המשיב טען גם לחוסר תום לב בהגשת התביעה והבקשה לעיכוב יציאה מן הארץ מתוך רצון להכריח את המשיב להתדיין עם המבקש בארץ על אף הדומינאנטיות של כלל הזיקות לפיליפינים; ומתוך ידיעת המבקש, כי המשיב לא יוכל להיתגונן כראוי ולצרף את האסמכתאות הדרושות על מנת לפרוש את קו הגנתו.
דיון והכרעה
לאחר שעיינתי בבקשה ובתשובות ובכלל המסמכים שהומצאו לתיק בית המשפט, לרבות חקירת המשיב על תצהירו וסיכומי הצדדים בע"פ בתום הדיון, מצאתי לקבל את הבקשה למתן צו זמני לעיכוב יציאתו של המשיב מן הארץ ולהותיר את הצוו הארעי על כנו; תוך שתנתן למשיב אפשרות להפקיד בטוחות ולהמציא כתובת למסירת כתבי בי דין, כמפורט להלן, כתנאי לביטולו של הצוו.
עקרי המתוה הנורמאטיבי
בדיון בבקשה מסוג זה על בית המשפט לשוות לנגד עיניו כי עיכוב יציאה מן הארץ הוא סעד קצוני ויש לעשות שימוש בסמכות זו במשורה ובזהירות, שעה שמנגד עומדת זכות היסוד של המשיב לצאת מן הארץ באופן חופשי (ראו אורי גורן, סוגיות בסדר הדין האזרחי, מהדורה 12 (תשע"ו-2015), בעמ' 947, 950-953).
סבורני, כי גם אם אניח שהמשיב תושב חוץ (ולא קבעתי שכך), מתקיימות במקרה דנן נסיבות חריגות שמצדיקות מתן צו עיכוב יציאה מן הארץ.
...
סבורני כי בנסיבות המקרה דנן ועל רקע הדין, יש מקום לשקול ביטול הצו כנגד מתן ערבויות והסדרת פרטי מען לצורך מסירת כתבי טענות כמפורט להלן, על מנת להבטיח את התנהלותו התקינה של ההליך המשפטי.
בנתוני התיק ובאיזון בין השיקולים אני קובעת, כי הצו יבוטל והמשיב יוכל לצאת מן הארץ בהתקיים התנאים הבאים במצטבר:
המשיב יפקיד בקופת בית המשפט סך של 100,000 ₪ במזומן או ערבות בנקאית אוטונומית צמודת מדד ובלתי מוגבלת בזמן בסכום זה וערבות צד ג' של תושב ואזרחי ישראל שאינו חברה, בסך של 50,000 ₪.
בנסיבות העניין ולאור כל האמור, אני מחייבת את המשיב לשלם למבקש (התובע) את הוצאות הבקשה בסך של 10,000 ש"ח.
ההחלטה ניתנה בסמכותי כרשמת.