פסק הבוררות
בפסקו תיאר הבורר את מהלך הבוררות, ופירט את טיעוני הצדדים וראיותיהם, לרבות חוות דעת של שמאים, מסמכים שונים, עדויות הצדדים ועדיהם, ועוד.
"לא נמצא בחוק הבוררות עילת ביטול כלשהיא המאפשרת היתערבות שיפוטית בפסק בורר בשל האופן בו יישם הבורר את הדין, והחילו על המקרה שלפניו. השאלה אם טעה בורר בפירוש הדין אינה מסוג העניינים העומדים למבחן שפוטי במסגרת ביקורת בית המשפט על פסק הבורר... כידוע, עילת ביטול המבוססת על 'טעות על פני הפסק' לא שולבה בגדר עילות הביטול המוכרות בחוק... . בבוררות, בה כפוף הבורר לדין המהותי, משהתברר כי הבורר החיל את הדין על המחלוקת שבפניו, לא ייזקק בית המשפט לטענות בדבר אופן החלת הדין, ובכלל זה, לטענות כי הבורר שגה בפרשנות הדין ובדרך החלתו על מערכת היחסים בין הצדדים. אילו צדקה המבקשת בטענתה זו, היה בכך כדי להציב את בית המשפט כערכאה ערעורית על פסקי בוררים; היה בכך כדי ליישם את הוראות בחוק הבוררות בנגוד לתפיסת מוסד הבוררות, וכדי לשבש את תכליותיה של הבוררות, כמנגנון יעיל של יישוב סכסוכים, שההכרעה הנתנת בסופו איננה עומדת לערעור, כי אם לבקורת שיפוטית צרה על פי עילות צרות ומדודות... הטענה כי הבורר טעה בהחלת הדין המהותי אינה יכולה בדרך כלל להוות עילת ביטול בשל חריגה מסמכות בהתאם לסעיף 24(3) לחוק הבוררות החלת הדין על המחלוקת נשוא הבוררות היא, כשלעצמה, פעולה בגדר הסמכות הנתונה לבורר, והשאלה כיצד הוחל הדין, הלכה למעשה, אינה פוגעת בגדר הסמכות שבתחומה פועל הבורר" (רע"א 7765/07 קופת חולים מאוחדת נ' ג'נח 6.11.07)); ההדגשות אינן במקור – ד.ס.).
ראו גם דברי כב' הש' דנציגר ברע"א 9077/12 אספניולי נ' בן עזריה בע"מ (13/5/13):
" הלכה ידועה ומושרשת היא כי בבוא בית המשפט להכריע בבקשה לביטול פסק בוררות אין הוא בוחן את פסק הבוררות משל היה ערכאת ערעור. ערעור על פסק בוררות יכול שייעשה אך בהתאם למתווה שנקבע לכך בסעיף 29ב לחוק הבוררות. לעומת זאת, בקשה לביטול פסק בוררות נבחנת על פי עילות הביטול הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות אשר זכו לפרשנות מצמצמת על ידי בית משפט זה. הלכה זו חלה גם על מצבים בהם הסכימו הצדדים כי הבורר יפסוק על פי הדין המהותי. במסגרת זו, יש להבחין בין מקרה שבו הבורר נימנע מליישם את הדין המהותי לבין מקרה שבו הבורר שגה באופן בו הוא יישם את הדין. בהתאם להבחנה זו, טעות באופן יישום הדין אינה מהוה עילת ביטול, בין לפי סעיף 24(7) ובין לפי סעיף 24(3) לחוק הבוררות. לעומת זאת, מחדל מליישם את הדין המהותי עשוי להקים עילה לביטול פסק הבוררות [ראו: רע"א 470/08 כרמל התפלה בע"מ נ' מדינת ישראל - משרד האוצר (4.3.2010), בפיסקאות 49-45 לחוות דעתי. ראו גם: עניין אופקים, בפיסקאות 26-19; רע"א 113/87 חברת נתיבי איילון בע"מ נ' יהודה שטאנג ובניו בע"מ, פ"ד מה(5) 511, 519-515 (1991). ראו גם: סמדר אונטולוגי בוררות – דין ונוהל כרך ב' 966-963 (מהדורה רביעית מיוחדת, 2005) (להלן: אונטולוגי)]". (ההדגשה אינה במקור –ד.ס.).
...
לא ניתן לקבל את טענת המבקשים כי היה על הבורר לקבל את החשבוניות שהציגו בבחינת כ"כזה ראה וקדש", אפילו הגיע למסקנה כי לא שולמו או כי לא ייצגו למעשה עבודות וחומרים שהושקעו בבית, כגון חלק משמעותי מעבודות האינסטלציה מוצרי אלומיניום, עבודות נגרות, ריצוף ואבן; כך גם משהגיע למסקנה כי המבקשים לא שילמו לקבלן השלד סכום של 228,355 ₪ מתוך כלל הסכום הנטען, ולקבלן הטיח סכום של 29,500 ₪, בניגוד לגרסתם כי שילמו להם סכומים אלה לאחר סילוקם (של המבקשים) מהמשק.
ככל שבחינה מחודשת של זכות המבקשים להשבה תביא את הבורר למסקנה כי הם זכאים לקבל החזר של השקעותיהם בסכום שייקבע – מתבקש הבורר יפעל ליישום פסק הבוררות בהקדם האפשרי, דהיינו להורות על השבה בזמן סביר, כדי למנוע עיוות דין.
סוף דבר
נוכח כל המקובץ, אני רואה לדחות את הבקשה לביטולו של פסק הבוררות.