מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פסק דין על פי שיקול דעת שיפוטי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

תביעה לביטול פסק דין שניתן על פי סעיף 79א בחוק בתי המשפט, בטענה לפגם בהסכמת התובע למתן פסק דין כאמור.
המסגרת הנורמאטיבית בתביעה לביטול פסק דין שניתן בעקבות הסכמה התובע מבקש לחזור בו מההסכמה שנתן לקבלת פסק דין לפי סעיף 79א. מאחר שפסק הדין כבר ניתן מדובר גם בתביעה לביטול פסק דין, כאשר בעניינינו אין המדובר בבטול פסק דין 'רגיל' ואף לא בבטול פסק דין שרק נתן תוקף להסכמה סגורה של הצדדים, אלא בבטול פסק דין שעבר שיקול דעת שפוטי בטרם ניתן והביטול מבקש לשמוט את הבסיס ההסכמי שאיפשר לבית המשפט להפעיל את שיקול דעתו במסגרת סעיף 79א ולא בניהול הליך מלא ומתן פסק דין מנומק.
...
לאור האמור לא הוכח שנפל פגם ברצונו החופשי של התובע עת נתן את הסכמתו לפסיקה לפי סעיף 79א. סוף דבר ענייננו בתביעה לביטול הסכמת התובע למתן פסק דין לפי סעיף 79א – הסכמה שקיבלה תוקף של פסק דין ושבעקבותיה גם ניתן פסק הדין הכספי בין הצדדים.
בדיון בפניי לא עלה בידי התובע להוכיח עילה לביטול הסכמתו ולא שוכנעתי שדברי בתו של הנתבע, שלטענת התובע גידפה אותו, השפיעו על התובע עד כדי פגיעה ברצונו החופשי עת נתן את הסכמתו.
התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

פרק ט"ז לתקנות שכותרתו "ההחלטה השיפוטית" מעגן במסגרתו את תקנה 131 לתקנות אשר קובעת: "נתן בית המשפט החלטה לפי צד אחד והגיש בעל הדין שנגדו ניתנה ההחלטה בקשת ביטול בתוך שלושים ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה, רשאי בית המשפט לבטלה, בתנאים שייראו לו; ..." ברע"א 8292/00 גבריאל יוספי נ' שמואל לוינסון (פורסם, 27.2.2001) נקבע: "5. ...ההתייחסות להליך ביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד נעשית על רקע ההכרה הבסיסית בקיומה של זכות גישה חוקתית לכל אדם לערכאות המשפט. זכות זו משקפת הכרה חוקתית בזכותו של הפרט לקיים דיון אמיתי, מלא והוגן בבית המשפט. האופי החוקתי של זכות הגישה לערכאות מקרין על הפרשנות העקרונית הנתנת להוראות סדר הדין, ומשליך על אמות המידה להפעלת שיקול הדעת השפוטי המיושמות ביחס להסדרים הדיוניים הספציפיים. בכלל זה יש לדבר השלכה גם על המבחנים מתי ובאלו נסיבות ראוי לבטל פסק דין שניתן במעמד צד אחד מבלי שלצד האחר ניתן יומו בבית המשפט להעלות את הגנתו. אכן יש לכלול את הזכות לביטולו של פסק דין שניתן על פי צד אחד במשפחת הזכויות המרכיבות את זכות הגישה לבית המשפט שהפכה לזכות חוקתית. מכאן, שאם לא ניתנה לבעל דין ההזדמנות לנצל את הזכות, שומה על בית המשפט לבטל את הפסק, בין אם ההזדמנות לא ניתנה לו בגלל העידר המצאה, ובין מחמת נימוקים אובייקטיביים או סובייקטיביים המצדיקים את ביטול הפסק" (ש. לוין, תורת הפרוצידורה האזרחית, מבוא ועקרונות יסוד, עמ' 204).
...
לאור כך שהוגש כתב אישום כנגד הנהגת השנייה בשיירה שפגעה ברכב הראשון ולכאורה, לטענת התובעת, גרמה לתאונות מאחורי רכבה, ביקשה התובעת לצרף את הנהגת המורשעת (להלן: "הנתבעת 1") כנתבעת נוספת וכתב התביעה תוקן.
מנגד, התובעת טענה כי אין להיעתר לבקשה שכן מדובר בבקשה לא רלוונטית.
לפיכך, אין בידי לקבל את טענות התובעת, אשר ממילא לא הוכחו, ביחס לכך ששעה שהמדינה ביצעה מסירות וניהלה הליך שלם בו הכתובת הרשמית של הנתבעת 1 הינה הכתובת אליה בוצעה המסירה הרי שגם המסירה נשוא הבקשה בוצעה כדין.
לפיכך, שוכנעתי כי בנסיבות דנן, לאחר בחינת כלל שיקולי בית המשפט, פסק הדין שניתן כנגד הנתבעת 1 בטל מעיקרו.
סוף דבר: הבקשה לביטול פסק דין אשר ניתן בהעדר הגנה - מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכאן שעל פי שקולי צדק, אין לבטל פסק הדין, אלא על פי שיקול דעת.
היה ולא תתייצב, יהיה על ביהמ"ש להפסיק את ביזבוז זמנו של המשיב והזמן השפוטי יקר ערך, עקב קביעת דיון אחר דיון לשמיעת ראיות, שכולם, פרט לראשון, שבו נחקר התובע, בוטלו עקב בקשות המבקשת.
...
1 עד יום 25.1, אין מנוס מביטול הדיון הקבוע להיום וכך קובע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

המסגרת הנורמאטיבית: פרק ט"ז לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: "התקנות") שכותרתו "ההחלטה השיפוטית" מעגן במסגרתו את תקנה 131 לתקנות אשר קובעת: "נתן בית המשפט החלטה לפי צד אחד והגיש בעל הדין שנגדו ניתנה ההחלטה בקשת ביטול בתוך שלושים ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה, רשאי בית המשפט לבטלה, בתנאים שייראו לו; ..." ברע"א 8292/00 גבריאל יוספי נ' שמואל לוינסון (פורסם, 27.2.2001) נקבע: "5. ...ההתייחסות להליך ביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד נעשית על רקע ההכרה הבסיסית בקיומה של זכות גישה חוקתית לכל אדם לערכאות המשפט. זכות זו משקפת הכרה חוקתית בזכותו של הפרט לקיים דיון אמיתי, מלא והוגן בבית המשפט. האופי החוקתי של זכות הגישה לערכאות מקרין על הפרשנות העקרונית הנתנת להוראות סדר הדין, ומשליך על אמות המידה להפעלת שיקול הדעת השפוטי המיושמות ביחס להסדרים הדיוניים הספציפיים. בכלל זה יש לדבר השלכה גם על המבחנים מתי ובאלו נסיבות ראוי לבטל פסק דין שניתן במעמד צד אחד מבלי שלצד האחר ניתן יומו בבית המשפט להעלות את הגנתו. אכן יש לכלול את הזכות לביטולו של פסק דין שניתן על פי צד אחד במשפחת הזכויות המרכיבות את זכות הגישה לבית המשפט שהפכה לזכות חוקתית. מכאן, שאם לא ניתנה לבעל דין ההזדמנות לנצל את הזכות, שומה על בית המשפט לבטל את הפסק, בין אם ההזדמנות לא ניתנה לו בגלל העידר המצאה, ובין מחמת נימוקים אובייקטיביים או סובייקטיביים המצדיקים את ביטול הפסק" (ש. לוין, תורת הפרוצידורה האזרחית, מבוא ועקרונות יסוד, עמ' 204).
...
הנה כי כן, די באמור עד כה, כדי להראות כי הנתבעת 1 לא הוכיחה שכתב התביעה לא הומצא כדין וכי דין בקשתה להתקבל מן הצדק.
לאור האמור, שוכנעתי כי בנסיבות דנן, לאחר בחינת כלל שיקולי בית המשפט, פסק הדין שניתן כנגד הנתבעת 1 בטל, כפוף להגשת כתב הגנה ולתשלום הוצאות התובעת.
סוף דבר: כתב ההגנה מטעם הנתבעת 1 יוגש עד ליום 18.1.24.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

אכן, הסמכות לבטל את פסק-הדין במקרה דנא מעוגנת בהוראת תקנה 131 לתקנות המורה כך: נתן בית המשפט החלטה לפי צד אחד והגיש בעל הדין שנגדו ניתנה ההחלטה בקשת ביטול בתוך שלושים ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה, רשאי בית המשפט לבטלה, בתנאים שייראו לו;  בהתאם לפסיקה ניתן לבטל פסק-דין אשר ניתן בהעדר הגנה, בין אם "מחובת הצדק", ובין אם "בשקול דעת בית-המשפט". כאשר בחובת הצדק עסקינן, הביטול יידרש בהתקיים פגם היורד לשורש ההליך, כגון פגם בהליך ההמצאה.
מכאן שאין לבטל את פסק-הדין "מחובת הצדק". על פניו, לא היה מקום בנסיבות אלו לבטל את פסק-הדין אף על פי שיקול דעת שפוטי, זאת משום שמהעובדות שהונחו לפניי, ניכרת היתעלמות של המבקשים מן ההליך, עד השלב בו בסופו של יום הוכרע ההליך בהעדר.
...
אשר על כן, אני נעתר לבקשה ומורה על ביטול פסק-הדין שניתן בהיעדר מיום 07.12.2023 כמבוקש.
ביטולו של פסק-הדין מותנה בתשלום ההוצאות ובביצוע ההפקדה במועד כאמור לעיל שאם לא כן תיראה החלטתי זו כמבוטלת.
המזכירות תמציא עותק החלטתי זו לצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו