מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול עסקה בגלל פגם במוצר הגדרת פגם מהותי

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

קיומה של הטעה נקודת המוצא לדיון בשאלת קיומה של הטעה היא בסעיף 2(א) לחוק הגנת הצרכן, לפיה "לא יעשה עוסק דבר – במעשה או במחדל, בכתב או בעל פה או בכל דרך אחרת לרבות לאחר מועד ההיתקשרות בעיסקה – העלול להטעות צרכן בכל ענין מהותי בעיסקה". הסעיף ממשיך ומפרט רשימה פתוחה של עניינים העולים כדי עניינים מהותיים בעיסקה, אשר הטעה ביחס אליהם תהווה הפרת החוק.
לאור האמור, ומאחר ועסקינן בעיסקאות מכר מרחוק, התניית אי עשיית שימוש במוצר כתנאי להחזרתו, כפי שהוא מופיע בתקנון המערערת, מהוה התניה אסורה על הוראות חוק הגנת הצרכן ולפיכך הנה בגדר הטעייה של הצרכן, וממילא אין מקום להתערב בהחלטת המשיבה בעיניין זה. גביית דמי משלוח סעיף 14 ה(ב) לחוק קובע כי בעת ביטול עסקה שלא עקב פגם או אי התאמה, רשאי העוסק לגבות מהצרכן דמי ביטול בשיעור שלא יעלה על 5% ממחיר הנכס נשוא העסקה, או 100 שקלים חדשים, לפי הנמוך מבניהם.
קרי, חיוב הצרכן בהוצאות דמי משלוח נכלל כבר תחת ההגדרה בחוק ל"דמי ביטול" ולכן לא ניתן להטיל עליו שוב חיוב בגין כך. המערערת טוענת כי ציינה בתקנונה, ש"מובהר כי רק במקרה של ביטול עסקה שלא עקב פגם ו/או אי התאמה, לא יהא המשתמש זכאי להחזר בגין דמי המשלוח ששולמו על ידו (ככל ששולמו)", וכן ציינה באתר האנטרנט שלה, כי כל המשלוחים נעשים על ידי חברה חיצונית, על מנת שהלקוחות יידעו כי עלות המשלוח לא תוחזר להם במקרה של ביטול עסקה. המערערת מוסיפה, כי בפועל, לא גבתה מעולם את דמי המשלוח, גם במקרה של ביטול עסקה, וכי בעת ביצוע ביטול עסקה, השיבה ללקוח את מלוא הסכום, לרבות הסכום ששולם עבור דמי משלוח, כך שבפועל לא נעשתה כל הטעייה. כן טוענת המערערת כי הגדרת "מחיר הנכס" בסעיף 14ג(ו) לחוק, הנוגע לפרטים שיש לגלות לצרכן בעסקת מכר מרחוק, יפה ונכונה אך ורק בהתייחס לסעיף 14ג ולו בלבד, ולעומת זאת, בסעיף 14ה, המחוקק לא מצא לנכון להגדיר מחירו של הנכס, משום שסעיף זה הנוגע לביטול עסקה, עוסק בנקודת זמן שמחיר הנכס כבר שולם וידוע לכל, וכי "מכלל ההן אתה שומע את הלאו". אני דוחה את פרשנותה זו של המערערת.
...
אשר על כן, אני סבורה כי הממונה שקל את השיקולים הנדרשים, פעל במקצועיות, ואיני מוצאת להחליף את שיקול דעתו ולקבוע כי עמדת המשיבה לוקה בחוסר סבירות המצדיקה התערבות בית המשפט, אפילו בבחינה רחבה מבחינת הסבירות הרגילה הנוהגת בערר מנהלי אחר.
אני מקבלת גם את טענת המשיבה לפיה שאלת תום הלב אינה רלבנטית, שכן ההחלטה נעשית על יסוד המסד העובדתי, ואין מקום לבחינת היסוד הנפשי בהקשר זה. בשולי הדברים אציין, כי לא מצאתי ממש בטענת המערערת לנזק או לחסר ראייתי.
סוף דבר מכל הנימוקים שלעיל, לא מצאתי כי יש מקום להתערב בהחלטת הממונה ואני מורה על דחיית הערעור.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה לביטול עסקה בסך של 4,500 ₪ בגין פגם במערכת ישיבה שנרכשה מהנתבעים וכן חיובם בפצוי בסך 5,500 ₪ בגין הוצאות, הפסד ימי עבודה ועוגמת נפש.
בתעודת המשלוח נרשם "חסר להזמנה עוד 3 כריות נוי עם תפר". בכל אלה יש ללמד על השוני בין המוצר שהוזמן לזה שסופק לתובעת.
חוק שויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, תשנ"ח – 1998, מגדיר אדם עם מוגבלות כך "אדם עם לקות פיסית, נפשית או שכלית לרבות קוגנטיבית, קבועה או זמנית, אשר בשלה מוגבל תיפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העקריים". זוהי ההגדרה לאדם עם מוגבלות בהתאם לסעיף 14ג1 לחוק הגנת הצרכן.
...
משקמה לתובעת הזכות לביטול העסקה, אני קובעת כי דין התביעה להתקבל.
אני מורה על ביטול העסקה והשבת כספיה של התובעת.
סוף דבר, אני מקבלת את התביעה בחלקה ומחייבת את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת סך של 4,500 ₪ בגין הסכום ששולם עבור הסלון, סך של 2,000 ₪ בגין עוגמת נפש בצירוף הוצאות משפט בסך של 400 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההוראות שבחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981 (להלן: "חוק הגנת הצרכן") ובתקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה), התשע"א-2010 (להלן: "התקנות"), מגדירות מקרים בהם צרכן רשאי לבטל עסקה בה היתקשר – שלא מחמת פגם, אי-התאמה, הפרה, או אי-מסירה (להלן: "זכות ביטול חד צדדית").
המבקשים מציינים, כי מתקיימים התנאים הנדרשים לאישור התובענה כייצוגית, בכללם קיומה של עילת תביעה אישית העומדת להם; קיומן של שאלות מהותיות של עובדה ומשפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה; קיומה של אפשרות טובה להכרעת התובענה לטובת הקבוצה; היות התובענה הייצוגית הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת וקיומו של יסוד סביר להנחה שעניינה של הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת ובתום לב. המבקשים מעריכים את הקף הנזק לקבוצה המיוצגת בסכום כולל של 48,000,000 ₪.
על מנת לקבוע אם דמי ביטול המשולמים בגין ביטול עסקה שלא מחמת פגם במוצר או בתהליך ההיתקשרות, עולים כדי מתן "שירות", יש לבחון את תכלית דמי הביטול על משמעותם הכלכלית האמיתית.
...
ולאור המקובץ, סבורני כי התובענה הייצוגית שמבוקש לנהל בענייננו, אינה מקיימת אחר התנאי הקבוע בהוראת סעיף 8(א)(1) בחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006, במובן זה שלא ניתן לקבוע כי קיימת אפשרות סבירה שהשאלות המהותיות שבעובדה או משפט, תוכרענה לטובת הקבוצה.
הבקשה נדחית בזאת.
על אף התוצאה אליה הגעתי, בהתחשב במכלול נסיבות העניין ובסוגיה שהובאה לדיון - לא ראיתי לנכון לעשות צו להוצאות ואני מורה כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

מכל מקום, אין מדובר בליקויים או פגמים מהותיים המונעים שימוש במוצר אלא בליקויים אסתטיים, המוכחשים לטענתה.
יתר על כן: משהתובע הוא אזרח ותיק כהגדרתו בסעיף 14ג1 לחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981, הוא אף רשאי לבטל את העסקה תוך 4 חודשים מיום עשיית ההסכם או מסירת הנכס, לפי המאוחר.
בבואי לשקול את כלל השיקולים שהוצגו דלעיל – דמי השמוש הראליים של התובעים במזרן הגם שהשימוש כאמור נכפה עליהם ומשך התקופה לא הייתה תלויה בהם אלא בנתבעת ובגורמים שאינם בשליטתם אלא בלוח הזמנים של צד ג', ובשים לב לכך שמדובר בעיסקה פרונטאלית ולא עסקת מכר מרחוק אולם עסקינן בבטול מחמת פגם ולא בשל התחרטות, הכל כמפורט מעלה – הנתבעת תשיב לתובע סך של 6850 ₪ , וסכום הריבית וההצמדה שהייתה אמורה לשלם מיום ביטול העסקה ועד היום העומד על סך של 224 ₪ בגין חלוף הזמן, לא תחוב בו בגין חלוף הזמן בו נעשה שימוש שלא מרצון אולם התובעים נהנו מהשמוש במזרן אשר שירת אותם לאורך התקופה ולא הביעו טרוניה מהמשכב עליו, כמו גם לא ייפסק עבור רכיב עגמת הנפש והטרחה משעצם פסיקה עבור רכיב זה מתקזזת עם ההנאה האינהרנטית מהמוצר, בשים לב לכך שלא היה מוצר אחר שנרכש תחתיו ועל כן אין חולק כי בזאת התובעים חסכו לעצמם.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ושמעתי את הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל.
סך הכל תשלם הנתבעת לתובע סך של 7050 ₪ תוך 30 יום מהיום.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

עוד טענו התובעים כי במענה לפנייתם הנתבעת נענתה, אספה את המוצרים הפגומים וסיפקה מוצרים תחליפיים תיחתם, בתוספת רהיטים נוספים כפצוי - ואולם המוצרים התחליפיים לאו תחליף המה, וגם הם לוקים בפגמים מהותיים.
המוצרים לוקים באי התאמה ובפגמים סעיף 11 לחוק המכר, תשכ"ח-1968 (להלן: "החוק") מגדיר אי התאמה מהי: "המוכר לא קיים את חיוביו, אם מסר -
לאחר עיון בראיות התביעה, מצאתי כי יש לקבל את טענת התובעים לאי-התאמה בין המוצרים המצויים בידיהם, ובין אלו שרכשו במסגרת העסקה - בין אם מחמת שונות המוצר (השולחן שסופק כתחליפי) ובין אם מחמת פגמים בהם (שולחן לא יציב ושאינו במשטח אחיד, וכיסאות פינת האוכל מהם בולטים מסמרים).
אחרי שכשלה פעמיים באספקת מוצרים פגומים לידי התובעים, סרובה של הנתבעת לאפשר להם לסגת מן העסקה משול לכבילת התובעים אליה ולעסקה, כאילו הפכו שבויים בידיה לנצח.
ביטול, כך השתמע מדברי נציג הנתבעת, יתבצע רק אם יורה על כך בית המשפט (פרוטוקול הדיון, עמ' 2, ש' 22-18): "לשאלת בית משפט, לאחר שנשמעו הקלטות שיחות בין התובע לבין בעל החברה - לפי אישור נציג הנתבעת בדבר מספר הטלפון אליו היתקשר התובע, האם הנתבעת עומדת על כך שלא נשמעו טענות ביחס למוצרים התחליפיים שסופקו, אני משיב שאין לי מה לומר. אנחנו מציעים את כל האופציות. נותנים שירות אבל הדיון מיתנהל לכיוון אחד וזה לביטול העסקה". לא זו הייתה כוונת המחוקק כשקבע כי על צרכן להודיע על אי התאמה ולאפשר למוכר לתקן או להחליף את המוצר הפגום: לנתבעת ניתנה האפשרות לבדוק את המוצרים.
...
ממכלול הראיות שהוצגו, נוצר הרושם כי היחס לו זכו התובעים היה, אכן, ראוי לביקורת ולגינוי.
סוף דבר הנתבעת תשלם (תשיב) לתובעים את מלוא הסך ששולם לידיה, 8,900 ש"ח, וזאת בתוך 30 יום, שאם לא כן, יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כדין.
הנתבעת תישא בהוצאות התובעים בגין הגשת התביעה, בסך 1,800 ש"ח. בקביעת סך זה הובאו בחשבון העלויות להן נדרשו התובעים, כמו גם המסקנה כי הנתבעת דחקה את התובעים להגשת התביעה, בסרבה בכל תוקף, ובניגוד לדין, לאפשר להם לבטל את העסקה מבלי להידרש לסיועו של בית המשפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו