מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בירור תלונה על אישור תמ"א 38 החורג מהגדרות התוכנית

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

באשר לטענה כי התכנית מאשרת הרחבה של מעל 30% משטח הישוב ובכך היא סותרת תכנית מתאר מחוזית תמ"מ 9/2 נטען כי עניין זה נבדק הן על ידי ועדת המשנה של המועצה הארצית (הולקחש"פ) והן על ידי מנהל התיכנון במסגרת סע' 109 לחוק ולא נמצאה כל חריגה ביחס לתמ"מ הנ"ל. עוד נטען, כי הועדה המחוזית אישרה בהתאם לסמכותה את הרחבת היישוב ב- 30% לאור המטרה הרצויה והמתבקשת של החיבור בין שני חלקי הישוב ומתוך הכרה בקיפאון התיכנוני של היישוב המחייב לשתף כמה שיותר בעלי קרקע פרטית בתכנית וגם לאפשר להם הזדמנויות שוויוניות ככל הניתן לפיתוח ובנייה במקרקעין שבבעלותם.
נטען כי כימעט שלוש שנים חלפו מאז ההחלטה הנ"ל, ובמהלך פרק זמן זה מילאו העותרים פיהם מים ולא טענו דבר בקשר לעניין זה. נטען כי העותרים אף לא הגישו כל תלונה על עבירה לפי סעיף 47 לחוק בהתייחס לסוגיית ניגוד העניינים.
לטענתו, כעולה מסעיף 4 לתצהירו של מר דרור חי מהועדה המחוזית אשר ניתן במסגרת פרטים נוספים והוגש לתיק דנן ביום 30/09/20, הרי שצוין בו כי "התכנית עברה תנאי סף רק לאחר שהועדה המקומית הוגדרה כמגישה". לאמור, המועצה כלל לא הייתה המגישה של התכנית.
העותרים אף סומכים ידם על עת"מ 38359-02-16 שופרסל בע"מ נ' הועדה המחוזית לתיכנון ולבניה במסגרתו הורה בית המשפט לטענתם, על ביטול החלטה לאשר את התכנית הכוללנית וזאת מאחר ומוסד התיכנון היפר את סעיף 12.1 לתמ"א 35 כשלא קיים כל דיון בסוגיה של דיור בהשג יד. נטען, כי במקרה דנן הועדה המחוזית לא קיימה דיון בנושא זה, אלא היא החליטה לצטט את דרישת התמ"א כהוראה בתכנית.
ראו גם סעיף 104 לעתירה: "המועצה המקומית רשומה במסמכי התכנית כיזם התכנית". בעיניין זה מקובלת עליי הפניית הועדה המחוזית לסעיף 13 תקנות התיכנון והבניה (סדרי נוהל בהתנגדויות לתכנית, סמכויות חוקר וסדרי עבודתו), תשמ"ט - 1989 שכותרתו: "זכות העמידה של היזם בפועל" הקובע כדלקמן: "ראה המוסד, שהיזמה להגשת התכנית הייתה בפועל בידי אדם זולת מוסד התיכנון שהגיש את התכנית, וששמיעתו של אותו אדם דרושה לשם בירורן המלא והיעיל של השאלות המתעוררות או העשויות להתעורר בדיון, רשאי הוא להרשות לאותו אדם, בתנאים ולפי סדר שיקבע המוסד המכריע בהחלטתו, לטעון את טענותיו לעניין ההיתנגדות, כולה או מקצתה". נוכח האמור בסעיף לעיל, המייסד באופן ברור זכות עמידה ליזם התכנית/המועצה, הרי שאין כל מניעה, כי המועצה, אשר אמנם אינה "אדם" ברם הנה ישות משפטית, תהא רשאית (באמצעות ראש המועצה) לטעון טענות בתשובה להתנגדויות שנשמעו.
...
על כן, הטענה נדחית.
על כן דין הטענה להידחות.
    סוף דבר דין העתירה להידחות.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2021 בעניינים מקומיים חיפה נפסק כדקלמן:

הקדמה: זוהי בקשה להמצאת מסמכים מכוח הוראות סעיף 108 לחוק סדר הדין הפלילי(נוסח משולב), תשמ''ב-1982 (להלן: החסד''פ),כפי שיפורט בהמשך, בטענה כי יש במסמכים אלו כדי לבסס את טענת של הנאשמים להגנה מן הצדק בשל אכיפה בררנית פסולה , כפי הוראות סעיף 149(10) לחסד''פ. לנאשמים דנן מיוחס ביצוע עבירות של ביצוע עבודות בניה ו/או אחריות לבצוע עבודות בניה, בסטייה מהיתר הבניה שניתן בפועל, ובסטייה מהתכנית החלה על המקרקעין, במועדים והיקפים , כפי שפורטו בכתב האישום המתוקן.
עסקינן בהיתר בניה לחזוק מבנה מפני רעידות אדמה, תמ''א 38, אשר על פי עובדות כתב האישום, ניבנה בסטייה מהיתר הבניה, לרבות הגדלת מספר יחידות הדיור במבנה, ע''י פיצול יחידות הדיור שאושרו בהיתר.
הבקשה הוגשה מכוח הוראות סעיף 108 לחוק סדר הדין הפלילי(נוסח משולב), תשמ''ב-1982 (להלן: החסד''פ), להבדיל מהוראות סעיף 74 לחסד''פ, ו הקובע את הדברים הבאים: "בית המשפט רשאי, לבקשת בעל דין או מיזמת בית המשפט, לצוות על עד שהוזמן או על כל אדם אחר להמציא לבית המשפט במועד שיקבע בהזמנה או בצו, אותם מסמכים הנמצאים ברשותו ושפורטו בהזמנה או בצו." הבקשה איננה לעיון בחומרי חקירה, עניין המוסדר, כאמור, במסגרת סעיף 74 לחסד''פ, כי אם להמצאת מסמכים, כפי הוראות סעיף 108 לחסד''פ, כאמור, ומכאן, שאין רלוואנטיות לטיעוני המאשימה, בתגובתה, להגדרה של חומרי חקירה כפי הוראות סעיף 74 לחסד''פ, מאחר ואין זו המחלוקת בין הצדדים כלל.
אותה גב' ברנט, הוספה כעדת תביעה בכתב האישום, לאחר תקונו, ואחת הטענות המרכזיות שהנאשמים מעלים, היא הטענה של חוסר שוויוניות בהתייחסות של המאשימה אליהם לעומת אותה גב' ברנט , שותפתם במקרקעין, ושלפי הנאשמים, כאמור, גם היא ביצעה עבירות בניה, אך עת הגישו הם תלונה נגדה על אותן עבירות, המאשימה החליטה שלא להעמידה לדין.
לגבי תיקי הבניין הנוספים, בכתובות שונות בחיפה, מבקשים הנאשמים לטעון, כי במהלך הבניה, יכולים להיות שינויים , אשר ניתן לאשרם במסגרת היתר מצב סופי, כאשר המאשימה איננה נוקטת בהליכי אכיפה, ואיננה מגישה כתבי אישום בגין אותן חריגות, וכך היה עליה לפעול בעיניינם של הנאשמים כאן, כך שגם כאן, טוענים הנאשמים לאכיפה סלקטיבית פסולה.
לפי המאשימה, סעיף 62 לחסד''פ מעניק לרשויות התביעה שיקול דעת אם להעמיד אדם לדין, אם לאו, שיקול דעת היוצר קשת אפשרויות סבירות, כאשר שומה על הרשות, במסגרת הפעלת שיקול דעתה, להפעיל את שיקול הדעת בשויון, אם כי , אין עסקינן בשויון טכני, כאשר לרשות האכיפה ניתן מרחב תימרון נכבד באשר להיבטים הרלוואנטיים לאכיפה הפלילית.
אציין, לצורך הדוגמא, חלק מהנכסים אליהם התייחסו הנאשמים: נכס מס' 5 ברשימה שהנאשמים הגישו- מדובר בלגליזציה של פתח יציאה לגג ותוספת מבנה נכס מס' 4- ברשימה- תכנית שינויים תמ''א הריסה נכס מס' 9 – דיון חוזר עקב ביטול תנאי עבר מ 05 ל- 06 נכס מס' 23- לגאליזציה לממ''ד קיים רשימה מקרית של בקשות שהוגשו מראה בבירור כי אין המשל דומה לנמשל כלל, וכי עסקינן בניסיון דייג, שמא, אולי, יצליחו הנאשמים למצוא להם מזור באיזה פרוייקט מקרי, שייתכן ויהיה דומה למצבם הם, אך לא היא.
...
גם הערר שהוגש על החלטת הוועדה לוועדת הערר, נדחה.
אין די בטענה בעלמא או העלאת טענת הגנה ערטילאית, כדי להיעתר לבקשה לעיון במסמכים.
אותה מסקנה תתקבל, גם בגישה לא מכבידה על הטוען לאכיפה בררנית, כאשר, כאמור, מלבד אמירות בעלמא, באשר למדיניות האכיפה, ללא ביסוס ולו לכאורי, לאפליה בין מצבים דומים, בין אם לגבי המתלוננת, גב' ברנט, ובין אם למדיניות האכיפה הנטענת ע''י הנאשמים, אין בטיעוני הנאשמים ולא כלום.
לאור כל האמור, דין הבקשה דחייה, וכך אני מורה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מדובר בבניין טורי בן 3 כניסות ו- 26 דירות, כולל 6 דירות גג שנוספו בהליך התחדשות עירונית מסוג תמ"א 38/1 (הדירות החדשות).
העותר הגיש ערר (תא/1183/1220) בטענה שנפלה טעות בדחיית הבקשה, שכן זו תואמת תכנית ואינה כוללת הקלות או חריגות.
אולם, אין חולק שהעניין התברר ולובן בדיון לפני ועדת הערר.
לו התכוונה התכנית להתיר גם מעבר לכלי רכב בחלק המסומן 'מעבר להולכי רגל' הרי שהייתה יכולה להסתפק בסימון המשך הדרך החדשה המוצעת מדרום למעבר הולכי הרגל, כאשר 'דרך' על פי הגדרתה בחוק התיכנון והבניה כוללת מעבר להולכי רגל.
להלן הסעיפים הרלבאנטיים בתכנית זו: "6.2 בקשה להיתר על פי תכנית זו תיכלול בין היתר:
...
גם בעניין זה מקובלת עלי עמדת המשיבות, כי סדרי העדיפויות וניהול קצב הליך התכנון מסור לשיקול דעתן של רשויות התכנון וככלל בית המשפט לא יתערב בהן "בהעדר טעמים מבוררים היטב" (עע"מ 7503/18 אברהם נאנס נ' עיריית כפר סבא מיום 31/10/19).
אחזור ואזכיר בהקשר זה את דברי ועדת הערר בהחלטתה נושא העתירה לפיהם "ברי כי העובדה שבפועל במשך שנים רבות, שביל הולכי הרגל משמש כדרך לכל דבר ועניין, היא הנותנת כי יש לפעול לשינויי הייעוד ולהארכת הדרך הקיימת, ולהפיכת שביל הולכי הרגל לדרך, באמצעות תכנית בסמכות הוועדה המקומית. לאחר מכן ניתן יהיה להגיש בקשה לפתרון חניות בקומת העמודים, כאמור, תוך פירוט מספיק כי אין בבקשה כדי להפריע לתכנון פתרונות חניה לכל הבניינים במגרש ולגישה אליהם". מסיבות אלה ולאור כל האמור, גם לא מצאתי להיעתר לבקשה להורות על סגירתו של החלק הצפוני של רחוב בבלי לתנועה.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

אשר לנימוקה של הועדה המקומית בדבר הדחיפות למיגון התושבים בעיר נוכח המצב הבטחוני בעקבות מבצע "שומר החומות", ציינה ועדת הערר, כי המצב הבטחוני "...אינו חדש לצערנו והוא שורר מזה שנים. מבצע שומר החומות היה תיזכורת כואבת נוספת, אך קשה לטעון כי מדובר בארוע ששינה את הנסיבות באופן מהותי". עוד קבעה, כי "...האיום התמידי על העיר אשדוד בירי טילים לעולם יצדיק החלטה על העדפת היתרר לפי תמ"א 38 שככלל הנו הליך קצר יותר, על פני תוכנית פינוי בינוי... תוצאה זו אינה סבירה ולא ניתן להשלים עימה, שכן מדובר בבטול האפשרות לקדם תכניות פינוי בינוי". הועדה הוסיפה, כי כלל לא ברור האם יהיה יתרון לתמ"א 38 מבחינת מהירות השלמת המיגון, מכיוון שלשני הצדדים טענות קנייניות הדדיות הצפויות להתברר בערכאות המתאימות; ומכיוון שמשך הזמן הממוצע הנידרש לאיכלוס בפרויקט המתוכנן עומד על שלוש שנים ממועד קבלת ההיתר.
ועדת הערר התייחסה בהחלטתה ל"תכנית הכוללנית לרובע ו'", אולם, לטענת העותרת, אין מדובר בתכנית כוללנית, כהגדרתה בחוק, ולא בתכנית כוללנית מאושרת או בתכנית כוללנית שהוחלט להפקידה, והיא טרם הוגשה לועדות התיכנון. לעניין תכנית נוספת: אשדוד – רובע ו התחדשות עירונית – שנזכרה במכתב היועמ"ש לועדה המקומית מיום 19.11.2019 כמדיניות תכנונית המשפיעה על הדיון בבקשה להיתר – טענה העותרת, כי היא כלל אינה חלק במקרקעין, מה גם שהיא נדונה בועדה המחוזית ונדחתה, תוך שהועדה המחוזית מבקשת מהועדה המקומית להכין תכנית רובע מעודכנת. לשיטתה, תכנית רובע ו' היא תכנית אב בהכנה או לכל היותר מיסמך מדיניות תיכנוני, ואין ביכולתו לסתור הוראות סטאטוטוריות הקבועות בתכנית, ועל כן הוא אינו יכול לגבור על הוראותיה של תמ"א 38. לפיכך, כשמדובר במסמך מדיניות לעניין סעיף 22 לתמ"א 38, עליו להיות כפוף לרשימת השיקולים המנויים באותו סעיף. בנגוד לקביעת ועדת הערר, אין די במסמך מדיניות לתיכנון מיתחמי עתידי – שכלל אין לדעת האם יתקדם וייצא לפועל – על מנת לסרב לבקשה להיתר מכוח תמ"א 38.
על כן, ועדת הערר חרגה מסמכותה בדחותה את הבקשה להיתר על בסיס התכנית לפינוי-בינוי.
  שיקול הדעת הנתון למוסד התיכנון מעוגן בפרק ג' להוראות תמ"א 38 שכותרתו: "שיקול דעת מוסד תיכנון ושמירת זכותו".       סעיף 21 לתמ"א 38 שכותרתו "שיקול דעת הועדה המקומית למתן היתר", קובע, בין היתר, כי "ועדה מקומית רשאית לתת היתר על פי תכנית זו לאחר ששקלה: 21.1. אילו תוספות בניה ושילוב ביניהן מתאימים לכל מבנה על פי תנאי הבניין, המקום והסביבה ...".          סעיף 22 לתמ"א 38 שכותרתו "שמירת זכות הועדה המקומית לסרב לתת היתר", קובע, כי "אין באמור בתכנית זו כדי לשלול מסמכותה של הועדה המקומית לסרב לתת היתר לבניה הכרוך בתוספת זכויות בניה על פי סעיפים 11-14א אם מצאה משיקולים תיכנוניים, או אדריכליים, נופיים, כושר נשיאה של תשתיות, כי יש לסרב לבקשה להיתר או אם מצאה כי תוספת הבניה צריכה להבחן במסגרת תכנית שתסדיר עניינים נוספים אלו לאור התוספת המבוקשת. ועדה מקומית רשאית לשקול, בין השאר, הוראות של תכנית כוללנית לרבות תכנית כוללנית שהוחלט להפקידה, או מיסמכי מדיניות שהוכנו על ידה, במסגרת שיקוליה בבקשה להיתר לפי תכנית זו". בפסיקה נקבע כי זכויות לפי תמ"א 38 אינן זכויות מוקנות, וכי למוסד התיכנון שיקול דעת האם לתת היתר ולקבוע את הקף הזכויות שיינתן.
...
שלא כטענת העותרת, סבורני כי את המונח "שיקולים תכנוניים", המאפשרים לוועדה לסרב ליתן היתר, יש לפרש פרשנות מרחיבה, בהתאם לשיקול הדעת הרחב המוקנה לה (הש': עת"מ (תל אביב-יפו) 28736-06-19 התאחדות בוני הארץ נ' הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רמת-גן (16.9.2019), עמ' 16-17 לפסה"ד בדבר העדפת תכנון מתחמי כחלק משיקולים תכנוניים).
בין השיקולים התכנוניים שנשקלו, נכללה המסקנה שאישור ההיתר יוביל לתוצאה מאולצת של תכנון נקודתי בלב המתחם, ויטיל בספק את אפשרות המשך קידומה של התכנית לפינוי-בינוי, מהטעמים שפירטה ועדת הערר, יסכלו את המדיניות התכנונית לעתיד, ומכך ייפגעו חמשת הבניינים האחרים במתחם והעיר כולה.
העתירה נדחית אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

במענה להודעה לצד שלישי השיבה נתיבי ישראל כי הערייה והועדה המקומית לא הצביעו על קיומה של יריבות ביניהן לבין נתיבי ישראל; לא קיימת כל תלות בין תת"ל/43/א לבין תכנית רע/2009 ולא הוכח כי קידומה של תכנית רע/2009 נעצרה בשל קידומה של תת"ל/43/א. בהיתחשב בנסיבות הייחודיות, נעשו מאמצים רבים ליישב את המחלוקת בהסדר ואף הושקע בכך זמן רב (שבא על חשבון בירור התביעה).
בהחלטת הועדה המחוזית מיום 23.01.2007 הוחלט לדחות את תכנית רע/2009 כדלקמן: "לאור הזמן הרב שחלף, לאור אישורן של תמ"א/35 ושל תת"ל/15, המחייבות התאמת התיכנון להוראותיהן, ולאור האמור לעיל מחליטה הוועדה לדחות את התכנית" [נספח 13 ל-ת/1] אף אם הליכי אישורה של תכנית רע/2009 לא היו נפסקים בשל הליכי תיכנון ארציים, אין כל וודאות כי במסגרת תכנית זו היו מאשרים הקצאת מיגרש תמורה לתובעים.
לגירסתו, כל תלונה של התושבים מובאת לפניו והוא מנסה לסייע להם.
אם כן, הבטחה בתחום שברור לכל כי הוא חורג מגדר הסמכות מלמדת שאין בצידה כוונה למתן תוקף מחייב.
לדבריו: "הקפדתי מאוד להסביר לתושבים שזה לא בסמכותי בכלל לא לקבוע ולא להגדיר ולא להנחות בדברים האלה כי זה ראש העיר הוא אומנם יו"ר הועדה לתיכנון ובניה אבל הוא לא סמכות תכנונית, הועדה היא הסמכות התכנונית.
חוזה מקרקעין שנחתם בין רשות מקומית לבין גוף כלשהוא, ולא אושר על ידי השר או מי שהשר הסמיכו לכך – חסר תוקף ואינו יכול להקנות זכויות במקרקעין [ראו: בג"ץ 582/78 זיתוני נ' עריית חולון, פ"ד לג(3) ,243, 251 (1979); ע"א 65/85 עריית נתניה נ' נצ"ב נתניה בע"מ, פ"ד מ(2), 29, 52-51 (1986)].
...
עוד אני מחייב את נתיבי ישראל לשאת בשכר טרחת ב"כ התובעים בסך 280,000 ₪.
התביעה נגד העירייה והוועדה המקומית נדחית.
בהתאם, ההודעה לצד שלישי שננקטה נגד נתיבי ישראל נדחית אף היא בלא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו