מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול מזונות בנות מרדניות והשבה רטרואקטיבית

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לפני תובענה שהגיש אב לביטול מזונות בנותיו בגילאי 19 ו - 17.5 לטענתו, בשל מרדנות ובשל הסתת הבנות ע"י אימן, ולהשבה רטרואקטיבית של מזונות ששולמו.
...
המקרים בהם נשללו מזונות היו מקרים קיצוניים, לא שוכנעתי כי מקרה זה נופל לגדר אותם מקרים.
לסיכום - אינני רואה לנכון לקשור בין חובת תשלום המזונות לבין קיומו של קשר בין הבנות לאביהן, מעבר לקבוע בפסק הדין שנתן ביום 27.11.19 , ואין מקום לשנות דבר מהאמור בו. דרישת האב להורות על ביטול חיובו במזונות נדחית.
ממילא נדחית דרישתו להשבת מזונות ששולמו לאם ממועד מתן פסק הדין.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לטענתו, לא היה מקום מלכתחילה לחייב את הנתבע במזונות ויש להורות מידית על הפסקתם, ולהורות לתובעת להשיב לנתבע את המזונות ששולמו ממועד פסיקת המזונות הזמניים בתוספת ריבית והצמדה כחוק.
השאלה העיקרית בעיניין הנידון היא אם היתנהגותה של הנתבעת כלפי אביה - התובע, הנה בבחינתם "היתנהגות מחפירה" השוללת את זכותה למזונות, או שמא התובע הוא זה האשם בנתק שבינו לבין בתו, ובכך נשמט היסוד לתביעתו לפטרו מתשלום.
(( נהוג לידרוש התקיימות שני תנאים מצטברים לשם ביטול חובת מזונות מפאת מרידת קטינים: קיומה של הוראת בית משפט המחייבת את הקטינים בקיום הקשר והסיבה לסרבנות היא בשל היתנהגות הקטינים ולא בשל נסיבות אחרות, המצדיקות לכאורה את 7 289 ( הסרבנות (ראו: ע"א 1880/94 הנ"ל; ע"א 4322/90 אדלשטיין נ' אדלשטיין, פ"ד מו( 1984 ); ע"א 66/84 למברג נ' למברג, פ"ד 8 ) 331 ( 1991 ); ע"א 574/83 חג'ג' נ' חג'ג', פ"ד לח( 3 ) 1984 ); ע"מ (י - ) 315 ( לח( ם) 513/09 פלונית נ' פלוני ]פורסם בנבו[ ( 2010 ); תמ"ש (חי) - 03- 10 האב נ' האם ]פורסם בנבו[ ( 2013 ) ותמ"ש (י - ם) - 03- 19 פלוני נ' אלמוני (פורסם 11 .
לאחר ששקלתי את הדברים ונוכח הנסיבות וגילו של הילד ע. כיום (בן 21 ) וגילו עת עזב את בית המגורים (בן 18 ושבעה חודשים), לא מצאתי לשנות את גובה המזונות הזמניים שנקבעו בהחלטה מיום 12.2.2018 ו/או לבטל את חיובו של הנתבע במזונות ו/או להוסיף את רכיב המדור באופן רטרואקטיבי, ואני נותן תוקף של פסק דין להחלטה למזונות זמניים שניתנה 14 .
...
התביעה למזונות הקטין בתלה"מ - 10- 17 מתקבלת באופן חלקי.
התביעה לפיצוי בגין תלונה שהוגשה במשטרת ישראל - נדחית.
אשר לפסיקת הוצאות, בשים לב לתוצאות פסק הדין, ולאחר ששקלתי את מכלול השיקולים הרלוונטיים, ועל מנת לא להסלים את הסכסוך בין הצדדים, אני מורה כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

על רקע שינוי נסיבות זה, כמו גם על רקע הולדת בתו הנוספת; גובה הכנסתו והקף התחייבויותיו שנטל על עצמו עם כניסתו לקשר זוגי חדש, הרי שחל שינוי מהותי בנסיבות ולפיכך, יש להורות על ביטול המזונות של הקטינים, שכן כל אחד מהצדדים מגדל את הקטין שבחזקתו.
מטעמים כאמור עותרת האב להורות על ביטול החיוב במזונות הקטינים; לקבוע כי הביטול יחול רטרואקטיבית מחודש אפריל 2021; לקבוע כי כל אחד מהצדדים יישא לבדו ברכיב המדור ואחזקתו; לקבוע כי הקצבה המשתלמת עבור הקטין מהמוסד לביטוח לאומי תועבר לידיו; להורות על חיוב הצדדים בהוצאות החינוך ובהוצאות הרפואיות החריגות של הקטינים בחלוקה שווה ביניהם.
בנגוד לאב, הרי שהיא מעודדת את הקטינה לשמור על קשר עם האב, הגם שלמעט המפגש בסוף שבוע, אחת לשבועיים, אין כל תיקשורת בין האב לבין הקטינה וגם בעת שאושפזה לצורך ניתוח להסרת אבנים מהכליות, סירב האב לסייע ולקחת את הקטינה לחזקתו בתקופה זו. עסקינן בבן מורד, סרבן קשר, שאינו מוכן לראות אותה להיות איתה בקשר ולו מינימלי ולכן אין לחייבה לשאת במזונותיו מכוח הדין האישי מדיני צדקה, שכן בהתנהגותו מפסיד הקטין מזונותיו.
התובע נחקר אודות הכספים במזומן המופקדים בחשבון הבנק שבבעלותו והשיב כי מקור כספים אלה בהעברות אותן מבצעת בת-זוגו מחשבון הבנק שלה לחשבון הבנק שלו, מאחר שהוא מנהל חשבון מוגבל ואסור לו להיות במינוס – עמ' 8 שורות 4-11.
...
משכך, שעה שלא הוכח בפניי כי התנהגות הקטין כלפי האם וסירובו העיקש לחדש עימה את הקשר, חרף מאמצים כבירים שנעשו מצידה בעניין זה, מוצדקת וכאשר האב מצידו דבק לאורכם של ההליכים בגרסה כי אין המדובר בניכור הורי שמפעיל כנגד האם (ראו, בין היתר, טיעון ב"כ האב בישיבת הוכחות מיום 02.03.23 בעמ' 6 שורות 2-23 וכן סעיף 25 לסיכומי האב) הגעתי לכלל מסקנה כי הקטין הוא בבחינת 'בן מרדן'.
לא זו אף זו, אפילו ולא הייתי מגיעה למסקנה זו, הרי שלנוכח מצבה הבריאותי הרעוע של האם, כמו גם מצבה הכלכלי, בצד העובדה כי מגדלת כמעט לבדה את הקטינה, בעוד שהאב מקיים עימה זמני שהות מצומצמים בלבד (סוף שבוע אחת לשבועיים), אל מול מקור חיוב האם במזונות הקטין, מ'דיני צדקה', הרי שניתן לקבוע כי אין ביכולתה הכלכלית של האם להשתתף במזוות הקטין, שכן קביעה כאמור עשויה לדרדר אותה לחרפת רעב ולפיכך, האם איננה עומדת בתנאי ה'אמידות' ולכן אין לחייבה במזונות הקטין מדיני צדקה.
כך גם לא הוכח בפני כי הקטין יחווה מחסור מקום בו לא תחוייב האם במזונותיו, שכן נחה דעתי כי יש בידי האב למלא מלוא צרכיו, אותם הערכתי ע"ס 2,250 ₪ בחודש וכאמור בקביעות אליהן הגעתי במסגרת התביעה לביטול מזונות.
אחרית דבר, מכל המקובץ לעיל, עתירת האב בתמ"ש 3402-09-21 לביטול חיובו במזונות הקטין – מתקבלת.
עתירת האב לביטול חיובו במזונות הקטינה – נדחית.
עתירת האב בתלה"מ 27554-10-22 לחיוב האם במזונות הקטין – נדחית.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טעה ביהמ"ש קמא כשהורה להפחית את דמי המזונות רק מיום 24.2.21 ולא מיום הגשת התביעה, למרות שבתביעה התבקשה הפחתה באופן רטרואקטיבי ובדיון שהתקיים ביום 17.2.19 קבע ביהמ"ש שככל שהמזונות יבוטלו או יופחתו, התחולה תהיה מיום הגשת התביעה.
כפי שציינתי בתמ"ש 59890/08 פלוני נ' פלונית (4.9.11), העקרונות והשיקולים שיש לבחון בעת הדיון בשאלת ההשפעה של "בן מרדן" על חיוב המזונות, הם בעקרם אלו: ביטול מזונות יעשה במקרים קצוניים ונדירים ויש לשקול תמיד חלופה מתונה יותר כגון הקטנת המזונות.
כפי שנקבע בעמ"ש 45248-10-21 ח.ו נ' ח.ר. (1.5.22) "כאשר יש לשני ההורים יכולות כלכליות ונימצא כי אחד ההורים גורם לניכור הורי כלפי ההורה השני, הרי שאז נאמר לו 'שא אתה במזונות הקטין שהרי בשל פעולתך ומעשיך אין הוא נפגש עם הורהו האחר'". בתלה"מ 44950-12-18 ד.פ. נ' מ.ב. (2.3.20) סקר כב' השופט זגורי בהרחבה את הפסיקה שניתנה בשנים האחרונות בסוגיית "בן מרדן" ומסכים אני לדבריו כי: "לא הבן (או הבת) הוא המרדן, ההורה שגרם לניתוק הקשר הוא "הורה מרדן" שלא מאפשר להורה האחר לממש חובתו ההורית כלפי הילד ולא מאפשר לילד להנות מקשר חיוני וקריטי להתפתחותו עם ההורה האחר.
סיכומו של דבר: אציע לקבל את העירעור בחלקו ולקבוע שהפחתת המזונות לסך של 1,500 ₪ לחודש תחול רטרואקטיבית מיום הגשת התביעה ביום 6.9.17 ועל האם להשיב את המזונות ששולמו ביתר.
...
העובדה שההפחתה לא בוצעה מיום הגשת התביעה תואמת את ההלכה לפיה אין להורות על השבת מזונות שכבר "נאכלו". לאור כל האמור יש לדחות את הערעור ולחייב את המערער בהוצאות.
הנשיא שמגר ציין בע"א 1880/94 קטן נ' קטן, פ"ד מט (1), 215 בעמ' 219 כי: "עד שמגיעים למסקנה כי אי רצון לפגוש בהורה שאין בידיו משמורת, מצדיק הפחתת המזונות הדרושים לקיומו, ראוי לנהוג בזהירות ובריסון".  כמו כן, כב' השופט שמגר קבע בע"א 1741/93 אזולאי נ' אזולאי כי: "שלילת מזונות היא צעד קיצוני וחריף אשר יש להימנע ממנו אלא אם כן קיימות נסיבות יוצאות דופן".   גם בנושא זה יש לתת משקל לעיקרון העל של טובת הילד וכפי שנקבע בע"א 199/77 חריר נ' חריר (פ"ד לב (1) 458 בעמ' 464): "עולה שהפטור של אב ממזונות ילדו, הנמצא אצל האם למרות שפסק הדין מורה כי עליו להיות עמו, אינו פטור חד וחלק. הכלל החל על כגון דא מושפע מגישת היסוד העולה מן המשפט העברי, ואשר לפיה, בענייני קטינים קובעת בראש ובראשונה טובתם הם".  בית המשפט הוסיף וקבע בהלכת פלוני כי:   "תחולתו של עיקרון זה מחייבת לבחון האם הפסקת המזונות תפעל – בסופו של יום – לטובת הילד ולטובת הקשר עם הוריו. במקרים חריגים וקיצוניים יותר, בהם מדובר בהתנהגות מחפירה, בקשר שלא נראית תקווה לשקמו ובמצב דברים בו אין זה הוגן לחייב את האב לפרנס את בנו ("כספומט") תוך התעלמות מהיחס המוענק לו – מחייב עקרון טובת הילד לוודא, לפחות, שאין פגיעה בצרכיו הבסיסיים.
מנגד, יש לדחות את ערעור האב בכל הנוגע לאי פסיקת הוצאות לטובתו בבית המשפט קמא.
סיכומו של דבר: אציע לקבל את הערעור בחלקו ולקבוע שהפחתת המזונות לסך של 1,500 ₪ לחודש תחול רטרואקטיבית מיום הגשת התביעה ביום 6.9.17 ועל האם להשיב את המזונות ששולמו ביתר.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

לפניי שתי בקשות רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו (סגן הנשיא ש' שוחט, והשופטים ע' רביד ו-נ' שילה) בעמ"ש 48773-10-23 מיום 8.2.2024, שבגדרו היתקבל באופן חלקי עירעורו של המבקש בבע"מ 2002/24 על פסק דינו של בית המשפט לעינייני מישפחה בתל אביב - יפו (השופטת א' ז'יטניצקי רקובר) בתלה"מ 10502-09-17 מיום 5.9.2023, אשר קיבל באופן חלקי את תביעתו לביטול מזונות בתו הקטינה.
בבקשתה (בע"מ 2030/24) של האם, נטען כי קביעת בית המשפט המחוזי שלפיה יש להחיל את הפחתת המזונות באופן רטרואקטיבי ממועד הגשת התביעה, סוטה מן ההלכה הפסוקה ביחס להשבת דמי מזונות ש"נאכלו".
איני מיתעלמת מכך שבקשתו של האב הייתה לביטול מוחלט של דמי המזונות (ואכן כבר הוכרה בפסיקה האפשרות העקרונית לשלול את מזונותיו של "ילד מרדן", ראו: רע"א 3761/10 פלוני נ' פלונית, פס' ו (15.7.2010); בג"ץ 1208/24 פלונית נ' בית הדין הרבני הגדול, פס' 3 (13.2.2024)).
...
אולם, בית המשפט המחוזי קבע כי בנסיבות העניין אין להיעתר לבקשה זו, ולו בהתחשב בחלקו של האב ביצירת הנתק בינו לבין הקטינה – קביעה עובדתית מובהקת שאין מקום להתערב בה. מכל מקום, איני סבורה כי נסיבות המקרה הנוכחי מתאימות לבירור השאלה העקרונית האמורה במסגרת ערעור ב"גלגול שלישי" (ראו והשוו: בע"מ 2783/14 פלוני נ' פלונית, פס' 8 (8.6.2014); רע"א 4476/19 פלוני נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, פס' 5-4 (21.7.2019); בע"מ 4751/12 אלמוני נ' אלמונית, פס' 23 (29.8.2013)).
לבסוף, לא שוכנעתי כי מתן רשות ערעור דרוש בכדי למנוע עיוות דין למי מהצדדים.
אשר על כן, בקשות רשות הערעור נדחות מכוח סמכותי לפי תקנה 148א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, אשר הוחלה גם על בקשות רשות ערעור בענייני משפחה, מכוח תקנה 44 לתקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו