מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול הענקת דירה מהורים בפשיטת רגל

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

במסגרת הליכי פשיטת הרגל ביקש הנאמן על נכסי החייב, הוא המשיב 2 (להלן: הנאמן) לקבוע כי העברת דירתו של החייב ברחוב ירושלים בבת ים (להלן: הדירה) בשנת 2007 לבעלות המבקש, הייתה הענקה פסולה, וכי יש לבטלה.
הנאמן היתנגד לבקשה וציין כי המבקש מתגורר בדירה ללא כל זכות, לאחר שבוטלה הענקת הנכס מהחייב אליו לפני זמן רב. הנאמן הוסיף כי בית המשפט המחוזי הורה על פינוי הדירה, ואולם המבקש עשה דין לעצמו ונותר בה. כן נטען כי הנאמן מסר לבא-כוח המבקש כי אם המבקש יפקיד בידי הנאמן סך של 490,000 ש"ח (המגלמים דיבידנד בסך של 100% נטו לנושים בצרוף הוצאות ההליך) – יעוכב הפינוי.
...
דיון והכרעה לאחר העיון בבקשה ובתשובות לה, הגעתי למסקנה כי דינה להידחות.
בנוסף לאמור, אני סבורה כי יש לדחות אף את טענות המבקש בדבר ניסיונותיו להגיע להסדר נושים ולהקטין את מצבת החובות בתיק פשיטת הרגל.
לנוכח כל האמור, לא מצאתי כי בהחלטת בית המשפט המחוזי נפלה טעות המצדיקה את התערבותה של ערכאת הערעור.
אני דוחה אפוא את הבקשה.

בהליך רשות ערעור על רשם ההוצאה לפועל (רער"צ) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת רשות לערער על שתי החלטות של רשם ההוצאה לפועל בתל אביב (כב' הרשם א' אשר) בתיק 521167-08-15: בהחלטה מיום 28.1.2020 קיבל הרשם את עמדת המשיב 2 שלפיה אין צורך באישור של בית המשפט של פשיטת רגל לביטול הסכם הפדיון, ונעתר לבקשת הכונס להורות על ביטולו ועל חידוש הליכי מכירת הדירה ופינוי המבקש ממנה; בהחלטה מיום 3.2.2020 הורה הרשם לכונס להשיב למבקש 820,000 ש"ח מתוך 950,000 ש"ח ששילם על חשבון התמורה במסגרת ההסכם שבוטל.
אישור הסכם הפדיון בבית המשפט של פשיטת רגל נבע אך מהצורך לאשר את ויתור הנאמן על זכותו לתבוע את ביטול הענקת הדירה מהחייב למבקש לפי סעיף 96 לפקודה.
...
בפסק הדין שקבע הלכה בנושא נקבע: "במקרים שבהם שווי הנכס המשועבד עולה על גובה החוב לנושה המובטח, ראוי שבית המשפט של חדלות פירעון יפקח – באמצעות בעל התפקיד (הנאמן או המפרק) – על אופן המימוש של הנכס המשועבד, על מנת לוודא שמימוש הנכס ייעשה באופן הראוי ביותר על מנת להשיא את התמורה לטובת כלל הנושים. זאת ועוד, במקרים חריגים עשוי בית המשפט לסבור כי לא די בפיקוח של בעל התפקיד בהליך חדלות הפירעון וכי קיימת הצדקה למינויו כבעל תפקיד נוסף לצד כונס הנכסים מטעם הנושה המובטח. עם זאת, ראוי להישמר מפני הרחבה לא זהירה שכזו אשר עלולה בסופו של דבר להוביל ל'הפקעה' מלאה של כוחו של הנושה המובטח בשם האינטרס של הנושים הבלתי מובטחים. במרבית המקרים ניתן יהיה להסתפק בפיקוח מידתי ומצומצם יחסית שלא פוגע מעל הנדרש במעמדו של הנושה המובטח ובזכותו לפעול במנותק מיתר הנושים וההליכים" (ע"א 8044/13 לוי נ' שיכון ובינוי נדל"ן השקעות בע"מ, פסקה 35 (13.2.2014) ראו גם עודד מאור ואסף דגני על כונס נכסים 233-229 (2015)).
מסקנה זו מייתרת את הצורך להכריע בטענת הכונס שלא נדרש אישור של רשם ההוצאה לפועל לביטול ההסכם, מה גם שכפי שציין הכונס, הרשם נדרש לאשר את הביטול ולו בעקיפין שכן הסמכות ליתן הוראות אופרטיביות לעניין הליכי המימוש מסורה לו. לבסוף, אך לא בשולי הדברים: המבקש לא מעלה טענה לפגם מהותי שנפל בהחלטה לבטל את הסכם הפדיון מחמת הפרתו.
סוף דבר הבקשה לרשות ערעור נדחית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מחצית מהזכויות בדירה המועד הקובע בגדריו ניתן להורות על ביטול ההענקה לצורך הכרעה בנוגע לנכס זה יש להכריע בשאלה מהו המועד הקובע שבגידרו ניתן להורות על ביטול הענקת הזכויות בדירה, ובמילים אחרות, האם בנסיבות המקרה דנן חלה הוראת סעיף 96(א) לפקודה, או שמא הוראת סעיף 96(ב) לפקודה? הליכי פשיטת הרגל בעיניינו של החייב ננקטו על יסוד מעשה פשיטת רגל שביצע החייב כקבוע בסעיף 5(6) לפקודה, היינו אי עמידה בדרישת תשלום שבהתראת פשיטת רגל בתוך 7 ימים מיום שזו הומצאה.
אמנם ביום 17.4.2018 הורה בית-המשפט באותה תביעה על מחיקת החייב כצד לתביעה ואף הועלו טענות בדבר המחאת זכויות החייב רעייתו עוד בשנת 2010, ברם, אני סבורה ומבלי לחוות שום דיעה בעיניין, כי על הנאמן למצות חקירות בעיניין לרבות הסכם הפשרה וזכויות החייב בכספים ככל שישנם.
...
אמנם ביום 17.4.2018 הורה בית-המשפט באותה תביעה על מחיקת החייב כצד לתביעה ואף הועלו טענות בדבר המחאת זכויות החייב רעייתו עוד בשנת 2010, ברם, אני סבורה ומבלי לחוות שום דעה בעניין, כי על הנאמן למצות חקירות בעניין לרבות הסכם הפשרה וזכויות החייב בכספים ככל שישנם.
סוף דבר בקשת הנאמן לביטול הענקת זכויות החייב בדירה – דינה להתקבל.
כפועל יוצא מכך, אני מורה על ביטול הערת האזהרה שלטובת דוד והנאמן יגיש פסיקתא לחתימתי.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

הנאמן הגיש לבית המשפט של פשיטת רגל בקשה לביטול הענקת דירת המגורים מהחייב לאישתו, היא המערערת (להלן: הבקשה לביטול הענקה).
נוכח קביעות אלה, הורה בית המשפט על ביטול הענקה ביחס למחצית הדירה ועל רישום הנאמן כבעלים של מחצית זו. המערערת הגישה ערעור על פסק הדין, בגדריו נטען כי היה מקום לדחות את הבקשה לביטול הענקה.
...
במסגרת הבקשה שלפניי טוענת המערערת כי דין הערעור שכנגד להיות מסולק על הסף משני טעמים הקשורים זה לזה - האחד, כי הוא הוגש כנגד המשיב 1, אשר כלל לא הגיש ערעור עיקרי; והשני, היעדר זיקה עניינית בינו לבין הערעור העיקרי.
הנאמן מתנגד לבקשה, ואילו החייב תומך בה. לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובות לה וביתר המסמכים שבתיק, ובחנתי את הדברים על רקע הכללים הקבועים בדין ביחס להגשת ערעור שכנגד - הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
התוצאה היא כי בקשת הסילוק נדחית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עניינה של החלטה זו הוא בקשת המבקשת לעיון חוזר בהחלטת בית המשפט (כב' השופט עמית כהן) מיום 2.2.2021 (הליך 6) לפיה הורה על ביטול הענקת הזכויות בדירת מגורים ע"י החייב לגרושתו-המבקשת.
בסעיף 96 (ב) לפקודת פשיטת רגל נקבע לאמור: " 96( ב)העניק אדם נכסים ונעשה פושט רגל אחרי שעברו שנתיים ולפני שעברו עשר שנים מיום ההענקה, ההענקה בטלה כלפי הנאמן, אם לא הוכיחו התובעים מכוח ההענקה כי בזמן שנעשתה ההענקה היה המעניק כשר-פירעון של כל חובותיו בלי להזקק לנכס הכלול בהענקה וכי משנעשתה ההענקה עברה זכות המעניק באותו נכס לנאמן על ההענקה." בהלכה הפסוקה נקבע, כי תכלית הסעיף היא להשיב לקופת פשיטת הרגל נכסים עליהם ויתר החייב עת היה בקשיים כלכליים במסגרת ההגנה על ציבור הנושים, עת הטעם הערכי אשר בבסיס פעולת הביטול הוא שכאשר אדם מודע למצבו הכלכלי הרעוע, דרישת ההגינות היא שהוא יעמיד מלוא מצבת נכסיו לפרעון חובותיו לנושיו וללא יגרע מהם על דרך הענקות ללא תמורה לאחרים (ראו למשל: ע"א 3853/98 עמי סדן, עו"ד נ' אבירם רוזנטל, פ"ד נז(4)699).
...
באשר לטענת המבקשת בעניין השיהוי בהגשת הבקשה לביטול הענקה טוען הנאמן, כי דינה להידחות, בהינתן הוראת סעיף 96 (ב) במסגרתה מסורה לבעל התפקיד סמכות לעתור לביטול הענקה עד 10 שנים קודם למועד בו ניתן צו הכינוס.
נוכח כל האמור, מתנגד הנאמן לבקשה.
סוף דבר הבקשה לעיון חוזר נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו