מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פסק דין בית המשפט העליון עקב טעות משפטית

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

במקביל, הגישו המערערים לבית המשפט המחוזי המרצת פתיחה, בגדרה ביקשו להורות על בטלות חלקית של פסק הדין החלוט שניתן בעע"מ 8211/13, בטענה שפסק דינו של בית המשפט העליון ניתן בטעות או בשגגה, וזאת "בשל קביעות סותרות באותה מסכת עובדתית". המרצת הפתיחה נדחתה מחמת העדר סמכות של בית המשפט המחוזי לבטל פסק דין חלוט של בית המשפט העליון (ה"פ 41165-10-18 הרן נ' עריית תל אביב (10.6.2019), השופטת ר' ערקובי).
בית משפט זה (השופט ע' גרוסקופף, בהסכמת השופטים י' עמית ו-ד' ברק-ארז) דחה את העירעור, תוך שנפסקו לחובת המערערים הוצאות בסך של 100,000 ₪, וראו דבריו של השופט ע' גרוסקופף (שם, פסקות 6 ו-8): "העירעור, כמו גם המרצת הפתיחה עליה הוא נסוב, מהוה מקרה בוטה במיוחד של שימוש לרעה בהליכי משפט, שכן הוא עומד בסתירה חזיתית לעיקרון סופיות הדיון[...] חוסר השלמה של בעל דין אינו יכול להצדיק נקיטה בהליכי סרק, שהמערערים בודאי מבינים שאין להם כל בסיס משפטי. משניתנה ההחלטה בבקשה לדיון הנוסף, הפך פסק הדין בעירעור לפסק דין חלוט, ולא ניתן לערער על ההכרעה שנקבעה בו לא בפני בית משפט זה, ובודאי שלא בפני כל ערכאה אחרת.
...
לאחר שעיינתי בכתב הערעור ולאחר שהתקיימה בפניי ישיבת קדם ערעור שבה נשמעו טענות הצדדים והובהר לצדדים כי תקנה 138 לתקסד"א "פורסת בפני ביהמ"ש מספר אפשרויות", באתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות אף בלא צורך בתשובה, בהתאם לתקנה 138(א)(1) לתקסד"א. כפי שקבע בית המשפט המחוזי, עיון בכתב התביעה מעלה כי הוא נסמך בבסיסו על טענת המערערים כי בהתאם לסעיף 195(2) לחוק התכנון והבניה, ולאחר שייעוד המקרקעין השתנה במסגרת תכנית ח/500, קמה להם זכות קדימה לרכישת המקרקעין.
כאמור, בית המשפט מצא לנכון לדון אך בעילה של היעדר סמכות עניינית.
על יסוד כל האמור, הערעור נדחה.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון דנג"ץ 8942/22 לפני: כבוד המשנה לנשיאה ע' פוגלמן המבקש: ד"ר ערן ישעיהו אלמגור נ ג ד המשיבים: 1. בית הדין הארצי לעבודה 2. אוניברסיטת בן גוריון בנגב בקשה לקיים דיון נוסף בפסק הדין של בית המשפט העליון (השופטים נ' סולברג, ע' ברון וד' מינץ) בע"א 1666/22 מיום 12.12.2022
בית המשפט עמד על השיקולים שעמדו לפני בית הדין הארצי בהחלטתו לידון מחדש בסוגיות שבמחלוקת (ובכלל זאת הפגיעה בזכות העירעור של המבקש, ייעול ההליך וקיומם של הנתונים הדרושים להכרעה), וקבע כי בין אם החלטה זו נכונה ובין אם לאו, לא נפלה בפסק הדין טעות משפטית מהותית שמצדיקה את היתערבות בית המשפט.
לשיטת המבקש, היה על בית המשפט לבטל את פסק הדין של בית הדין האיזורי ולהתערב בפסק הדין של בית הדין הארצי נוכח הפגיעה החמורה בזכויותיו.
...
לאחר שעיינתי בבקשה לדיון נוסף, באתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
הבקשה נדחית אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העילה לביטול פסק הדין היא טענת תרמית שהתובעות מייחסות לנתבעת, וזו תמצית טענתן: "הנתבעת הטעיתה את בית המשפט העליון הנכבד בכך שטענה, כי התב"עות הקיימות מייעדות את שטח המחלוקת לשטח שנועד לצורכי ציבור, כאשר מנגד עולה בבירור מהתב"עות, כי אין כל הוראה כזאת ולפיכך פסה"ד בעליון הנו שגויה" (כך במקור- ע.ב, סעיף 28 לתביעה).
הקבוצה השנייה כוללת מקרים בהם התגלו ראיות חדשות שבכוחן לשנות את פני ההכרעה מיסודה, ואשר לא היה ניתן להשיגן בשקידה סבירה קודם למתן פסק הדין (ראו: ע"א 5187/08 רונן נ' סמואל [פורסם בנבו] פסקה 12 (3.12.2012); ע"א 10564/05 גת נ' מתיתיהו פסקה 8 [פורסם בנבו,19.9.2007 לעניין עילת התרמית התייחסה הפסיקה לשתי סיטואציות: "הפסיקה הבחינה לעניין זה בין תרמית פנימית לתרמית חיצונית. תרמית פנימית הנה תרמית שגרמה לפגם בהליך השפוטי עצמו כתוצאה ממעשה בלתי חוקי בעת ניהול המשפט. בגדר זה ניתן למנות עדות שקר או הבאת מיסמך מזויף. תרמית חיצונית, לעומת זאת, הנה תרמית המונעת מבעל דין את ההזדמנות להציג לפני בית המשפט כיאות את טענותיו. כך למשל תיכלל בתרמית זו מתן שוחד לבית המשפט, קנוניה עם נציגו המשפטי של בעל הדין שכנגד ועוד. בנגוד לתרמית פנימית בה נטען למעשה לטעות בפסק הדין שניתן, הרי שתרמית חיצונית עוסקת בנסיבות חיצוניות לפסק הדין שפגמו בהליכי המשפט ובתקינות התהליך של מתן ההכרעה השיפוטית (נינה זלצמן מעשה בית-דין בהליך אזרחי 599 (1991) (להלן: זלצמן)". (ע"א 6019/07 טורג'מן נ' אחים עופר (ניהול) בע"מ פ"ד סג(3) 612 (2010) (להלן: "עניין טורג'מן").
קביעותיו של בית המשפט העליון בפסק הדין עומדות בפני עצמן, ואין כל מקום להעלות טענה, ממין זו המועלית על ידי התובעות, כאילו בית המשפט הוטעה בגין טענת הנתבעת.
...
פסק הדין ביטל את פסק הדין שניתן לטובת התובעות בבית המשפט המחוזי, וקבע כי: "קניין לחוד ותכנון לחוד. במקרה דנן, מצאנו כי לא יכולה להיות מחלוקת של ממש כי קיימות מספר תכניות מאושרות, החל מתקופת המנדט ואילך, שבהן מסומן השטח הכולל את המדרכה כ"דרך". תכניות אלה פורטו בסיכומי המערערת וצורפו כנספחים למוצגיה: תכנית מס' 55 שפורסמה למתן תוקף בשנת 1938; תכנית מס' 44 שפורסמה למתן תוקף בשנת 1941; תכנית מס' 995 שפורסמה למתן תוקף בשנת 1968; ותכנית מס' 1795 שפורסמה למתן תוקף בשנת 1978.
כפי שיפורט להלן, יש לקבל את הבקשה לסילוק על הסף.
סוף דבר תביעה זו מוטב היה לה שלא הוגשה משהוגשה; ומשהוגשה – דינה להידחות על הסף.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 2284/23 לפני: כבוד השופט י' עמית כבוד השופט י' אלרון כבוד השופט א' שטיין העותר: נחמה בורנשטיין נ ג ד המשיבים: 1. פורמאלי בית הדין הארצי לעבודה 2. איתמר הלל עתירה למתן צו על-תנאי בשם העותר: עו"ד ענת נוי פרי ][]פסק-דין
ברמה אופראטיבית, קבע בית הדין הארצי את הקביעות הבאות: לעותרת יינתנו 30 ימים להגשת בקשה להארכת מועד להגשת בקשה לביטול פסק הדין הראשון, בכפוף לתשלום הוצאות משפט לטובת המשיב בסך של 25,000 ש"ח, אשר ישקפו את השהוי הניכר שנפל בבקשה ואת הוצאותיו של המשיב, כמו גם את מורת רוחו של בית הדין מהתנהלות העותרת, אשר הובילה לפגיעה בזכותו של המשיב לסופיות הדיון; ככל שתוגש בקשה להארכת מועד כאמור, היא תדון בפני מותב שונה מהמותב אשר נתן את פסק הדין השני; העותרת תישא בהוצאות המשיב בקשר עם העירעור בסך של 10,000 ש"ח. נגד פסק הדין בעירעור הוגשה העתירה שלפנינו.
כפי שכבר היזדמן לי להבהיר, "הלכה עמנו היא כי בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק איננו יושב כערכאת ערעור על בית הדין הארצי לעבודה. התערבותנו בהחלטות בית הדין הארצי תיעשה איפוא בריסון רב ובמקרים חריגים וקיצוניים [...]. היתערבות כאמור תהא מוצדקת רק בהנתן טעות משפטית מהותית בהחלטת בית הדין, אשר נוגעת לסוגיה בעלת חשיבות כללית וכן כאשר נסיבות העניין מחייבות היתערבות ותיקון של אי-צדק משווע" (בג"ץ 1605/19 פלוני נ' בית הדין הארצי לעבודה, פסקה 9 (16.4.2019)).
...
בית הדין האזורי אף המשיך וקבע כי דין התביעה נגד העותרת להידחות, נוכח מעשה בית דין שקם מכוחו של הליך אחר שקיימו הצדדים (ת"א 14894-03-18) (להלן: פסק הדין בשלום).
דין העתירה להידחות על הסף, אף מבלי להידרש לתגובת המשיב.
סוף דבר – העתירה נדחית בזאת על הסף.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

וכך בין היתר המערער טוען בכתב העירעור המונח לפניי לגבי הפגמים שנפלו לטענתו בכריתת הסכם הפשרה: "בדיון קדם המשפט שהתקיים ביום 7.3.2021 בהליך הראשון ניהל בית המשפט דיון מחוץ לפרוטוקול, במהלכו היושבת בדין – כב' השופטת לארי בבלי, גילתה את דעתה באופן שאין נחרץ ממנו, כי דו"ח הבדק אינו קביל... כב' השופטת הטעימה בנחרצות את עמדתה המשפטית החלוטה בשני טעמים: הראשון – שאין להתייחס לדו"ח הבדק, משום שהליקויים בו היו גלויים ולא נסתרים, ולכן האחריות להם חלה על הקונה בלבד, קרי על המערער; והשני – כי ממילא לא ניתן להתייחס לדו"ח בדק שנערך לאחר מכירת הבית, וכי המועד הקביל לעריכתו הנו אך ורק בטרם הרכישה... לאחר שכב' השופטת גמרה בדבריה הנחרצים באשר לאי קבילות הדו"ח, הבהירה כי מאחר והתביעה נשענת על דו"ח שאינו קביל, הרי שדין התביעה להדחות... עוד הבהירה כב' השופטת בצורה נחרצת, כי היא היושבת בדין אשר תכתוב את פסק הדין בהתאם להנחות אלו, ולפי-כך המערער כתובע ניכנס למבוי סתום ללא מוצא, וכי ככל וימשיך לנהל הליך סרק חרף דבריה הנחרצים, תהיינה לכך השלכות בצורת פסיקת הוצאות משפט מוגדלת לטובת הנתבע... בשלב זה, כב' השופטת 'הציעה' לצדדים לסיים את התיק בסכום של 2,200 ₪ בתוספת מע"מ המשקפים לשיטתה את עלות הבדק, וכן שלחה את הצדדים להפסקה קצרה. במהלך הפסקה קצרה זו, עורכת הדין, א. קוקיאשוילי אשר ייצגה את המערער, הביעה חוסר אונים נוכח דבריה הנחרצים של כב' השופטת, וסברה כי אין אלא לקבל את הצעתה של כב' השופטת, שכן ממילא היא הפוסקת בדין. עורכת הדין לא חלקה על ההנחות השגויות של כב' השופטת, וקיבלה אותן במלואן... ואכן, בשים לב לדברים אלו, ההפסקה הקצרה התקצרה ממילא אף היא, ובכך המערער ההמום מצא עצמו בפני פסק דין ובהסכמה אשר מבוסס כולו באופן מוחלט על יסודות משפטיים והסכמיים שהניחה וקבעה כב' השופטת, הן בהנחות הנחרצות שהוביל לכריתתו, והן בעצם עיצובו על-ידי קביעת תוכנו וסכומו" (סעיפים 17-10 לכתב העירעור).
בין היתר נטען על ידי המשיב, "כי המדובר בתביעה לפגמים בהליך המשפטי שאותם ניתן לתקוף אך ורק בדרך של ערעור על פסק הדין של בית משפט השלום ולא בדרך של הגשת תביעה לביטול פסק הדין" (סעיף 2(ה) ל"בקשה לדחיית התביעה על הסף מחוסר סמכות עניינית.
וכך המשיב אמר בדיון שהתקיים לפניי: "הנכס מושכר על ידו 12 שנים. לא היה שום דבר שאי אפשר לראות אותו ולמעט הרטיבות שתוקנה, אם היה כל כך חמור למה לא תיקן את הליקויים. כולם גרים שם. התביעה היא לשם הוצאת כסף, השופטת הבינה מהר מאוד בדיון הראשון, ולכן הציעה לו את ההצעה שאמרה לו שהלך רחוק מידי, כותב הדו"ח נפטר. מאז אני מטורטר ועולה לי אלפי שקלים." מבלי להכריע בדבר, לא אשלול את האפשרות שייתכנו מצבים שבהם בעל דין שכרת הסכם פשרה במסגרת הליך משפטי יוכל לבטל את ההסכם, אם לאחר כריתת ההסכם התברר לו שהוא היתקשר בהסכם בשל טעות לגבי המצב המשפטי הנוגע להליך, שנבעה מדברים שבית המשפט אמר לבעל הדין לגבי המצב המשפטי בהליך.
ואולם, כפי שבית משפט השלום (כב' השופט דמביץ) ציין בצדק בפסק הדין מושא העירעור, ביטול הסכם מכוח הוראת סעיף 14(ב) לחוק החוזים ייעשה אם בית המשפט "... ראה שמן הצדק לעשות זאת" (ובעניין זה ר' את פסק דינו של בית המשפט העליון מיום 11.9.22 בע"א 3865/19 אליאסיאן נ' שבו).
...
אנחנו מקבלים את הצעת בית המשפט לשלם 2,200 ₪ ועוד מע"מ. ב"כ התובע: לאחר ששמעתי את הערות בית המשפט אנחנו נסכים לקבל 2,200 ₪ בתוספת מע"מ ובכך יגמרו כל טענותיו של התובע כלפי הנתבע.
כמה טעמים למסקנה זו, אותם אפרט להלן; הטעם הראשון הוא, שעל פני הדברים, ומבלי לקבוע מסמרות, נראה כי דבריו של בית משפט השלום (כב' השופטת לארי-בבלי) לגבי סיכויי תביעתו הראשונה של המערער, אינם מופרכים: ראשית, משום שלא מופרך לצפות שקונה הרוכש דירת יד שניה כפי מצבה, יבצע את הבדיקות בקשר אליה לפני רכישת הדירה ולא בסמוך לאחר רכישתה.
סוף דבר, מקובלת עליי קביעתו של בית משפט קמא שכבר בשלב המקדמי של בירור התביעה השנייה ניתן היה להגיע למסקנה שאין לה תוחלת, ועל כן יש לדחות אותה על הסף.
אני מחליט אפוא לדחות את הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו