מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביקורי חברי כנסת במתקני כליאה על פי חוק

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

לפי מדיניות המפגשים הקודמת, כל חברי הכנסת היו זכאים להפגש עם אסירים במתקני כליאה, כאשר ההסדר לגבי ביקור של אסיר פלילי וביקור של אסיר בטחוני היה זהה בעקרו.
יצוין, כי לא רק חברי כנסת אמונים על פקוח על מיתקני הכליאה.
זאת, אף על פי שאין בסיס כללי לחשד שחברי כנסת ינצלו לרעה את החסינות המוענקת להם כחברי כנסת ואת האמון לו הם זוכים כנבחרי ציבור, וכל חבר כנסת "עומד בחזקתו". ח"כ בצלאל סמוטריץ' היתייחס לכך במכתבו מיום 16.5.2017 ליו"ר ועדת הכנסת, לאחר תיקון סעיף 5 לפקודת הנציבות וקביעת ההסדר הקיים: "פקודת שב"ס המצ"ב משקפת ככל הנראה את 'הסדר החדש' שמבקשים בשב"ס להנהיג, והוא חמור, משפיל ומבזה - הן את הכנסת כמוסד והן את הפיקוח הפרלמנטארי שלו מחויבים חברי הכנסת... מקרי שוליים שבהם חברי כנסת עושים שימוש לרעה בחסינותם לא מצדיקים בשום אופן את הגבלת החסינות והצרת מרחב הפעולה של כלל חברי הכנסת כפי שנעשה במקרה זה". עילת המידתיות בוחנת את האיזון בין המטרה לבין האמצעי המשמש להשגתה (ראו, באופן כללי: בג"ץ 4427/16 בדראן נ' מתאם הפעולות בשטחים, פס' 41 לפסק דינו של השופט ע' פוגלמן וההפניות שם (21.11.2019); ברק-ארז, בפרק 21; עניין גלאון, פס' 23 לחוות דעתי זו).
...
בנסיבות אלה, אני סבור כי העתירה מיצתה עצמה – ועל כן יש להורות בשלב זה על מחיקתה תוך שמירת זכויות העותרים בעניין חוקיות ההסדר החדש, לאחר שיעוגן בפקודת הנציבות.
לטעמי, מאמצי חבריי לבחון את חוקיות המתווה לתיקון פקודת הנציבות כבר בשלב מוקדם זה הביא, בסופו של דבר, לחוסר התאמה בין מסקנותיהם והסעדים המוצעים על ידם, לבין המצב העובדתי כפי שהשתקף בפנינו לאחר הדיון בעתירה.
המסקנה שלפיה יש להימנע בשלב זה מהכרעה בעניין חוקיות התיקון המוצע לפקודת הנציבות, מקבלת משנה תוקף לאור העובדה כי המחלוקת שלפנינו מבטאת התנגשות מהותית בין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת – אשר לכתחילה, מוטב כי תיושב ללא התערבותו של בית משפט זה. שאלת חוקיות המתווה המוצע עוסקת באופן הפעלת הפיקוח הפרלמנטרי על פעולותיה של הרשות המבצעת באמצעות שירות בתי הסוהר – ועל כן מצויה בלב ליבה של מערכת היחסים שבין הרשות המבצעת לרשות המחוקקת.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

העותרת טענה כי מסקנה דומה נלמדת גם לגבי מעצר מכוח חוקים אחרים, ובהם מעצרים מינהליים מכוח חוק סמכויות שעת חרום (מעצרים), תשל"ט-1979, ומעצר לפי חוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים, תשס"ב-2002, הגם שהעותרת ציינה כי תקנה 1 לתקנות כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים (תנאי כליאה), תשס"ב-2002 מניחה שניתן לכלוא לוחם בלתי חוקי גם במיתקן כליאה צבאי.
אשר לטענות שהועלו בבג"ץ 8102/03 טענה המדינה כי חוק חסינות חברי הכנסת אינו מקנה לחבר כנסת זכות לבקר בכל מתקן כליאה, אלא הדבר נתון לשיקול דעתה המנהלי של הרשות המוסמכת.
הבטחת המדינה, שניתנה אף היא במסגרת הדיון לפנינו, לפיה תעמוד לעצורים במיתקן, אם וככל שיהיו כאלה, הזכות להפגש עם עורכי דינם ועם נציגי ארגונים בנלאומיים (ככל שזו לא הוגבלה עקב צורכי חקירה על פי התנאים הקבועים בחוק), בעינה עומדת.
מקובלת עלינו, כפי שנפרט להלן, עמדת המדינה לפיה האיזון בין האינטרסים השונים במקרה שלפנינו מצדיק הגבלה על ביקור כל חברי הכנסת באשר הם חברי כנסת במיתקן המעצר; ויש להסתפק במתן אפשרות לביקור כאמור לחברי הכנסת החברים בוועדת המשנה לשירותים חשאיים של ועדת החוץ והבטחון.
...
אנו סבורים כי איזון זה ראוי.
בנסיבות אלה, ובהתחשב בכך שסעיף 9(א) לא הקנה לחברי כנסת זכות מראש לבקר במתקני מעצר, העתירה נדחית.
סוף דבר, בכפוף להערותינו בסעיפים 29 ו-34 לעיל, העתירות נדחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

לשיטת ב"כ העותר, נוסף על התנאים הקשים שמצויים גם כך במיתקן בו כלוא העותר וחוסר האפשרות להעניק לו טפול רפואי הולם לבעיותיו הקיימות, נוספה עתה הסכנה הממשית להידבקותו בנגיף הקורונה שם וכן הבעייתיות שבביקור בני משפחתו, שנסעו מעת לעת לתאילנד לבקר את העותר ועתה חוששים לעשות כן. לצד האמור הביאו ב"כ העותר קטעי פרסומים שראו אור בבריטניה, ובהם נסקר מקרה של אסיר שהיה כלוא בתאילנד והועבר לאנגליה, ואובחן כנגוע בנגיף הקורונה.
חבר הכנסת שאול יהלום, שהיה אז יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט השמיע, למשל, את הדברים הבאים בנוגע לחוק: "...מדובר באחד החוקים ההומניים המתאימים הן לרוח כבוד האדם הן למוסר היהודי, כפי שאנחנו מייחסים במוסר היהודי כבוד לאדם, כבוד לאפשרויות להביא אותו לידי דברים ההולמים את רוח האדם, נשמתו וגופו... נכון שיש בזה עניין, אבל החוק לא נועד, בעקרו, לאסירים הכלואים במדינות שתפיסת עונש המאסר שלהן דומה לתפיסה במדינת ישראל; הוא נועד לאסירים הכלואים במדינות שבהן מאסר הוא מלה נרדפת להשפלה, לעבודת פרך, לתנאים קשים, לפגיעה פיסית ברווחתו הגופנית וברווחתו הנפשית של האסיר – עד כדי כך, שלאחר תקופות מאסר, ואפילו קצרות, בארצות אלה, הם מאבדים צלם אנוש. הם כלואים בתנאים כאלה שהם זקוקים אחר כך לאישפוז – לפעמים לאישפוז גופני, במקרים רבים לאישפוז נפשי. הנזק לא נגרם רק מתקופת המאסר, ולפעמים אין לו ריפוי אחר כך, בעתיד, ואין לו שקום. לכן, כאשר אסיר כזה יובא לרצות את עונשו במדינת ישראל, לא מדובר על מעבר טכני גרידא מארץ אחת לארץ שנייה, אלא על שינוי מהותי: על-פי אמות המוסר, הרווחה וההומניות שלנו תהיה כאן מהפכה – מתנאים קשים לתנאים סבירים" (דברי הכנסת, [חוק](http://www.nevo.co.il/law/72231) העברת אסירים לארצותיהם, ישיבה 33 הכנסת ה-14 (4 נובמבר 1996)).
חשוב להדגיש בהקשר זה, שהמשיבים לא פוגגו באופן מלא את טענת ההפליה הנ"ל. המשיבים אמנם הצביעו על שוני מסוים בין המקרים שהוצגו על ידי העותר לבין המקרה הנידון כאן, אולם כדי להפריך באופן מלא את טענת ההפליה, לה טען העותר, מצופה היה שהם יגישו לבית המשפט תשתית ראייתית מקיפה יותר, שיש בה כדי לדחות לגמרי את הטענה הנ"ל (ויצוין בהקשר זה כי על פי תקנת משנה 13(ב) לתקנות – שירות בתי הסוהר נידרש לנהל מרשם של האסירים הישראליים שהועברו לישראל על פי החוק, כך שנראה שלא מדובר בציפייה, או במטלה יוצאות דופן לבצוע).
אם כן, מנקודת מבטי, חברו להם במקרה זה מספר פגמים שהצטברותם יחד העידה כי תהליכי קבלת ההחלטות במקרה זה היו פגומים מן היסוד, בבחינת "אין בו מתום". עקרי הדברים, כפי שכבר ציינתי, הם: הסתמכות על מידע מודיעיני ישן, גרירת רגליים מתמשכת בטיפול בעיניין, לרבות בכל הנוגע לבחינת מצבו של העותר (שעל-פי טענות שלא נסתרו מוחזק במיתקן כליאה שאינו מותאם לקשייו הרפואיים), שהוי בפניות לגורמים שונים (בארץ ומחוצה לה) ביחס למידע הדרוש לצורך קבלת החלטת השרים, והסברים משתנים ביחס לטעמי ההחלטה, לרבות ביחס למרכז הכובד שלהם.
...
נוכח כל האמור לעיל – אציע לחבריי לקבוע כי הצו-על-תנאי שהוצא, יהפוך למוחלט, כך שהמשיבים יקבלו את בקשת העותר לאשר את העברתו לישראל לשם נשיאת עונש המאסר שלו בארץ ויפעלו למימוש הדבר בהקדם האפשרי, זאת בכפוף להערה שלהלן, המתחייבת מההתפתחויות הקשורות בוירוס הקורונה, ובהמשך להודעת ב"כ העותר הנזכרת בפיסקה 19 שלעיל.
עוד אציע כי בנסיבות העניין – המשיבים יישאו בהוצאות העותר בסך של 10,000 ש"ח. המשנה לנשיאה השופטת ד' ברק-ארז: אף אני, כמו חברי המשנה לנשיאה ח' מלצר, סבורה כי דין העתירה להתקבל.
ת השופט ע' גרוסקופף: חברי, המשנה לנשיאה, השופט חנן מלצר, וחברתי, השופטת דפנה ברק-ארז, סבורים כי דין העתירה להתקבל, ואולם טעמיהם למסקנה זו שונים: חברי, סבור כי החלטת המשיבים אינה סבירה מהותית ואינה מידתית, ואת עמדתו זו הוא מבסס בעיקר על המשקל החסר שניתן לשיקול ההומניטרי, ומשקל היתר שניתן לטיעון מסוכנות הנשען על מידע לא עדכני; חברתי סבורה כי נפלו פגמים קשים בדרך קבלת ההחלטה, המתבטאים בגרירת רגליים מתמשכת, ליקויים בהליך איסוף המידע ושינוי הנמקות לתוצאה שנראה כי נגזרה מראש.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

החלטת ועדת הכנסת עוגנה בהוראת סעיף 5(א) לפקודת נציבות בתי הסוהר 03.13.00 "מפגש של חבר כנסת עם אסירים בבית-הסוהר" (להלן: פקודת הנציבות), בה נקבע כי: "חברי הכנסת אשר יורשו להפגש עם אסיר/ים בטחוניים על מנת להבטיח פקוח פרלמנטארי נאות על תנאי כליאתם, יהיו מקרב בעלי התפקידים מבין חברי הכנסת לגביהם הוחלט כי יורשו לבקר אסיר/ים בטחוני/ים. רשימה כאמור תומצא לנציבות בתי הסוהר על ידי השר לביטחון הפנים, לאחר תאום עם יושב ראש הכנסת". בהמשך, נקבעו בפקודת הנציבות הגבלות נוספות על ביקורי אסירים בטחוניים, ובכלל זה הוראת סעיף 5(ז) שלפיה "המפגשים בין חברי הכנסת כאמור בסעיף קטן א' לעיל, לבין אסיר/ים בטחוני/ים, ייעשו בלווי סגל בית הסוהר". בעקבות כך, נדחו מספר בקשות שהגיש המבקש 1, ח"כ ד"ר ג'בארין, לבקר את האסיר הבטחוני מרואן ברגותי.
במתוה אף נקבע כי כל מפגש של חבר כנסת עם אסיר בטחוני במיתקן כליאה, בין במסגרת ביקור פרטני ובין במסגרת ביקור כללי, יתקיים תחת "פקוח על היתנהלות המפגש, באופן שנוכחותו/ליוויו של איש הסגל מטעם שירות בתי הסוהר, תאפשר לו היתערבות במידת הצורך". ביום 23.1.2019 היתקיים דיון נוסף בעתירה, וביום 3.6.2019 הודיעו המשיבים 3-2 כי היועץ המשפטי לממשלה אישר את המתוה, בכפוף לכך שנציב שירות בתי הסוהר יקבע בפקודת הנציבות הוראות לעניין הפיקוח על הביקור.
השופט סולברג עמד על כך שעל פי סעיף 9(א) לחוק החסינות, זכותם של חברי הכנסת להתהלך בכל מקום במדינה, למעט אותם מקומות הנחשבים "רשות היחיד". השופט סולברג הוסיף וציין שהשאלה אם בית סוהר נחשב ל"רשות היחיד" או ל"רשות הרבים" כבר נדונה והוכרעה על-ידי בית משפט זה בבג"ץ 8102/03 ח"כ זהבה גלאון נ' שר הבטחון (20.1.2011) (להלן: עניין גלאון).
...
המשיבים 3-2 סבורים אף הם כי דין הבקשה להידחות משום שבפסק הדין לא נפסקה הלכה וכן משום שלא התקיימו יתר התנאים לדיון נוסף.
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את הבקשה והתגובות לה, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
אשר על כן, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו