מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול צוואה בשל אי כשירות נפשית של המצווה

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ברם, כפי שצוין לעיל, תצהירים אלה הוצאו מהתיק נוכח אי התייצבות העדות לחקירה נגדית.
התובע טוען כי האב היה מודע למעשיו עד מועד פטירתו בנובמבר 2017 למעט בשבוע האחרון לחייו, כאשר קיבל תרופות לשיכוך כאבים, כל שכן בספטמבר, עת חתם האב על הצוואה, היה כשיר שכלית ונפשית וחתם על הצוואה מרצונו החופשי, מתוך מודעות מלאה לחתימה ומתוך הבנה מוחלטת של תוצאות חתימתו על הצוואה.
(( 1993 ) ובע"מ 11116/08 פלוני נ' אלמוני (פורסם במאגרים, מיום 5.7.2012 ) 22 ( גולד, מח( כאמור, מצווים אנחנו לכבד את רצון המת, אך כלל לא פחות חשוב הוא גם לבטל צוואה כאשר ישנו פגם מהותי בכושר השיפוט של המצווה, או כאשר מוכח שהצוואה לא נערכה מתוך - רצון חופשי ואמיתי (ראו: ע"א 5185 היועץ המשפטי לממשלה נ' רינה מרום (להלן: .
לטענת הנתבעת המנוח לא היה כשיר לערוך את הצוואה נוכח מצבו הרפואי: הוא היה כשיר מבחינה קוגנטיבית או פיזית לידיעתך לדעתי לא, 8 ניתוחים בראש, במוח.
בנסיבות אלו ובהיעדר כל ממצא בנוגע למצבו הנפשי והשכלי של המנוח במועד חתימת הצוואה, ביסס המומחה מסקנתו על הערכה והשערות, תוך היתייחסות להתדרדרות במצבו הגופני והמנטאלי של המנוח עובר למועד החתימה.
תפקידו של בית - המשפט לבחון האםִ המנוח היה כשיר לצוות בעת עריכת הצוואה והאם הצוואה משקפת את רצונו האמתי של המצווה ובעניין זה כאמור המסקנה המתבקשת היא כי צוואת המנוח משקפת נכוחה את רצונו.
...
עוד טוענת הנתבעת יש ליתן משקל רב למסקנה אליה הגיע המומחה מטעם בית המשפט בחוות דעתו, לפיה סביר יותר להניח כי המצווה לא היה כשיר קוגניטיבית להבין טיבה של הצוואה בעת חתימתה.
באשר להוצאות המשפט: משנדחתה ההתנגדות אין מנוס מפסיקת הוצאות.
לפיכך אני סבור כי יש לפסוק הוצאות מתונות התואמות את ההליך ואת הצדדים המעורבים.
הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 10,000 ₪.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

התובעת היתנגדה לכך, עת לדידה אין במסמכים שהוגשו לבית המשפט, ולו ראשית ראיה להוכחת טענות הנתבע בעיניין העידר כשרותה של המנוחה לצוות במועד עשיית הצוואה.
ביום 19.09.2019 הוגשה לתיק בית המשפט חוות הדעת של המומחה (להלן: "חוות הדעת") בעיניינה יורחב בהמשך, אך יצוין כבר כעת, כי עפ"י הממצאים שנקבעו בה, במועד עשיית הצוואה הייתה המנוחה כשירה קוגניטיבית ונפשית לבצע פעולות משפטיות.
בסעיף 26 לחוק הירושה, תשכ"ה 1965- (להלן: "חוק הירושה") נקבע, כי צוואה שנעשתה ע"י מי שאינו כשיר לצוות (קטין, פסול דין או אדם שבשעת עשיית הצוואה לא ידע להבחין בטיבה) – בטלה.
בטלות צוואה מחמת השפעה בלתי הוגנת אינה דבר של מה בכך.
תפקידו של בית המשפט מתמצה בבחינת השאלה האם הצוואה משקפת ומבטאת את רצונו האמתי של המצווה והאם רצונו היה חופשי ומלא, כשהוא נקי מלחצים ומהשפעות של מאן דהוא, הא ותו כן לא מצאתי ממש בטענת המתנגד לפיה המשיבה שיכנעה אותו להסתלק מעזבון אביהם המנוח לטובת המנוחה כחלק ממזימה שלה לגרום לה להוריש לה בבוא העת את מלוא עזבונה, אשר נטענה אף היא בעלמא ולא הוכחה כלל.
...
סוף דבר מן המקובץ עולה, כי ההתנגדות נשענת על השערות, הנחות ותחושות בטן של המתנגד, ולא על קרקע מוצקה.
נוכח האמור בהרחבה לעיל, הגעתי למסקנה, כי ביחס לאף אחת מן העילות שנמנו על ידו לא עלה ביד המתנגד להרים הנטל המוטל עליו, ולא הוכח על ידו כי הצוואה פסולה או דינה להתבטל.
לכן אני מורה על דחיית ההתנגדות.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

דעתו- שלו של המצווה - משוחררת מלחצי נפש חולניים - היא שתיקבע את תוכנה של צוואתו, ונעמוד בתוקף על הדרישה כי בצוותו את שהוא מצוה לא יהיה המצווה שבוי בידיהם של תעתועי דמיון ומחשבות-שוא חולניים.
ראויים לציון דברי המומחה בחקירתו, בטרם עיין בעדותו של ד"ר קראקרה והשלים את חוות דעתו: תאשר לי שההחלטה שלך כמומחה האם החולה הסכיזופרן כשיר או לא כשיר לערוך צוואה לא תלויה ביורש לו הוא בוחר להוריש את כספו? זה לא מדויק, אם יש לו מחשבות כלפי הגורם שהוא מוריש לו והוא למשל כותב – אני מוריש 15 לו רק 1000 ₪ כי הוא לא התנהג אליי יפה בשנים אחרונות יש לזה משמעות (ע' 85 , ש' 11- 8.
ההסכם עם השכן ובניית הבית לטענת המבקש, אין לייחס למנוח העידר כשירות בהקשר לצוואה, ולראיה שלקח חלק במיזם להריסת בית הוריו ובניית שני בתים דו-משפחתיים, והתקשר עם השכן לשם כך. כזכור היה זה בן הדוד, מהנדס הבניין, שדחף את המיזם לטובת המנוח ולשיפור אורח חייו וסביבת המגורים המוזנחת.
לסיכום, על בסיס המסקנות המקצועיות ואפיון מחלתו של המנוח, והן על בסיס ראיות חד משמעיות מן הימים הסמוכים ממש ליום חתימת הצוואה המוקדמת, ומשום פער הזמנים הקצר בין שתי הצוואות והן על רקע מחשבות השוא של המנוח שכוונו בין השאר גם כלפי ה א ם, וכמו כן על בסיס פרשנות הצוואה על רקע כל המנוי לעיל, נקבע שהמנוח נעדר הכשירות להבחין בטיבה של הצוואה המוקדמת, ומן הדין ומתוקף הוראות סעיף 26 לחוק הירושה, להורות על בטלותה.
...
סוף דבר בית המשפט קובע כדלקמן: בקשת המבקש למתן צו קיום צוואה בתיק ת"ע 11099-06-15 – נדחית.
בקשת המבקש למינוי מנהל עיזבון קבוע בתיק ת"ע 11137-06-15 – נדחית התנגדות הבן למתן צו לקיום הצוואה בתיק ת"ע 13736-06-15 – מתקבלת, ומוצהר בזאת שצוואותיו של המנוח בטלות.
המבקש ישלם למתנגד הוצאות ושכ"ט בסך 20,000 ₪ (כולל מע"מ), תוך 30 יום מהיום.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

למרבה הצער, בהעדר נכונות להליך גישורי, ההליך המשפטי המשיך (ראו החלטתי מיום 18.2.21).
נגיד כשהיא הייתה בבר המצווה של הבן שלי, שהיו 10 אנשים.
על מנת להוכיח כי המצווה לא היה כשיר לחתימה על הצוואה, יש להביא עדות רפואית או עדות אחרת על מצבו בעת עריכת הצוואה (ע"א 851/79, 160/80 בנדל נ' בנדל לה(3) 101, 105).
בעניינינו, אלמוני לא הביא ראיה כי המנוחה לא הייתה כשירה לצוות או לא הייתה יכולה להבחין בטיבה של הצוואה או הייתה במצוקה גופנית ונפשית.
בנסיבות אלו, שעה שהאלמוני לא פרס בפני בית המשפט את מלוא הנתונים הרלבאנטיים אודות התעודה הרפואית, הרי שהיא עומדת בעצמה ללא הקשר ברור וידוע, כמו גם אין בה כדי להעיד על אי צלילות/אי כשירות לצוות, ולפיכך אין לי אלא לקבוע כי איני מייחסת כל משקל לתעודת הרפואית.
לאור האמור אני דוחה את הטענה כי יש לבטל את הצוואה משום שהיא אינה סבירה".
...
בית המשפט קמא מציין בפסק דינו כי בבואנו ליישם את הוראת סעיף 72 לחוק יש לשקול גם שני שיקולים נוספים, קשורים ורלבנטים והם אלה: מה טיבה, מהותה ומשקלה הלכאורי של העובדה החדשה שמצדיקה לטענת המבקשים את ביטול צו הירושה? האם השהיית הגשת הבקשה מקשה על אחד הצדדים המעוניינים בעזבון בהבאת חומר ראיות לפני בית המשפט לביסוס טענותיו, כמתחייב על פי הלכת לשינסקי? סבורני כי יישום הוראת סעיף 72 ייעשה לרוב בשני שלבים; הראשון, בחינת טיבה, מהותה ומשקלה הלכאורי של העובדה החדשה.
מהו הסברו של המבקש לאיחור וסבירותו של ההסבר- הסברו של אלמוני הובא בסעיף 113 לסיכומיו: לעניין זה טענו הנתבעים 1-6 בסעיף 55 לסיכומיהם כי: גם אני סבורה כי ההסבר שניתן על ידי אלמוני אינו מניח את הדעת.
לפיכך, התובענה לביטול צו קיום צוואה נדחית.
סוף דבר: על כן, הנני מורה כדלקמן: התובענה לביטול צו קיום הצוואה- נדחית.
לאור התוצאה, הנני מחייבת את אלמוני בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, בסך של 15,000 ₪, בצירוף מע"מ כחוק, אשר ישולמו תוך 60 יום וממועד זה יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק, עד לתשלום המלא בפועל.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

טענות הבן -המתנגד לקיום הצוואה הבן טוען שיש לפסול את הצוואה מחמת אי כשירותה של המצווה, השפעה בלתי הוגנת, מעורבות הבת בעריכת הצוואה ופגם צורני.
כשירותה של המנוחה בעת עריכת הצוואה חוות דעת המומחה- ד"ר דרנל בחוות דעת המומחה מיום 27.6.21 קבע המומחה שהמנוחה הייתה כשירה בעת עריכת הצוואה: "המנוחה סבלה מדכאון, ומליקויים פיזיים קשים, אך כפי שעולה מהחומר הרפואי מבחינה קוגניטיבית בזמן החתימה על הצוואה הייתה המנוחה כשירה לחתום על צוואה" חוות דעתו של המומחה התבססה על המסמכים הרפואיים שעמדו בפניו ושפורטו בעמוד 1 לחוות דעתו; סיכומים מאשפוזים בבית החולים, סיכומים ממרפאות קופת חולים, חומר רפואי מבית האבות מיולי ואוגוסט 2020, סיכומים מביטוח לאומי וסיכום מהמרפאה לבריאות הנפש.
אתה מתייחס לקופי פייס כחזות הכל, תתייחס לאבחנה, אם אנשי צוות פוגשים יום יום, שעה שעה, כותבים בימים מסוימים העידר היתמצאות בזמן ובמקום, למה אתה מבטל את זה? בזמנים אחרים ד"ר בוריס שעשה הערכה מקיפה, מאפשרת להגיע למסקנה שהמנוחה היתה כשירה באותו זמן.
...
בסעיף 3 לצוואה הבהירה המנוחה מדוע היא מדירה את בנה (להלן: "הבן") מצוואתה: "בצער רב בלב כבד בתום התלבטות ולאחר שיקול דעת החלטתי להדיר מצוואתי אחרונה זו את בני אלמוני הנושא ת.ז ..... הנימוקים להחלטתי זו, הינם כדלקמן: הפקרתי ממועד פטירת בעלי, אביו. אי מתן סיוע, אי נוכחות והתעלמות מוחלטת בטיפול בצרכיי במהלך התקופה הארוכה והקשה שעוברת עלי שגורמים לי לשברון לב" טענותיו המרכזיות של הבן הן כי המנוחה לא הייתה כשירה לערוך את הצוואה לאור מצבה הבריאותי וכן טוען להשפעה בלתי הוגנת מצד הבת.
רצון המנוחה שוכנעתי כי הצוואה משקפת את רצונה של המנוחה וכלל בסיסי הוא שיש לקיים את רצון המת.
לאחר ששמעתי את העדים והתרשמתי מהם באופן בלתי אמצעי, נחה דעתי כי הצוואה משקפת את רצון המנוחה.
סוף דבר לאור האמור לעיל, ההתנגדות לקיום צוואת המנוחה ט.ב מיום 20.7.20 נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו