מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פסק דין פלילי בהיעדר הגנה בשל אי מינוי סנגור

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בהתאם להנחיות הסניגוריה הציבורית, ביקש ב"כ המחזיק לשחררו מייצוג המחזיק בשל אי התייצבות המחזיק, ובית המשפט קבע כי בקשה זו תתברר בדיון הבא שנקבע ליום 1.2.10.
בדיון שהתקיים ביום 1.2.10 עתר ב"כ המחזיק לביטול ההרשעה בנימוק שהתובעת היא בעלת המקרקעין תוך הצגת נסח רישום, כי מדובר במקרה ישן וכי השמוש של השכרת המבנה אינו השמוש עליו מדבר החוק ואינו טעון היתר.
כריתת חוזה השכירות בין התובעת לבין המחזיק, סותרת טענת התובעת בדבר לקותו הנפשית של המחזיק; אין קשר בין אי מינוי סנגור צבורי למחזיק צו ההריסה שניתן; מוכחשת חוות דעתו של האדריכל נחלה שצורפה לכתב התביעה, וניתנה הודעה על רצון הנתבעות לחקור את האדריכל נחלה; ככל שתחוייבנה הנתבעות, אין להביא במסגרת חישוב הנזק בנייה או שימוש שלא כדין; מאחר והמבנה היה ניצב על קרקע שאין לא תבנית מתאר, אין להביא בחישוב הנזק את הוצאות הכנת תב"ע ואישורה; אין לפסוק פיצוי בגין עלויות תיכנון המקרקעין, לרבות בקשה להיתר בניה, משלט הוכחה התכנות תכנונית לאישור תכנית למגורים על הקרקע; משהוקם המבנה מחדש לאחר הריסתו, די בכך כדי לדחות את תביעת התובעת; התובעת לא נקטה בכל האמצעים העומדים לרשותה להקטנת הנזק; יש לנכות מכל פיצוי, אם ייפסק, כל טובת הנאה שצמחה לתובעת או תשלום ששולם לה בעקבות הנזק, לרבות שווי המבנה שהוקם על המקרקעין, ככל שהוקם על ידי צד שלישי.
" לעניין רישום הערות אזהרה התייחסה כב' השופטת ארבל בסעיף 14 לפס"ד ספטון, וכתבה כדלקמן: "כפי שקבע בית משפט זה בעבר התכלית העיקרית ביסוד רישום הערות כאלה בפנקס המקרקעין היא הגנה על צדדים שלישיים, כגום קונים פוטנציאליים (ע"א 7210/01 עריית נתניה נ. עיזבון המנוחה רחל גלמבוצקי , פ"ד נח(5) 34, 45 (2004)) פסק דין אמנם מתייחס לסעיף 221(ה) שעניינו נפקותן של הערות בדבר צוים שנתן בית המשפט ולא הערה בדבר כתב אישום, אולם איני מוצאת שוני מבחינת תכלית הסעיף בין ההערות. הינה כי כן, גם בהוראה זו נתן המחוקק דעתו לפגיעה אפשרית בצד שלישי שערוך עסקה בנכס מבלי שידע על אי חוקיותו. הזהרתו במירשם התושבים נועדה להזהירו למנוע פגיעה זו." בעיניין שבפנינו לא ניתן היה לרשום הערת אזהרה על צו ההריסה מכיוון שבלשכת רישום המקרקעין לא היה ידוע היכן מצויים המקרקעין, בהתאם להערה הכתובה בנסח הרישום.
אפשרות התובעת לערער על צו ההריסה: סעיף 250 לחוק, שכותרתו "ערעור על צוים", קובע כדלקמן: "בעל דין בבית משפט, בעל מקרקעין שהם נושא ההליכים בבית המשפט או - בהליכים לפי סעיף 212 - גם שוכרם של המקרקעין לתקופה כל שהיא, הרואים את עצמם נפגעים על ידי צו בית המשפט לפי פרק זה או על ידי אי מתן צו כאמור, רשאים בדרך ובמועד שמערערים על פסק דין של בית המשפט בפלילים, לערער על הצוו או על דחיית הבקשה למתן הצוו , הכל לפי העניין, לפני בית המשפט המחוזי, והוא רשאי לקבל את העירעור או לדחותו או להחזיר את הדיון לבית המשפט שעל החלטתו מערערים, או לתת כל צו שבית המשפט כאמור היה רשאי לתתו." לעיל קבעתי כי התובעת ידעה על ההליך הפלילי נגד המחזיק או היה עליה לדעת עליו.
...
לסיכום שאלת האחריות: לאור כל האמור לעיל סבור אני שאין לנתבעות כל אחריות לנזקי התובעת, וכל נזקי התובעת נבעו ממעשיה וממחדליה כפי שפורטו לעיל.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את תביעת התובעת נגד הנתבעות.
התובעת תשלם לנתבעות, ביחד ולחוד, כדלקמן: את הוצאות המשפט בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל; שכ"ט עו"ד בסך 100,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים עב"י 36344-03-19 כהן נ' לישכת עורכי הדין - מחוז דרום ואח' תיק חצוני: בפני כבוד השופט משה בר-עם מערער משה כהן משיבים 1.לישכת עורכי הדין - מחוז דרום 2.לישכת עורכי הדין - בית הדין הארצי 3.ועדת האתיקה הארצית 5.לישכת עורכי הדין 6.יורם )יו גיא-רון פסק דין
בהליך המשמעתי אשר היתנהל בבית הדין המחוזי, עתר המערער לביטול האישומים נגדו מחמת הגנה מן הצדק ובטענה שנפלו פגמים בהליך המשמעתי המצדיקים את בטלותו, כמו אי מינוי סנגור ואי איחוד תיקים.
בית הדין קבע כי בהעדר מחלוקת עובדתית, לא נמצאה למערער הגנה או פטור מאחריות לבצוע העבירות, לרבות כורח או צידוק לאמירת הדברים.
...
כללי לפניי ערעור על פסק דינו של בית הדין המשמעתי הארצי של לשכת עורכי הדין (להלן- בית הדין הארצי) בתיק בד"א 53/18, מיום 14.1.2019 (עורכי הדין אב"ד עו"ד לירון קריגל, עו"ד אופיר סטרשנוב ועו"ד צבי רוטנברג), במסגרתו נדחה ערעורו של המערער על פסק דינו של בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין- מחוז דרום (להלן- בית הדין המחוזי) בתיק בד"מ 56/12 מיום 13.8.2018 (עורכי הדין אב"ד עו"ד שי פוירינג, עו"ד לילך אוהל מסנר, עו"ד אילה ביטון).
בנסיבות אלו, סבורני כי יש להקפיד הקפדה יתירה על שיח מכבד כלפי המותב היושב בדין וכלפי הצד שכנגד, במיוחד בין כותלי בית המשפט, ודומה, כי אין צידוק לאמירות בסגנון אחר.
סוף דבר, לא שוכנעתי, כי נפל פגם בפסק הדין המצדיק את התערבותו של בית המשפט.
אשר על כן, הנני דוחה את הערעור.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ת"פ 57702-12-16 מדינת ישראל נ' גרוס ואח' תיק חצוני: 171640/2016 בפני כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר המאשימה מדינת ישראל ע"י תביעות ירושלים הנאשם אריה גרוס ע"י ב"כ עו"ד חנן רובינשטיין פסק דין
באותן נסיבות אמר הנאשם לרותם: "נאצי בן זונה, שתיעלם מהעולם הזה", וכן: "אתה לא תאיים עלי כי יש לך נשק, כי גם אני יכול להשיג נשק ארוך ולפגוע בשיירת ראש הממשלה", וכן: "יש לי את הקשרים שלי ואם צריך אני אשיג נשק בכדי לפגוע בשיירה". לאחר הגשת כתב האישום מונו לנאשמים, על פי בקשתם, סניגורים מטעם הסניגוריה הציבורית.
סנגורה של הנאשמת הגיש בעיניינה בקשה לעיכוב הליכים, ובעקבותיה, הודיעה המאשימה ביום 19.5.2019, כי החליטה לחזור בה מכתב האישום נגד הנאשמת, ועל-כן כתב האישום נגדה בוטל.
לנוכח זאת, היות הארוע חד-פעמי, והעדר עבר פלילי, היה מקום להורות על מחיקת האישום גם ביחס לנאשם; במכלול הנסיבות, ובהנתן הטענות שבסעיף ב' לעיל, גם אם היתנהגותו של הנאשם הגיעה כדי עבירה פלילי, הרי שספק אם קיים אינטרס צבורי להעמיד לדין.
אשר לאמת המידה שיש להפעיל בשקילת טענת הגנה מן הצדק, היפנה כב' השופט פוגלמן לפסק הדין בעיניין בורוביץ' [ע"פ 4855/02 מ"י נ' בורוביץ' (מיום 31.3.2005)], שם נקבע, כי "אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להיתנהגות שערורייתית של הרשויות, אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל-עיקר אך המחייבות ומבססות בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן, או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות" (עניין בורוביץ', פסקה 21).
...
השניים הועמדו תחילה לדין, ולאחר מכן, בעקבות בקשת עיכוב ההליכים שהגישה הנאשמת, פעלה המאשימה כראוי שעה שהגיעה לכלל מסקנה, כי אין בסיס להעמיד לדין בעבירות העלבת עובד הציבור והאיומים, ובסופו של דבר מצאה שאין מקום להעמיד לדין בגין החלק הנותר, של ניסיון התקיפה.
להתרשמותי, הטעמים שהובילו למסקנה הם נסיבותיה האישיות של הנאשמת, היותה בהיריון בעת האירוע והיות ניסיון התקיפה ברף חומרה נמוך יחסית.
סוף דבר נוכח כל האמור, אני מקבל את טענת ההגנה מן הצדק שהעלה הנאשם ומורה על מחיקת האישום ביחס אליו.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2020 בעניינים מקומיים ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים תו"ב 65530-12-16 מדינת ישראל - הועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים נ' מדר בפני כבוד השופט **** מרדכי דמביץ בעיניין: מדינת ישראל - הועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים באמצעות המחלקה המשפטית של עריית ירושלים המאשימה נ ג ד שאול מדר באמצעות ב"כ עוה"ד סלבה רודנקו (לפי מינוי מטעם הסניגוריה הציבורית) הנאשם הכרעת דין
בעיניין זה הפנה הסנגור ל-ע"פ 389/91 מדינת ישראל נ' ישראל ויסמרק ואח', פ"ד מט(5) 705 (1996; להלן - פסק דין ויסמרק) בו נקבע כי טעות בדין לבר-פלילי מהוה טענת הגנה לנאשם מפני אישום.
באשר לטענה בדבר הצמדת שני חדרי סטודיו לחדר אחד - אישום זה לא פורט בכתב האישום, לא הוגשו ראיות בגין הטענה בדבר שבירת קיר בין שני חדרי סטודיו והעדים כלל לא נחקרו בעיניין זה. הסנגור הפנה לפסק דין ב-ת"פ (ת"א) 2699-01-14 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה תל אביב יפו נ' פלג נפתלי (5.4.2017) במסגרתו בוטל אישום בשל הגנה מן הצדק וכן לפסק דין ב-ת"פ (ת"א) 7332/10 מדינת ישראל נ' בית אברמוביץ ובניהם בע"מ (11.3.2013) במסגרתו זוכו הנאשמים מעבירה בשל שימוש חורג אשר בוצע על בסיס הסתמכות על שימוש אסור שבוצע במשך שנים ולא נאכף על ידי הרשות.
מבוקש לבטל את כתב האישום בשל העידר הוכחה לכאורה ובשל פגם חמור בכתב האישום בשל אי הצגת אישור להגשת כתב האישום כמתחייב בהנחיה.
...
בהתאם להוראת סעיף 182 סיפה לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, ראשית דבר אני מודיע כי החלטתי לזכות את הנאשם זיכוי מלא אשר יסודו הן בפגם מהותי בכתב האישום (תוך שהעובדות המיוחסות לנאשם בכתב האישום ונספחו לא הוכחו ולמעשה אינן בנות הוכחה כלל) והן באי הוכחת פסלות המעשה המיוחס לנאשם.
עוד נאמר: "ספק רב אם השימוש למגורים המתבצע בפועל תואם את התכנית החלה במקום". בהחלטה מיום 25.12.2018 הורה בית המשפט כי לאור תשובת המאשימה, בקשת הנאשם לביטול כתב האישום נדחית.

בהליך דנ"פ (דנ"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בין הכלים האמורים ניתן למנות בראש ובראשונה את האפשרות ליתן משקל לפגמים שנפלו בשקול הדעת במסגרת גזר הדין (ראו והשוו בכל הנוגע לאפשרות השמוש בהגנה מן הצדק בשלב גזר הדין: רע"פ 3829/15 קסאי נ' מדינת ישראל, פסקה 32 לפסק דינה של השופטת ד' ברק-ארז (20.12.2018) (להלן: עניין קסאי); עניין גוטסדינר, פסקות 44, 49 ו-50 לפסק דינו של השופט (כתוארו אז) נ' הנדל, פסקה 58 לפסק דינו של השופט י' עמית ופסקה 70 לפסק דינה של השופטת ד' ברק-ארז; כן ראו את סמכותה של הערכאה הפלילית להיתחשב במסגרת גזירת העונש המתאים לנאשם גם ב"היתנהגות רשויות אכיפת החוק", בסעיף 40יא(9) לחוק העונשין).
למשל, נאשם בעבירת תעבורה שהוא נהג במקצועו יוכל לטעון כי העונש שאותו מבקשת התובעת – פסילה או מאסר – אינו מידתי, לא במסגרת הטיעונים לעונש עצמם אלא במעין "בקשה לסילוק על הסף" של החלטת המדינה לטעון לעונש זה; דוגמא נוספת היא טענה כי נכון להעמיד נאשם לדין בגין "המתה בקלות דעת" ולא בגין "רצח" מתוך אדישות; עוד דוגמא היא כי מיד עם קבלת חומר החקירה, יוכל הסניגור לטעון שאין סיכוי סביר להרשעה (בשונה מטענת "אין להשיב לאשמה", שאותה ניתן להעלות רק לאחר פרשת הראיות (ראו סעיף 158 לחוק סדר הדין הפלילי)).
עמדת הנשיאה חיות והשופטים פוגלמן ואלרון בהליכים דכאן חבריי, הנשיאה א' חיות והשופטים ע' פוגלמן וי' אלרון, נכונים להסמיך ערכאות דיוניות לקיים ביקורת שיפוטית על העמדה לדין פלילי ועל הגשת כתבי אישום מטעמי אי-סבירות ובשל פגיעה בעקרון השיוריות, אשר לדידם מקימים לנאשם "הגנה מן הצדק" במסגרתו של סעיף 149(10) לחסד"פ. על עמדתם זו אבקש, בכל הכבוד והיקר, לחלוק.
בפסק דין זה נאמרו הדברים הבאים: "[...] לא מן הנמנע כי במסגרת הליך פלילי תדרש אף הערכאה הפלילית לבקר את חוקיות פעולותיהן של רשויות האכיפה בעת העמדה לדין פלילי. זאת, בפרט כאשר הנאשם עותר לביטולו של כתב האישום, בין אם בשל העדר סמכות להגיש את כתב האישום, בין אם מחמת פגם שנפל בהליך החקירה או הגשת כתב האישום, בין אם בשל פסול בשקול הדעת ובין אם משום שעומדת לו "הגנה מן הצדק". [.
...
כפי שבית משפט זה דחה בעניין נוה את "דוקטרינת חופש המידע בפלילים" (רענן גלעדי "דוקטרינת חופש המידע בפלילים – בעקבות עע"מ 2668/15 מ"י נ' הלל וייס" הסניגור 230 עמ' 4 (5/2016), כך דינה של דוקטרינת הביקורת המינהלית בפלילים להידחות.
עם זאת, ועל אף שאני סבור כי הביקורת על שיקול דעת התביעה אינה זרה לדין הפלילי, שותף אני לדעתו של חברי, המשנה לנשיאה השופט נ' הנדל, כי השימוש בעילת הסבירות כעומדת על רגליה שלה, אין בה תועלת של ממש ונזקה עולה על תועלתה.
לסיכום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו