מכאן עתירת התובעים להשבת דמי המקדמה ששלמו, נוכח ביטול זכרון הדברים, ולחיוב בפצוי המוסכם בשל הפרתו ומחמת חוסר תום לב.
טענות הנתבעים:
הנתבע 2 טען כי לא הציג עצמו כמיופה כוח של המנוחה וזו חתמה בעצמה על זכרון הדברים שנכתב בכתב ידה של התובעת, כשהתובעת נוכחת במעמד החתימה, במהלכו הסביר הנתבע 2 למנוחה את מהות המסמך.
היתקשרות בעיסקה הטעונה אישור בית המשפט ממילא אורכת זמן לעומת עסקה "רגילה", שאיננה טעונה אישור מסוג זה. מדובר בשינוי מהותי וספק אם התובעים היו נכונים לכך, אף אם ידעו את מצב המנוחה לאשורו קודם לזכרון הדברים, בשל טענתם כי היה עליהם לפנות את הנכס בו התגוררו ושאותו מכרו, ומפאת לחצם למצוא מקום מגורים להם ולשלושת ילדיהם הקטינים.
בנוטלו חלק פעיל, שלא לומר בלבדי, במשא ומתן לקראת חתימת זכרון הדברים והחוזה, חלה עליו חובת תום הלב לגלות הדברים בפני התובעים קודם לעריכת זכרון הדברים, שכן יש בהם נתון ממשי אותו יש לשקול באשר להמשך ההיתקשרות בזכרון דברים או בהסכם לרכישת דירה.
...
עם זאת, ובשל התנהלות התובעים לענין זה, שלא פעלו למחיקת הערת האזהרה בהסכמה, על אף ביטול זיכרון הדברים, באופן שהוביל את המנוחה או הנתבע 1 לנקוט בהליך אצל רשם המקרקעין, סבורני כי אין מקום לזכות את התובעים במלוא הוצאותיהם בגין קבלתה החלקית של התביעה.
לאור כל האמור, אני מחייבת את הנתבעים 1 ו-2, ביחד ולחוד, לשלם לתובעים את דמי המקדמה בסך 50,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית ממועד תשלומם, 14/11/14, ועד התשלום המלא בפועל.
התביעה לענין הפיצוי המוסכם נדחית.