בעוד שהתביעה המקורית נקבה רק בסעד מבוקש אחד – סעד הצהרתי, וללא סעדים כספיים, בהגישו מסמכים אלה, נקב ב"כ החדש של התובע בתביעה המתוקנת ששאף להגיש, גם בסעדים כספיים.
ברם, אין בקשה לעיקול זמני, בפרט של נכסים המוחזקים (אולי) בידי מחזיקים, מתיישבת כלל עם בקשה לפסק דין הצהרתי, לפיו נתבקש בית המשפט להורות על ביטול חוזה מכר מקרקעין ובטול יפויי כח בלתי חוזרים, כאשר במוקד, נכס מוגדר.
ובעוד שהצו לאיסור דיספוזיציה מיתמקד בנכס עצמו, הבקשה לעיקולים זמניים פונה לנכסים אפשריים אחרים שבבעלות מי מבין המשיבים או לזכויות המגיעות להם, והעיקולים מתבקשים, לא אחת, במידה ידועה, על דרך החילופין, לאמור: אם לא יעלה בידי המבקש למנוע דיספוזיציה בנכס שבמחלוקת, כי אז לחלופין (ולעיתים אף בנוסף) מבקש הוא לשים את ידו, לכל הפחות, על נכסים אחרים של מי מבין המשיבים או על זכויות אחרות המגיעות להם.
...
ומכאן, לעיקולים הזמניים ולהוראת בית המשפט העליון, שאוסיף ואבהיר את החלטתי ביחס לעיקולים אלה.
העדר ניקיון כפיים הינו שיקול מרכזי ביחס לכל בקשה לסעד זמני, וממילא גם ביחס לבקשה להטלת עיקולים זמניים:–
"בגדר השיקולים הנשקלים על ידי בית המשפט לעניין מתן סעד זמני, יש לשקול גם את תום ליבו של מבקש הסעד... על פי ההלכה הפסוקה, אם מצא בית המשפט כי מבקש הסעד הזמני התנהג בצורה חסרת תום לב, רשאי הוא לדחות בשל כך את הבקשה לסעד זמני, אף אם לפי מבחני הזכות לכאורה ומאזן הנוחות היה מקום להורות על מתן הסעד" [רע"א 3550/10 ישראל כהן נ' יצחק חודאי] וראה גם רע"א 2912/16 אלשייך הנדסה בע"מ נ' קורין יהודה (אריה); רע"א 8716/15 אמיליו מימון נ' דו דוד רייטר; רע"א 3569/10 אלו עוז בע"מ נ' קליל תעשיות בע"מ; רע"א 6658/09 מולטילוק בע"מ נ' רב בריח (08) תעשיות בע"מ.
אם בכך לא סגי, נכללים בהחלטת בית המשפט מיום 19.8.18 נושאים נוספים שהינם רלוונטיים גם למישור העיקולים הזמניים, וראה, בין היתר, בסעיף 6(ג) לאותה החלטה, שבמרכזו התייחסות לפרק זמן הארוך מאז נוצרה עילת התביעה, אף לשיטת המבקש (כשבע שנים), והעובדה שטמן המבקש את ידו בצלחת, במספר מישורים – ועיין שם.
סוף דבר
בדיון במישור הסעדים הזמניים, פעמים, נכון למנוע סעד זמני מסוים אחד אך לאשר את השני, למשל כששיקולים ממישור מאזן הנוחות, מצדיקים את דחייתה של בקשה לסעד זמני מסוים אחד (למשל, בשל הכבדת היתר הגלומה בו ולאור עקרונות הדיון במאזן הנוחות), ופעמים, נכון למנוע את כלל הסעדים הזמניים שהתבקשו, וזאת, בפרט, כשמגלה בית המשפט בעייתיות בראיות לכאורה לקיומה של עילת התביעה שפורטה בפניו, או בגורמים נוספים כגון ניקיון ידיו של המבקש, או שני הדברים גם יחד – כבפרשתנו.
לצד כל האמור, אשוב ואזכיר, שעניינו של המבקש נדון על ידי בהרחבה, ותצוין כאן בשנית הלכת בית המשפט העליון במסגרת רע"א 2960/15, מיכה הרצנו נגד P-Kama International limited, לפיה רק במקרים קיצוניים וחריגים יהיה מקום לדיון שני בבקשה למתן סעדים זמניים, לאחר שנדונה הבקשה הקודמת וניתנה בה החלטה:
תקנה 368(א) מקנה לבית המשפט סמכות לעיין מחדש בצו זמני שניתן, "אם ראה כי הדבר מוצדק בשל נסיבות שהשתנו או עובדות חדשות שנתגלו מאז מתן הצו, או אם ראה כי מלכתחילה לא היתה הצדקה למתן הצו". הנטל לשכנע כי מתקיימות נסיבות המצדיקות שינוי ההחלטה המקורית מוטל על כתפי המבקש, הנדרש להצביע על טעמים מיוחדים המצדיקים זאת, והמקרים בהם ישנה בית המשפט מהחלטתו בהעדר שינוי נסיבות הם נדירים ביותר"
לאמור לעיל מתווספת גם הערתי, שלהבנתי, בהליך ערעורי, יש לבחון את החלטתי נכון למועד בו ניתנה, ולא למועד מאוחר יותר, כגון המועד בו הוגש כתב התביעה המתוקן – ככל שניתן בכלל לראותו ככתב תביעה שהוגש, בהינתן שעד היום, בחלוף כמעט שלושה חדשים, לא שולמה
האגרה הנובעת מהפיכת התביעה לכספית.