מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול מכירת דירה בהליך כינוס נכסים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

טרם קמה עילה לתשלום החוב, כמו כן, התביעה איננה כשירה להידון בסדר דין מקוצר שכן פרטים רבים הנוגעים להלוואה/השקעה סוכמו בע"פ. המשיב ניצל את העובדה שהמבקש היה עסוק בבעיות רפואיות וכלכליות ולא יכול היה להיתמודד עם ההליכים המשפטיים ופתח תיק הוצל"פ לבצוע פסק הדין בו סכום החוב כבר הגיע לסך של 742,832 ₪ והמשיב אף ביקש כי ימונה כונס נכסים למכירת דירת המבקש.
לטענתו, מועד הגשת הבקשה לביטול פסק הדין אינו קשור מועד קבלת הבקשה לכנוס נכסים, אלא לעובדה כי עקב נסיבותיו האישיות רפואיות כלכליות, הוא הצליח רק לאחרונה להיתאושש מהנזקים שנגרמו במשך התקופה הקשה לעיל.
...
התייחסות ליתר טענות המשיב תינתן בהמשך החלטתי להלן; תשובת המבקש המבקש חזר למעשה על טענותיו בבקשתו.
(ההדגשות שלי א.ד) שקלתי בכובד ראש את טענות המבקש לעניין תקינות אישור המסירה, ובכל הכבוד לא שוכנעתי בצדקת טענותיו.
כאמור בס' 12 לעיל, בימ"ש יטה להיעתר לבקשה לביטול פסק דין במקרה שמדובר בבעל דין שהתרשל ולא כמו במקרה שלפנינו כאשר מדובר בבעל דין אשר מדעת התעלם מההליך המשפטי וגילה יחס של זלזול כלפי חובתו כבעל דין.
לפיכך, אני מורה על דחיית הבקשה לביטול פסק הדין, אני מחייב את המבקש –הנתבע לשלם למשיב –התובע, באמצעות ב"כ הוצאות ושכר טרחת עו"ד בגין בירור הבקשה דנן בסך כולל של 3,500 ₪ שישולמו לב"כ המשיב –התובע בתוך 21 ימים שאם לא כן יתווסף סכום זה לחוב בתיק הוצל"פ ויישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום.
המזכירות תמציא העתק החלטתי לב"כ הצדדים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

אשר לשיקולי מאזן הנוחות, טוען המבקש כי אלו מטים את הכף בבירור לטובתו, שכן דחיית הבקשה תביא לתוצאה בלתי הפיכה של פינויו ופינוי ילדיו מהדירה, המשמשת להם למגורים, וכן לנזקים כלכליים שייגרמו נוכח מכירת הדירה בהליך כנוס נכסים.
ככל שהמבקש לא יפקיד את הסכום האמור בתוך פרק הזמן שנקבע לעיל, יבוטל צו העיכוב.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בבקשה ובתשובות לה הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל, כמפורט להלן.
בהינתן האמור, סבורני כי שיקולי מאזן הנוחות מטים את הכף לעבר היעתרות לבקשה.
סוף דבר: הבקשה מתקבלת כמפורט לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בתחילה, הוגשה התביעה נגד הבנק בלבד, בסכום של 3,010,845 ₪, אך ביום 6.9.2020 הגישה התובעת כתב תביעה מתוקן, כשלצד הבנק נתבע גם המשיב 2 - כונס הנכסים מטעם הבנק בהליך מימוש המשכנתה (להלן: "הכונס").
מעיון בטיוטת כתב התביעה המתוקן, נחזה שעיקר השינויים המבוקשים מוצא ביטויו בהעלאת סכום התביעה ל-4,730,187 ₪, בהשבת יריבות למול הכונס כך שיהא נתבע לצד הבנק וכן בהוספת סעדים הצהרתיים בדבר בטלות מכירת הדירה בהליך מימוש המשכנתה והצהרה על זכויותיה של התובעת כבעלת הדירה.
...
סיכומו של עניין זה, הבקשה להוספת הכונס כנתבע נוסף בהליך – נדחית.
סבורני כי תיקון שכזה, הנסמך על אותו סט עובדתי, לא יכביד על בירור ההליך ולא יהא בו משום פגיעה במהותו כהליך ראוי והוגן.
סוף דבר לאור המקובץ, דין הבקשה להתקבל בחלקה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן הועלו על ידי הנתבעים בסיכומיהם טענות נוספות המהוות הרחבת חזית אשר בהיותן הרחבת חזית לא מצאתי לידון בהן: טענת הנתבעים לפיה היתנהלותה של מנורה והשתלטות על עסקו של הנתבע הביאה אותם לירידה מנכסיהם, למכירת דירתם בהליכי כנוס נכסים ולבסוף לחדלות פרעון ופתיחה בהליכי פש"ר; מנורה ביטלה את הליך הפש"ר של הנתבע תוך הצגת מצגי שוא לבית המשפט של הפש"ר; מחוות דעתו של מלכי עולה שיצירת חוב מדומה לנתבעים על הסך של 2,562,222 ₪ לתקופה משנת 2011-2009, מתיישבת עם הכנת שני הסכמי ההלוואה הראשונים עם הנתבעים, אשר הוקמו תוך עושק וכפייה בגין חוב שלא היה ולא נברא ואף השיעבודים שהוטלו על עמלות הנתבע הוטלו שלא כדין ואף גרמו לנזקים עצומים; מנורה פנתה למפקח על הביטוח ובהסתמך על החובות המדומים וזאת כדי לבטל את רישיונו של הנתבע או להתלותו, ורישיונו אכן הותלה, וכי מהלכים אלו של מנורה הובילו לקריסתו הכלכלית של הנתבע.
...
סוף דבר אני מקבלת את תביעת התובעת באופן חלקי וקובעת כי חוב הנתבע יעמוד כפי שקבע המומחה מלכי, קרי על הסך של 4,128,035 ₪ בתוספת מע"מ ובצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 30.4.2020 ועד לתשלום בפועל.
על כן הנתבע ישלם למנורה את הסך של 4,128,035 ₪ בתוספת מע"מ ובצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 30.4.2020 ועד לתשלום בפועל.
הנתבעים ישלמו הוצאות התובעת בסך של 10,000 ₪ וכן שכר טרחת עו"ד בסך של 50,000 ₪.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת ב"כ המבקשת, החלטה זו נוגדת את סעיף 33 לחוק הגנת הדייר; שגה בית משפט קמא עת קבע כי סוגיית רכישת נכס חלופי הנה סוגיה שצריך לידון בה במסגרת הליכי הכנוס, מדובר בדירה שלא יכולה להמכר אלא כתפוסה ואין טעם למכור דירה של אשה מבוגרת בעבור חוב בגובה של 250,000 ₪ בלבד.
וכפי שנכתב בעיניין כובשי: "סעיף 33 לחוק הגנת הדייר, אשר נחקק בשנת 1951, בא לאויר העולם על רקע תקופה של קליטה מסיבית של עלייה למדינת ישראל, שלוותה במצוקת דיור חמורה, ומתוך מטרה סוציאלית להגן על נחשולי העולים מפני מצב שבו מחסור כלכלי יותירם ללא קורת גג [...]. במסגרת זו, ניתנה הגנה לשוכרי דירות מפני פינוי במצב שבו לא עלה בידיהם לשלם את מלוא גובה דמי השכירות, וכן לבעלי בתים שנקלעו לחובות ועמדו בפני הליכי מימוש של נכסיהם [...]. הגנה אחרונה זו מצאה את ביטויה הרחב והגורף בסעיף 33 האמור, שבמסגרתו, בין היתר, אין לפנות חייב המחזיק בנכס שבבעלותו או בחכירתו, ולא את שותפו לבעלות או לחכירה המחזיק בנכס, גם אם החייב אינו פורע את חובו והנכס נמכר בהוצאה לפועל או בהליכי פשיטת רגל. תחת זאת, יהפוך בעל הנכס הנמכר בהליכים מעין אלה לדייר של הבעלים החדש שירכוש אותו. השנים חלפו, השתנו העיתים, ועמן חלו תמורות במציאות החברתית-הכלכלית אשר הביאו בהדרגה את מצב החרום בנושא הדיור לכלל סיום, עד כי כיום לא קיים עוד, ככלל, קושי למצוא דירת מגורים כבעבר [...]. במקביל, נרשם שינוי תפיסתי ביחס לאיזון הראוי שבין ההגנה על קניינם של הנושים המבקשים לפרוע את חובם לבין השאיפה להבטיח קורת גג לחייבים [...]. חרף כך, ולמרות המגמה המסתמנת בחקיקה ובפסיקה, להצר את גבולותיה של הדיירות המוגנת ולפרש את הסעיף על דרך הצמצום [...] נימנע המחוקק מלבטל את סעיף 33 [...]". [ההדגשות אינן במקור – א.א.].
...
בתמצית אומר כי פסק דינו של בית משפט קמא סקר את טענות הצדדים והגיע לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות בשל שישה טעמים, אותם מנה.
לאחר שבחנתי לעומק את פסק דינו של בית משפט קמא, את החלטת ההוצל"פ, את בקשת רשות הערעור ואת תשובת המשיב על נספחיהם, באתי לכלל מסקנה כי בהתאם להוראת תקנות 138(א)(2) ו-(5) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: "התקנות"), דין הערעור להידחות.
בית משפט קמא הגיע למסקנה כי החלטת ההוצל"פ המורה על מינוי כונס הנכסים הינה החלטה מידתית.
ראו לעניין זה בהרחבה סעיף 6 לפסק דינו של בית משפט קמא, כדלקמן: "6. שלישית, ס' 33 לחוק הגנת הדייר קובע כי במקרה שלפנינו הדירה תימכר כתפוסה. הוראה זו אינה מונעת מכירת הדירה בהליכי כינוס נכסים בהוצל"פ. כב' הרשם התייחס למגורי המערערת בדירה בס' 7 של ההחלטה נשוא הערעור כאשר הורה כי הדירה לא תימכר והמערערת לא תפונה מהדירה בטרם יוכח לו כי יש למערערת מקום מגורים סביר או יכולת כלכלית לממנו או הועמד לה דיור חלוף. כך גם נקבע בהלכת כובשי המצוטטת בס' 5 של הודעת הערעור. כפי שעולה מהפסיקה אליה הפנתה ב"כ המשיב, המגמה הינה ליתן פרשנות מצמצמת להוראת ס' 33 לחוק הגנת הדייר ולעשות הבחנה בין החייבים המופנים השונים בהתאם לשווי דירתם וליכולתם לממן סידור חלוף. לפי החומר שלפני, המערערת תוכל לרכוש דירה חלופית המתאימה למגוריה בסכום שיישאר לאחר מכר הדירה, פרעון החוב למשיב והחזרת יתרת חוב המשכנתא לבנק למשכנתאות. מכל מקום, ענין זה מקומו להידון במסגרת הליכי הכינוס, ואין בו כדי להצדיק התערבות של ערכאת הערעור בהחלטה למנות כונסת נכסים". בעניין טענת המערערת כי החלטת בית משפט קמא תגרום לה עיוות דין חמור ביחס לזכויותיה, סבורני כי טענה זו אינה נכונה נוכח העובדה שהליך כינוס הנכסים אמור להתבצע בפיקוח "עקב בצד אגודל", תוך שמירה על זכויות המערערת (כפי שצוין בסעיף 7 להחלטת ההוצל"פ) ובפיקוחו של רשם ההוצל"פ לפני ביצוע של כל פעולה, שכן: "הכלל הבסיסי הוא שמכירת מקרקעין בהוצאה לפועל צריכה להתבצע בזהירות רבה, כדי שלא לפגוע באורח בלתי הפיך ברכושו של החייב. ונכון יהיה לנקוט בכל ההליכים מתוך הקפדה מרבית על מילוי הוראותיו של הרשם. מקום שיש בו כונס נכסים עליו להקפיד על מילוי כל ההוראות כדי שלא יישאר ספק באשר לתקינות ההליכים וכשרותם החוקית. יש לוודא כי נפתחו ערוצים מתאימים דרכם תינתן לחייב אפשרות סבירה לעקוב אחר כל הפעולות שקדמו לעצם המכירה ולאישורה. אפשרות סבירה שניתנת לייב לטעון את טענותיו, בין אם מומשה על ידי החייב ובין אם לא מומשה, מעמידה את הליכי המכירה בכשרותם. ואם אין בהם פגם שורשי, נוצר בסיס ראוי לאישורם" (ראו דוד בר אופיר, הוצאה לפועל-הליכים והלכות (מהדורה שביעית), 2005, עמ' 669-670).
סוף דבר, הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו