מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פסק דין פשרה תביעות קטנות בשל טעות מהותית

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

פסק הדין מנומק היטב ומבוסס על ראיות ועדויות ולא נפלה בו טעות גלויה, עובדתית או משפטית.
נוהל דיון הוכחות בסופו הונחו הצדדים להגיע להסכמה, תוך שהובהר שאם לא כן יינתן פס"ד. זאת בשילוב העובדה שבהליך תביעות קטנות ככלל, מיתקיים דיון אחד ושפסק הדין ניתן על יסוד החומר הקיים ולאחר שניתן לצדדים יומם בבית המשפט, מוביל לכלל מסקנה כי אין עסקינן בפס"ד במעמד צד אחד.
אלו הם הנימוקים: על המבחנים המחמירים במתן רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות ראו, בין היתר רע"א 2095/15 נפטון נ' משיח (נבו 20.5.2015), שם נקבע כך: "ההליך המשפטי בבית המשפט לתביעות קטנות נועד להיות הליך פשוט ומהיר, וכדי לשמור על תכלית זו נקבעה ההלכה לפיה אמת המידה למתן רשות ערעור על פסקי דינו היא מחמירה במיוחד, כשרשות זו תנתן רק במקרים חריגים ביותר בהם נפל פגם מהותי הדורש את התערבותה של ערכאת העירעור".   עוד ראו, בין היתר, רע"א 5623/18 עריית ירושלים נ' מור (נבו 9.8.2018) שם נקבע כך: "לא זו אף זו, ענייננו בהליך שהחל בבית משפט לתביעות קטנות, אשר העירעור על פסק דינו הוא ערעור ברשות לבית המשפט המחוזי (ראו: סעיף 64 לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), תשמ"ד-1984). נקבע לא אחת כי בשל טבעם של הליכי תביעות קטנות, שתכליתם בירור יעיל, מהיר ופשוט של סכסוכים, תנתן רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות רק במקרים חריגים שבחריגים, עת נעשה לאחד הצדדים עוול קשה או כאשר הבקשה מעוררת שאלה משפטית בדרגת חשיבות גבוהה ביותר...". זאת ועוד, ערכאת העירעור לא תתערב בממצאים עובדתיים שנקבעו על ידי הערכאה המבררת.
בשים לב לקביעות בית משפט קמא בפרוטוקול ישיבת הדיון מיום 18.12.22 ומיום 15.3.23, ומהעובדה שביטל את הדיון לבקשת המבקשת ולא קבע אחר תחתיו, תוך שציין ברחל בתך הקטנה כי פסק הדין "יינתן בהמשך וישלח לצדדים" – ברי כי על המבקשת היה לצפות קבלת פסק דין.
יודגש, בנסיבות העניין אין עסקינן בפסק דין שניתן לאחר קיום דיון במעמד צד אחד, שהרי בטענות המבקשת לגופם של המגעים לפשרה בין הצדדים לא היה כדי להעלות או להוריד מהדרך בה ביסס בית משפט קמא את מסקנותיו בפסק הדין.
...
סוף דבר המורם מן המקובץ, הוא כי פסק דינו של בית משפט קמא מעוגן בראיות, בעדויות ובדין.
על כן, בקשת רשות הערעור, נדחית.
המבקשת תשלם הוצאות המשיבים בסך של 4,000 ₪ (עולל מע"מ).

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עם זאת הם סבורים כי במקרה שלהם נעשתה טעות מהותית וברורה, אשר מצדיקה תוצאה חריגה שבחריגה, מתן רשות ערעור על בית המשפט לתביעות קטנות, ביחס לפסק דין שניתן לפי סעיף 79א לחוק בתי המשפט.
בהסכמה להכרעה לגופו של עניין, למעשה, הסכימו שני הצדדים לוותר כל טענה דיונית שהייתה יכולה לעמוד להם בהליך, עד אותה עת. דין הבקשה לביטול פסק הדין שניתן על דרך הפשרה לפי סעיף 79א, להדחות גם כן. בפרוטוקול הדיון, שני הצדדים מצהירים על כך, שהם מודעים לכך שפסק דין שנעשה על דרך הפשרה, וכי בית המשפט יכול לקבל או לדחות את התביעה במלואה, אם יראה לנכון משקולי צדק.
מכל מקום "פשרה מכנית המבוססת תמיד על חלוקת נושא התביעה בין בעלי-הדין היא פסולה, משום שהיא שרירותית ובלתי סבירה, ומשום שאינה מביאה בחשבון את כל יסודות הסיכסוך שבין בעלי-הדין" (כדברי השופט אילן שם), ולכן אין לראות תוצאה המתקרבת לעמדתו של צד אחד בהכרח משום שגיאה.
...
בהסכמה להכרעה לגופו של עניין, למעשה, הסכימו שני הצדדים לוותר כל טענה דיונית שהייתה יכולה לעמוד להם בהליך, עד אותה עת. דין הבקשה לביטול פסק הדין שניתן על דרך הפשרה לפי סעיף 79א, להידחות גם כן. בפרוטוקול הדיון, שני הצדדים מצהירים על כך, שהם מודעים לכך שפסק דין שנעשה על דרך הפשרה, וכי בית המשפט יכול לקבל או לדחות את התביעה במלואה, אם יראה לנכון משיקולי צדק.
במקרה דנן, נראה כי בית המשפט הגיע למסקנה אפשרית, שהרי גם המבקשים טוענים כי ציפו לתוצאה שאינה נמוכה מ- 8000 ₪, ונפסקו 10,000 ₪, אף כי נתבעו כמה עשרות אלפים בין שני התובעים.
נוכח כל האמור, הבקשה למתן רשות ערעור נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2018 בשלום בית שאן נפסק כדקלמן:

סוגיית ביטול פסק דין בתביעה קטנה מחובת הצדק נדונה בספרם של טל חבקין ויגאל נמרודי "התביעה הקטנה" , שם נאמר בעמ' 378: ""עילת ביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד תקום אם נפל בפסק הדין פגם דיוני היורד לשורשו של ההליך. בדרך כלל מדובר בפגיעה ביכולתו של מבקש הביטול לטעון את טענותיו נגד התובענה בדיון המקורי בשל אי המצאה כדין של כתב התביעה או של הזימון לדין. משנפל פגם בהמצאה , אין נפקא מינה אם ההחלטה שניתנה הייתה נכונה או צודקת לגוף העניין: פגם זה מצדיק כשלעצמו את ביטולה." בנסיבות העניין לא מצאתי להורות על ביטול פסק הדין מטעם זה, אפרט: בבקשתה לביטול פסק הדין טענה המבקשת כי את בקשתה הראשונה הגישה באיחור של כ 72 שעות מהמועד בו נדרשה להגיש את הגנתה, וכי היא הוגשה לפני שניתן פסק הדין, משכך לא היה מקום לתן את פסק הדין בהיעדר היתייחסות לטענותיה ובקשותיה.
יחד עם זאת, ולאחר ששקלתי את נסיבות התיק, לרבות העובדה כי מספר דקות לאחר מתן פסק דין בהיעדר הוגשה הבקשה לעיכוב הליכים, ולאור טענת המבקשת כי כתב הגנתה לא הוגש במועד מחמת "טעות בעדכון התיזכורת הפנימית", למרות שתצהיר אודות טעות זו לא צורף לבקשתה השנייה, ומשנתתי דעתי לשאלה אם ביטול פסק הדין עשוי להצמיח למבקשת תועלת, או אם שמיעת עמדתה בנושא המחלוקת עשויה להוביל אותי למתן החלטה שונה מזו שניתנה, מצאתי מקום להורות על ביטל פסק הדין, ולאפשר למבקשת להשמיע את הגנתה בבית המשפט.
המבקשת טענה כי בהיעדר בקשה מטעם המשיב להחריגו מהקבוצה הייצוגית, הרי שהסכם הפשרה שמתגבש יחול עליו, משכך אין לידון בתביעה נשוא תיק זה, עד למתן פסק הדין, או אז יהווה הסכם הפשרה "מעשה בית דין" גם ביחס לתביעה זו. בסוף טיעוניה ציינה המבקשת כי במספר הילכות של בתי המשפט השונים נקבע כי במקרה כגון זה המונח בפני בית המשפט, יש לעכב את בירור ההליך עד להכרעה בהליך המקביל, כאשר לא נידרשת זהות וחפיפה מוחלטת בין כלל הנושאים הנדונים בהליכים שונים, או בין הצדדים להליכים השונים, ודי בכך ששאלה מהותית דומה היא שעומדת להכרעה בהליכים אלו.
...
לרוב, בתי המשפט בתביעות קטנות נוהגים לעכב הליכים במקרים כגון זה, יחד עם זאת, אני סבורה כי אין לקבוע כלל לפיו יש לעכב הליכים בכל תביעה קטנה המקבילה להליך אישור תביעה ייצוגית בעילה דומה, משני טעמים עיקריים, הראשון מתבסס על המתח בין אופיים של שני ההליכים המקבילים; בעוד שתביעה קטנה היא הליך שנועד להיות מהיר וקצר, יעיל וזול, הליך בירור התביעה הייצוגית יכול להתארך ולהיות כרוך בדיונים משפטיים מורכבים ודחיות רבות.
יצוין כי גם אם מסקנתי הייתה שהמשיב אכן נכנס לגדר הקבוצה, בעצם הגשת התביעה הקטנה על ידו הייתי רואה כהודעה על יציאה מהקבוצה, ובכך הייתי מגיעה לאותה מסקנה לדחות את הבקשה לעיכוב הליכים.
סוף דבר, אני מורה על ביטול פסק הדין שניתן בהעדר נגד המבקשת, וזאת לאחר שהמבקשת תשלם לתובע באמצעות גזברות בית המשפט תוך 14 יום מהיום סך של  1000  ₪.

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הסכם הפשרה ופסק הדין בהליך המקביל אינם רלוואנטיים ואינם משפיעים על פסק הדין.
הבקשה סתמית ומוגשת בחוסר תום לב. דיון והכרעה המסגרת הנורמאטיבית המועד להגשת בקשת רשות ערעור על פסק-דינו של בית משפט לתביעות קטנות מוסדר בתקנה 16(א) לתקנות השיפוט בתביעות קטנות (סדרי דין), תשל"ז-1976 (להלן: "התקנות"), שקובעת כהאי לישנא: "המועד להגשת בקשה לרשות ערעור על פסק-דינו של בית המשפט או על החלטתו לפי תקנה 12 לגבי בקשה לבטל החלטה שלא בפני בעל דין, הוא 15 ימים מיום מתן פסק-הדין
הוא הדין מקום בו נגרם האיחור בשל טעות או תקלה משרדית (רע"א 10436/07 ציון נ' בנק הפועלים בע"מ [פורסם בנבו] (28.4.2008); בש"א 5778/94 מדינת ישראל נ' ארגון סוכנים ובעלי תחנות דלק בישראל, פ"ד מח(4) 872, 879 (1994);, גורן, שם).
בית המשפט העליון חזר והדגיש כי: "כאשר בעל-דין בוחר שלא לפעול בהתאם להוראות סדרי-הדין, הוא נוטל על עצמו סיכון שהדבר יהא בעוכרו. אכן, בימינו לא פעם קיימת גישה סלחנית למחדלים 'פרוצידוראליים', וזאת מתוך התחושה כי ניתן להמנע מתוצאה גורפת – כגון דחיית הליך – באמצעות פיתרונות מתונים ו'מידתיים' יותר ובהם מתן אפשרות לתיקון המחדלים, לעיתים תוך חיוב בהוצאות. גמישות זו הגיונה בצדה וטעמיה עימה, אך בה-בעת, תהא זו טעות מצידם של בעלי-הדין לסבור שכל מחדל דיוני הוא בר-תיקון בהבל פה תוך הכרזה כי 'הפרוצידורה אינה מיטת סדום'. בודאי כך הדבר כאשר מאחורי הפרוצידורה ניצבים שיקולים מהותיים בעלי משקל, וכאשר בעל-הדין שאינו פועל לפי הכללים מיוצג על-ידי עורך-דין" (ע"א 5993/08 חברת סונובר שיווק דלקים בע"מ נ' סולי ש. ואנו הנאמן [פורסם בנבו] (3.1.2010); וראו- עניין גנים,שם פיסקה יא).
ודוקו: לדידי הדין ההלכתי דלעיל ביחס להארכת המועד להגשת ערעור על פסק דין שניתן בהליך אזרחי על ידי בית משפט השלום או בית משפט מחוזי , חל ביתר שאת על הארכת מועד להגשת בקשת רשות ערעור שניתן על ידי בית משפט לתביעות קטנות.
האיחור בהגשת בקשת רשות העירעור על פסק הדין נבע אך ורק מתוך טעותם של המבקשים או בא-כוחם.
...
בנידון דידן אפתח ואומר כי לאחר ששקלתי את מכלול טענות הצדדים ועיינתי, עיין היטב, במסמכים שהונחו לפניי ובכללם פסק הדין ואף בהתחשב ברגישות הנדרשת , שוכנעתי כי אין ממש בבקשה ודינה להידחות, הן מטעמים שבסדרי הדין והן לגופם של דברים.
וכן, לא מצאתי ממש בשאר טענותיהם של המבקשים ודינן להידחות.
התוצאה היא, אפוא, כי אני דוחה בזה את הבקשה ומחייב את המבקשים לשלם למשיב הוצאות ההליך בסך של 2,000 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט לתביעות קטנות בתל אביב - יפו ת"ק 38675-12-21 עמית לפני כבוד הרשם הבכיר שרון קרן התובע: יואב עמית ת.ז. 042838532 הנתבעת: עריית תל-אביב-יפו ח.פ. 500250006 פסק דין
בפניי להכריע בבקשת הנתבעת לדחות על הסף את תביעת התובע, תוך חיוב התובע בהוצאות המשפט, וזאת בשל מעשה בי- דין בעקבות תביעה מוקדמת יותר שכבר הגיש התובע נגד הנתבעת במסגרת ת"ק 18892-07-21 (להלן: "התביעה הראשונה"), ואשר נדחתה על ידי בית משפט זה במסגרת פשרה בין הצדדים בדיון שהתקיים ביום 18.11.21 ואשר קיבלה תוקף של פסק דין (להלן: "פסק הדין").
בע"א 151/87 ש.ארצי, חברה להשקעות בע"מ נ' אורי רחמני נקבע כי:" שני הנדבכים הללו, המרכזים את פסק הדין שבהסכמה, הם המכתיבים לו, לבעל הדין, את דרכי הפעולה לשינוי הפסק - הפן ההסכמי הוא המקנה אפשרות לביטול פסק הדין מחמת כל פגם העשוי לבטל הסכם (כגון - טעות, הטעה, אי-חוקיות, הפרה, או שינוי מהותי בנסיבות); והפן השפוטי שבפסק, היינו האישור שניתן להסכם על-ידי שופט, הוא שפותח את הדרך לנקוט הליכי ערעור רגילים - כגון מחמת שנפל פגם בהליכי המשפט, לרבות בסדרי הדין". מכאן שקיים פסק דין לכל דבר וענין, היוצר מעשה בי- דין, ואשר כל עוד לא בוטל על ידי ערכאת ערעור שוב לא ניתן לפתוח אותו מחדש.
...
מכל האמור לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל.
אני מורה על דחיית התביעה.
אני מורה על חיוב התובע בהוצאות הנתבעת בסך של 1,500 ₪, אשר ישולמו בתוך 30 יום מיום קבלת החלטתי זו. הדיון בתיק מבוטל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו