מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול ויתור על דיור מוגן בשטר משכנתא

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בעקבות החלטת בית המשפט העליון, הגישו המבקשים את תביעתם לבית משפט השלום, במסגרתה עתרו הם, בין היתר, כי בית משפט קמא יצהיר, על בטלות סעיף הויתור על דיירות מוגנת והדיור החלוף, הקבוע בהסכם ההלוואה, ויצהיר כי לא ניתן, לפנות את המבקשים מבית המגורים, כל עוד לא יוסדרו זכויות הדיירות המוגנת והדיור החלוף.
על כן, ושממילא בית משפט קמא אמור לידון בטענת המבקשת באשר לזכותה של המבקשת לדיירות מוגנת, הנובעת מהעדר מתן הסבר ראוי, בדבר הויתור על זכות זו בעת החתימה על שטרי המשכנתא, ומשטרם היתקיים דיון ממצה בטענות הנוספות, שמבקשת המבקשת לעלות באשר למימוש הדירה כתפוסה מכח הילכת כובשי ולאור מסלול המימוש שבחר המשיב, ומשאין לשלול אפשרות כי טענה זו עשויה לכאורה ליצור למבקשת, אם כי בדוחק, טענת הגנה בכל הנוגע לאופן המימוש, אינני סבורה שהיה מקום בשלב מוקדם זה של ההליך, לשלול מן המבקשת לתקן את כתב התביעה, כמבוקש על ידה.
...
על כן, ולאור כל האמור לעיל, ראיתי להיעתר לבקשת המבקשת למתן צו המניעה זמני, ובאופן שבטרם תפונה המבקשת מבית המגורים, יבוררו טענות המבקשת בדבר מימוש בית המגורים כדירה תפוסה.
ואולם תנאי למתן צו מניעה זמני זה, כי יופקד על ידי המבקשת את שנדרש ממנה בהחלטת בית משפט קמא, קרי סך של 50,000 ₪, ככל שזה טרם הופקד, וכן תשלם המבקשת את התשלומים המגיעים ממנה על פי הסכם ההלוואה ממועד הגשת תביעתה לבית משפט קמא וזאת עד ליום 15/04/16, שאם לא כן יפקע הצו הארעי שניתן במסגרת החלטה זו. זאת ועוד, המשך תוקפו של צו המניעה הזמני מותנה בכך, שהמבקשת תבצע את התשלומים השוטפים על פי הסכם ההלוואה, כל עוד צו המניעה הזמני, יוותר בתוקף.
סוף דבר סיכומי של דבר, הנני מקבלת את הערעור ומתירה למבקשת לתקן את כתב התביעה באופן שיתוסף לכתב התביעה הסעד כי מימוש בית המגורים יבוצע כדירה תפוסה, ולא כדירה פנויה.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2014 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לטענתו, ההלכה העקבית והברורה של בית המשפט העליון מצביעה על צימצום ניכר ופרשנות מסייגת ביותר של נסיבות בהן יבוטל ויתור על הגנת הדיור המוגן והמבקש לא הצביע על נסיבות המצדיקות סטיה מפסיקה עקבית זו. על כן, טוען המשיב, גם אם ייקבע שאין ליתן תוקף לוויתור על הגנת הדיור החלוף, בכל מקרה הוויתור על הגנת הדיור המוגן שנעשה על ידי המבקש בהסכמים, בשטר המשכנתא ובמסמכי ההסדרים - תקף.
...
בשקלול כל השיקולים שלעיל, ובשים לב לכלל נסיבות העניין, נראה לי כי יהא זה נכון לקבוע את תקופת הדיור החלוף שימומן למבקש על ידי הבנק לתקופה בת 36 חודשים, החל מחודש יוני 2012.
אני קובע כי הסכום החודשי אשר עונה על דרישת הדיור החלוף יעמוד על סך של 2,500 ₪.
סוף דבר משנקבע כי יש לבטל את סעיף הויתור ככל שהוא נוגע להגנת הדיור החלוף, התובענה מתקבלת בחלקה, וניתן בזאת צו האוסר על המשיב לפנות את המבקש מן הנכס לפני סוף חודש יוני 2015, בכפוף לסייג שלהלן.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בשנת 1999 הגישה המערערת תביעה לבית המשפט המחוזי בנצרת כנגד הבנק וה"ה אוחנה, בה עתרה ליתן סעד הצהרתי, שלפיו, ההיתחייבות לרישום משכנתא לטובת הבנק, הנה בטלה ומבוטלת, ויש למחוק את הערת האזהרה שנרשמה על הדירה.
לטענתו, צדק בית המשפט קמא כאשר קבע כי בעצם חתימתה של המערערת על כתב ההיתחייבות היא ויתרה על זכותה לדיור חלוף ודיור מוגן, כשם שה"ה אוחנה ויתרו על זכויות אלה בעת שחתמו על שטרי המשכנתא.
...
את כל אלה מבקשת היא לתקן כיום, על ידי הגשת הראיות הנוספות, שקיימות היו ברשותה או בהישג ידה, ללא קושי, ואין להיעתר לניסיונה זה. יוצא, שהמסקנה לפיה לא הוכח כי המערערת התגוררה בדירה בעת הרלבנטית עומדת על כנה, ודי בה בכדי לדחות את טענותיה, כי הייתה זכאית לדיור חלוף או מוגן וכי התנהלות המשיבים גרמה לה לנזק.
במסגרת הערעור חוזרת המערערת וטוענת כי נגרם לה נזק, כתוצאה מכך שהמשיבים לא פעלו לגביית כספי ביטוח החיים של מר אוחנה ז"ל וכי פעלו שלא בתום לב בידיעה כי בני הזוג אוחנה היו מוגבלים, אולם כפי שקבע בית המשפט קמא, לטענות אלה לא הונחה תשתית עובדתית עליה ניתן היה לבסס מסקנה, כפי שביקשה המערערת, ולכן הן נדחו בדין.
נוכח האמור, אני סבורה, כי דין הערעור להידחות, תוך חיוב המערערת בהוצאות משפט, אשר יתנו ביטוי להתנהלותה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד נטען, כי עילות התביעה תוקפות את תוקפו של שטר המשכנתא וטוענות לבטלותו עקב עילות שונות לרבות הפרת חובות הגילוי וההסבר החלות על הבנקים בבואם להחתים ערבים על משכנתות, כאשר לחילופין טענו כי סעיפי הויתור על דיירות מוגנת אינם תקפים בשטר המשכנתא ועל כן הסמכות העניינית נתונה לבית משפט זה. עוד נטען, כי על פי מבחן הסעד, הסמכות העניינית נתונה לבית משפט זה וכפועל יוצא ממילא עומדת למבקשים זכות לעלות שאלות נוספות.
...
מעבר לאמור טען, כי דין הבקשה להידחות בשל 3 טעמים עיקריים כדלקמן: הבקשה אינה עומדת בתנאים שהותוו בדין והפסיקה: פרשנות תקנה 92 לתקנות סד"א מתייחסת לשלושה אינטרסים, האחד אינטרס בעל הדין מבקש התיקון להעלאת טענה אמיתית, השני, אינטרס המשיב שיריעת המשפט לא תורחב שלא לצורך והשלישי, אינטרס בציבור ביעילות ההליכים.
אשר לטענה כי מדובר בטענה חדשה, השיבו המבקשים כי דינה להידחות היות ועילת התביעה נוגעת להיעדר תוקפו של שטר המשכנתא ושלילת כוחו של הבנק לממשו.
"92. בית המשפט או הרשם רשאי, בכל עת, להתיר לכל אחד מבעלי הדין לשנות או לתקן את כתבי טענותיו בדרך ובתנאים הנראים צודקים, וכל תיקון כזה ייעשה לפי הצורך, כדי שבית המשפט יוכל להכריע בשאלות שהן באמת השאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין. תיקון של טענה עובדתית או הוספתה, טעונים הגשת תצהיר המאמת את העובדות. " א' גורן, בספרו "סוגיות בסדר דין אזרחי" (מהדורה 12, 2015) עמ' 321 מציין כך: "סוגיית התיקון של כתבי הטענות זכתה לפסיקה עקיבה, המלמדת, כי גישת בתי המשפט לתיקון כתבי הטענות היא ליברלית, מן הטעם כי, בדרך כלל, התיקון נועד להועיל לבעלי הדין להגיע לגיבוש השאלות האמיתיות השנויות במחלוקת ביניהם וכל לייעל את ההליך המשפטי... מלשון תקנה 92 ומפרשנותה עולה, כי כאשר בעל –דין מבקש לתקן את כתב- תביעתו, כך שבית המשפט יוכל להכריע בשאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין- נעתרים לו ברוחב לב, למעט במקרים חריגים. למרות הגישה הליברלית בנושא זה, על בית המשפט להביא בחשבון גורמים נוספים, ובהם התנהלותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה, הפגיעה הפוטנציאלית באפשרות של הצד שכנגד להתגונן, מידת התועלת שצפוי התיקון להשיג והאם היעתרות לבקשה תגרום להכבדה רבה ולהארכת הדיון וסרבולו. במקום שבו עניינו של התיקון המבוקש בהוספת עילת תביעה חדשה שהראיות לגביה שונות מאלה הדרושות להוכחת העילה שבכתב התביעה המקורי, בית המשפט נוהג להיעתר לבקשה בצמצום." ד"ר י' זוסמן, בספרו "סדרי הדין האזרחי" (מהדורה שביעית, 1995) עמ' 337 מציין כך: " אחרי שנתבררו הפלוגתאות או 'שאלות שבמחלוקת' מכתבי הטענות שהוגשו, נוכח בעל דין לעתים שהחסיר מכתב הטענות שלו טענה שחפץ לטעון, או שעשה משגה אחר ועקב כך השתבשה טענה. אך משגה כזה אינו חייב לחרוץ את גורל המשפט, ואין נפקא מינה בכך אם בעל הדין ששגה היה תובע או נתבע." קיימת פסיקה עניפה- בכול הקשור להתרת תיקון כתב הטענות (רע"א 1819/11 עיריית חולון נ' מנשה אלינובק , (11.5.2011); בר"ע 2398/03 פרופילי לב פ"ת בע"מ נ' יעקובוביץ את ברייר בע"מ (28.4.2004); בת"א 1718/97 הדר הדמיה ואבחון רפואי בע"מ נ' "בזק"- חברה ישראלית לתקשורת בע"מ (2.5.2007); בש"א 4017/08 עודד זקן נ' פואד אבו קיטש (28.10.2008) ; רע"א 11137/05 אליהו חברה חביטוח בע"מ נ' מגן דוד אדום לישראל ( 21.3.2006) ).

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

כך למשל נקבע, כי שאלה בנושא סבוך ומורכב שלגביו ישנה אי בהירות לגבי הכללתו במסגרת הנושאים הנכללים בתחומים שהוגדרו בנושאי הבחינה (על-פי תקנה 18א(ב) לתקנות סדרי הבחינות), תחשב לשאלה לא סבירה שתקום הצדקה לביטולה (עניין פרץ, פסקה 23).
שכן, מקום בו נכללת בשטר המשכנתא תניית ויתור על זכות לדיירות מוגנת, לא יהיה בעל המקרקעין זכאי לדיירות מוגנת לתקופה כלשהיא.
...
סיכום מכל המקובץ עולה, כי הנני מורה על פסילת שאלות מס' 24 ו - 33 בחלק הדיוני.
העתירה בעניין נאור נדחית.
העתירה בעניין יונס נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו