מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פיצוי מגדלי הירקות ופירוש חוזה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לגבי איחור, הפצוי עליו הוסכם היה תחום בתיקרה של עד 10% תוך מתן זכות לנייר חדרה לבטל את ההסכם שבין הצדדים ולקבל את מלוא כספם בחזרה, ככל שהאיחור יהיה מעבר ל-8 שבועות, למעט במקרה של עיכובים שבאחריות המזמין.
(ב) חוזה הניתן לפירושים שונים, פירוש המקיים אותו עדיף על-פירוש שלפיו הוא בטל.
ועיין גם ב-דנ"א 2045/05 ארגון מגדלי ירקות - אגודה חקלאית שיתופית בע"מ נ' מדינת-ישראל (11/5/06); רע"א 3961/10 המוסד לביטוח לאומי נ' סהר חברה לתביעות בע"מ (26/2/12).
...
בחינת התביעה שהוגשה על-ידי נייר חדרה כנגד ליעד מביאה למסקנה שמרבית התביעה אינה נכללת בהגדרת "מקרה ביטוח" בהתאם למי מהפוליסות שהיו קיימות לליעד.
מקובלת עלי טענת הראל כי תביעת נייר חדרה איננה מתייחסת למקרה ביטוח כמשמעותו בפוליסת חבות המוצר.
לסיכום - נייר חדרה תשלם לליעד הסכומים המפורטים בסעיף 131 לפסק-דין זה, והראל תשלם לליעד הסכום המפורט בסעיף 138 לפסק-דין זה. המזכירות תמציא העתק מפסק-הדין לבאי-כח הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

פרשנות נספח העידכון כאמור, הסכם הביטול קובע את יתרות קרן ההלוואות שיוחזרו לנווה אור וזיגלבוים וכן פיצוי כספי שישולם לכל אחד מהם.
לעובדה זו אין משמעות של ממש לנוכח פסיקתו של בית המשפט העליון כי התיקון האמור אימץ, למעשה, את הילכות אפרופים ומגדלי הירקות (רע"א 3961/10 המוסד לביטוח לאומי נ' סהר חברה לתביעות בע"מ, ניתן ביום 26.2.12, ע"א 1062/09 בנק דיסקונט לישראל בע"מ נ' ד"ר בינר, בס' 12 לחוות דעתה של כב' השופטת מ' נאור, ניתן ביום 27.3.12, דנ"א 1797/12 ליסטר נ' פרידנברג, בס' 11 להחלטה, ניתנה ביום 16.8.12).
...
אין בידי לקבל טענה זו. ס' 3.3 להסכם הביטול קובע את המועד לביטול השעבוד הרובץ על "בית שטראוס", כדלהלן: "3.3 בכפוף לפירעון ההמחאות האמורות בסעיף 2.1 לעיל, וסעיף 5.1 להלן, יתבטל השעבוד הרובץ על זכויות חברת העובדים ועל זכויות חברת הבונה בע"מ בבנין הידוע כבית שטראוס, המקרקעין הידועים כחלקות 40, 41 ו-112 בגוש 30065 (להלן: "בית שטראוס").
סוף דבר הנני מחייבת את ההסתדרות לשלם לתובעים את הסכום המפורט בס' 32 לפסק הדין.
ככל שקיימת חובת תשלום מע"מ על פי חוק על סכום החוב, חלה החובה בתשלומו על ההסתדרות, כנגד המצאת חשבונית מס כדין, אלא אם כן תמציא ההסתדרות לתובעים אישור מתאים על פטור ממע"מ. התביעה שכנגד נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

בצד בחינת לשון החוזה, נידרש בית המשפט גם לנסיבות החיצוניות לו, והכול לשם קביעת אומד דעתם הסובייקטיבי של הצדדים במועד כריתת החוזה (דנ"א 2045/05 ארגון מגדלי הירקות אגודה חקלאית שיתופית בע"מ נ' מדינת ישראל, פ"ד סא(2) 1, 23, 28-25 (2006) (להלן: עניין ארגון מגדלי הירקות); אהרן ברק פרשנות במשפט – פרשנות החוזה 388-387 (2001) (להלן: פרשנות החוזה)).
מאידך גיסא, אין לשלול על הסף את פרשנות המערער שלפיה בטלות החוזה בנסיבות אלה היא צופה פני עתיד, ואינה שוללת זכאות לפצוי אם היתקיימו התנאים הקבועים בסעיף 21 להסכם.
...
סיכום על רקע התשתית הנורמטיבית של החלטות מועצת מקרקעי ישראל, מצאנו כי אין ללמוד מההסכם בין המינהל לבין המערער כי קמה למערער זכות לפיצוי בגין זכויותיו והשקעותיו החקלאיות במקרקעין ששונה ייעודם והושבו למינהל, כאשר שינוי הייעוד וההשבה בוצעו ביוזמת המערער לשם קידום תכנית הרחבה לפי החלטה 959.
בנוסף, לא מצאנו כי יש בהחלטות מועצת מקרקעי ישראל עצמן כדי להקנות למערער זכות לפיצויים בנסיבות אלה.
הערעור נדחה אפוא, המערער ישא בהוצאות המינהל בסך 25,000 ש"ח. השופט א' רובינשטיין: אני מסכים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

(ב) חוזה הניתן לפירושים שונים, פירוש המקיים אותו עדיף על פירוש שלפיו הוא בטל.
כפי שנפסק בע"א 3961/10 המוסד לביטוח לאומי נ' סהר (2012), התיקון לסעיף 25 עיגן את כללי פרשנות החוזה כפי שגובשו בפסיקת ביהמ"ש העליון (ע"א 4628/93 מדינת ישראל נגד אפרופים שיכון ויזום, פ"ד מט(2) 265 (1995); דנ"א 2045/05 ארגון מגדלי ירקות - אגודה חקלאית שיתופית בע"מ ואח' נגד מדינת ישראל, פ"ד סא(2) 1 (2006); תוך הדגשת מקומה המשמעותי של לשון החוזה בתהליך הפרשנות.
בנסיבות העניין, לא ראיתי צורך להרחיב בעיניין זה. התביעה שכנגד – פיצוי בגין נזקים במושכר – עקרי טענות הצדדים במסגרת התביעה שכנגד עותר הנתבע לתשלום סך 80,701 ₪ בגין נזק שלטענתו הותירו התובעים אחריהם עם עזיבת המושכר (59,452 ₪), פיצוי מוסכם על פי הסכם השכירות (17,645 ₪) וחשבונות חשמל שלא שולמו (3,604 ₪).
...
לסיכום נקודה זו, הנתבע זכאי לפיצוי מוסכם, בהתאם להסכם השכירות.
סוף דבר התביעה העיקרית נדחית, ואילו התביעה שכנגד מתקבלת בחלקה הקטן, נגד התובעת בלבד (הנתבעת שכנגד מס' 1), ונדחית כלפי התובע (הנתבע שכנגד מס' 2).
כן תשלם התובעת לנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2012 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

על פי סעיף 19 להסכם התחייב התובע כי בכל מקרה שהמחכיר ישתמש בזכותו לבטל את החוזה (פרט למקרה של סיום החוזה בגין שינוי יעוד, כמפורט בסעיף 15 להסכם), יחזיר למנהל את המקרקעין מבלי שהמנהל יחויב בפיצויים כלשהם (אלא אם כן יקבל פיצויים מהמחכיר החדש עבור השקעות שבוצעו על ידי החוכר הקודם).
יחד עם זאת, גם קודם לתיקון זה, נודעה חשיבות ללשונו של ההסכם ואף נקבע כאמור, כי לא ניתן להוסיף לחוזה מה שלא הוסכם בו. וראה ע"א 5156/06 אמנון לוי נ' נורקייט, שם קבע כב' השופט דנצינגר כי על אף כללי הפרשנות שנקבעו בהילכת אפרופים ובהלכת ארגון מגדלי ירקות, הרי שבמקרה בו לשון החוזה היא ברורה וחד משמעית, יש ליתן לה משקל מכריע בפרשנות ההסכם.
...
אולם, בוודאי שאין האמור חל במצב בו בחוזה הוסכם מפורשות על מערכת הזכויות במקרה של ביטול החוזה ובוודאי שאין האמור חל ביחס לצד המפר, שאחרת נמצא שגם הפר את ההסכם וגרם לביטולו וגם יוכל לטעון לזכויות טובות יותר מכח ההפרה מאלו עליהם הסכים במפורש בחוזה?!! וראה בעמ' 123 בספרו של פרידמן: "יתרונו העיקרי של הפתרון החוזי הוא בשמירה על עקרון היסוד ששימש נקודת מוצא לדיוננו, היינו שאין מקום לתביעה בגין עשיית עושר, לגבי מה שנכלל בחוזה". ובהמשך עמ' 124: "במילים אחרות, אין קושי במקרה שבו נאמר בחוזה כי הוא נקבע לזמן קצוב וכי בתום התקופה לא יהיו למפיץ זכויות כלשהן (מעבר למה שנקבע בחוזה) והוא הדין בחוזה ללא הגבלת זמן שנאמר בו כי ניתן לסיימו ע"י מתן הודעה פרק זמן מראש וכי עם סיומו לא יהיו למפיץ זכויות נוספות. במקרים אלה ראוי לכבד את המוסכם בין הצדדים". למעלה מן הצורך אוסיף, כי גם אם היה נקבע שהייתה התעשרות המצדיקה תביעה, הרי שיקולי הצדק לענין הפטור מהשבה רחבים משיקולי הצדק לענין עצם חובת ההשבה וראה בסעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט: "בית המשפט רשאי לפטור את הזוכה מחובת ההשבה לפי סעיף 1 כולה או מקצתה...או שראה נסיבות אחרות העושות את ההשבה בלתי צודקת" – ביה"מ רשאי לבדוק לצורך בחינת תחולת הגנה זו גורמים רבים ושונים ובכלל זה: "גם ואולי בראש ובראשונה את מוסריות ההתנהגותם של הצדדים זה כלפי זה ורק אם המסקנה המתחייבת הינה שאכיפת חובת ההשבה (במלואה או בחלקה) על הנתבע הינה יותר בלתי צודקת מאשר אי אכיפתה, או מאשר, אכיפתה החלקית, פוטרים את הנתבע מהשבה כולה או מקצתה" (ע"א 588/87 כהן נ' שמש פ"ד מה' (5) 297) (הדגשה שלי ר.א).
לא צריך להיות מומחה לכלכלה (ראה שאלת ב"כ התובע למומחה הנתבע בעמ' 27 שורה 20-21 לפרוטוקול), על מנת להגיע למסקנה כי השקעה בהיקף הנטען בחוות דעת שמאי התובע כדאית רק במקרה שהחוכר מבצע את ההשקעה בתחילת או באמצע תקופת החכירה, כך שהרווחים מהנטיעות יכסו את ההשקעה.
לאור כל האמור, אני מורה על דחיית התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו