מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול כתב אישום עקב טעות טכנית

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת המשיבה, בתמצית, אין מקום להטיל עליה הוצאות, שכן היו בידיה ראיות שהצדיקו הגשת כתב האישום ומיד לאחר שנודע כי הייתה שוטרת נוספת במקום, בוטל כתב האישום והמבקש זוכה על אתר.
  באשר לעילה השנייה בדבר "נסיבות אחרות המצדיקות" פיצוי, קבע בית המשפט העליון בפס"ד שגיא, כי היא:" מתאפיינת בעמימות שנועדה להקנות לבית המשפט שיקול דעת רחב האם יש מקום להעניק פיצוי לנאשם שזוכה... ישנם שלושה סוגים של נסיבות: נסיבות שעניינן הליכי-המשפט בכללם; אופי זיכויו של הנאשם ונסיבותיו האישיות של הנאשם (נסיבות חיצוניות למשפט)". בע"פ 1382/00 עמית בן ארויה נגד מדינת ישראל, היתייחס בית המשפט העליון, לסוגיית פסיקת הוצאות בעבירות תעבורה ובפרט ביחס לעבירות תעבורה מסוג בררת משפט בגינן הנאשם בחר להשפט: "הדברים האמורים נכונים במיוחד בנוגע לעבירות תעבורה מסוג של בררת משפט. מדובר בעבירות קלות שעונשן קנס, והן אינן נושאות עמן סטיגמה פלילית. בהיתחשב בכך, ונוכח השאיפה להקל את המאבק בעבירות התנועה הכוללות פוטנציאל לפגיעה בגוף וברכוש, קבע המחוקק סדרי דין מיוחדים של בררת משפט, שתכליתם לעודד תשלום קנס ללא היתדיינות, לפיכך תשלום הקנס נחשב להודאה באשמה, להרשעה ולנשיאה בעונש. לעומת זאת אם בחר המקבל הודעת תשלום קנס להשפט, הנטל על התביעה לשכנע כי ביצע את העבירה...זכותו של אדם לבחור במשפט ולהילחם על חפותו גם בעבירת תעבורה, ואולם הבוחר להשפט נוטל על עצמו סיכוי לזיכוי אל מול סיכון שיהיה עליו לשאת בהוצאות משפטו: אם יזוכה תוך קביעה שלא עבר עבירה, כגון אם יתברר כי המעשה לא היוה עבירה, או שהנאשם לא היה מי שביצע את העבירה, והוא הועמד לדין ברשלנות או בשל טעות טכנית או ביראוקראטית, כי אז ניתן להניח שככלל, ובכפוף לנסיבותיו של כל מקרה, יזכה הוא בשיפוי בגין הוצאות הגנתו. לעומת זאת במקרים שבהם זוכה הנאשם זכוי "טכני" מחמת העדר הוכחה, כגון כאשר לא הצליחה התביעה להביא עד מרכזי, או כאשר לא נמצאה הראיה הטובה ביותר להוכחה בלא קביעה פוזיטיבית כי הנאשם לא ביצע את העבירה, הרי ככלל ובהעדר נסיבות חריגות, כגון התרשלות של ממש מצד התביעה, לא ישופה הנאשם בגין הוצאותיו.
...
עוד אמר בית המשפט העליון בעניין שגיא :"בסיכומו של דבר, חשוב לחזור ולהדגיש כי סעיף 80 נוקט בנוסח כי בית המשפט "רשאי" לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו.
  לאור כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2021 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

ביום 25.11.20 התייצב הנאשם והשיב לכתב האישום כך: "קראתי את כתב האישום. כתב האישום הזה הוא טעות. גם בדיון הקודם שהיה בפני השופט רונן פיין טעות במספר החלקה וכן בסעיפים של כתב האישום. מדובר סה"כ במזגנים שנתלו על קיר שבגלל שהוא לא חזק הקיר אז עשו לו רגליים בצורה אסתטית וחזקה. השופט אמר שלא צריך בשביל זה היתר אז סוכם בדיון קודם שזה יבוטל אך אני שוב פה. אמרו לי בדיון קודם שבמקום שאקח עורך דין שיעלה לי 10 אלף ₪ שאגיע להסדר של 1,000 ₪ אז בתמימות הודיתי אבל אני לא ידוע על מה כי סה"כ שמתי מזגנים בצורה אסתטית על קיר". ב"כ המאשימה השיבה לטענות הנאשם בכך שמדובר בתיקון טעות טכנית ברשום כתב האישום, וכי תגיש בקשה מתאימה.
בדנגץ 7491/19 יצחק נאור נגד מדינת ישראל (12.11.20), שניתן על ידי הרכב של חמישה שופטים של בתי המשפט העליון, התקבלה בקשה לדיון נוסף וניתן צו מוחלט, לפיו "תחת אשר נקבע בפסק הדין – השוטר נאור יוזמן לחקירה תחת אזהרה", וזאת לאחר שנקבע כי "אכן, הכלל הוא כי על מנת לקיים הליך הוגן נגד נאשם, חובה לחקור אותו תחת אזהרה טרם הגשת כתב אישום נגדו.". המאשימה הפניתה למספר רב של החלטות בהם בתי המשפט לא ביטלו כתבי אישום בעקבות העידר חקירה טרם הגשת כתב אישום.
...
לאור כל האמור לעיל, אילו כתב האישום לא היה מבוטל, דינה של הבקשה לתיקון כתב האישום היה להידחות.
לאור כל האמור לעיל, אילו כתב האישום לא היה מבוטל, דינה של הבקשה לתיקון כתב האישום היה להידחות.
סוף דבר ראוי לאפשר לנאשם למסור את גרסתו בנוגע לעבירה המיוחסת לו מבלי שתלוי ועומד נגדו כתב אישום, במיוחד נוכח הכשלים בהתנהלות המאשימה עד כה בעניינו, כשמנגד, לא קשה לראות איזה נזק משמעותי ייגרם, מביטול כתב האישום, במיוחד, כאשר ביטול כתב האישום אינו מונע הגשתו מחדש במידת הצורך, ככל והמאשימה תמצא לנכון לעשות כן. לאור האמור, אני מורה על ביטול כתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

לטענתה, מדובר בטעות טכנית בלבד ותיקונה אינו פוגע בהגנת הנאשם.
מכאן, שלא עלה בידי בא כוח הנאשם להניח את התשתית הנדרשת להוכחת אכיפה בררנית ופסולה ויש לדחות טענתו לביטול כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק.
עוד קבע בית המשפט העליון, כי "דרך המלך במקרים מעין אלו היא הגשת בקשה מסודרת מטעם התביעה לתיקון כתב האישום ... מיד לאחר שמתבררת הטעות" (ע"פ 5019/09 חליווה נ' מדינת ישראל, בסעיף 27 (20.8.13)).
...
דיון האם יש להתיר לתביעה לתקן את כתב האישום? השאלה הראשונה שיש להכריע בה היא אם יש להיעתר לבקשתה המאוחרת של התביעה, במהלך הסיכומים ולאחר ששמעה סיכומי הנאשם, לתקן את כתב האישום? התשובה לשאלה זו היא בשלילה.
בקשה לתיקון כתב האישום לאחר שכבר נשמעו סיכומים בתיק אינה מספקת בידי בא כוח הנאשם הזדמנות סבירה להתגונן ואין מקום, בנסיבות העניין, להיעתר לה. כאן המקום להעיר, כי נוכח המסקנה שאליה הגעתי אינני מוצאת מקום לדון בטענות בא כוח הנאשם באשר לחוקיות השלמת החקירה, בהתאם להנחיית פרקליט המדינה מספר 6.11 – השלמת חקירה לאחר הגשת כתב אישום.
לאור כל האמור, אני מרשיעה את הנאשם, על יסוד הודאתו בחקירתו - שהוגשה בהסכמה לבית המשפט - בעבירה של שהייה בלתי חוקית בישראל.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

המאשימה הדגישה, כי מעולם לא התקבלה החלטה לסגור את התיק כנגד הנאשם, והסגירה נעשתה בשל טעות רק מבחינה טכנית בפן הרישומי, וכי הטעות נודעה רק לאחר פניית הנאשם בנושא.
בפס"ד בורביץ צוין כי במקרים בהם יבוטל כתב אישום מחמת רשלנות הרשות, אזי על העובדות לבסס בבירור את המסקנה כי "במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן, או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות". במקרה שלפני לא הוכחה פגיעה שכזו, למעט ציפייתו ותחושותיו הקשות של הנאשם עם הגשת כתב האישום נגדו.
...
בית המשפט הניח בהלכת בורביץ מבחן תת שלבי לבחינה האם יש להיעתר לבקשת ביטול כתב האישום: בשלב הראשון יזהה בית המשפט את הפגמים שנפלו בהליך ויקבע את עוצמתם, במנותק משאלת אשמו של הנאשם.
בפס"ד בורביץ צוין כי במקרים בהם יבוטל כתב אישום מחמת רשלנות הרשות, אזי על העובדות לבסס בבירור את המסקנה כי "במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן, או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות". במקרה שלפני לא הוכחה פגיעה שכזו, למעט ציפייתו ותחושותיו הקשות של הנאשם עם הגשת כתב האישום נגדו.
במצב דברים זה לא מצאתי לקבל את הבקשה ואני מורה על דחייתה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

במקרה זה, נקבע כי: "מטבע הדברים, שהייתה פתוחה בפני הנאשם אפשרות למסור גרסתו בחקירה, באופן שזכות השימוע שלו מוצתה, חלקית לפחות. ההודעה על הגשת כתב האישום, במועדה, לא נפלה אפוא על הנאשם כרעם ביום בהיר. אין מדובר בכתב אישום שהוגש במנותק מהחקירה, מרחק של חדשים ארוכים או שנים. בנסיבות אלה, היה דומה מצבו של הנאשם לזה של חשוד הנתון במעצר ומוגש נגדו כתב אישום, והפגם באי היידוע הנו טכני יותר מאשר מהותי. הוסף לכך את העובדה כי השימוע הראשוני אמור להיות מצומצם בהיקפו כמובהר, ואת אפשרות הגשתו מחדש של כתב האישום זהה, גם אם יבוטל תחילה, לאחר עריכת שימוע כנדרש. מול הפגם בפעולת הרשות עומד האנטרס הצבורי, הראשון במעלה, כי ההליך הפלילי ימוצה בעבירות פשע חמורות המיוחסות לנאשם, וקיום אפשרות ליתן סעד לנאשם בדרך של עריכת שימוע גם בשלב זה." בעיניין זה החליט בית-המשפט המחוזי כי הפגם בהיעדר יידוע הנאשם על זכותו לשימוע, היה פגם טכני בעקרו.
האם יש מקום לקיים שימוע בדיעבד? הסניגור עתר בבקשתו לביטול כתב האישום בשל חששו כי ביצוע שימוע ללא ביטול כתב האישום יביא למצב בו המאשימה לא תשמע את טיעוני ההגנה בנפש חפצה.
עיון במספר דוגמאות להחלטות שבהן התקבלה הטענה לביטול כתבי האישום מלמד: ת"פ (שלום ק"ג) 28327-03-19 מדינת ישראל נ' איגור בוביבסקי (נבו 10.02.2020) בנסיבותיה של החלטה זו, בית-המשפט עמד על "עמדתה הנחרצת של ב"כ המאשימה בדיון, ממנה אפשר להסיק בטעות שזכות השימוע אינה מהותית" (עמ' 9 לפרוטוקול).
...
" נוכח האמור לעיל, והיות שמדובר במקרה בו לא הייתה למאשימה כוונה להתעלם מהוראות הדין ולא לקיים הליך שימוע עובר להגשת כתב האישום, וכי הגשת כתב האישום, בהעדר השימוע, נעוצה במחדלה, סבורני כי האיזון הראוי ימצא ביטוי בביצוע שימוע בעוד כתב האישום עומד על כנו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו