מונח לפני ערעור על החלטת המשיבה מיום 26.6.13 לעשות שימוש בסמכות הנתונה לה בסעיף 145ב(א)(1) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] ולהורות על פסילת ספרי החשבונות של המערער לשנת המס 2013, בגין אי רישום תקבולים.
הסברו של המערער לאי רישום התקבול, כפי שנירשם מפיו בסעיף 5 לנספח לדו"ח הבקורת (הדו"ח והנספח לו צורפו להודעה המפרטת את נימוקי העירעור), היה כדלקמן:
"הייתי בשלב פתיחת חנות עדיין. החנות לא הייתה מאורגנת. נכנסת קנית את המוצר אני ארזתי את המוצר, קבלתי כסף סך 50 ₪. בלחץ של פתיחת החנות וארגונה לא הספקתי לרשום את התקבול. אני התכוונתי לרשום מיד את התקבול."
הסברו של המערער לא הניח את דעתם של נציגי המשיבה וביום 10.3.13 נשלח למערער מכתב המודיע לו על כוונת המשיבה לפסול את ספריו.
הלה העיד, כי התנהג בחנות ככל לקוח רגיל וכי לא היה דבר חריג במהלך הקנייה (ראו פרוטוקול מיום 20.11.13, עמ' 3 ש' 21-28):
".. עשר בבוקר, נכנסתי לחנות והחנות הייתה פתוחה לכל דבר ועניין, האור היה דלוק, דלת פתוחה, אמרתי שאני מחפש מתנה לחבר לעבודה שלי, מזכרת לשולחן, המוכר הציע לי כל מיני דברים, אמרתי לו שעון בצורה של גיטרה, שאלתי כמה עולה הוא אמר לי בשבילך 50 ₪, ביקשתי לארוז את המתנה, הייתי חמש דקות בחנות, לא הייתה כוונה לשים את הכסף ולברוח, הוא ארז יפה ושם לי בשקית, כמובן הוצאתי שטר של 50 ₪, מסרתי לידי המוכר שטר מדויק של 50 ₪ (מדגים) עד כמה שזכור לי למיטב זכרוני הוא לקח את השטר ופנה את עצמו לקופה, לא יכול להגיד בודאות שזה נרשם בקופה, יצאתי ברושם שנרשמה הפעולה, יצאנו החוצה עשינו עוד כמה ביקורות במרכז ואז חזרנו.."
ובהמשך, בחקירתו החוזרת (שם, עמ' 5 ש' 2-7):
"ש. יכול להיות שהמוכר לא שם לב שלקחת את המוצר והוצאת את הכסף ויצאת.
כדברי כבוד השופט חשין בע"א 3576/92 מנהל מס ערך מוסף נ. חברת מפגש האון, פ"ד מט(3) 726, 744 (1995):
"אכן, פסילת ספרי חשבונות עשויה להוליך לשומה לפי מיטב השפיטה, אך לא כל שומה לפי מיטב השפיטה תבוא בעקבות פסילתם של ספרי חשבונות. שתי הוראות חוק אלו המליכו עצמן על שתי ממלכות – כל אחת מהן על ממלכה לעצמה ואין קשר הכרחי ביניהן. כך, למשל ידענו כי המנהל קונה סמכות לשום לפי מיטב השפיטה גם אם לא נפסלו ספרי החשבונות."
יש לציין, כי באותו עניין נבחנו, אמנם, ההוראות הקבועות בחוק מס ערך מוסף.
...
לאור האמור, אני קובעת כי לא נפל כל פגם בהליך קניית הביקורת.
סוף דבר
בשים לב לכל האמור, אני דוחה את הערעור.
המערער ישלם למשיבה הוצאות משפט בסך של 3,500 ₪.