מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פוליסת ביטוח רטרואקטיבית עקב חידוש אוטומטי

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

סעיף 7 לחוזר, שעניינו "ביטול תוקף", קובע כי "חוזר זה מבטל את מכתבנו בעיניין 'חידוש אוטומאטי של פוליסת ביטוח' מיום 29 בדצמבר 1999 ואת מכתבנו באותו עניין מיום 21 באוגוסט 2000". יצוין, כי חוזר 2014 זמין לעיון הציבור באתר האנטרנט של אגף שוק ההון, ביטוח וחסכון של משרד האוצר.
כך למעשה פעלה המשיבה כאשר שלחה למערערים הודעות דואר אלקטרוני המאפשרות להם "לחדש ב'קליק'". הקושי מתעורר בנסיבות שבהן מבוטחים שלא הביעו הסכמה לחידוש בעקבות ההודעה האמורה גילו בדיעבד כי המשיבה בכל זאת חידשה את חוזה הביטוח שלהם.
...
די בקביעה כי קיימת אפשרות סבירה לקבלת הפרשנות שהוצעה על-ידי המערערים על-מנת לקבוע כי דין הערעור להתקבל.
אף שהוא מסכים כי הכרעה מסוג זה היא החריג ולא הכלל, אני סבור כי העקרונות המנחים שהתווה יביאו בפועל לכך שהחריג ייהפך לכלל.
לעיתים נעשה בסמכות שימוש למתן החלטה "מחוזקת" לאישור ניהול התובענה כייצוגית, כפי שנעשה בעניין עמוסי עצמו (ראו, למשל, החלטתי בת"צ (מרכז) 60857-06-14 דבש נ' מועצה מקומת באר יעקב, פסקה 22 (18.2.2016)).

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

האם המשיבה השיבה את דמי הביטוח שגבתה מלקוחות שלהם חידשה את הפוליסה באופן אוטומאטי, שלא היו מעוניינים בביטוח, ואם כן, האם עשתה כן בתוספת הפרישי הצמדה וריבית והאם היה עליה להשיבם עם תוספת זו. האם נגרם לכאורה נזק לחברי הקבוצה עקב החידוש האוטומטי של הפוליסה או עקב אי משלוח הפוליסה או הודעה בדבר החידוש, לפי העניין, והאם זכאים הלקוחות שלהם נעשה חידוש אוטומאטי, להשבת דמי הביטוח, ומי מהלקוחות זכאי להשבה.
ככל שברצונו להמנע מהחידוש או לעשות שינויים בפוליסה יש לו אפשרות לעשות כן מבעוד מועד (תצהיר סע' 5.3); המשיבה פועלת בהתאם להתכתבויות 2000 (תצהיר סע' 8); בהתאם להנחיות אלה, אם המבוטח פונה בתוך 30 ימים לאחר החידוש וטוען שלא חפץ בחידוש, מבטלת המשיבה את הפוליסה למפרע ואינה גובה דמי ביטוח בגינה.
אם המשיבה מחדשת את הפוליסה בלי שמבוטח הקליק לא מגיעה לו מתנה (פר' עמ' 22 ש' 2-1); המשיבה אינה גובה תשלום בחודש הראשון מלקוחות שהיא מחדשת להם אוטומאטית את הפוליסה, על מנת שאם ירצו לבטלה, לא יהיה על המשיבה לבצע החזר (פר' עמ' 25 ש' 4); בחידוש משתמשת המשיבה באותו אמצעי תשלום שהלקוח נתן (פר' עמ' 25 ש' 23); חידוש הביטוח מיטיב עם המבוטחים שכן הם לא חשופים לסיכון של העדר ביטוח, וגם רצף בטוחי דרוש למבוטח לשם קבלת תעריף מוזל בחברות ביטוח רבות (תצהיר סע' 14, 15).
...
טענת המשיבה כי הקבוצה אינה הומוגנית, דינה להידחות.
סעיפים 8(א)(3)-(4) - תום לב נוכח התנהלות ההליך עד כה, לא ניתן לקבוע שעניינם של חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך שאינה הולמת או בחוסר תום לב. סוף דבר הבקשה לאישור תובענה ייצוגית מתקבלת בגין חלק מטענות המבקשים.
על פי סעיף 25 בחוק תובענות ייצוגיות, יפורסם הפרק האחרון להחלטה זו (שכותרתו "סוף דבר") בשני עיתונים יומיים בעלי תפוצה רחבה בשפה העברית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

האם פוליסה לחידוש ביטוח רכב שהונפקה עבור רכב התובע רטרואקטיבית על ידי הנתבעת 1, באמצעות הנתבעת 2, תקפה, והתובע זכאי לתגמולי ביטוח על פי פוליסה זו בגין התאונה שאירעה לרכבו, שעה שבטרם חידוש הפוליסה, ובפער של ארבעה ימים בין סיום הפוליסה הקודמת לפוליסה החדשה, היתקיימה תאונת דרכים שבה הוגדר רכב התובעת כאובדן כללי.
ביום 4.2.18 היתקשרה נציגת הנתבעת 2 לאב התובע, לצורך חידוש הפוליסה, זה סיפר לה על התאונה על פי שיחה שהוקלטה, ולאחר שיחה זו חידשה נציגת הנתבעת 2 את הפוליסה הן בגין ביטוח החובה והן בגין הביטוח המקיף.
משעה שבחרה הנתבעת שלא להשיב את תשלומי הביטוח לתובע, ולא ביטלה בפועל את הפוליסה, למעט מכתב מטעמה שלא יושם בפועל על ידה, הרי שהנתבעת בעצמה בחרה שלא לבטל את הפוליסה דה-פאקטו, אלא להמשיך ולגבות דמי ביטוח בגין רכב שלא קיים יותר ולמשך שנה שלמה לאחר הורדתו של הרכב מהכביש.
גם אם נקבל את טענת נציגת הנתבעת, לפיה ניסתה ליצור קשר עם התובע בטלפון לחידוש הפוליסה (שכאמור, תעוד בעיניין זה לא מצוי בפני בית המשפט על אף קיומו אצל הנתבעת 2, על כל המשמעות הראייתית לאי הבאת מיסמך רלוואנטי), הרי שנציגת הנתבעת 2 כלל לא ייחסה לכך חשיבות, על פי עדותה שלה, שכן מדובר בחידוש אוטומאטי שנערך לפוליסה קיימת, כאשר אב המבוטח הנו לקוח ותיק של כ- 20 שנה אצל הנתבעת ועורך את בטוחי הרכבים שלו דרכה.
...
לטענתה, לו היה נודע לה בזמן עריכת הפוליסה כי בעת הגשת הבקשה לבטח את הנכס כבר קרה מקרה הביטוח, היתה נדחית בקשתו על הסף, וזאת ללא כל קשר לדמי הביטוח אשר היה מוכן לשלם.
לסיכום: לאור כל האמור לעיל, תשלם הנתבעת 1 לתובע סך של 36,967 ₪, בצירוף ריבית והצמדה על פי דין מיום קרות האירוע ביום 2.1.18 ועד לתשלום בפועל.
לאור התנהלות הנתבעת 2 כפי שפירטתי לעיל, אשר הובילה את התובע, בלית ברירה, להגשת התביעה, מצאתי לחייב את הנתבעת 2, ולא את הנתבעת 1, בתשלום הוצאות התובע בגין הגשת תביעה זו. משכך, תשלם הנתבעת 2 לתובע אגרת בית משפט ראשונה ושניה, כפי ששולמה, שכר אב התובע, כעד מטעם התובע, בסך 800 ₪, הוצאות התובע בגין התייצבותו ל- 3 דיונים, לרבות יום הוכחות שלם, בסך 2,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 8,000 ₪, בתוספת מע"מ כדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סוכן הביטוח מחד טען שהמבוטח נידרש להגיע לסוכנות הביטוח לצורך החידוש אך מאידך טען שלמרות שהוא לא הגיע הפוליסה חודשה מתחילתה ביום 3.8.14 רטרואקטיבית למועד חופף לסיום הפוליסה הקודמת.
מעדותו של סוכן הביטוח הוברר, כי לא ידע על מעורבות הרכב בתאונה ולכן ביקש לבטל את הפוליסה שחודשה בהיעדר פניית הנתבע1 וללא תשלום בגין חידושה.
לשאלת בימה"ש בדבר תקפות הפוליסה לאור החידוש האוטומטי שלגביו העיד קודם לכן, הוא השיב שבעת קרות התאונה לא היה נהוג לקבל את הסכמת הלקוח לצורך חידוש הפוליסה והחידוש היה אוטומאטי, אבל בניסיון מגמתי להטיות את הכף לטובת הנתבעת 2 הוא הדגיש בסיום דבריו באופן נחרץ " במקרה הזה אמר שיבוא ולא בא ויודע שאין כסוי בטוחי" (עמ' 13 לפרוט' ש' 15).
...
הנתבעת 2 אמנם הודיעה מבעוד מועד כי לא תפעל לזימון הנתבע 1 לעדות מטעמה אבל אין בידי לקבל את טענתה בעניין זה, כי מחדל אי זימונו רובץ לפתחה של התובעת, שכן התובעת ביססה לטעמי את קיומה של פוליסת ביטוח תקפה לרכב הנתבעים במועד התאונה, ועל הנתבעת 2 היה להפריך טענה זו במסגרת הראייתית ובמסגרת הנטל הכבד הרובץ על שכמה להוכיח העדרו של כיסוי (ראה ע"א 371/64 כהן נ. חברה לביטוח "קלדוניאן", פ"ד יט (1) 77, 81 (1965); ע"א 544/75 איגל סטאר אינשורנס קומפני לימיטד נ' טננבוים את ווב חב' לבנין ועבודות ציבוריות בע"מ, פ"ד לב(1) 342, 347-349 (1977); ע"א 224/78 חמישה יוד תכשיטנים בע"מ נ' פיירמנס פאנד אינשורנס קומפני, פ"ד לג(2) 90, 92 (1979)).
סוף דבר נוכח כל המקובץ לעיל אני סבורה כי התובעת עמדה בנטל השכנוע להוכיח את תביעתה במישור האחריות וכפי שקבעתי והן במישור תקפותו של כיסוי ביטוחי לרכב הנתבעים בעת קרות התאונה על בסיס הפוליסה שחודשה ביום 3.8.14 באופן רטרואקטיבי.
על בסיס חוו"ד שמאי התובעת שלא נסתרה אני מקבלת את התביעה במלואה ומחייבת את הנתבעת 2 לשלם לתובעת סכום של 35,591 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה כחוק מיום הגשת התביעה ועד למועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

האם הנתבעת השיבה את דמי הביטוח שגבתה מלקוחות שלהם חידשה את הפוליסה באופן אוטומאטי, שלא היו מעוניינים בביטוח, האם ההשבה הייתה בתוספת הפרישי הצמדה וריבית והאם היה עליה להשיבם עם תוספת זו. האם נגרם נזק לחברי הקבוצה עקב חידוש אוטומאטי של הפוליסה או עקב אי משלוח הפוליסה או הודעה בדבר חידוש, לפי העניין והאם זכאים הלקוחות שלהם נעשה חידוש אוטומאטי להשבת דמי הביטוח, ומי מהלקוחות זכאי להשבה.
מתשובת הנתבעת לדרישה לגילוי עולה כי אכן הוצאו למבוטחים שחודשה להם הפוליסה באופן אוטומאטי הטבות או הנחות כדי שלא ידרשו את ביטול החוזה עם הנתבעת.
כל מיסמך המעיד על קבלת אישור בדיעבד לחידוש אוטומאטי, כנטען בסעיף 57 לכתב ההגנה, ביחס לכל הלקוחות שעימם נוצר קשר.
...
אני סבורה כי השאלה רלבנטית משום שהיא עשויה להשליך על גודל הקבוצה והיקף הנזק על כן אני מורה לנתבעת להשיב עליה.
עם זאת אני סבורה כי פנייה כזו עשויה להיות רלבנטית לשאלות העומדות להכרעה ואני מורה לנתבעת להשיב עליה.
נוכח הגדרת הקבוצה אני סבורה כי השאלה רלבנטית בכל הנוגע לריבית ואני מורה לנתבעת להשיב לשאלה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו