של הילד. אתה מבין? שהכסף לא יגיע לחשבון הבנק אלא הסבתא תממן את הצהרון. אבל לא כל פקידה כמובן תעבור על החוק. פקידות אליהן באות אמהות – אני מתייחסת, ברשותכם, לאמהות כי זה התחום שלי – יש פקידות שאומרות שהכסף שהאשה מקבלת מאמא שלה, שנותנת לה 4,000 שקלים לגן, אנחנו ניקח לך אותו."
והוסיפה:
".... בשורה התחתונה, אנחנו פשוט נגיד לאנשים ולפקידים בביטוח הלאומי שישקרו. את תגידי לאמא שלך שתשלם את הצהרון ותשלם לרופא שיניים ותשלם לאוניברסיטה. זה מה שאתה אומר. אין שום אינטרס היום לאם חד הורית, ובאמת בנפשי הסיפור ואתה יודע את זה, לבוא לביטוח לאומי ולהגיד לו שאימא שלה נותנת לה 3,000 שקלים כל חודש כדי שהיא תרים את הראש כי יש לה ארבעה ילדים והאבא לא משלם מזונות או אפילו משלם מזונות. מה אתה עושה? היושב ראש מנסה לבוא ולומר, חבר'ה, בואו נמצא פיתרון מוסכם, זה סיוע הומניטארי. אנחנו לא מדברים כאן על אנשים שמתעשרים. אנחנו מדברים על האנשים הכי נמוכים בחברה הישראלית שזקוקים לסיוע כדי להרים את הראש. תראה מה אנחנו עוברים עם הנכים כאן. נתתי לך את הדוגמה של החד הוריות. איך תיתן לחד הוריות כסף בצד אחד ותיקח מהן מהצד השני? אין לזה שום הגיון. תמצא פיתרון. לא סתם אומר היושב ראש שהוא מנסה למצוא פיתרון אבל הוא הולך בין הטיפות. אתם חייבים להפסיק כי אנחנו יוצרים כאן תרבות של שקרים. זה מה שאנחנו עושים. אנחנו אומרים לאנשים שלא יצהירו. אם אלי מגיעה מישהי ואומרת לי שהפקידה אמרה לה לשקר, משהו לא בסדר אצלנו."
היו"ר אלאלוף ציין כי כדי לקבוע תיקרה יש לקבוע קודם כמה נידרש לקיום מינימאלי בכבוד והוחלט כי הדברים ייבחנו, ולאחר מכן יתקיים דיון מסכם בוועדה.
...
על בסיס פסיקות של בית-הדין לעבודה, החלטתי – קרי, שר הרווחה חיים כץ – יחד עם הביטוח הלאומי, לעשות סוף-סוף סדר.
סוף דבר
לפני סיום אביא מדברי המשורר רוני סומק, שהיטיב לבטא בשירו "קו העוני" את תחושותיו של ילד שגדל בתנאי עוני, ומתקשה לראות מעבר לקו האופק.
לפיכך, העתירה מתקבלת במלואה.