מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פס"ד בשל אי ידיעה על קיומו של הליך משפטי

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בנתיים ניתנו החלטות שונות בתיק – כולן הומצאו לנתבע לכתובתו, חלקן הודבקו על דלתו בהיעדר איש בבית, את חלקן סרב לקבל, ברם חלקן הומצאו לנתבע שחתם בעצמו על אישור המסירה – כך למשל החלטה בפיתקית מיום 16.6.21 הנושאת את מספר התיק ע"ג בקשת התובעת שם מצוין בכותרת פרטי בית המשפט שדן בתיק וכן שמו של הנתבע ופרטיו: להלן אישור המסירה המצוי בתיק קמא: קרי: גם אם נניח שהנתבע משום מה לא ראה את כתב התביעה וההחלטות הרבות שניתנו ושהודבקו על דלת ביתו, הרי שלפחות ביום 16.6.21 ידע הנתבע על הליך משפטי כלשהו שמתנהל נגדו בבית המשפט השלום בקריות כולל מספר תיק.
ביום 19.12.21 הגיש הנתבע בקשה לביטול פסה"ד בטענה שלא ידע על ההליך ואף הוסיף וטען בתצהיר באופן סתמי כי כתב התביעה לא הומצא לו: יושם אל לב כי לגבי פסה"ד טוען הנתבע כי קיבל אותו מאדם שאיננו מכיר שטען שמצא אותו ליד פח הזבל, אך לגבי כתב התביעה הטענה הנה סתמית "מעולם לא קבלתי את כתב התביעה" מבלי לנסות ולהתמודד עם אישור המסירה המצוי בתיק המציין את דבר ההדבקה על הדלת; כמו כן הנתבע לא טורח להיתמודד עם אותה החלטה מיום 16.6.21 שכן נימסרה לו (הוא חתום עליה) המעידה שלפחות מאותו מועד 16.6.21 הוא כבר יודע על ההליך כך שאף אם נכונה טענתו כי לא קיבל את כתב התביעה, ואף לא את ההחלטות הרבות שהודבקו על דלת ביתו, משעה שקבל את ההחלטה מיום 16.6.21 שם מופיע שמו ופרטיו, מספר תיק, בית המשפט שדן בתיק, חובתו הייתה לברר מהו ההליך המתנהל נגדו; כאמור הנתבע לא טרח להתייחס לכל הנ"ל בבקשתו ולפיכך דחה בימ"ש את בקשת הנתבע לביטול פס"ד, בין היתר בנימוק הבא: ההחלטה הנ"ל מיום 16.12.21 גם היא הומצאה לנתבע – לידיו (קיים אישור מסירה בתיק).
זאת ועוד: ביום 5.4.22 ניתנה החלטה המבהירה בין היתר כי פסה"ד נגד הנתבע נותר על כנו: החלטה זו הומצאה כדין לנתבע ע"י עובד דואר ישראל אך עפ"י אישור המסירה המצוי בתיק הנתבע סירב לקבל את דבר הדואר: לו זו אף זו אלא שביום 17.4.22 ניתנה החלטה נוספת שניתנה ע"ג הודעת התובעת המתייחסת להליכים בעיניינו של הנתבע – וגם אותה סירב הנתבע לקבל: גם ביום 28.4.22 ניתנה עוד החלטה, שבה כבר מוזכר דיון נוסף כנגד יתר הנתבעים ליום 18.10.22 – גם אותה סירב הנתבע לקבל! ברם אם לרגע היה לנו ספק שמא הנתבע גם לא יודע על קיומו של ההליך והדיון, הינה כי כן הנתבע מופיע לדיון הקבוע ליום 18.10.22! אלא שביהמ"ש מבהיר לו בהחלטתו כי בעיניינו כבר ניתן פס"ד בהיעדר הגנה.
...
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור על נספחיה ובתיק קמא, ומכח סמכותי על פי תקנות 138(א)(1)(5) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: "התקנות"), שוכנעתי לדחות את הבקשה אף ללא צורך בתשובה, מהטעמים שיפורטו.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל אני מורה על דחיית בקשת רשות הערעור.
משהגעתי למסקנה כי מדובר בערעור סרק, מן הדין לחייב המערער בהוצאות לטובת אוצר המדינה – אני מחייב איפוא את המערער בסך 3,000 ₪ לטובת אוצר המדינה שישולמו תוך 30 ימים מהיום.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המבקשת הגישה בקשה לעיון חוזר במסגרתה נטען כי סכויי ההגנה עולים מכתב הגנה שמצוי בתיק ומשנאמר ע"י מצהירה, כי נתבעת 3 לא ידעה על ההליך המשפטי, יש לבטל את פסק הדין.
במקרה דנן, לא ניתן היה להסתפק במסירה לכתובת החברה כאשר מדובר בחברה שיש בה חילופי בעלי מניות בעיצומו של הליך משפטי.
בתשובה לבקשת רשות העירעור טען המשיב כי דין טענת המבקשת בבקשתה לפיה לא התייצבה לדיון בשל אי ידיעה, להדחות, מאחר וכפי שמצא בימ"ש קמא, ההחלטה על מועד הדיון נשלחה למענה הרישמי של המבקשת ברשם החברות שחרף טענותיה לא השתנה עד כה, ההחלטה אף הומצאה בדואר ישראל לבעלת המניות והמנהל שלה שחתמו על אישור מסירה.
המועדף ואילו סיום ההליך בלא לקיים דיון לעיצומו של עניין, למשל על דרך של מתן פסק דין בהיעדר הגנה, הוא מהלך דיוני יוצא דופן" (רע"א 7173/11 קוי אשראי לישראל שירותים פינאנסיים משלימים בע"מ (בפרוק) נ' United Kingsway Ltd, פסקה 6 (31.1.2012); וראו גם: רע"א 1473/00 ס.ט.ס. אלקטרוניקה בינלאומית בע"מ נ' BLOMBERG - WERKE GMBH, פסקה 3(ד)(1.8.2000)).
...
בהחלטה מיום 5.12.22 נקבע בסעיף 4: "לפי האסמכתאות, שהציג התובע למפורט לעיל, נמצא לי מקום לקבוע כי נתבעת 3 לא הצליחה להציג לבית-המשפט טעם ראוי להיעדרותה מן הישיבה שבקדם-משפט. זאת, לצד העובדה כי מאום לא נטען בכל הנוגע לטענות-הגנתה של הנתבעת לגופן, היא עילה שלא להיעתר לבקשה לביטולו של פסק-הדין שניתן. במלים פשוטות, הנתבעת לא הראתה טעם ראוי לאי-התייצבותה לישיבה בבית-המשפט וענין זה הקים יסוד לפסק-דין במעמד של צד אחד". הבקשה נדחתה תוך חיוב נתבעת 3 לשלם לתובע שכ"ט עו"ד בסך 2,900 ₪ כולל מע"מ. על החלטה זו הוגשה בקשת רשות הערעור שלפני.
בתשובה לבקשת רשות הערעור טען המשיב כי דין טענת המבקשת בבקשתה לפיה לא התייצבה לדיון בשל אי ידיעה, להידחות, מאחר וכפי שמצא בימ"ש קמא, ההחלטה על מועד הדיון נשלחה למענה הרשמי של המבקשת ברשם החברות שחרף טענותיה לא השתנה עד כה, ההחלטה אף הומצאה בדואר ישראל לבעלת המניות והמנהל שלה שחתמו על אישור מסירה.
דין טענת המבקשת כי קימת לה הגנה גם דינה להידחות: המבקשת לא פירטה טענות הגנה בבקשה לביטול פס"ד ובע"פ במעמד הדיון, כך גם בהתאם לחוות דעת המומחה שמונה ע"י בימ"ש והואיל ומרבית טענות המבקשת אינן קשורות למשיב.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים הגעתי למסקנה ולפיה יש לתת רשות ערעור ולקבל את הערעור לגופו וזאת מהנימוקים כדלקמן: מצאתי לנכון לתת רשות ערעור כיוון שפסה"ד כבר ניתן.
לסיכום: לאור האמור לעיל, ניתנת רשות ערעור והערעור מתקבל.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 13.7.13 הגיש הנתבע בקשה להוצל"פ לאיחוד תיקי המזונות; במסגרת הבקשה, מקום בו נידרש לפרט אודות חובות והליכים משפטיים, ציין הנתבע במפורש את התובענה מושא ההליך דנן, תוך שציין במפורש" "הזוכה ביטוח לאומי" והוסיף: "... שוב מבקש ומצהיר בזאת לשלם את החוב שלי שנבע ממזונות באמצעות ביטוח לאומי. אני אבא ל-10 ילדים, עם כל הילדים שלי אני בקשר אך עם זאת לא הצלחתי לשלם עד כה לשלם את חובי לביטוח לאומי...ובכל זאת אני מבקש לשלם 200 ₪ בכל חודש". בהחלטת רשם ההוצל"פ נקבע בין היתר שהנתבע ישלם צו תשלומים בסך 200 ₪.
כעת נעבור להליך דנן בבימ"ש קמא ועד ההחלטה מושא העירעור: בחלוף 14 שנה ממתן פסה"ד, ביום 10.1.22, הגיש הנתבע בקשה לביטול פסה"ד (כנראה בניסיון לבטל רטרואקטיבית את החוב למל"ל..
.) ובו טען 4 טענות עיקריות מסוג "לא ידעתי ורק כיום נודע לי": (1) לא ידעתי על קיומה של התביעה; (2) לא ידעתי שהייתי מיוצג ע"י עו"ד; (3) לא ידעתי על הדיון השני ולכן לא התייצבתי אליו; (4) לא ידעתי על פסה"ד; ביום 20.10.22 היתקיים בבימ"ש קמא דיון בבקשת הנתבע, במהלכו שמע ביהמ"ש את כל טיעוני הצדדים בהרחבה ואף חקר בעצמו את הנתבע בנוכחות בא כוחו, ובהחלטתו מושא העירעור קבע בימ"ש קמא, בהסתמך על חומר הראיות שהונח לפניו, בצד חקירת הנתבע בדיון, ממצאים עובדתיים באשר לטענות הנתבע כדלקמן: (1) + (ב) לא ידעתי על קיומה של התביעה ולא ידעתי שהייתי מיוצג ע"י עו"ד: טענה זו נסתרה מיניה וביה מהחומר המצוי בתיק ממנו עולה כי לדיון הראשון הנתבע התייצב יחד עם בא כוחו דאז (סעיף 1 לעיל) – הכיצד התייצב לדיון בתביעה שלא ידע עליה.
בימ"ש קמא קבע כי הנתבע לא הביא אף לא ראשית ראייה שיש בכוחה לסתור את קביעתו הנ"ל של ביהמ"ש. (4) לא ידעתי על פסה"ד: בימ"ש קמא קבע כי על יסוד הממצאים העובדתיים אשר פורטו בסעיפים 4-7 לעיל, וכן על יסוד חקירתו, הנתבע ידע על פסה"ד לפחות בנקודות הזמן הבאות: 7/12- מועד חתימתו על אישור המסירה בתיק ההוצל"פ (סעיף 4 לעיל); 6/13- הגשת בקשתו בתיק ההוצל"פ שבו היתייחס לחוב המזונות לתובעת (סעיף 5 לעיל); 7/13- הגשת בקשתו בתיק ההוצל"פ לאיחוד תיקי המזונות של התובעת עם גרושתו האחרת (סעיף 6 לעיל); 2014- תחילת תשלומיו בתיק ההוצל"פ (סעיף 7 לעיל); קובע בימ"ש קמא כי ביחס לכל אחד מהמועדים הללו, ובודאי בהצטברם יחד, ואף ביחס למועד האחרון בלבד (2014), חל שהוי ניכר בהגשת הבקשה לביטול פסה"ד – שהוי של לפחות 7-8 שנים! לעניין מהימנות הנתבע קובע בימ"ש קמא (לאחר שבדיון כאמור שמע את הנתבע ואף חקר אותו), בלשון עדינה ומכבדת כי "בהיעדר התאמה ממשית בין טענות הנתבע לעובדות, לא מצאתי לקבל את הטענה ולפיה לא הבין ולא ידע אודות קיום פסה"ד." (סעיף 30 להחלטה).
...
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור על נספחיה ובתיק קמא, ומכוח סמכותי על פי תקנות 138(א)(1)(5) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: "התקנות"), שוכנעתי לדחות את הבקשה אף ללא צורך בתשובה, מהטעם שמדובר בבקשה משוללת כל יסוד, כדלקמן: הערה: ההדגשות בציטוטים שיובאו בפסה"ד להלן, אינן במקור ונועדו לשם ההדגשה בלבד; כמו כן הואיל והערעור מתייחס לתביעה המקורית, לשם הנוחות ייקראו הצדדים כפי שנקראו בתביעה המקורית: המבקש – ייקרא "הנתבע" ואילו המשיבה תיקרא "התובעת"; לוח הזמנים של התביעה המקורית, מתן פסה"ד והליכי ההוצל"פ – הכל כפי שמצא בימ"ש קמא וקבע כממצאים עובדתיים: בשנת 2006 הגישה התובעת כנגד הנתבע תביעה למזונות קטינים והנתבע הגיש כתב הגנה ואף התייצב לדיון הראשון שהתקיים ביום 10.5.07 יחד עם בא כוחו דאז.
ביום 9.1.08 התקיים הדיון השני, אליו לא התייצב הנתבע; ב"כ התובעת טען לפרוטוקול: "עו"ד אחטר שוחרר מייצוג הנתבע. הנתבע יודע על קיום מועד הדיון, לאור הודעתו של א. אחטר מיום 17.9.07 וההודעה שהוגשה לאחר מכן נשוא החלטה 15/11/07 בה הוגש תצהיר של פקידה מטעם משרדו של עו"ד אחטר, לפיה הוא יודע אודות מועד הדיון וכי נמסרה לו הזמנה לחתום עליה והודיעו לו שהדיון הוא ביום 9.1.08. כמו כן, אני רוצה להסב תשומת לב בית המשפט, כי מזכירות בית המשפט גם כן שלחה לנתבע הזמנה לדיון וזה חזר כלא נדרש." באותו מעמד ניתנה החלטת בית המשפט המורה כדלקמן: "בהעדר הופעה מטעם הנתבע ולאחר שהוכח בפניי כי הנתבע זומן כדין ויש לו ידיעה ברורה וודאית לגבי המועד שנקבע להיום, אני מחליט לדון בהיעדרו. " – ואכן ניתן פסק-דין למזונות הקטינים בהעדר התייצבות הנתבע – הוא פסה"ד מושא החלטתו שדל בימ"ש קמא.
הנה כי כן מגיע בימ"ש קמא למסקנה, הנטועה היטב בחומר הראיות מחד ובמהימנות הנתבע מאידך, כי בניגוד מוחלט לטענותיו הנתבע ידע גם ידע בזמן אמת על קיומה של התביעה, על שהיה מיוצג, על הדיון השני, וכן על פסה"ד שניתן כאמור לפני 14 שנים! לפיכך קובע בימ"ש קמא כי דין הבקשה להידחות תוך חיוב הנתבע בהוצאות.
זאת ועוד: המערער בחר להקדיש חלק ניכר מערעור לעניין הטענות לגבי אי-ידיעתו על התביעה והדיון השני, בעוד לגבי ידיעתו על פסה"ד לפחות באחד המועדים המנויים בסעיף 9(ד) לעיל המערער כמעט ולא מתייחס ומכל מקום לא מצביע על כל שגיאה במסקנתו של בימ"ש קמא, המתבססת כאמור על המועדים הנ"ל. מדובר בשיהוי ארוך מאד של לפחות 7-8 שנים מהמועד האחרון בו ידע על פסה"ד (2014) ואף שיהוי גדול יותר ביחס לכל אחד מהמועדים שפורטו בסעיף 9(ד) לעיל – מחדל שיהוי כבד זה יש בו לבדו כדי לחסום את הנתבע מביטול פסה"ד: "אולם ישנם מצבים שבהם לא יוכל כלל זה לסייע לבעל דין שהיה מודע בפועל לקיומו של פסק-הדין וישן על זכויותיו, והמקרה שלפנינו – שבו חלוף הזמן הוא כה משמעותי – הוא אחד מאותם מקרים. בעל דין המודע לקיומו של פסק-דין שניתן בהיעדרו אינו יכול לקפוא על שמריו במשך עשרות שנים טרם שיממש את זכותו לבקש את ביטול פסק-הדין. עיקרון סופיות הדיון, כמו גם אינטרס ההסתמכות של צדדים שלישיים, מחייבים שכאשר השתהותו של בעל דין היא  כה משמעותית, יידרש הוא להוכיח צידוק ממשי לשיהוי."‏ ע"א 1560/07 מינהל מקרקעי ישראל נ' עיזבון המנוח ג'בור מיכאיל עסאף ז"ל (נבו 20.01.2010)‏‏ וכן: "כתמונת מראה לחריג האינטרס הציבורי עומד מעין חריג שעניינו בשיהוי הגשת התביעה לביטול פסק דין חלוט. כפי שבהצטרפותו של אינטרס ציבורי נוטה הכף לטובת עיקרון הצדק והאמת, כך כאשר חל שיהוי רב בהגשת תביעה לביטול פסק דין חלוט נוטה הכף לטובת עיקרון סופיות הדיון. לפיכך, הגשת תביעה לביטול פסק דין חלוט בשיהוי רב עשויה להגביר את הנטל המוטל על הטוען לביטול (עניין וינשטיין, פסקה 9 לפסק דינה של השופטת נאור; עניין לוי, פסקה ז). במקרה של שיהוי ניתן יהיה לטעון למניעות או להשתק באשר להעלאת הדרישה לביטול פסק דין חלוט ולסלק את התביעה על הסף (ראו בעניין וינשטיין, חוות דעתו של השופט מלצר; דנ"א עין גב)". ע"א 6019/07 משה טורג'מן נ' אחים עופר (ניהול) בע"מ, סג(3) 612 (2010)‏‏ וגם אם תחושתו של הנתבע היא שנגרם לו עוול בכך שבסופו של יום ניתן פס"ד בעניינו מבלי שהתקיים דיון לגופם של דברים, אשיב לו כדברי ביהמ"ש העליון: "אכן, החלטה על אי-ביטולו של פסק דין אשר ניתן במעמד צד אחד נושאת עמה תוצאה קשה עבור הצד המפסיד, שעניינו נדחה מבלי שהתקיים דיון לגופם של דברים...עם זאת, ועל אף הנטייה הליברלית בפסיקה להחליט על ביטולו של פסק דין שניתן במעמד צד אחר, עדיין קיימים מקרים קיצוניים בהם יש להעדיף את האינטרס הציבורי של סופיות הדיון והצורך למצות את ההתדיינות על פני עניינו האישי של מבקש הביטול, אשר הביא במו ידיו למצב זה, בחוסר תום לב ותוך זלזול בוטה בכללים הדיוניים של מערכת המשפט (השוו עניין גריסרו, פסקה 11; רע"א 526/11 בשארה חאג' נ' זידאן, [פורסם בנבו] פסקה 7 (21.7.2011)). המקרה שלפנינו הוא אחד ממקרים אלה." רע"א 1838/16 החבובות חנות הצעצועים של בע"מ נ' מדינת ישראל פקיד שומה פתח תקווה (נבו 09.05.2016)‏‏ מכל המקובץ לעיל עולה מיניה וביה כי בקשת רשות הערעור המונחת בפניי משוללת כל יסוד ומשכך אני מורה על דחייתה.
חיוב בהוצאות לטובת אוצר המדינה: כאמור מדובר בבקשת רשות ערעור משוללת כל יסוד ועל כן מן הדין היה לחייב את המבקש בהוצאות לטובת אוצר המדינה; ברם משהלך בימ"ש קמא כלפי המבקש לפנים משורת הדין לאור גילו ומצבו הבריאותי וחייב אותו בהוצאות על הצד הנמוך ביותר (750 ₪ לכל אחד משלושת המשיבים ובסה"כ 2,100 ₪ בלבד), חפצתי גם אני לילך בדרכו של בימ"ש קמא לפנים משורת הדין ולא לחייב המבקש בהוצאות לטובת אוצר המדינה כלל; אלא שאז שמתי ליבי לסעיף האחרון בבקשת רשות הערעור שבו בחר המבקש להשתלח בבימ"ש קמא בטענה שבימ"ש קמא "צייר את המטרה לאחר נעיצת החץ – שכעולה מהחלטתו ומכתב הערעור – המטרה צוירה שלא ביד אומן אלא בטעויות ממש ודינו של החץ להישלף." כאמור החלטתו של בימ"ש קמא נעוצה היטב בחומר הראיות שהונח בפניו, כשאל חומר ראיות זה הצטרפו תשובותיו של המבקש בחקירתו ע"י בימ"ש קמא, ויצרו ביחד וכל אחד לחוד, תמונה המפריכה בעליל את טענותיו של המבקש, לפחות לגבי ידיעתו את פסק הדין, הן בהיבט העובדתי מחומר הראיות, והן בהיבט מהימנותו תוך שביהמ"ש בחר בלשון מכבדת מאד ["בהעדר התאמה ממשית בין טענות הנתבע לעובדות..."]; בנסיבות אלו, משבחר המבקש להשתלח בבימ"ש קמא, ואף לכנות אותו "שלא ביד אומן", לא ניתן לעבור על כך לסדר היום! יידעו בעלי הדין ובאי כוחם, כי להשתלחות בבימ"ש שלא ממין העניין יש מחיר! על כן אני מחייב את המבקש בהוצאות לטובת אוצר המדינה (על הצד הנמוך בשים לב לנסיבותיו של המבקש כפי שעמד עליהם בימ"ש קמא) בסך 1,000 ₪, אשר ישולמו בתוך 30 ימים מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כן הוסיפה המבקשת שאין ב"תיקים אחרים" (אגב תיק אחד אחר) או ידיעה על קיומה של תביעה כדי להוות תחליף לבצוע המצאה כדין (תקנות 161, 163 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018).
יצוין שביטול פסק דין בהעדר הגנה, מהוה זכות בסיסית של כל אדם שניתן נגדו פסק דין מבלי שקבל יומו בביהמ"ש זאת מאחר שפסק דין מסוג זה מהוה קפוח זכותו הבסיסית של אותו אדם לטעון טענות להגנתו.
ביטול מחובת הצדק באשר לעתירת המבקשת לביטול פסק הדין מחובת הצדק, נוכח אי מסירה כדין לכאורה של כתב התביעה, מצאתי שיש לדחותה מהטעמים המפורטים להלן.
לפיכך, היה על המבקשת לפנות לבימ"ש למתן ארכה להגשת כתב הגנה מבעוד מועד עובר למתן פס"ד. ביטול מכוח שיקול דעתו של ביהמ"ש מנימוקי המבקשת באשר לסיבת המחדל באי הגשת כתב ההגנה במועד עולה שהדבר לא נבע מזלזול בהליך המשפטי ו/או ברשלנות רבתי אלא מכוח פנייה לקבלת ייצוג מכוח הפוליסה שברשותה.
...
ביטול מחובת הצדק באשר לעתירת המבקשת לביטול פסק הדין מחובת הצדק, נוכח אי מסירה כדין לכאורה של כתב התביעה, מצאתי שיש לדחותה מהטעמים המפורטים להלן.
ראשית, נימוקי המשיב בתגובתו מושא החלטתי דנא והנספחים התומכים בהם מעידים על שכתב התביעה הומצא כדין.
ההוצאות ישולמו תוך 30 יום מיום מסירת החלטתי דנא, שאם לא כן יישאו בהפרשי ריבית והצמדה כדין מהיום ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

יודגש כי עניינו של הצוו נדון בביהמ"ש השלום בחדרה (בצה"מ 22483-11-19) לאור בקשת המשיבים לביטולו, ביהמ"ש קיים דיון ביום 11.11.19 וביום 12.11.19 נתן החלטתו הדוחה את בקשת ביטול הצוו לאור המסקנה אליה הגיע כי אין מחלוקת כי הבנייה הנה בלתי חוקית וכי לא נפל כל פגם בהוצאת הצוו.
כעבור 11 חודשים, ביום 19.2.23 הגישו המבקשים בקשה לביטול פסה"ד שניתן בהעדר הגנה בטענה כי מעולם לא קיבלו את המסירה הנטענת בתצהירי המוסר ואף נפלו פגמים באישורי המסירה ובתצהירי המוסר: כמו כן טענו המבקשים כי הבקשה מוגשת במועד שהוגשה (לאחר 11 חודשים) שכן גם פסה"ד לא הומצא להם ולפיכך לא ידעו עליו עד סמוך להגשת הבקשה.
(ב) המצאת כתב התביעה: בימ"ש דחה את טענות המבקשים ל"פגמים" באישורי המסירה ובתצהירי המוסר וקבע כי לא מדובר בפגמים מהותיים כלל, ובודאי לא כאלו שיש בהם כדי לקעקע ו/או להחליש את המוצהר בהם: עוד הוסיף ביהמ"ש וקבע: (ג) סכויי ההגנה: בימ"ש קמא קבע כאמור, כי טענות המבקשים מופנות כנגד עצם הוצאת הצוו, אלא שכאמור תקיפת הצוו מוצתה כבר ע"י המבקשים בהליך משפטי וזו לא צלחה, כשהתביעה מבוססת למעשה על צו חוקי שאושרר בהליך שפוטי, ולפיכך אין למעשה כל טענת הגנה בפי המבקשים המצדיקה את ביטול פסה"ד על אף ההמצאות כדין של כתב התביעה ופסה"ד. בקשת רשות העירעור – העלאת טענה עובדתית-מהותית חדשה! ביום 14.9.23 הגישו המבקשים בקשת רשות ערעור זו ובפיהם טענה עובדתית-מהותית חדשה אותה לא העלו בפני בימ"ש קמא: טענת זיוף אישורי המסירה! הן של מוסר כתבי התביעה והן של מוסר פסה"ד, כאשר הטענה הנה כי המוסר/ים זייפו את חתימת המבקשים וביצעו מעשה מרמה באישורי המסירה ובתצהירי מוסר והמבקשים אף פנו בתלונה למשטרת ישראל ביום 30.8.23 בגין הזיוף הנטען (אגב, התלונה הוגשה כ-3 חודשים לאחר מתן החלטתו של בימ"ש קמא מושא העירעור.
...
"בעל דין אינו רשאי להעלות טענות חדשות בערעורו. כלל זה מופנה בעיקרו כלפי טענות עובדתיות...הסיבה לכך היא כי אין אפשרות לבררן כהלכה בלא תשתית ראייתית שאותה ניתן להניח בפני הערכאה המבררת בלבד, ואף יש פגיעה ביכולת הצד השני להתמודד עם טענות שלא הועלו בשלב הראוי. (ע"א 499/85 עיזבון שפייר נ' מנהל מס שבח מקרקעין חיפה; ע"א 4491/97 ג'ינו נ' האגודה האיטלקית]." (אורי גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי (מהדורה 13 [2020] עמ' 971] לאור האמור, אין בידי להידרש לטענת הזיוף, אשר כאמור הועלתה לראשונה בערעור זה. כאמור, המבקשים ממקדים את ערעורם בטענת הזיוף ובאותה הזדמנות חוזרים על יתר טענותיהם אותה דחה בימ"ש קמא; ברם לאחר שעיינתי בהחלטת בימ"ש קמא המפורטת והמנומקת, אינני רואה כי נפלה טעות בנימוקיו של בימ"ש קמא: אכן צדק בימ"ש קמא משקבע כי הפגמים באישורי המסירה (לכשעצמם וללא כל קשר לטענת הזיוף אותה העלו המבקשים לראשונה בערעור זה) אינם מהותיים כלל כפי שפירט בימ"ש קמא ואין בהם כדי להחליש את המוצהר בהם כלל וכלל.
[ייתכן כי לו פגמים אלו היו מצטרפים לטענת הזיוף, יתכן והמסקנה הייתה אחרת; אלא שכאמור הטענה לפגמים נטענה לכשעצמה וללא כל טענה לזיוף]; גם טענות המבקשים לסיכויי הגנתם אין בהן דבר משמופנות הן בעיקר כנגד חוקיות הצו – שתוקפו כבר אושרר בהליך משפטי קודם ולפיכך מנועים המבקשים לטעון כנגד הצו בתביעה כספית זו שנשענת על הצו.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, ובפוף להערתי בסעיף 12 לעיל, אני מורה על דחיית בקשת רשות הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו