טענת ההתיישנות
תביעה לתיקון או ביטול צו ירושה, כמו גם צו קיום צוואה, כפופה לדיני ההתיישנות; "ברור שמי שרוצה להסתמך על היתיישנות התביעה כפוף לאמור בחוק ההתיישנות, כגון משך תקופת ההתיישנות, תאריך תחילת מרוץ ההתיישנות והסיבות השונות להפסקת תקופת ההתיישנות. סעיף 72 איננו בא במקום האמור בחוק ההתיישנות אלא נוסף על האמור באותו חוק" [ש' שילה, פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, נבו הוצאה לאור, תשס"ב – 2005, כרך ג' עמ' 87 (להלן – פירוש לחוק הירושה)].
אשר על כן, איני מוצאת לנכון לדחות את הבקשה לביטול צו הירושה מחמת היתיישנות.
אולם, כאמור, אין די בכך, אלא יש לבחון האם יכול היה המבקש להביא את העובדה בטרם ניתן צו הירושה והאם עשה כן "בהזדמנות הסבירה הראשונה".
מידת האיחור בהגשת הבקשה –
בפסיקה נקבע, כי השהוי נמדד מהמועד שבו נתגלתה למבקש "העובדה החדשה" המצדיקה את תיקון הצוו או ביטולו, ולא ממועד פטירת המצווה [פרשת אלוני; ע"א 2590/93 עאסי נ' עאסי (9.5.1995)]; עם זאת, בגדר אותה "עובדה חדשה" באה גם עובדה שהייתה אפשרות, כי המבקש ידע עליה, לו בדק כדבעי [פרשת לשינסקי].
...
עם זאת, אין בידי לקבוע, כקביעה משפטית, כי המדובר בע'.
מקובלת עליי עמדת האפוטרופוס הכללי, כי במועד פטירת המנוחה, התגבשה נפקדות ביחס ליורש פוטנציאלי נוסף ויש להחיל על חלקו בעיזבון המנוחה את חוק נכסי נפקדים [ע"א 5685/94 עמותת א.ל.ע.ד. אל עיר דוד נ' עזבון המנוחה אחמד חסין מוסא אלעבסי (2.9.1999)].
סוף דבר
אשר על כן, אני קובעת כדלקמן:
צו הירושה שניתן ביום 1.12.2011 יתוקן, כך שהמבקש ויורש פוטנציאלי נוסף של המנוחה יירשמו כיורשיה של המנוחה על פי דין, וחלקו של כל אחד מהם בעיזבון המנוחה יהא בשיעור של 1/10; חלקו של המשיב יהא בשיעור של 8/10.