לחלופין, טענה המבקשת, כי גם אם בית המשפט ימצא לנכון לקבוע, כי המשיבה עומדת בתנאי סעיף 20(2) לפקודת הקרקעות – רכישה לצרכי ציבור, יש לקבוע כי רק חלק מיזערי מההפקעות בוצעו לשם בניית דרכים וכי אין זה הופך את כל ההפקעות לחוקיות על פי סעיף זה.
לחלופין נטען, כי הפטור מתשלום פצויי הפקעה מוגבל עד 25% מהשטח המופקע ולא ל- 40% בהתאם להוראות חוק התיכנון והבניה.
ועוד נקבע, כי ניתן לתת פיצוי במסגרת התכנית, על ידי העלאת שווי המקרקעין שנותרים בידי הנפקע, גם אם שטחם האופקי קטן, באלו המילים:
"נטילת קרקעות לצרכי ציבור במסגרת תכנית איחוד וחלוקה, כפופה למיגבלה של איסור הפקעה ללא פיצוי של למעלה מ-40% משטח המקרקעין. ואולם, הפצוי במסגרת תכנית כזו יכול להנתן, כפי שנקבע בפסיקה, מאז פרשת בר, גם בהעלאת שווי המקרקעין באמצעות התכנית. קביעה כזו לא תהווה מחסום מפני המשך פיתוחם של מקרקעין בהיעדר מקורות כספיים למימון ההפקעה. פרשנות זו אינה פוגעת בבעלי הקרקעות ותכנית כזו בדרך כלל מיטיבה הן עם הציבור והן עם בעלי הקרקעות".
על עקרון זה חזר בית המשפט העליון בעע"מ 5736/08, שמואל אחימן נגד עריית כפר-סבא (פורסם בנבו, ניתן ביום 17.7.11), שם נקבע:
"נקבע בהילכת בראון, כי יש להיתחשב לצורך חישוב הפצוי גם בתמורה הנתנת לבעלים בצורה אנכית, דהיינו באמצעות הגדלת אחוזי הבניה על קרקעותיהם... אינני רואה איבחנה בענין זה כאשר מדובר בנטילה של 70% מקרקעות הבעלים ובילבד שהבעלים אכן פוצו בגין הנטילה, מעבר ל 40%, גם אם הפצוי ניתן באמצעות הגדלת אחוזי הבניה על הקרקע".
(וכן ראה ע"א 10278/09 יונתן אשכול נגד הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה רעננה ( פורסם בנבו, ניתן ביום 18.7.11)).
שהרי, כלל בסיסי הוא כי כאשר קיימים בעלי זכויות נגזרות במקרקעין, כגון שזכות הבעלות כפופה לזכות חכירה, שכירות או דיירות מוגנת, יתחלקו פצויי ההפקעה בין בעלי הזכויות השונים.
...
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי בהינתן העובדה כי בוצעה הפקעה של חלק ממקרקעין מכוח הוראות חוק התכנון והבניה, בשטח בשיעור של 40.85% משטח המגרש בו החזיקה המבקשת, ובהינתן העובדה כי יתרת המקרקעין הושבחה בשיעור העולה על שווי פיצויי ההפקעה עד לתקרה של 40% משווי המקרקעין – תקרת הפטור על פי חוק התכנון והבניה, אין המבקשת זכאית לפיצוי בגין הפקעת שיעור זה.
אשר לפיצוי בגין היתרה העולה על שיעור הפטור, שהיינו 0.85%, המדובר בשיעור המקים זכות לפיצוי מכלל השטח שהיה בחכירת המבקשת, כיחידת מגרש אחד, וזאת בהתאם לקביעת השמאי מטעם בית המשפט – מר ברזילי, כמפורט בעמודים 33-35 לחוות דעתו, בסך של 48,277 ₪, נכון ל- 20.11.1995.
בהתאם לאמור אני מורה על העברת עותק מפסק דין זה לידי המינהל, שמא יש רלבנטיות לתוצאה זו במישור היחסים הפרטי שבין המינהל למבקשת.
ככל שלא תוגש כל תביעה ו/או דרישה מטעם המינהל בנדון, בתוך 60 יום מיום מסירת פסק הדין לידי המינהל, ישלמו המשיבים למבקשת את פיצויי ההפקעה שנפסקו בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 20.11.1995
התביעה בעיקרה נדחית, למעט שיעור הפיצוי שנקבע, כמפורט לעיל, עליו היו המשיבות נכונות להידבר כבר בראשית ההליכים אשר התקיימו בתיק זה.
משנדחתה התביעה בעיקרה ומקום בו חשפה התביעה את המשיבות לעלויות התדיינות גבוהות במיוחד, נוכח העמדת התביעה על סכום פיצוי מופרך של 23 מיליון ₪, ובהינתן התוצאה לעיל, ראיתי לנכון לחייב המבקשת בהוצאות המשיבות בסך של 30,000 ₪.