מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול חוזה מכר דירה עקב העדר היתר בניה על הגג

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

וכלשון הנספח להסכם: "הקונים מודעים להצהרת המוכר כי בנכס יש עליית גג שנבנתה כדין ואולם בעליית גג יש פתח חלון שירותים ואמבטיה וארבע פרגולות שניבנו ללא היתר (להלן החריגות')". וכן: "הקונים מצהירים כי המוכר הודיע להם כי בנכס יש עליית גג שנבנתה כדין ואולם בעליית גג יש פתח חלון שירותים ואמבטיה ופרגולה אחד ועוד שתי פרגולות בחלקים אחרים של הדירה שניבנו ללא היתר (להלן החריגות')" במאמר מוסגר יצוין כי קיים פער בין ההצהרות האמורות לעניין מספר הפרגולות, אולם הצדדים לא התייחסו לכך ולא נטען כי דבר זה הנו בעל משמעות כלשהיא.
בהתאם לכך, ביום 25.1.09 פנתה הנתבעת במכתב לבא-כוח המוכרים וציינה כי העדר היתר בנייה לעליית הגג, בנגוד להצהרת המוכרים בנספח להסכם, מהוה הפרה יסודית של ההסכם (ת/17).
התביעה שכנגד שהגיש התובע, לתשלום סכום הפיצויים המוסכמים לנוכח העדר היתר בנייה לעליית הגג, נדחתה על ידי בית המשפט.
שירז ציינה תחילה מיוזמתה, במענה לשאלה אחרת, כי הנתבעת מסרה להם כי יש צורך להתחיל בהכשרת חריגות הבנייה על מנת להעביר את רישום הזכויות, וזאת מבלי ששירז ציינה כי הופתעה כביכול מעובדה זו. בהמשך לכך, שירז נישאלה ישירות, שבהתאם לתשובתה, היא ידעה עוד לפני ההסכם שחריגות בניה עלולות לעכב העברת רישום הזכויות.
שירז הצהירה כי בשלב זה: "התקשרתי למיכאל [התובע] והודעתי לו שעלתה הצעה לבטל את ההסכם. מיכאל אמר לי שאם הם מחזירים לו את שכר הטירחה של הנתבעת הוא מסכים מיד לביטול ההסכם. אנחנו יצאנו מנקודת הנחה שידנו על העליונה כלומר משפ' אגמי נמצאים במצב של הפרה של הסכם המכר, לאור השקר שנחשף בקשר לעליית הגג. אבל משפ' אגמי סירבו לשלם את שכ"ט של הנתבעת כאשר לשיטתם יש היתר בניה והכל בסדר מצדם. ככה הסתיימה הפגישה עם עו"ד דימרי והוא יצא מהמשרד ונשארתי רק אני והנתבעת בחדר. במקום שהנתבעת תדרבן אותי לבטל את הסכם המכר, ואח"כ לתבוע את משפ' אגמי בגין שכר הטירחה שמיכאל שילם, במקום שתסכים להשיב ולו חלק משכר הטירחה (שלא היה גבוה במיוחד), הנתבעת אמרה לי בסיומה של הפגישה 'תקשיבי זה גרושים' לקבל היתר לעליית הגג, ואח"כ תתבעי אותם (כלומר את משפ' אגמי) על הנזקים והפרה יסודית של הסכם המכר. המילים האלה תקועות לי בזכרון. מבחינתה זאת הייתה טעות לבטל את הסכם המכר, ואני לא מאמינה ששמעתי לעצתה". מהאמור עולה כי היתה זו החלטה עצמאית של התובע ושל שירז, בשיחה טלפונית ביניהם, שלא לבטל את הסכם המכר בעלות זניחה של הפסד שכר טירחת הנתבעת בגובה 6,000 ₪.
...
(ב) עיכוב התשלום האחרון אין חולק כי סירוב התובע לבצע את התשלום האחרון הוביל בסופו של דבר להגשת תביעה מצד המוכרים, אשר בסיומה חויב התובע בסך של 46,000 ₪.
בין כך ובין כך, גם אם היה מוכח שהנתבעת היא זו שהמליצה להפקיד את הכספים בקופת בית המשפט, כמופיע במכתבה מיום 3.3.09, הרי לא הוכח קשר סיבתי בין כך לבין התביעה שהגישו המוכרים בסופו של דבר.
סוף דבר מכל הטעמים המפורטים לעיל, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כללי בפני תביעה כספית על סך 300,000 ₪, לפצוי בגין ירידת ערך דירה והפסד בעקבות העדר היתר בניה לדירה , שרכשו התובעים בבני ברק.
בנוסף, אין מחלוקת כי בעת כריתת חוזה המכר, באוגוסט 2008, טרם ניתן אישור של התב"ע, להצמדת הגג לדירה ולרישום הדירה כיחידה נפרדת.
בעבר, כאשר המוכרים בנו קומה נוספת על גג הדירה, הם החתימו את דיירי הבניין על כתב הסכמה, עליו חתום גם הדייר ה"סרבן": "הננו לאשר אפשרות הפרדה ל"טבו" לדירה של משפ' לובין לבין דירה של גרנימן שבגג הגרים בחידושי הרי"מ 5 ב"ב בקומה ג' ולהפכם ל2 יחידות דיור".
במקרה דנן, שכן בהליך הבוררות הסעד שהתבקש היה ביטול החוזה בעקבות "מקח טעות", שם טענו התובעים, שאילו ידעו שהדירה כולה נעדרת היתר בניה, ושרישומה כיחידה נפרדת לא יתאפשר, לא היו מתקשרים בחוזה.
...
אני סבור כי קיימת זיקה מהותית בין שני ההליכים.
סוף דבר התביעה נדחית .
אני מחייב את התובעים, ביחד ולחוד, לשלם לנתבע הוצאות הדיון בעניין בסך 25,000 ₪, צמוד ונשוא ריבית כחוק, החל מהיום ועד לתשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 7.7.09 נחתם הסכם מכר בין הקבלן לרנא וזהריה דמירי ובו בין היתר מופיעים התנאים הבאים: · הדירה נמכרה במצב של מעטפת/שלד, כאשר הרוכש משלים על חשבונו את הבניה.
התובע טען כי זו חובתו על פי הדין, הקבלן טען כי לא התחייב לכך ואף אינו יכול לעשות זאת, כל עוד לא ייהרסו חריגות הבניה שביצעו רוכשי הדירות, לרבות התובע שבנה גג פרגולה מעל המרפסת.
לצורך כך דורש הוא את ביטול הסכם המכירה עם נתבע 2 והסכם השכירות עם נתבע 3 ולהורות על פינויים מכל שטחי הרכוש המשותף.
לחילופין דורש התובע לחייב הנתבע 1 לפצותו בגין הפרות ההסכם, בשים לב לירידת ערך הדירה בשל העידר טופס 4, העידר מקומות חניה והיעדר רכוש משותף, לצורך כך ביקש להתיר לו לפצל את סעדיו.
העיריה עוצמת עיניים ומאפשרת לדיירים להיתחבר למים ולחשמל, על אף שטופס 4 הוא האישור החוקי והתנאי לאיכלוס הבנין, הרוכשים אינם מוגבלים בהסכם, אם נחתם כזה, לגבי משך זמן הבניה על ידם, וזאת ממתוך היתחשבות ביכולת הכלכלית המוגבלת שלהם, ובנוסף, הקבלנים לא מקפידים עימם על בניה לפי ההיתר, ואף הקבלן עצמו מבצע חריגות שלא תמיד ניתן להכשירן בדיעבד.
...
היות שהשוכר – נתבע 3 לא התגונן, ונתבע 2 אף שהיה מיוצג אף הוא לא מסר כל גרסה, והיות שלא הוצג בפניי הסכם הרכישה של המרתף, אני מגיעה למסקנה כי הנתבע לא מכר את השטח המוביל למרתף לאיש, ולכן אני מורה עליו לאפשר לתובע להחנות במקום הקרוי "הרמפה", בחלקו האחורי של הבנין.
אשר על כן אני מורה על הנתבע להוציא טופס 4 בתוך שנה מהיום.
לסיכום ניתן בזאת צו עשה המופנה לנתבעים 2 ו-3 להסיר המנעול בשער המוביל למרתף, או ליתן מפתח לתובע.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המכר היה לצורך הקמת דירות ומשרדים על גג הבניין באמצעות ניצול מלוא זכויות הבנייה, עפ"י התב"ע שתאושר, ובכפוף לבצוע העבודות לחזוק הבניין.
מס שבח קבע שומה ע"ס 3 מיליון ₪, ומאחר והתשלום למס שבח לא שולם – הוטלו עיקולים על נכסי חב' נאות פ"ת. [ד] עד למועד הודעת הביטול לא הגישה בקשה לאישור תב"ע חדשה לוועדה לתיכנון ובניה, לצורך בניית הדירות על גג הבניין.
בסעיף 3 להודעת הביטול נאמר: "להבנת מרשתי עם המצאת המסמכים שנדרשו לצורך הוכחת רכישת הזכויות [הוכחת בעלות חב' נאות פ"ת במקרקעין – י.ג.], ישולם לה סך של 1 מיליון ₪, ולא הסך של 100,000 ₪ שצוין בהסכם". עוד נטען בעמ' 4 לפרוטוקול שורות 27-29: "המבקשת [חב' נאות פ"ת – י.ג.] הבינה שאם התנאים המתלים לא מתקיימים, ההסכם פוקע או שהיא יכולה לבטל אותו, ולפי נוסח ההסכם רק המשיבים [קבוצת סאל אור – י.ג.] יכולים לבטל את ההסכם". התנאים המתלים לעניין זה היו: אישור תב"ע חדשה לבניה על הגג, וקבלת היתר בניה [ראו סעיפים 5.2 ו -5.3 להסכם].
יצחק כלפון, מבעלי קבוצת סאל אור, הצהיר בסעיף 23 לתצהירו: "... מר גפני הודיע לנתבעות כי אין באפשרותו להוציא חשבונית מס, ומשכך טרם הועברה המקדמה [התשלום הראשון בעיסקה – י.ג.]". יצחק כלפון העיד בחקירתו הנגדית בעמ' 47 לפרוטוקול מ-6.11.19 שורות 15-17: "ה-100,000 ₪ [התשלום הראשון – י.ג.] לא נתקבלו [לא שולמו – י.ג.] ביום חתימת החוזה בגלל שעופר גפני [הבעלים של חב' נאות פ"ת – י.ג.] אמר אני לא יכול לקחת את הכסף. אמר ואני חוזר על זה ... אין לי חשבוניות". עפ"י גרסה זו התשלום הראשון לא שולם בחתימת החוזה עקב העידר יכולת של המוכרת להנפיק חשבונית מס ב-14.6.16.
...
סוף דבר [א] מוצהר בזה על ביטול ההסכם שנחתם ב-14.6.16, ועל ביטול ייפויי הכוח שנחתמו מכוחו.
[ג] הנתבעות תשלמנה לתובעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪ צמוד למדד ונושא ריבית מיום הפסק ועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לאחר בדיקות והליכים ממושכים, ולאור העדר התכנות הנדסית להקמת ממ"ד בדירה, הסכימה לבסוף עריית באר שבע כי התובעים יקימו חדר מחוזק, וכך נדרשו התובעים לעשות.
לאור זאת טענו התובעים כי על הנתבעת לפצותם בגין כלל נזקיהם המפורטים בכתב התביעה, הכוללים את העלויות שהיו כרוכות בהוצאת היתר הבנייה לדירה, העבודות שנדרשו בדירה, עוגמת נפש וכן את סכום הפצוי המוסכם הקבוע בהסכם המכר.
לעניין זה הודתה הנתבעת כי בעבר ניתן צו הריסה לקומה העליונה ולגג, אך טענה כי הצוו בוטל לאחר שהנתבעת הבהירה לעירייה כי השטח משמש כשטח שירות ותו לא. ככל וכיום בוצע שינוי שמשפיע על הגדרת השטח כשטח שירות, הרי שהדבר נעשה לאחר מסירת הדירה לתובעים, ככל הנראה במסגרת שפוץ שערכו בדירה, לטענת הנתבעת.
התובעים הציגו תצלומי אורתופוטו של גג הדירה, מיום 8.5.2010, היינו כחודשיים קודם למועד חתימת הסכם המכר, שבהם נראה מחסן פלסטיק על הגג מצדה האחד של הקומה העליונה, ושולחן פלסטיק בגג מצדה השני של הקומה העליונה.
לגבי הגבהת הגג, סביר מאוד להניח, ובודאי ברמה העולה על זו הדרושה במשפט אזרחי, כי התובעת הייתה מודעת לחריגה גם בעיניין זה, שהרי קשה להעלות על הדעת שחריגה זו, שאינה של מה בכך כלל וכלל, הייתה יוזמה מקומית של הקבלן בשטח או של בעל מיקצוע אחר, מבלי שהנתבעת הייתה מעורבת בהחלטה לחרוג מן ההיתר בדרך זו. אני קובע לפיכך כי הנתבעת ידעה על קיומן של עבירות הבניה, עובר למכירת הדירה לתובעים.
אם לא די בכך, התובעים לא הזמינו לעדות את בעלי התפקיד מטעמם שטיפלו בהוצאת ההיתר, או מאן דהו מטעם עריית באר שבע, וממילא לא הוכיחו כי העיכוב בטיפול בבקשת ההיתר נבע כולו מהעדר הממ"ד. בנוגע לחיוב בגין תקופת ביצוע העבודות בדירה יוער עוד כי בהסכם בין התובעים לקונה נקבע מפורשות כי ייתכן ויידרשו עבודות בדירה (סע' 4(א)(4) להסכם מול הקונה), והתובעים לא הבהירו מדוע נדרשו לפצות את הקונה בשל כך, על אף ההתייחסות המפורשת בהסכם עמו.
...
צירוף הקשיים הנ"ל מביא למסקנה שאין לקבל את התרשומת כתיעוד נאמן של ההתרחשות.
משכך, ונוכח העובדה שסכום הפיצוי שנקבע לעיל כמעט זהה לסכום הפיצוי המוסכם, דרישת הפיצוי בגין סעיף זה נדחית.
סיכום תוצאת כל האמור לעיל, היא כי התביעה מתקבלת בחלקה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו