רקע עובדתי:
תובענה שהוגשה בהמרצת פתיחה למתן פסק דין המצהיר על בטלות שטר משכנתא מדרגה ראשונה מיום 23.11.1996, לפיו המבקש 1 (להלן: "תאופיק") ושני אחיו שנפטרו בשנת 2011 ו- 2013 (להלן: "מחמוד" ו"אחמד") מישכנו את זכויותיהם במקרקעין הידועים כגוש 18590, חלקה 65 מאדמות טמרה (להלן: "החלקה") שבבעלותם המשותפת (להלן: "הממשכנים"), לטובת המשיב (להלן: "בנק מרכנתיל דיסקונט").
עוד יוער, כי לא הוצגו צוי ירושה או קיום צוואה אחר עיזבונות המנוחים מחמוד ואחמד ז"ל.
בשטר המשכנתא נכתב בין היתר כדלקמן: "שטר זה נחתם היום על ידי הממשכנים לזכות הבנק ולפקודתו ומעיד שהממשכנים מתחייבים בזה לשלם לבנק את כל הסכומים המגיעים ושיגיעו לבנק מאת הממשכנים וגם או מאת דיאב מרוות מוחמד...עד לסך בשקלים השווה ל-130,000$...הממשכנים ערבים כלפי הבנק עבור החייבים (עד לגבול הסכום הנקוב לעיל ובנוסף לכך הפרישי הצמדה ריבית והוצאות) לקיום על התשלומים וההתחייבויות של החייבים כלפי הבנק מאיזה מין או סוג שהוא והממשכנים מתחייבים לקיים כלפי הבנק את ערבותם זו לפי דרישתו הראשונה של הבנק ובסכום שהבנק יודיע להם ואין הבנק חייב להמציא לממשכנים כל חשבונות או איזה שהן הוכחות בקשר לאי קיום התחייבויות החייבים...שטר משכנתא זה מבטיח ויבטיח את התשלום המלא והמדוייק של כל הסכומים המגיעים ו/או שיגיעו לבנק מהחייבים בכל דרך, צורה, אופן וסיבה שהם...כל הנ"ל עד לסך בשקלים השווה ל- 130,000$...בצרוף ריבית..." (ההדגשה אינה במקור).
וראה גם דבריו של השופט י' עמית באותו פסק דין:
"חברי השופט הנדל מציין בפסק דינו (בפיסקה 7) כי הנטל הועבר מכוח הנסיבות, ניסיון החיים והשכל הישר. אמירה זו משקפת לטעמי את ההלכה לפיה דיני הראיות הולכים אחר המשפט המהותי ונטל השיכנוע להוכחת טענה מסוימת מוטל על הצד שהטענה מקדמת את עניינו במשפט... "
חובת הגילוי וחובת ההסבר של הבנק:
בהקשר זה, מלינים המבקשים במסגרת תצהיריהם, על כך שלא ניתנו להם על ידי הבנק הסברים על ההתחייבויות הנובעות מהחתימה עצמה ולא נימסרו להם פרטים בנוגע למצב החשבון של מרוות ומוסא.
במקרה העומד לנגד עינינו הממשכנים/הערבים בחרו לחתום על מיסמכי שטר המשכנתא וממילא לא דרשו הסברים מהבנק, ומשכך זה לא הפר את חובתו כלפיהם (ראה: ע"א 6899/97 פייבושביץ נ' בנק לאומי לישראל בע"מ, פ"ד נז (1) 364 (25.11.2002)).
...
סיכומו של דבר, לא עלה בידי המבקשים להראות כי לו היו יודעים את העובדות לאשורן בנוגע להתחייבויות מרוות, לא היו חותמים על שטר המשכנתא, ולו רק מהסיבה הפשוטה כי בעת החתימה (בשנת 1996), החשבון לא היה ביתרת חובה משמעותית (בסך של כ-20,000 ₪), שכן ההסתבכות הכלכלית החלה לכל המוקדם רק בשנת 2013 (ראה: ע"א 280/87 קופלמן נ' בינקין, מג (2) 753 (15.8.1989); ע"א 2702/92 גינזברג נ' בן יוסף, מז (1) 540 (15.3.1993)).
מחומר הראיות שהונח לפני מתחייבת המסקנה כי המבקשים וויתרו על קבלת הסברים וגילוי מצב חשבון הבנק של מרוות, ולמצער, הם מנועים מלטעון להפרת חובת הגילוי.
נוכח מכלול הנסיבות והנימוקים שפורטו לעיל, אני דוחה את התובענה להצהיר כי המשכנתא שנרשמה לטובת הבנק בטלה.