מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פסק דין בהעדר מסירה כדין עקב פגם בהליך

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

מהבקשה לביטול פסק דין עולה כי כתב התביעה נימסר לאמה של המבקשת בסוף חודש אוקטובר 2021, וכבר ביום 25.10.2021 פנתה המבקשת ללשכה לסיוע משפטי בבאר שבע לצורך אישור למינוי בא כוח בהתאם לזכאותה, ועקב משבר הקורונה התארכו הליכי המינוי באופן שרק ביום 11.1.2022 קיבלה המבקשת את האישור.
שיקול דעתו של בית המשפט: סיבת המחדל וסכויי ההגנה המדובר בשני תנאים מצטברים, שהמשמעותי הוא השני מביניהם - סכויי הגנתו של המבקש במקרה בו יבוטל פסק הדין: "מקום בו בוצעה ההמצאה כדין, אין מקום לבטלו מחמת הצדק עקב פגם בהליך, ויש לבחון ביטול פסק הדין מחמת שיקול דעת בית המשפט. לצורך כך, על בית המשפט לבחון האם למבקש קיימים סכויי הצלחה בתביעה/הגנה אם יבוטל פסק הדין, וכן את הנימוק למחדל הדיוני, האם נבע כתוצאה מזלזול או שמא מתוך טעות בתום לב, אי הבנה או רשלנות, כאשר לטעם הראשון ניתן משקל רב יותר (רע"א 8864/99 אנקווה נ' מעוז חברה לביטוח בע"מ (29.10.2000); ע"א 3521/04 רוזנפלד נ' בנק דיסקונט למשכנתאות בע"מ (16.1.2005); רע"א 1119/05 גולדסיל נ' ביליה רוברט – נכסים ובניה בע"מ (27.2.2005); רע"א 706/15 המועצה המקומית באר יעקב נ' עו"ד מרדכי שלו – המנהל המיוחד של העמותה (22.4.2015))." (פס"ד עיסא פסקה 3, ההדגשה שלי ד.ב) באשר לסיבת המחדל, אמנם יתכנו מקרים בהם סיבת ההעדרות תהא רשלנות או אי הבנה אך כפי שקבעה הפסיקה אין דומה הדבר למקרה בו למעשה הובע זילזול או היתעלמות מדעת מההליך השפוטי וזאת בהיעדר סיבה סבירה לכך.
...
לאור זאת אני מקבלת את הבקשה לביטול פסק הדין.
בשים לב לייצוגה על ידי הסיוע המשפטי כמו גם פרק הזמן הנדרש ליישם את הייצוג בפועל, לא מצאתי לחייב את המבקשת בהוצאות המשיבה בשלב זה. הבקשה לעיכוב הליכי ההוצאה לפועל בשים לב לביטולו של פסק הדין – אני מורה על ביטול הליכי ההוצאה לפועל אשר ננקטו כנגד המבקשת בקשר עם ביצועו של פסק הדין שבוטל – וזאת לאלתר.
לאור כל האמור אני דוחה את טענות המשיבה ומקבלת את טענות המבקשת לחוסר סמכות מקומית של בית המשפט זה. בקשר עם בקשה ספציפית זו אני מחייבת את המשיבה בהוצאות בסך 1,200 ₪ שישולמו לאוצר המדינה בשים לב לייצוגה של המבקש על ידי הסיוע המשפטי.

בהליך הארכת מועד להישפט (המ"ש) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת המבקש, המשיבה לא הגיבה לבקשתו להמנע מהטלת קנס מינהלי, על אף שראש המועצה המקומית, מר רפיק חלבי פנה בכתב פעמיים למשיבה ובקש להפסיק את הליכי האכיפה ולאפשר למבקש להשפט.
לאור האמור טען המבקש כי לא בוצעה מסירה כדין, ולאור פגמים בהתנהלות המשיבה וסכויי הגנה טובים יש להעתר לבקשה להארכת מועד להשפט.
סעיף 13(ב) לחוק העבירות המנהליות מסמיך את בית המשפט לקיים משפט בעבירה מנהלית גם אם הודעת הנקנס על רצונו להשפט ניתנה באיחור, וזאת אם שוכנע שההודעה לא הוגשה במועד "בשל סיבות שלא היו תלויות במבקש ושמנעו ממנו להגישה במועד והיא הוגשה מיד לאחר שהוסרה המניעה" או "מנימוקים מיוחדים אחרים שיפרט בהחלטתו". כפי שנפסק לא פעם, בית משפט הדן בבקשה להארכת מועד להשפט נידרש לשקול שיקולים דומים לאלה שהוא שוקל בבקשה לביטול פסק דין בהיעדר.
...
לאור האמור טען המבקש כי לא בוצעה מסירה כדין, ולאור פגמים בהתנהלות המשיבה וסיכויי הגנה טובים יש להיעתר לבקשה להארכת מועד להישפט.
במצב דברים זה, אני קובעת כי לא הוכח כי הודעת הקנס נמסרה למי שמתגורר יחד עם המבקש.
משכך, אני קובעת כי לא בוצעה מסירה כדין למבקש ועל כן לא יכול היה להגיש הודעה בדבר רצונו להישפט במועד.
משכך אני מורה על הארכת מועד להישפט.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 5.12.22 הגישו הנתבעים בקשה לביטול פסק הדין שניתן בהעדר הגנה, בטענה שלא בוצעה מסירה כדין של כתב התביעה לנתבעים, בין היתר משום שהמסירה-כביכול לנתבעים 3-2 נעשתה באמצעות מסירה לאדם שלא היה כבר בין החיים (אמו של הנתבע 3).
האחת – ביטול מחובת הצדק, כאשר פסק הדין ניתן מחמת פגם בהליך, כגון שלא בוצעה המצאה כדין; והשנייה – ביטול שבשיקול דעת בית המשפט, במסגרתו יש לבחון מדוע לא הוגש כתב ההגנה ומה סכויי ההגנה הנטענת.
...
בנסיבות אלו אני סבור כי יש לתת משקל בכורה לעצמתה של עילת הביטול ולערך החוקתי המוגן של זכות הגישה לערכאות.
לאור כל האמור לעיל נראה לי כי האיזון הראוי יושג בדרך של ביטול פסק הדין תוך כדי חיוב בהוצאות משמעותיות ותוך התניית הביטול בתשלום ההוצאות.
לנוכח כל האמור לעיל, אני מורה על ביטול של פסק הדין מיום 12.2.20.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

על כן, אני קובעת כי המבקשת אחרה בהגשת בקשה לביטול פסק הדין שנה וחצי עת מדובר בתקופה ממשית ואיני סבורה כטענת המבקשת כי טענתה לפיה "רק לאחר שבסמוך לבקשה דנן הגיעה אליה החלטה של רשמת ההוצאה לפועל מיום 27.8.20 לקבלת מידע ואז לראשונה נודע לה על התביעה וכי ניתן נגדה פסק דין בהיעדר הגנה לא נסתרה" (סעיף 2 לסיכומים), משהיא נסתרה גם נסתרה עת היא עצמה אמורה לסתור את חזקת המסירה בנוגע להמצאת כתב התביעה והאזהרה והיא לא סתרה זאת והמשיב היתמודד כדבעי עם טענתה כי נודע לה לכאורה רק בחודש אוגוסט 2020 על ההליך, עת גם חקר על נקודה זו והמענה דוקא לא פעל לטובתה.
. "גם לגופם דברים, לא היה מקום להיעתר לבקשה. כידוע, "פסק דין שניתן בהיעדר הגנה או במעמד צד אחד ניתן לביטול כאשר הדבר 'מתחייב מן הצדק', למשל בשל פגם בהמצאה, או מכוח שיקול דעת בית המשפט [...]. אמות המידה לבחינת בקשה לביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד מכוח שיקול דעתו של בית המשפט נשענות על שני שיקולים: האחד, סיבת אי-הגשת כתב ההגנה, או אי-התייצבותו של בעל הדין לדיון; השני, סכויי הצלחתו של בעל הדין אם יבוטל פסק הדין שניתן [...] בדרך כלל יש לייחס חשיבות רבה יותר לשיקול השני" (רע"א 1788/20 אברג'יל נ' אלקטרז איילנד בע"מ, פסקה 8 [פורסם בנבו] (5.11.2020)).
מקום בו סכויי ההגנה הם טובים, כי אז יש לשים את עיקר המשקל לטובת ביטול פסק הדין שניתן בהיעדר, אפילו המסירה נעשתה כדין.
...
על פי הנטען בבקשה להארכת מועד להגשת בקשה לביטול פסק דין ובקשה לביטול פסק דין שניתן בהעדר הגנה, בתחילת שנת 2012 גילתה המבקשת לתדהמתה כי בעלה לשעבר מכור להימורים ולפיכך פרץ בינה לבינו קרע עמוק שהוביל להחלטתה להתגרש ממנו אולם בסופו של דבר לא התגרשה ממנו מאחר והתגלה לה כי היא בהריון ממנו.
על פי הנטען בבקשה לביטול פסק דין, בעת הכנת בקשה זו, כאשר נחשפה לכתב התביעה ולחתימות הנחזות להיות חתימתה, "ברור לה כשמש שחתימתה זויפה על ידי נתבע 1 וכי נתבע 1 הטעה את פקידי הבנק לחשוב שהמבקשת חתמה בעצמה". כך למשל חלק מהמסמכים נחתמו בימים שונים וחלק נחתמו לכאורה על ידיה בסניף נתניה שם היא התגוררה בעת החתימה על הערבות וחלק ממסמכי ההלוואה נחתמו על ידיה כביכול בסניף גלילות בהרצליה, "כאשר כף רגלה של המבקשת לא דרכה שם מעולם". כן ציינה כי בעת הגשת התביעה היו המבקשת ובעלה בקרע חריף שהוביל לגירושיהם ולכן גם אין לה ספק שהוא קיבל את כתב התביעה שיועד לה וחתם בשמה אולם לא מסר לה את כתב התביעה ולא גילה לה עליו "כדי שכתב התביעה לא יגרום לגירושים בין הצדדים דבר שקרה בסופו של דבר לפני מספר חודשים". כן הדגישה כי היא לא יכולה הייתה להיות ערבה מלכתחילה לשום בנק במועד החתימה על הערבות מושא התביעה משלא הייתה לה הכנסה הואיל ולא עבדה וטיפלה בארבעה ילדים קטנים כשהגדול מביניהם הוא בן 6 שמיום היוולדו היא לא עובדת ולא הייתה לה כל הכנסה למעט קצבת ילדים.
סוף דבר.
לאחר שעיינתי בתביעה שהוגשה בסדר דין מקוצר, בבקשה לביטול פסק דין, בתגובה לבקשה לביטול פסק דין, בתשובה של המבקשת לתגובה לביטול פסק דין, במסמכים ובתצהירים, בפרוטוקול הדיון שהתנהל לרבות חקירת המבקשת ובסיכומים שכל צד הגיש בהרחבה יחסית, אינני מוצאת מקום להיעתר לבקשה להארכת המועד כמשוכה ראשונה, בשים לב לכך שהייתה המצאה כדין שלא כורסמה, כמו גם לו היינו מתגברים על משוכה זו הרי שעדיין הייתה גם המצאה כדין של התביעה שלא הופרכה ובשים לב לאיזון שיש לערוך בין סיבת המחדל לבין סיכויי ההגנה, באופן שאם סיכויי ההגנה גבוהים ניתן להטות את הכף לכיוון ביטול פסק הדין, הרי שסיכויי ההגנה נמוכים הם עד מאוד.
אלה הם המקרים שבהם היה "כמעט" בטוח שהנתבע לא גילה הגנה הראויה להתברר בביהמ"ש, אלה הם המקרים הדחוקים שבהם בימ"ש עושה חסד עם הנתבע ונותן לו את הרשות בתנאים, דהיינו: "...כאשר 'כמעט' רשאי היה לסרב לנתבע, ותחת הסירוב נתן לו רשות מותנית בתנאי... " (ראו ע"א 9654/02‏ האחים אלפי בע"מ נ' בנק לאומי לישראל, פ''ד נט (3) 41 (2004)), ועל כן, בשל המחדל שבאי הגשת בקשת רשות להתגונן ובקשה לביטול פסק הדין במועד ולנוכח ההלכה הפסוקה דלעיל, לפיה מונחה בית המשפט לנקוט גישה מקלה כאשר קיימת הגנה, ולו דחוקה (אם כי במקרה דנן אני סבורה כי זו גובלת בהגנת בדים עת עיקר ההתנגדות לכל אורך הדרך הוא בגין טענת זיוף בכל היבט שהוא ובכל שלב של ההליך ובכל זמן חרף פערי הזמן) וכן רוח התקנות החדשות בנוגע לביטול מוסד סדר הדין המקוצר ושיקולי מדיניות שיפוטית, סבורני כי ניתן לאפשר ולהתנות את ביטול פסק הדין בתשלום הוצאות למשיב וכן בהפקדת עירבון ותינתן גם רשות להתגונן (עת שמורה חרף זאת לב"כ התובעת באופן בלעדי לחקור את המבקשת לגופו של עניין במסגרת ישיבה מקדמית קודם לישיבת הוכחות בהתאם למוסכם בדיון בבקשה לביטול פסק דין) באופן שביטול פסק הדין יהיה בכפוף לשני אלו, אשר יבוצעו בתוך 30 יום : תשלום סך של 3800 ₪ למשיב באמצעות באת כוחו.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

הבקשה ביום 9.2.23 הגישה הנתבעת את הבקשה דנן לביטול פסק הדין בהיעדר הגנה; בין היתר, טענה הנתבעת להיעדר מסירה כדין, כי למדה על התביעה רק בחודש 12/2022, מתוך הזמנה לדיון והחלטה על ביטולו שנתקבלו במשרדיה, וכי פסק הדין ניתן ונתקבל במשרדיה, עוד בטרם הספיקה לאתר את כתב התביעה, להבין את השתלשלות העניינים (סעיפים 4,3 לבקשה).
לא מכבר, ביום 29.1.23, ניתנה החלטת ביהמ"ש העליון בעיניין רע"א 7127/22 טארק עבד אלחי ואח' נ' צאלח מנסור ואח' (פורסם בנבו) (להלן: "עניין טארק"); בית המשפט היתייחס שם לעילות הביטול, כדלקמן: " ... הבחינה הפסיקה בין שתי עילות ביטול: העילה האחת, היא ביטול מחובת הצדק, בגין פגם דיוני היורד לשורש ההליך. על פי רוב מדובר במקרים שבהם התביעה לא הומצאה כדין למבקש הביטול. ... עילת הביטול השנייה, הרלוואנטית לענייננו, היא ביטול לפי שיקול דעת בית המשפט. בהקשר זה, נשקלים שני שיקולים מנחים: הראשון, הוא סיבת מחדלו של המבקש להיתגונן – האם כתוצאה מזלזול בבית המשפט, או שמא בשל טעות בתום לב, אי-הבנה או רשלנות. השיקול השני, שלו נודעת חשיבות רבה יותר, הוא סכויי ההגנה של מבקש הביטול. ביסודו של שיקול זה מונחת ההשקפה שאין תוחלת בביטולו של פסק דין אם אין סיכוי שתוצאתו תשתנה לאחר בירור ההליך. עם זאת, לעניין זה אין צורך להוכיח הגנה איתנה, אלא די להראות קיומה של הגנה לכאורית (ראו: רע"א 9565/09 מרגוליס נ' גנץ, פסקה 8 (10.8.2010) (להלן: עניין מרגוליס); רע"א 2158/15 עיסא נ' סרסור, פסקה 3 (2.6.2015) (להלן: עניין עיסא); ע"א 7882/14 אהרון נ' עובדיה, פסקה 12 (27.11.2014) (להלן: עניין עובדיה); רע"א 8570/21 אבועזיז נ' אפרים, פסקה 8 (27.12.2021); חמי בן-נון וטל חבקין העירעור האזרחי 426-423 (מהדורה שלישית, 2012) (להלן: בן-נון וחבקין))." בעיניין טארק, בית המשפט היתייחס לשיקול נוסף, שעניינו בזכות גישה לערכאות, הנמנעת מבעל הדין שפסק הדין ניתן בהיעדרו: "לצד שיקולים מנחים אלה, קיים 'שיקול-על' נוסף המשפיע על ההכרעה במקרים הנדונים, ועניינו בזכות הגישה לערכאות, שנמנעת מבעל הדין שפסק הדין ניתן בהיעדרו. אמנם, זכות זו אינה מוחלטת, ויש לאזנה אל מול האנטרס הצבורי בדבר ניהול יעיל של מערכת המשפט, ואל מול זכויותיו של בעל הדין שכנגד (ראו: רע"א 1957/12 חלה נ' כהן, פסקה 11 (22.5.2012) (להלן: עניין חלה)). עם זאת, זכות הגישה לערכאות היא בעלת משקל רב. התוצאה של מתן פסק דין נגד בעל דין מבלי שנשמע קולו וניתן לו יומו בבית המשפט, קשה היא. בשל כך, נקבע כבר כי "ניהול ההליך השפוטי תוך מתן אפשרות לשני הצדדים לשטוח את טענותיהם בפני בית המשפט לגופם של דברים, הוא לעולם המהלך המועדף ואילו סיום ההליך בלא לקיים דיון לעיצומו של עניין, למשל על דרך של מתן פסק דין בהיעדר הגנה, הוא מהלך דיוני יוצא דופן" (רע"א 7173/11 קוי אשראי לישראל שירותים פינאנסיים משלימים בע"מ (בפרוק) נ' United Kingsway Ltd, פסקה 6 (31.1.2012); וראו גם: רע"א 1473/00 ס.ט.ס. אלקטרוניקה בינלאומית בע"מ נ' BLOMBERG - WERKE GMBH, פסקה 3(ד) (1.8.2000)).
...
לצד זאת, שוכנעתי כי לא ניתן לשלול שיש לנתבעת סיכויי הגנה טובים.
בנסיבות העניין, אני מורה כי פסק הדין יבוטל בכפוף לתשלום הוצאות התובעת, בסך של 2,500 ₪ , ללא קשר לתוצאות ההליך, עד לא יאוחר מיום 10/5.
המזכירות תשלח את החלטתי לצדדים, עם אישורי מסירה שיסרקו לתיק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו