הנתבעים אינם מכחישים עצם קיומה של זכות המעבר, אלא מבקשים כי ביהמ"ש יגבילה מכוח סעיף 96 לחוק המקרקעין הקובע, כי ביהמ"ש סמכות לבטל את הזיקה או לשנות את תנאיה בין היתר עקב ".... שינוי בנסיבות השמוש הב או במתב המקרקעין הזכאים או הכפופים...". הנתבעים טוענים לשינוי בנסיבות, פתיחת חלקה 109 כדרך ציבורית, ועל כן יש לשנות את זיקת ההנאה הקיימת בחלקה.
ראה דבריהם של עו"ד פנחס נרקיס ומאיר זנטי, חוק המקרקעין תשכ"ט-1969 הלכה למעשה, כרך 3 עמ' 735:
"הפסיקה הכירה בזיקות הנאה שנוצרו מכוח הסכם, חרף העובדה שאינן מקדמת דנא, אם הן נרשמו. בהעדר רישום, קיימת רק הזכות החיובית".
מתן זיקת הנאה כגון דרך או מעבר בהסכם על מנת להשתכלל יש לרשום במירשם המקרקעין; מועד השכלול הוא מועד הרישום.
הטעמים המצדיקים זאת לפי הוראות סעיף זה הם אי הפעלת זיקת ההנאה או "בגלל שינוי בנסיבות השמוש בה או במצב המקרקעין הזכאים או הכפופים". שינוי במצב המקרקעין הכפופים יכול להיות למשל, שינוי ייעודם באופן שהמשכה של זיקת הנאה תימנע זאת או תיפגע בכך.
...
מעשה בית דין:
התובעים טענו, כי יש לקבל את התביעה מאחר ובפסק הדין מיום 19.8.97 (להלן: "פסק הדין") של כב' השופט שחורי שבו התובעת הגישה נגד הנתבעים תובענה לפסק דין הצהרתי שיצהיר על קיומה של זכות המעבר בצפון החלקה ושימנע מהנתבעים להפריע לתובעת בשימוש בזכות זו ומשנעתר ביהמ"ש לתובענה והצהיר כי : " כל השטח לאורך הגבול הצפוני של חלקה 100 בגוש 18175 ברוחב של 3.5 מ' מרחוב הרצל בנהריה במזרח החלקה ועד למגרשה של התובעת הוא שביל גישה ברכב וברגל לשימוש סביר ללא הפרעה לטובת מגרש התובעת", הרי יש בהתאם לקבל את התביעה.
הנני מורה לפעול, בנתון לאמור מעלה, בהתאם לחוות דעתה של מפקחת המקרקעין המבוססת על תשריט החלוקה מטעם התובעים.
לעניין הרכוש המשותף יפעלו הצדדים בהעדר הסכמה אחרת ובהעדר טעם אחר לקבוע אחרת על פי סעיף 3(ב) לחוות הדעת מטעם המפקחת, וביחס להצמדות הנני מורה כי ההצמדות תרשמנה בהתאם לתשריט ובתנאים שנקבעו בחוות הדעת מטעם המפקחת.
בנסיבות העניין אני מחייב את הנתבעים לשלם לתובעים הוצאות משפט ( האגרה על שני חלקיה) ושכ"ט עו"ד בסכום של 12,000 ₪.